Дневен план за навициСвали сега 

Хиперхидроза

Как да се справим с неприятното заболяване?

В човешкия организъм има около 3 млн. потни жлези с дължина около 4 км и обща повърхност 1000 м2. Техните отвори са разположени на повърхността на кожата, като по-голяма част от тях се намират по дланите, стъпалата, подмишниците и слабините. Те са тръбички, навити в долния си край на клъбца и обхванати от голям брой капиляри.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

ХиперхидрозаПотоотделянето при хората и някои животни (маймуни, коне, мулета), играе ролята на основно средство за терморегулация. Слабата окосменост на кожната повърхност и големия брой потни жлези при човека определят значимостта на този процес. Потта съдържа 98-99% вода и 1-2% други вещества (пикочина, амоняк, мастни киселини, млечна киселина, соли, от които най-голямо количество се пада на натриевия хлорид и ензима лизозим).

Потната секреция има значение за:

 • отделяне на ненужни продукти от обмяната на веществата;
 • терморегулацията;
 • поддържане на относителното постоянство на вътрешната течна среда или т. нар. хомеостаза,

като количеството отделена пот е строго индивидуално за всеки организъм и зависи най-вече от физиологичното му състояние и условията на средата, в която е поставен (температура и влажност). Обикновено се движи в граници от 600 мл до 1 литър за денонощие (при слаба двигателна активност) до 7.5 литра на пробег (при спортни състезания).

Нормалното потоотделяне е два вида:

 • Термично - влияе се значително от околната среда и топлоизолационните свойства на дрeхите.
 • Психогенно - причините са емоционално или психическо напрежение (гняв, страх, силно вълнение), като то не е свързано с необходимостта от охлаждане на организма.

Хиперхидрозата - патология или нормално състояние на организма?

Хиперхидрозата, известна още като профузно изпотяване, е състояние на организма, при което се отделя много голямо количество пот. Преди няколко години "Десета ревизия по Международната класификация на болестите (МКБ-10)" определя хиперхидрозата като патологично състояние. При нея се наблюдава нарушение в механизма за охлаждане на тялото, при което той е прекалено активен и се отделя 4-5 пъти повече пот от нормалното. Повишената концентрация на сол при засиленото потоотделяне е причина за силна жажда. Освен това повишеното изпотяване губи значението си на терморегулатор и се превръща в сигурен индикатор за стрес и вълнение. Най-често обилно изпотяване се наблюдава по ръцете, краката и подмишниците, но е възможно да се прояви и по бедрата, кръста, корема, гърба и челото. Не са изключени и изблиците на студена пот.

Видове хиперхидроза

В медицината са познати два вида хиперхидроза:

 • Първична хиперхидроза

Тя засяга 1% от хората на възраст от 15 до 35 год. Симптомите се изразяват в обилно потене, без това да е породено от прием на лекарства или развитие на друга болест. Проявява се само на определени места - длани, стъпала, предмишници, като много често изпотяването е съпроводено с изчервяване при силни емоции и често безсъние. Първичната хиперхидроза крие известна доза наследственост. Специалисти твърдят, че тя се дължи на хиперактивност на симпатиковия дял на вегетативната нервна система.

 • Вторична хиперхидроза

При нея факторът за наследственост липсва. Обикновено обхваща по-големи част от тялото и се наблюдава постоянно проявление на симптомите. При вторичната хиперхидроза би било трудно да се даде еднозначен отговор на въпроса коя е причината за нейната поява. От обилно изпотяване се оплакват: пациенти, подложени на терапия с антипсихотични средства; спортисти, използващи забранени медикаменти (инсулин, морфин и др.) и обезболяващи средства (някои нестероидни противовъзпалителни средства) - особено за хора, занимаващи се с бойни изкуства, където травмите са доста често срещано явление. От друга страна, ниските нива на естрогените по време на менопаузата при жените и ниското ниво на тестостерон при мъжете, също могат да генерират обилно изпотяване. Нарушената функция на жлезите с вътрешна секреция почти винаги предизвиква хиперхидроза. При заболявания на щитовидната жлеза тя е съпроводена с лошо настроение и безсъние, необичаен апетит, но и рязко отслабване. А ако човек освен от повишена потливост, се оплаква и от жажда и пристъпи на нощен глад, специалистите подозират наличие на диабет.

Какви са възможните усложнения?

Няма съмнение, че повишеното потоотделяне създава идеални условия за развитие на гъбични инфекции. Факт е, че влажните и топли места са идеална за тях среда. Напр. неприятната миризма на краката, може да се дължи на гъбична инфекция, започваща в пространството между пръстите и продължаваще по цялото стъпало. Но, инфекция може да се получи и в областта на гърдите и слабините. Друго усложнение, вследствие на обилното потене, може да бъде обрив в резултат на запушване на порите на потните жлези. Най-често в областта на гърба, гърдите и ръцете се появяват обриви.

Хиперхидрозата може да доведе до сериозни социални проблеми

Хиперхидрозата не е заболяване, което може да доведе до сериозни нарушения в здравословното състояние на организма, но може да повлияе негативно върху качеството му на живот. Симптомите на засилено изпотяване могат да бъдат с различна продължителност-от няколко месеца до години, ако заболяването не се лекува. При някои хора отделянето на пот може да бъде толкова силно, че тя да капе от ръцете. А трябва да се има впредвид, че този процес никога не спира и се активизира, особено през летния сезон. Това от своя страна, несъмнено може да доведе до сериозни социални проблеми и психологически дискомфорт. Хората се затварят в себе си и избягват социалните си контакти, а това неминуемо оказва влияние и върху начина им на работа. Те водят един непълноценен живот, а постоянният стрес заставя потните жлези да работят още по-енергично.

Особено внимание трябва да обърнат спортистите

Един активно спортуващ човек, водещ здравословен начин на живот, би трябвало да се разболява по-рядко от другите хора, водещи нецелесъобразен начин на живот. Е, за съжаление обаче, невинаги е така.  

Само до преди няколко години усиленото потоотделяне се приемаше за абсолютно положително явление, израз на добрата работа на потните жлези, без да се се разглежда като патология или органично нарушение. Но днес медицината вече има друго становище по въпроса. Известно е, че при процеса потене се наблюдава загуба на две основни неща - вода и енергия. И докато загубата на енергия може да бъде целева, за да предпази организма от прегряване, то загубата на вода е нещо, на което трябва да се обърне сериозно внимание. Защото хиперхидрозата е състояние, при което организмът фактически остава без вода и соли. Факт е, че при спортистите загубите на вода и минерални соли са 4 до 5 пъти повече, отколокото при неспортуващите. А това със сигурност означава едно - всички активно спортуващи хора, дори при първите прояви на заболяването, задължително трябва да се обърнат към невролог, ендокринолог или кардиолог. Но не са рядкост и случаите, когато при злоупотреба с обезболяващи средства или забранени медикаменти, спортистите се оплакват от обилно изпотяване.

Методи за лечение

Съвременната медицина предлага различни методи за лечение на хиперхидроза, но за съжаление голяма част от тях са слабо ефективни.

Инжектирането на определени дози ботулинов токсин води до намаляването на обилното потоотделяне, вследствие на блокиране на ацетилхолина, който стимулира потните жлези. Прилага се предимно в областта на подмишничните ямки и действието му продължава от 7 до 12 месеца.

 • Йонофореза

Процедура, при която се използва вода като проводник на ток в допустими стойности. Чрез него минерали от водата преминават през кожата и увеличават дебелината на епидермиса, при което се блокира отделянето на пот. Методът е ефективен само при локално приложение, например за стъпалата и дланите.

 • Медикаментозна терапия

Използват се антихолинергитици, бета-блокери и някои калциеви антагонисти. Тези препарати потискат стимулирането на потните жлези на различни нива.

 • Оперативна намеса - отстраняване на самите жлези.

Можем ли сами да се справим?

 • Първото нещо, което със сигурност е необходимо да се направи, е да се редуцират килограмите и да се промени начина на хранене. Понякога пълните хора се потят повече и всяко физическо натоварване в горещината става почти непосилно за тях. Освен това е препоръчително да се избягват пикантните храни, кофеиновите, алкохолните и газираните напитки, защото голяма част от тях водят до дехидратация.
 • Приемайте достатъчно количество течности. Студената, но не ледена вода е най-подходящото средство за утоляване на жаждата и за възстановяване на загубените течности.
 • Носете свободни дрехи от естествени материали, които поглъщат потта. Обувките също трябва да бъдат от естествени материали, като е желателно да не се носят всеки ден едни и същи обувки.
 • Старайте се да избягвате стресовите ситуации, защото ускореният сърдечен ритъм със сигурност води до обилно изпотяване. Можете да включите в режима си различни дихателни упражнения, йога или медитация.
 • Редовно взимайте душ и не забравяйте да епилирате областта под мишниците.
 • Използвайте средства против изпотяване - за да се чувствате уверени и за да не изпитвате дискомфорт от неприятната миризма, редовно използвайте такива продукти, но не само в областта на подмишниците, а и на гърба, китките на ръцете и стъпалата. Добър продукт е препаратът Одорекс, който се предлага свободно в аптечната мрежа и е на достъпна цена. Антиперспирантите, които се предлагат в търговската мрежа, не трябва да съдържат алкохол, защото той може да доведе до дразнене и изсушаване на кожата. Тези антиперспиранти обикновено съдържат алуминиеви соли, които навлизайки в клетките на епидермиса, водят до тяхното набъбване и чисто механично блокират изхода на потта. Предлагат се и антибактериални продукти, които съдържат съединения, ограничаващи развитието на бактериите по повърхността на кожата и предотвратяват бактериалния разпад на съставките на апокриновата пот. Но е важно се отбележи, че тези продукти имат само временен ефект и нямат лечебно действие.

Използвани източници

 • blitz.bg
 • health.bg
 • iwostin.bg
 • doping-prevention.de
Още съдържание по темата
На-ръба-или-как-да-се-движим-за-да-не-ни-боли
На ръба (или как да се движим, за да не ни боли)

Техниките са много, принципите обаче са само няколко

Синдром-на-кубиталния-тунел
Синдром на кубиталния тунел

Наричан още "телефонен лакът"

Тренировки-за-стягане-след-раждане-със-секцио
Тренировки за стягане след раждане със секцио

Кога е безопасно да започнем да тренираме и по какъв начин?

Тузлата-място-с-история-и-дух
Тузлата - място с история и дух

За лиманолечението, калолечението, спокойствието и още нещо

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow