Коприва

Парещо-вкусно удоволствие или просто поредното "полезно" растение?

Коприва

Копривата (Urticaceae) представлява многогодишно тревисто растение с височина 150 см, с дълго пълзящо коренище. Копривата е не само богата на витамини, минерали и дъбилни вещества с важно значение за кръвоносната ни система. С нейна помощ се приготвят вкусни и здравословни ястия.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Копривата цъфти от май до септември, с изправено и вдървено в основата четиритръбесто стъбло, със сърцевидни и заострени в края листа.

Включва между 30 и 45 вида, главно многогодишни растения, като най-известният представител е обикновената коприва (Urtica dionica), разпространена в Европа, Северна Африка, Азия и Северна Америка.

Хранителен състав

Съдържание на вещество в 100 г продукт:

Хранителен състав

Данни за:

100 гр

Калории

42

Общо мазнини

0.11 г

Холестерол

0 мг

Общо въглехидрати

7.49 г

Фибри

6.9 г

Захари

0.25 г

Белтъчини

2.71 г

Вода

87.67 мл

Изключително богат и разнообразен се оказва хранителният състав на пролетното растение и не е случайно, че последователите на здравословното хранене го предпочитат.

Най-висок процент в копривата е отреден на водата, след което следват протеини и захари, голяма част от които принадлежат на незаменимите аминокиселини.

Свежите листа на копривата са сравнително добър източник на витамини - А, В, D, Е и К, минерални соли (калций, манган, желязо, калий, цинк, магнезий и мед), ферменти, хлорофил и багрилни вещества.

Листата на копривата са богати на дъбилни вещества, пантотенова киселина, ситостерол и хистамин, а коренищата й най-вече на нишесте.

Здравословни ползи

Тази билка е с ясно изразено кръвоспиращо, диуретично, омекотяващо и антианемично действие.

Пресният сок от растението и стритите пресни листа са използвани още в древността като кръвоспиращо средство при кръвоизливи от носа, червата, при маточни и други кръвотечения. 

Билката се препоръчва при анемия, авитаминоза, храносмилателни смущения с диария, нарушена обмяна на веществата, главоболие, кръвотечение от носа, обилна менструация и хемороиди.

Прилага се и при бъбречни заболявания като диуретично средство, при захарна болест, хроничен бронхит, ревматизъм и др.

Редица учени - Б. Рошек Младши, Р.С. Финк и М. Макмайкъл успяват да докажат, че екстрактът от коприва повлиява ключови рецептори и ензими, свързани с проявите на алергичен ринит, като подобрява състоянието на страдащите.

Употребява се и външно, като улесняващо епитализирането на раните средство, при отоци, натъртвания, косопад.

Освен това копривата е с доказано съдосвиващо действие и тонизиращо действие върху матката. Този факт подкрепя целесъобразността на употребата на растението при маточни кръвотечения.

Здравословни рискове, свързани с употребата на коприва

Няма данни, които да доказват появата на нежелателни странични ефекти при употребата на тази билка. Не може да се получи предозиране, защото самото растение е истински натурален продукт, полезен за цялостното здравословно състояние на организма.

Копривата може да бъде влагана в различни хранителни добавки за подобряване на общото състояние на организма и повишаване на съпротивителните сили, тъй като тя лесно се комбинира с други билкови продукти. Но това съвсем не важи за комбинирането на някои видове медикаменти с екстракт от коприва. 

Изследване, проведено от Х.Х. Агус, П. Текин и М. Баяв доказва, че екстрактът семена от обикновена коприва е в състояние да инхибира и/или индуцира метаболизма на някои лекарства.

Да приготвим здравословна отвара от коприва

За целта е необходимо сухите листа на копривата да се приготвят под формата на запарка при дневна доза 4 ч. л. листа и 250 мл вряща вода.

За подобряване на дейността на сърдечния мускул се препоръчват корените на копривата в комбинация с кръвен здравец (по една супена лъжица) в 600 мл вода, които се варят 10 минути, приема се по четири пъти на ден.

Семената на копривата заедно с връхчетата се препоръчват като помощно средство при захарен диабет. Те лесно могат да бъдат добавени към кисело мляко (приблизително 2 с. л. в една кофичка мляко), като дозата се консумира три пъти през деня.

Тази запарка може да се използва и външно. При косопад се приготвя отвара от 100 г листа, които се варят 30 минути в ½ л вряща вода и ½ л оцет. С отварата се омокрят корените на косата, като се измива вечер преди лягане.

Запарена, прясната коприва запарена се препоръчва при ревматизъм и ставни болки, за бани при кожни обриви, под формата на лапи при възпалени лимфни жлези, наранявания и отоци.

Освен че притежава богат биохимичен състав и редица важни за организма свойства, копривата е растение, с помощта на което се приготвя вкусна и здравословна супа, която не само подобрява тонуса на организма, но и повишава съпротивителните му сили.

Препоръчваме ви да се възползвате от копривата, като я включите в пролетното си меню.

Използвани източници

  • ncbi.nlm.nih.gov
  • "Билките във всеки дом" - проф. Д. Станева, София
  • Снимка: Sir_Iwan (CC)
Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow