01.01.14
22:11
Здравейте! Снабден съм със следните хранителни добавки : Мултивитамини, Омега 3, Витамин Д, протеин, креатин, аминокиселини.
Та искам да знам как да ги пия правилно, аз ги пия по следния начин:
Сутрин веднага след сън 6:30 - Протеин
7:30 - мултивитамини и витамин Д все пак са витамини заедно мога да ги пия нали ?
Закуска 8:30 - Омега 3
13:30 излизане от училище един банан
13:45 - 3 или 4 табл. аминокиселини
14:00 - фитнес
Веднага след тренировка 3 или 4 табл. аминокиселини
15-20 мин след тренировка докато се прибера в къщи :Д - Протеин и креатин
Преди лягане - 2 3 яйца
И така мисля, че съм чук може и да не съм :) Чакам всякакви мнения относно приема на тези добавки! Благодаря предварително.
01.01.14
23:14
Креатина го пий веднага след тренировка с някакъв бърз въглехидрат ( банани - презрели, мед или нещо сладко) и 15-20 мин след това пий протеина. Намали аминото през деня така че да имаш и за преди сън няколко или направо добави за преди сън :)
01.01.14
23:19
Вместо след тренировка да ги пия преди да легна така ли, а мога да ям и яйцата нали? А колко време след като изпия креатин и протеина да ям след 30мин. или веднага като ги изпия?
02.01.14
08:49
Имаме чудесна статия за креатина. Защо не я четете - не е ясно. Там е написано всичко, което е важно да се знае за тази добавка - как се приема, кога се приема, има ли нужда от захар при приемането и т.н.
Да се дават адекватни препоръки за прием на добавки е малко трудно без да ясно как стоят нещата с храненето. Първите неща, които забелязвам, са:
- каква е логиката да пиеш протеин в 6:30 и да закусваш в 8:30 часа?
- мултивитамините и витамин D могат да се приемат заедно, но защо ги приемаш на гладно?
- бананът не е съвсем подходящ преди фитнес
- не е ясно колко аминокиселини приемаш, съответно - дали описаното количество е подходящо за разделяне преди и след тренировка
- за мен лично протеинът (като хранителна добавка) в режима ти е напълно излишен
Съвсем не си чук, да знаеш...
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 02.01.14 08:49.
02.01.14
09:50
А ти как би ги приемал ? а протеинът е излишен защото храненето куца така ли.
Кольо ти намекна, че ако искаш отговори е нужно да опишеш малко по-подробно, какво и колко ядеш и в какви дози приемаш гореспоменатите добавки. Пък и да попрочетеш малко от многобройните статии в изданието и ако и тогава има нещо неясно - питай на воля ;)
02.01.14
10:29
Храненето не знам дали куца, не съм гадател.
Щом можеш да закусваш с нормална храна - протеин сутрин не ти трябва.
След като можеш до половин-един час след тренировка да си в къщи и да се храниш с нормална храна, значи и за тогава не ти трябва протеин. Особено след като имаш аминокиселини след тренировка. За мен протеинът и аминокиселините са добавки, които няма смисъл да присъстват едновременно в суплементарния план. Според организацията на храненето се избира едното или другото.
Ето моето виждане за прием на тези добавки:
Витамините - сутрин след закуска
Рибеното масло - половината след закуска, останалото след вечеря
Аминокиселини - около 15 g след тренировка
Креатин - по някое време, когато ми е удобно
03.01.14
09:47
Никой ли не забеляза, че храненето е под всякаква критика и че се разчита главно на добавки.
Мойте съвети са:
1. Започни да се храниш поне 3 пъти на ден с истинска твърда храна.
2. Към храненето добави витамините.
3. Протеина остави само за след тренировка.
4. Аминокиселините така или иначе си ги купил ползвай ги преди тренировка.
5. Приемай по 5 гр. креатин на ден, когато си пожелаеш.
03.01.14
09:52
казано от Pavel Petrov на 03.01.14, 09:47:
Никой ли не забеляза, че храненето е под всякаква критика и че се разчита главно на добавки.
За храната просто няма информация, затова към момента не може да се твърди, че е лоша. Знаем само за един банан и 2-3 яйца - няма как това да е храната за деня, дори и да добавим двете описани дози протеин. Ти по какво се ориентира за храната? :)