Дневен план за навициСвали сега 

Екстракт от зелено кафе

Добавка с митологична сила и реални ползи

Екстракт от зелено кафе

Зеленото кафе стана известно като суровият и натурален събрат на популярното кафе, което е част от ежедневието на десетки хиляди българи. Около екстракта на зелено кафе се разпространи и митът, че то е чудотворен суплемент за здравословно отслабване и постигане на мечтаното тяло, твърдение тръгнало от рекламите на популярни шоута в САЩ. В следващите редове ще анализираме основните съставки в зеленото кафе и неговите реални ползи, които накрая ще се окажат немалко.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво представлява зеленото кафе

Екстрактът от зелено кафе се извлича от зърната на зелено кафе и може да се обобщи, че то съдържа всички компоненти на обикновеното кафе, но с различно разпределение, като драстично преобладава хлорогеновата киселина.

Хлорогеновата киселина е съединение между хининова и кофеинова киселина и се съдържа във всички видове кафе, бамбук, картофи, глог и някои плодове, като ябълки, круши, домати, боровинки и ягоди. Хлорогеновата киселина в зеленото кафе е готова за директно усвояване в тялото, като тя самостоятелно, както и с нейните метаболити е основната причина за положителните ефекти на зеленото кафе.

Хлорогеновата киселина съставлява близо 7-12% от цялата маса на кафето преди обработка за извличане на екстракт, тоест от сурови зърна, както и съставлява близо 40% от общото количество на всички полифеноли.

Зеленото кафе съдържа и други активни съставки, сред които най-важни са епикатехин и катехин, съставлящи 25% от всички полифеноли. Същите антиоксиданти са основният активен компонент в зеления чай. Друг преобладаващ елемент е кофеинът, а в далеч по-ниски дози са: триптофан, рутин и терпен.

Как работи екстрактът от зелено кафе

Установено е, че екстрактът от зелено кафе преминава лесно през стомашно-чревния тракт, като активната съставка хлорогенова киселина е със сравнително висока степена на усвояване, която надминава във всички случаи 30%.

След орален прием на зелено кафе половината от хлорогеновата киселина се метаболизира бързо в кофеинова и ферулова киселина, а много малък процент продължава да функционира в тялото в оригиналния си вид. Скоростта на метаболизиране обаче е индивидуална при отделните индивиди, но хлорогеновата киселина и нейните метаболити се засичат в тялото дори и 24 часа след прием. Останалата половина се метаболизира в бензоена (хипурова) киселина.

Именно трите основни метаболита са отговорни за повечето ползи на зеленото кафе.

Зелено кафе срещу черно кафе

Докато зеленото кафе се води сурово, то стандартното черно кафе, от което се приготвя популярната напитка, представлява печени зърна, поради което структурата и основните компоненти са изменени.

За разлика от зеленото кафе, кофеинът в черното кафе представлява далеч по-голям процент, а съдържанието на хлорогенова киселина пада до 7% от общото тегло на семената. Трудно могат да се определят количествата на всички компоненти, защото съдържанието често се определя от качеството на зърната, времетраенето и видът на обработката.

Доказани и потенциални ползи при хора

 • Употреба на екстракт осигуряващ 140 мг хлорогенова киселина дневно при мъже с високо кръвно налягане води до намаляване на сърдечния ритъм (8%), на систоличното кръвно налягане (8%) и на диастоличното кръвно налягане (7%). Ежедневната доза води до подобрението към 4-тата седмица, като то се запазва до 12-тата седмица на изследвнето;
 • Подобряване на вазореактивността при здрави мъже, но с отклонения в кръвния поток и кръвоснабдяването. Отново е използвана 140 мг хлорогенова киселина в рамките на 4 месеца. Забелязва се драстична промяна в реактивната хиперемия (69%), която е признак на възстановено кръвоснабдяване;
 • Значително понижаване на нивата на хомоцистеин след 4-месечна употреба на 140 мг хлорогенова киселина. Това е един от основните фактори зеленото кафе да се смята за кардиопротектор;
 • Изследванията върху хора установяват противоречиви резултатите за въздействието на зеленото кафе върху въглехидратния метаболизъм. На този етап не е установен положителен ефект върху подобряването на инсулиновата чувствителност и понижаване на кръвната захар. Единствено при хора с инсулинова резистентност, високи дози хлорогенова киселина могат да отбележат минимално понижаване на кръвната захар. Основното въздействието на зеленото кафе е в подобряване на гликемичния контрол, което се изразява в забавянето на разпада на въглехидратите в глюкоза и подобрява на усвояването им от тялото. Като вторичен ефект се отбелязва и лек спад на секрецията на инсулин;
 • Потенциални ползи за подпомагане на горенето на мазнини, но на този етап съществуват несигурни и ограничени данни. Съществуват пет изследвания върху хора, като само при три от тях са взети мерки преди и след. От тези три изследвания, едва едно се счита за независимо, докато другите две са силно повлияни от търговски компании. От независимите изследвания едно не установява положителен ефект върху мазнините в тялото, а друго отбелязва спад от 3.6% при 12-седмична употреба от лица с наднормено тегло. Възможно е да има положителен ефект, но той е сравнително умерен и може да е по-ясно изразен при лица с наднормено тегло и здравословни проблеми;
 • Зеленото кафе води до подобряване на настроението и когнитивната функция при тестове върху възрастни хора. Установява се, че хлорогеновата киселина проявява ефект, който е независим, но сходен на този на кофеина, като е редно да се отбележи значително по-слабия потенциал от кофеина. Въпреки това, реално въздействие същестува.

Доказани и потенциални ползи при животни

 • Понижава драстично високо кръвно налягане при плъхове. Времетраенето и ефектът се определят от дозата, като по-висока доза понижава кръвното до 24 часа. Основният виновник за тези свойства на зеленото кафе е феруловата киселина, която е директен метаболит на хлорогеновата киселина;
 • Максимално използваните дози при плъхове водят до понижаване на сърдечния ритъм при плъхове с високо кръвно;
 • Екстрактът от зелено кафе демонстрира обещаващи ползи за редуцирането на мазнини при плъхове. Установено е, че двата основни компонената, кофеин и хлорогенова киселина, изпълняват различни функции и се допълват. Докато хлорогеновата киселина редуцира акумулацията на триглицериди в черния дроб, то кофеинът редуцира циркулиращите триглицериди, а основният метаболит на хлорогеновата киселина, феруловата киселина, засилва окислението на мастните киселини в черния дроб;
 • Увеличава близо 5 пъти активността на един от най-силните антиоксиданти в живите организми, глутатион, след 12-дневна употреба при плъхове.

Препоръчителна доза

В повечето изследвания се цели употребата на екстракт от зелено кафе, който да осигурява конкретна доза хлорогенова киселина, която варира между 120 и 300 мг. Затова винаги трябва да се съобразявате с екстракта и неговата концентрация на активната съставка.

На този етап в практиката не е установена оптимална доза, но в повечето случаи се препоръчва приема на 300 мг хлорогенова киселина дневно. Това означава , че при употреба на най-популярния тип екстракт с 50% съдържание на хлорогенова киселина е достатъчно да се употребяват 500-800 мг дневно.

Противопоказания и странични ефекти

Екстстрактът от зелено кафе не проявява странични ефекти и се счита за безопасен.

Той не бива да се употребява единствено от лица с алергия към зелено кафе. Установено е, че малък процент от потребителите проявява алергия тип 1 на дихателните пътища при употреба на зелено кафе. Алергията се проявява при зелено кафе от видовете Coffee arabica, Coffee canephora (robusta) и Coffee liberica. Активната съставка хлорогенова киселина не е причина за алергията и не причинява каквито и да е странични ефекти.

Повечето екстракти от зелено кафе съдържат малки количесва кофеин, не повече от 12-15 мг в една капсула. Дори малките количества кофеин може да са противопоказни към лица със силна чувствителност към стимуланта и да предизвикат превъзбуденост, безсъние и тревожност.

Не се препоръчва прием на екстракт от зелено кафе от бременни и кърмещи, поради липсата на достатъчно данни за безопасността при употреба.

С какво да комбинираме зеленото кафе?

Хлорогеновата киселина се свързва с цинка в тънките черва и ускорява неговото изхвърляне от тялото, поради което е не удачно да се комбинира екстракт от зелено кафе с цинк, както и с други минерали като желязо.

Въпреки малкото данни за комбинирането на зелено кафе с други суплементи, могат да се направят удачни комбинации при съчетаването с други добавки със сходни свойства. Доколко това би проявило по-силен синергичен ефект, не може да се каже с категоричност.

Зеленото кафе е изключително ефективно за понижаване на кръвното налягане, поради което може да се комбинира удачно с ресвератрол, екстракт от гроздови семена и витамин C.

Зеленото кафе може да служи и като чудесен протектор на сърцето и като такъв може да се комбинира отново с витамин C и ресвератрол, както и с чесън, глог и рибено масло.

За подобрявне на гликемичния контрол, зелено кафе може да се комбинира с креатин, сминдух и алфа липоева киселина.

Къде можем да открие екстракт от зелено кафе?

Зеленото кафе може да се открие като самостоятелен продукт, като най-популярният екстракт е с 50% съдържание на хлорогенова киселина. На пазара се откриват екстракти с ниско съдържание на кофеин, както и безкофеинови. Концентрацията на екстракта в една таблетка варира между 200 и 500 мг. Екстракти с 50% съдържание на хлорогенова киселина са NOW Foods Green Coffee Diet Support и Primaforce Green Coffee Bean.

Екстрактът от зелено кафе се открива и в редица бърнъри, като най-често това са термогеници като Muscletech HydroxyCut Elite, BPI Keto XT, Controlled Labs Red Acid Reborn и Universal Animal Cuts.

Използвани източници

 1.  Andrade KS, et al Supercritical fluid extraction from spent coffee grounds and coffee husks: antioxidant activity and effect of operational variables on extract composition . Talanta. (2012)
 2. Phenolic compounds in coffee pulp: Quantitative determination by HPLC Jose R Ramirez-Martinez
 3. Farah A, et al Chlorogenic acids from green coffee extract are highly bioavailable in humans .
 4. Manavski N, et al Cof a 1: identification, expression and immunoreactivity of the first coffee allergen .
 5.  Oka K Pharmacological bases of coffee nutrients for diabetes prevention . Yakugaku Zasshi.
 6. Suzuki A, et al Green coffee bean extract and its metabolites have a hypotensive effect in spontaneously hypertensive rats . Hypertens Res. (2002)
 7.  Watanabe T, et al The blood pressure-lowering effect and safety of chlorogenic acid from green coffee bean extract in essential hypertension .
 8.  Ochiai R, et al Green coffee bean extract improves human vasoreactivity . 
 9. The effect of chlorogenic acid enriched coffee on glucose absorption in healthy volunteers and its effect on body mass when used long-term in overweight and obese people. Thom E1.
 10. Acute effects of decaffeinated coffee and the major coffee components chlorogenic acid and trigonelline on glucose tolerance. van Dijk AE1, Olthof MR, Meeuse JC, Seebus E, Heine RJ, van Dam RM.
 11. Lam LK, Sparnins VL, Wattenberg LW Isolation and identification of kahweol palmitate and cafestol palmitate as active constituents of green coffee beans that enhance glutathione S-transferase activity in the mouse . 
 12. Shimoda H, Seki E, Aitani M Inhibitory effect of green coffee bean extract on fat accumulation and body weight gain in mice 
 13. The Use of Green Coffee Extract as a Weight Loss Supplement: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomised Clinical Trials Igho Onakpoya,* Rohini Terry, and Edzard Ernst
 14. Does coffee enriched with chlorogenic acids improve mood and cognition after acute administration in healthy elderly? A pilot study. Cropley V1, Croft R, Silber B, Neale C, Scholey A, Stough C, Schmitt J.
Десо се грижи за това да има винаги готов, аргументиран и ясен отговор на въпроса "от кои хранителни добавки има смисъл?". Той е нашата енциклопедия по темата с добавките, а тя, вероятно знаеш, е много голяма и много противоречива. Редовно може да го потърсиш за съдействие и в магазина ни.
Още съдържание по темата
Видове-мелатонин-за-сън
Видове мелатонин за сън
Мелатонин-и-високо-кръвно-налягане
Мелатонин и високо кръвно налягане
Мелатонин-всичко-което-трябва-да-знаете
Мелатонин – всичко, което трябва да знаете
Топ-5-хранителни-добавки-от-които-ще-извлечете-полза
Топ 5 хранителни добавки, от които ще извлечете полза
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow