Дневен план за навициСвали сега 

Домашен любимец и спорт

Мотивация за повече движение или добро извинение?

Безспорна истина е, че хората, които си отглеждат домашно животинче вкъщи, изграждат трайна емоционална връзка със своя любимец. Психолозите твърдят, че дори самият избор и предпочитание на определено животно разкрива характера на човека, който го е избрал.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Домашен любимец и спорт"Нашите любимци са продължение и израз на нашата самоличност"' - твърди американският психолог д-р Дилън Ентин. Оказва се, че има зависимост между вида и породата на животното, което отглеждате вкъщи, и вида спорт, подходящ за вас. Несъмнено един от най-приятните начини да се погрижите за формата си е просто да се забавлявате навън или у дома с вашия домашен любимец. Дългата и весела разходка в парка или забавната игра вкъщи ще ви накара да се почувствате по-здрав, ведър и освободен от ежедневния стрес, да се разтоварите емоционално и физически.

Разберете кой е най-подходящият спорт според домашния ви любимец:

Коли

Търпеливи, грижовни, добронамерени и внимателни - това са типичните черти на стопанина на колито. Забавлението не му е чуждо. Идеални спортове за него са тенис на корт и ски.

Кокершпаньол

Собствениците на този  чаровник са домошари, обичат уюта и усамотението. Предпочитат топлината на дома, а любимите им занимания са свързани с книги, музика и изкуства. Може би са стеснителни, но и доста сърдечни към хората, с които дружат. Подходящи спортове за тях са плуване, футбол и ски.

Доберман

Притежателите на куче от тази порода са енергични, пъргави и динамични натури. Обичат разходките, излетите, дългите планински преходи. Мразят затворени пространства. Не е изключена проява на агресивност, ако обстоятелствата го налагат. Добре е такива хора да изразходват енергията си на открито – волейбол, баскетбол, футбол, сърф, сноуборд, ролери, скейтборд, катерене, дори скачане с бънджи и парашут.

Ретривър

Предпочита откритите пространства, въздухът и свободата – това е стопанинът на ретривъра. Парадоксално на кипящата си енергия, често се оказва тиха и интровертна личност. Това е идеален човек за работа в екип. Затова и груповите спортове са много подходящи за него - баскетбол, волейбол, футбол.

Немска овчарка

Отличителни черти на гордия собственик на това красиво животно са именно гордост, силно развито чувство за достойнство и голяма вътрешна сила. За него са подходящи силовите спортове – културизъм, бодибилдинг, гребане.

Дог

Подобно на това куче, и притежателят му има достолепна осанка, благородно поведение и вродена изисканост. Спокойствието и уравновесеността са идеална база за спортове като голф, риболов, билярд, поло, скуош.

Пудел

Тук е ясно - искат да са център на внимание. Артистични, чувствителни, изобретателни - собствениците на пудели са творци. Спортове, в които могат да показват и демонстрират своята уникалност са фитнес, аеробика, танци.

Булдог

Привидно груби и сурови хора, приятелите на булдога са с добри сърца. Внимателни, етични към околните, но слаби фенове на спорта. Най-много им допадат лежерните разходки в парка, лек стречинг вкъщи, не биха отказали боулинг и един спортен бридж-белот.

Ирландски сетер

Собственикът на сетера е добросърдечен и любвеобилен като самия него. Приятелската му настройка го отвежда в колективните спортове - футбол, баскетбол, волейбол, хокей, хандбал.

Сиамска котка

Общителни и контактни, тези хора обичат да са в шумна компания. Жизненост, динамичност, грациозност - "визитна" картичка са фитнесът и плуването, всички водни спортове.

Персийска котка

Гордата, независима и самоуверена личност на собственика на тази красавица го тласкат да вземе да вземете най-доброто от живота. Спортното призвание на тези особи са тенисът на корт, ездата и колоезденето. Предпочитат самотата и уединението, дори когато спортуват.

Смесена порода кучета или котки

Тъй като повечето такива животни са бездомни или идват от приюти, техните стопани се отличават с доброта, състрадателност и грижовност. Едновременно с това те са авантюристи и обичат приключенията. Харесват джогинг и плуване.

Екзотични любимци

Да се отглежда вкъщи маймунка, змия, хамелеон, игуана, костенурка, папагал или паяк-тарантула е «задача» за хора, които обичат да са център на внимание. Те са различни, нестандартни и особени. Могат да «залитнат» по разнообразни бойни изкуства, йога и всичко друго, което би изявило тяхната самобитност и уникалност.

Домашните питомци също затлъстяват...

Един от най-известните фитнес-инструктори в Холивуд се е заел със задачата да върне добрата форма не само на хората, но и на техните домашни любимци. Гунар Петерсон е помагал на звезди като Дженифър Лопес и Силвестър Сталоун да поддържат тялото си. Сега той е създал видеопрограма, която обучава хората да тренират заедно с домашните си любимци. Упражненията са лесни и са базирани върху всекидневните занимания. Едно от тях например е редуване на разходка с бавно и бързо бягане. "За много хора всекидневното извеждане на кучето е бреме. Моята цел бе да го превърна в приятно и полезно занимание", казва Гунар Петерсон.

Идеята на инструктора е провокирана от данните за затлъстяване не само сред хората, но и сред техните питомци. "Над 44% от кучетата и 57% от котките са с наднормено тегло или страдат от затлъстяване. Съществува и «Асоциация за предотвратяване на затлъстяването сред домашните любимци». Излишните килограми при животните водят до здравословни проблеми – диабет при котките, артрит при кучетата и сърдечно-съдови болести.

Какъвто и домашен любимец да сте си избрали, преди всичко трябва да се грижите добре за него. Това, разбира се, включва и щастливо прекараното време в забавления, игри, а защо не и някакъв приятен спорт заедно?

Още съдържание по темата
Ритуалът-Guru
Ритуалът Guru

Преяждането като форма на просперитет

Възстановяване-от-тренировки
Възстановяване от тренировки

Може би най-важният и най-подценяваният тренировъчен елемент

Как-да-тренираме-когато-не-обичаме-да-тренираме
Как да тренираме, когато не обичаме да тренираме

Знаеш, че тренирането е полезно за теб, но не ти харесва. Какво може да направиш?

Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow