Колеус форсколий (Coleus forskohlii)

Колеус форсколий (Coleus forskohlii)

Изкоренете страха от мазнините с малко помощ от Средния Изток

Колеус форсколий (Coleus forskohlii) е билка, която исторически се използва в аюрведическата медицина (Индия, Непал). В наши дни билката се рекламира като средство за отслабване.

Основният активен компонент в Колеус форсколий е форсколинът. Именно това активно вещество често се добавя към хранителни добавки за горене на мазнини или повишаване на тестостерона.

Форсколинът е все още в ранна фаза на проучване и научната база до момента не разполага с изследвания, които да доказват всички свойства на веществото. Колеус форсколий (Coleus forskohlii) може да има редица реални ползи, затова от екипа на BB-Team ще ти предложим подробен анализ на качествата и свойствата на билката.

Форсколинът се рекламира в масовия пазар предимно като средство за горене на мазнини и повишаване на тестостерона.

Какво представлява Колеус форсколий?

Растението е кръстено на  шведския изследовател Петер Форскал. Член на семейство Mентови, Колеус форсколий се среща по планинските склонове в Непал, Индия, Тайланд.

В традиционни азиатски медицински направления като Хинду и Аюрведа растението е било често използвано за лечение на различни болестни състояния, свързани със сърдечно-съдовата система, гастро-интенстиналния тракт, нервната система, белодробната функция и уринарния тракт.

В Бразилия билката се нарича още "falso boldo".

Какво съдържа?

Колеусът е открит по време на експедиция за проучване на нови медицински растения. Откривателят му и до ден днешен е един от основните производители на екстракт от билката.

В сътрудничество с индийски институт за изучаване на лекарства е установено, че коренището може да понижава кръвното налягане и да намалява мускулните спазми.

По-детайлно проучване на този изумителен резултат води до изолиране на активното вещество от групата на дитерпените. Това е форсколинът, който изглежда е отговорникът за повечето ефекти. Форсколинът се отличава със слаба разтворимост във вода, но като цяло стабилността му е висока.

Надземната част на Колеус форсколий съдържа следните активни вещества:

 • Форсколин и изофорсколин;
 • Розмаринова киселина;
 • Бета-ситостерола;
 • 4beta,7beta,11-enantioeudesmantriol;
 • (16S)-Coleon E;
 • Форскодитерпенозид;
 • Няколко вида глюкорониди;
 • Олеанолинова киселина и бетулинова киселина;
 • Други изофлавони.

Почти всички ползи на билката Колеус форсколий се дължат на активното вещество форсколин.

Защо да приемаме  Колеус форсколий?

В продължение на 3 000 години билката е била използвана за третиране на високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност, респираторни проблеми, конвулсии.

Съвременната медицина, веднъж забравила традиционните подходи на Далечния Изток, днес се обръща отново натам за помощ.

Проучвания върху хора и животни са провеждани както със самото действащо вещество (форсколинът), така и с екстракт от билката.

Здравните ползи, които носи, са:

 • повишаване разграждането на мазнини с едновременно запазване на мускулната маса;
 • повлияване на астма;
 • терапия на глаукома;
 • поддържане на сърдечната функция при сърдечна недостатъчност.

Начин на действие в организма

Форсколинът действа в човешкия организъм, чрез два основни механизма.

 1. Стимулира аденилил циклазата - това води до увеличаване на цАМФ в клетките. Форсколинът изпълнява тази функция самостоятелно или засилва същата функция при други вещества (кофеин);
 2. Повишава нивата на цАМФ - пряко увеличава нивата, като механизмът е сходен на стимулирането при силови тренировки. Той включва увеличаването на активността на някои ензими и влияние върху митохондриалната биогенеза.

Доказани и потенциални ползи 

Подобно на някои растения, които се използват за лечение на астма, форсколинът увеличава нивата на съединение с основни функции в тялото – цикличния аденозин монофосфат-цАМФ(1).

С покачване концентрацията на това съединение се обясняват неговите действия:

 • Липолитични – увeличава разграждането на триглицеридите в мастните клетки. Проведено е проучване с мъже, приемали форсколин, които спрямо вземалите плацебо са намалили мастната си тъкан и са увеличили с малко мускулната си маса. Съществува и друго проучване с жени с тегло малко над нормата, приемали екстракт от колеус. Резултатите показват едновременно запазване в тесни граници на мускулната маса и на мастната тъкан в тялото. Отслабващите свойства се проявяват по-силно при индивиди с наднормерно тегло.
 • Противоуморни - билката проявява противоуморни свойства и това се отбелязва в няколко различни изследвания. Във всички тях противодействието на умората е отбелязано като страничен ефект. Не съществуват целеви изследвания по темата.
 • Бронходилататорни (противоасматични) - стабилизира мастоцитните и базофилни клетки, като намалява освобождаването на хистамин – медиатор, водещ до видимата изява в тялото на редица алергични процеси. Това води до отпускане на мускулите около бронхите и премахването на задуха от астмата и е подкрепено с проучване. Изследване показва при хора, че е сравнимо с лекарство-стабилизатор на мастоцити и базофили – за  повлияване на средна и тежка форма на заболяването. Това пряко сочи, че може да послужи, за да предотвратява пристъпи на астма!
 • Намаляване на вътреочното налягане при глаукома. Проведени са изследвания с пациенти и резултатите са явно снижаване на повишения показател, което води до отлагане на загубата на зрение.
 • Инотропни – увеличава силата, с която се съкръщават сърдечните мускулни клектки. Тестван е при хора с хронична сърдечна недостатъчност, като е сравняван с добутамин, който се използва за поддържане функцията на сърцето. Установен е съществуващ, но слаб ефект от страна на форсколина.
 • Увеличаване на минералната плътност в костите, което се проявява силно при мъже и по-слабо при жени с остеопороза. Определено са нужни повече изследвания.
 • Увеличаване на мускулната маса - билката изглежда ефективна в това отношение, като води до увеличаване с 900 грама в рамките на 12 седмици.Възможно е да се покрива с увеличаване на костната плътност.
 • Повишаване на "добрия" холестерол - значителен ефекти при повишаване на нивата на HDL-C, но трябва да се повтори в още изследвания.

Няма доказателства, че форсколинът може да увеличи кръвното налягане или тестостерона.

Проведени са и изследвания върху ефекта от това вещество върху животни или клетъчни култури, а именно:

 • Антитромбоцитни – способност да разрежда кръвта – профилактика на инфаркти и инсулти.
 • Вазодилататорни – подобрява кръвоснабдяването и снижава кръвното, като разширява кръвоносните съдове. Доказателства за тези действия има чрез тестове върху овце.
 • При жаби и в изолирани клетки от щитовидна жлеза се установява увеличаване на хормоните от този тип. Тези проучвания открехват вратата за идеята, че с увеличаването на тези сигнални молекули като ефект от форсколина може по друг път да се активира разграждането на мазнините.
 • При мишки има изследване за увеличаване здравината на костите. При ниски дози форсколин се стимулира отлагането на костното вещество, а при много високи – го инхибира.
 • При ин-витро тестове е установено, че форксолинът стимулира секрецията на инсулин в панкреатичните клетки;

Заключението е, че този продукт може да бъде използван за поддържане на мускулна маса с едновременно намаляване на мастната тъкан, но трябва да се вземат предвид и придружаващите му ефекти, както и страничните такива.

Странични ефекти и противопоказания

Безопасността на КФ и форсколина не е напълно оценена до момента. Докладвани странични ефекти до момента са ниско кръвно налягане и тахикардия.

Не се препоръчва приемът на билката от лица, които имат проблеми със стомаха или язва, защото може да увеличи значително нивата на стомашни киселини.

Съобщения за остро натравяне в Италия през 2005 г. са свързани със смесването на Колеус с растения, приличащи си с него на външен вид.

Не е установено, че е безопасно да се приема от малки деца, бременни или кърмещи жени, както и от хора с напреднала форма на бъбречна или чернодробна недостатъчност.

Трябва да се внимава, когато билката се комбинира с медикаменти, повлияващи кръвното налягане и с такива, "разреждащи" кръвта – антиагреганти:

 • понижаващи кръвното медикаменти като бета-блокери, блокери на калциевите канали, вазодилататори, клонидин, хидралазин могат да се вземат с Колеус само със знанието на лекар.
 • същото важи и за антиагрегантите: аспирин, варфарин, хепарин, клопидогрел, тиклопидин или пентоксифилин.

Ефектът на тези лекарства може да се усили непредсказуемо при едновременното приемане с Колеус.

Горната граница на допустимата доза не е установена при хора. Засега има само едно изследване върху животни (котки), което установява, че приемливата горна граница на дозата Колеус форсколий е 68 мг / кг тегло.

Приемът на Колеус форсколий може да предизвика странични ефекти като стомашни киселини, тахикардия и ниско кръвно налягане.

Начин на прием

Науката няма категорично мнение за оптималната доза на билката.

В практиката се препоръчва прием на 250 мг Колеус форсколий (Coleus forskohlii) с 10% съдържание на форсколин. Билката трябва да се приема до 2 пъти дневно за обща дневна доза от 500 мг (50 мг форсколин).

С какви хранителни добави да комбинираме Колеус форсколий 

Предполага се, че форсколинът може да проявява синергични свойства, когато се приема заедно с бета-агонисти. Това са клас термогениците, които стимулират бета-рецепторите и ускоряват горенето на мазнини. Сред най-ефективните и популярни бета-агонисти са:

 • Синефрин;
 • Ефедрин;
 • Капсаицин (пипер);
 • Малинови кетони (недоказано).

Форсколинът също така засилва ефективността на метилксантините, които също са клас термогеници. Най-известните вещества от този клас са:

 • Кофеин;
 • Теобромин;
 • Теофилин.

Поради синергизма помежду им, екипът на BB-Team препоръчва съчетанието на форсколин, кофеин и синефрин.

Къде можем да открием форсколин?

Все по-често екстракт от растението започва да се включва към хранителни добавки за намаляване на теглото. Включва се към групата на термогенните фетбърнъри. Най-популярните фетбърнъри, съдържащи форсколин са Syntrax Fyre, Universal Animal Cuts и Muscletech Hydroxycut.

Форсколин се добавя и в някои формули за повишаване на тестостерона и регулиране на хормоналния баланс.

Може да се комбинира с други представители от същия подвид. Форсколинът започва да измества ефедрина, който също има ефекта на повишаването на цАМФ, водещо до повишено разграждане на мазнини.

Повече за горенето на мазнини и термогениците може да прочетеш в следните материали:

Научи още
Използвани източници
 • Metzger H, Lindner E., The positive inotropic-acting forskolin, a potent adenylate cyclase activator. Arzneimittelforschung, 1981. 31(8):1248-50
 • Gonzalez-Sanchez R, et al. Forskolin versus sodium cromoglycate for prevention of asthma attacks: a single-blinded clinical trial. J Int Med Res, 2006. 34(2):200-7
 • Christenson JT, Thulesius O, Nazzal MM. The effect of forskolin on blood flow, platelet metabolism, aggregation and ATP release. Vasa, 1995. 24(1):56-61
 • Allen DO, Ahmed B, Naseer K. Relationships between cyclic AMP levels and lipolysis in fat cells after isoproterenol and forskolin stimulation
 • Godard, Brad A. Johnson, and Scott R. RichmondMen Michael P.Body Composition and Hormonal Adaptations Associated with Forskolin Consumption in Overweight and Obese
 • Berger CE, Datta HK. Forskolin has a bimodal cAMP-independent effect on superoxide anion generation in isolated osteoclasts
 • Henderson S, Magu B, Rasmussen C. Effects of coleus forskohlii supplementation on body composition and hematological profiles in mildly overweight women
 • Caprioli, J., and Sears, M.  Forskolin lowers intraocular pressure in rabbits, monkeys and man.  The Lancet, 1983, April 30, 958-960
 • Yoshitaka Saito, Ernst M. Wright Bicarbonate transfer across the frog choroid plexus and its control by cyclic nucleotides
 • Haye, B.  Chronic and acute effects of Forskolin on isolated thyroid cell metabolism.  Mol Cell Endocrinol, 1990, 43: 41-50
 • Dubey MP, et al. Pharmacological studies on coleonol, a hypotensive diterpene from Coleus forskohlii. J Ethnopharmacol. (1981)
 •  De Vries GW, et al. Effect of forskolin on beta-adrenergic hyporesponsiveness in skin. Skin Pharmacol. (1988)
 • Harper JF. Desensitization in rat parotid to beta-adrenergic agonists and counteracting effects of forskolin are conserved in membrane and detergent-solubilized adenylate cyclase catalyst activity. J Cyclic Nucleotide Protein Phosphor Res. (1986);
 • Forskolin Potentiates Isoprenaline-Induced Glycerol Output and Local Blood Flow in Human Adipose Tissue in vivo.;
 • Lafontan M, Langin D. Lipolysis and lipid mobilization in human adipose tissue. Prog Lipid Res. (2009)
 •  Litosch I, et al. Forskolin as an activator of cyclic AMP accumulation and lipolysis in rat adipocytes. Mol Pharmacol. (1982)
 • Wang YQ, et al. Studies on the chemical constituents of Coleus forskohlii. Zhong Yao Cai. (2009)
 • Rosmarinic acid, scutellarein 4′-methyl ether 7-O-glucuronide and (16S)-coleon E are the main compounds responsible for the antiacetylcholinesterase and antioxidant activity in herbal tea of Plectranthus barbatus (“falso boldo”).
 • Costford SR, et al. Skeletal muscle NAMPT is induced by exercise in humans. Am J Physiol Endocrinol Metab. (2010)

 

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Десимир Петров
Десимир Петров

Десо се грижи за това да има винаги готов, аргументиран и ясен отговор на въпроса "от кои хранителни добавки има смисъл?". Той е нашата енциклопедия по темата с добавките, а тя, вероятно знаеш, е много голяма и много противоречива. Редовно може да го потърсиш за съдействие и в магазина ни.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1