Колеус форсколий (Coleus forskohlii)

Колеус форсколий (Coleus forskohlii)

Изкоренете страха от мазнините с малко помощ от Далечния Изток

Изправяли ли сте се пред въпроса "Как да се отърва от натрупаните мазнини, без да губя едновременно мускулна маса?" Дали билка от планините на Непал ще изпълни обещанието си да помогне да запазим безценните мускули?  И като че ли това не е достатъчно, форсколинът изглежда поддържа сърцето и помага при астма. Нека видим как сработва този хет-трик!

Какво представлява Колеус форсколий?

Растението е кръстено на  шведския изследовател Петер Форскал. Член на семейство Mентови, Колеус форсколий се среща по планинските склонове в Непал, Индия, Тайланд.

В традиционни азиатски медицински направления като Хинду и Аюрведа растението е било често използвано за лечение на различни болестни състояния.

Какво съдържа?

Колеусът е открит по време на експедиция за проучване на нови медицински растения. Откривателят му и до ден днешен е един от основните производители на екстракт от билката.

В сътрудничество с индийски институт за изучаване на лекарства е установено, че коренището може да понижава кръвното налягане и да намалява мускулните спазми.

По-детайлно проучване на този изумителен резултат води до изолиране на активното вещество от групата на дитерпените. Това е форсколинът, който изглежда е отговорникът за повечето ефекти.

Здравословни ползи от употребата на Колеус форсколий

В продължение на 3 000 години билката е била използвана за третиране на високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност, респираторни проблеми, конвулсии.

Съвременната медицина, веднъж забравила традиционните подходи на Далечния Изток, днес се обръща отново натам за помощ.

Проучвания върху хора и животни са провеждани както със самото действащо вещество (форсколинът), така и с екстракт от билката.

Здравните ползи, които носи, са:

 • повишаване разграждането на мазнини с едновременно запазване на мускулната маса;
 • повлияване на астма;
 • терапия на глаукома;
 • поддържане на сърдечната функция при сърдечна недостатъчност.

Действие на Колеус форсколий в организма

Подобно на някои растения, които се използват за лечение на астма, форсколинът увеличава нивата на съединение с основни функции в тялото – цикличния аденозин монофосфат-цАМФ(1).

С покачване концентрацията на това съединение се обясняват неговите действия:

 • Липолитични – увeличава разграждането на триглицеридите в мастните клетки. Проведено е проучване с мъже, приемали форсколин, които спрямо вземалите плацебо са намалили мастната си тъкан и са увеличили с малко мускулната си маса. Съществува и друго проучване с жени с тегло малко над нормата, приемали екстракт от колеус. Резултатите показват едновременно запазване в тесни граници на мускулната маса и на мастната тъкан в тялото. Интересен факт е, че всички, приемали екстракта, са изпитвали по-малко умора.
 • Бронходилататорни - стабилизира мастоцитните и базофилни клетки, като намалява освобождаването на хистамин – медиатор, водещ до видимата изява в тялото на редица алергични процеси. Това води до отпускане на мускулите около бронхите и премахването на задуха от астмата и е подкрепено с проучване. Изследване показва при хора, че е сравнимо с лекарство-стабилизатор на мастоцити и базофили – за  повлияване на средна и тежка форма на заболяването. Това пряко сочи, че може да послужи, за да предотвратява пристъпи на астма!
 • Намаляване на вътреочното налягане при глаукома. Проведени са изследвания с пациенти и резултатите са явно снижаване на повишения показател, което води до отлагане на загубата на зрение.
 • Инотропни – увеличава силата, с която се съкръщават сърдечните мускулни клектки. Тестван е при хора с хронична сърдечна недостатъчност, като е сравняван с добутамин, който се използва за поддържане функцията на сърцето. Установен е съществуващ, но слаб ефект от страна на форсколина.

Проведени са и изследвания върху ефекта от това вещество върху животни, а именно:

 • Антитромбоцитни – способност да разрежда кръвта – профилактика на инфаркти и инсулти.
 • Вазодилататорни – подобрява кръвоснабдяването и снижава кръвното, като разширява кръвоносните съдове. Доказателства за тези действия има чрез тестове върху овце.
 • При жаби и в изолирани клетки от щитовидна жлеза се установява увеличаване на хормоните от този тип. Тези проучвания открехват вратата за идеята, че с увеличаването на тези сигнални молекули като ефект от форсколина може по друг път да се активира разграждането на мазнините.
 • При мишки има изследване за увеличаване здравината на костите. При ниски дози форсколин се стимулира отлагането на костното вещество, а при много високи – го инхибира.

Заключението е, че този продукт може да бъде използван за поддържане на мускулна маса с едновременно намаляване на мастната тъкан, но трябва да се вземат предвид и придружаващите му ефекти, както и страничните такива.

Здравословни рискове при прием на Колеус форсколий

Безопасността на КФ и форсколина не е напълно оценена до момента. Докладвани странични ефекти до момента са ниско кръвно налягане и тахикардия.

Съобщения за остро натравяне в Италия през 2005 г. са свързани със смесването на Колеус с растения, приличащи си с него на външен вид.

Не е установено, че е безопасно да се приема от малки деца, бременни или кърмещи жени, както и от хора с напреднала форма на бъбречна или чернодробна недостатъчност.

Трябва да се внимава, когато билката се комбинира с медикаменти, повлияващи кръвното налягане и с такива, "разреждащи" кръвта – антиагреганти:

 • понижаващи кръвното медикаменти като бета-блокери, блокери на калциевите канали, вазодилататори, клонидин, хидралазин могат да се вземат с Колеус само със знанието на лекар.
 • същото важи и за антиагрегантите: аспирин, варфарин, хепарин, клопидогрел, тиклопидин или пентоксифилин.

Ефектът на тези лекарства може да се усили непредсказуемо при едновременното приемане с Колеус.

Какви дози са препоръчителни и как се приема?

Дозата, която се препоръчва, е 20-50 мг два-три пъти на ден от стандартизиран екстракт, съдържащ 18% форсколин. Тъй като при такъв прием се достига значителна концентрация от веществото, е препоръчително да има лекарски контрол.

В кои спортни и здравословни добавки се среща Колеус форсколий?

Все по-често екстракт от растението започва да се включва към хранителни добавки за намаляване на теглото. Включва се към групата на термогенните фет-бърнъри.

Може да се комбинира с други представители от същия подвид. Форсколинът започва да измества ефедрина, който също има ефекта на повишаването на цАМФ, водещо до повишено разграждане на мазнини.

В статията са използвани източници - виж списъка.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1