24.12.13
00:38
Всеки ден ползвам кисело мляко и како на прах и се чудя кой продукт от множеството да избера.
В предаването Баркод казаха, че в днешното кисело мляко слагат доста по-малко от бактерията, която прави киселото мляко да киселее. Някой има ли представа кои са най-киселите млека на пазара и без сух мляко?
Какато на прах на биосет ми се вижда доста съмнително да е чисто без допълнителни филъри. Какво ще кажете? Препоръки за добро и не скъпо како на прах са добре дошли.
Темата беше редактирана от Anton Tsvetkov на 24.12.13 00:38.
24.12.13
23:50
Единственото наистина кисело мляко за мен, е Елена. Другите са ми сладки. А истинско мляко, само домашно от село, в магазина няма.
25.12.13
00:02
Ще го пробвам. Иначе прясно мляко вече почти не употребявам.
25.12.13
00:26
Тия приказки за сега, за едното време и млякото са за раздумка. Купувам си кисело мляко, квася с него прясно и ми се получава кисело - значи бактерия има. Пробвал съм с различни марки. Също така едно сладко кисело мляко като го държиш един ден на стайна температура става кисело - като това е лесния вариант. По - технологичния, в който ще се развъдят и двете бактерии добре е като го държиш час два при температура 35-40 градуса. Няма проблем едно кисело мляко от магазина да си го донаквасиш и поради тази причина не вярвам едното да е по-истинско от другото.
25.12.13
16:36
казано от Angel Gyaurov на 25.12.13, 00:26:
значи бактерия има.
Бактерии има, това стана ясно и от предаването за което писах в първия пост, но сега слагат по-малко от тези полезни бактерии.
25.12.13
18:29
Размножаването на бактерията става като държиш млякото при температура 35-40 градуса. Сравнително евтино е и постижимо дори в домашни условия. Ако смяташ че са те прецакват с малко бактерия можеш да си я увеличиш.
25.12.13
18:48
можеш да си вземеш какаови зърна и да си ги мелиш (3лв/100г ама е дъ рийл тинг). За киселото мляко, само елената ми е достатъчно кисело и то след като го оставя на стайна температура за ден-два.
03.01.14
00:13
казано от Anton Tsvetkov на 24.12.13, 00:38:
Всеки ден ползвам кисело мляко и како на прах и се чудя кой продукт от множеството да избера.
В предаването Баркод казаха, че в днешното кисело мляко слагат доста по-малко от бактерията, която прави киселото мляко да киселее. Някой има ли представа кои са най-киселите млека на пазара и без сух мляко?
Какато на прах на биосет ми се вижда доста съмнително да е чисто без допълнителни филъри. Какво ще кажете? Препоръки за добро и не скъпо како на прах са добре дошли.
Принципно, най-истинското кисело мляко би трябвало да бъде на ЕлБи. Фирмата има претенции да изнася кисело мляко за Япония, от доста години, а също и че използват закваски с отптималното съотношение на лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус. Лично аз си купувах такова няколко месеца, но през цялото време стомаха ми се подуваше от него. Което значи че има доста остатъчна лактоза, и това ме кара да мисля че нещо не е съвсем наред. Иначе най-добрия начин да се разбере кое е най-доброто кисело мляко, е като се направи анализ в лаборатория.
03.01.14
09:41
За мен Фибела и Елена са може би млеката, които се доближават най-много. Само че Фибела нещо стана бая воднисто, не че и преди не си беше. А Еленката си е направо кисело - поне на вкус го докарва, за състав не знам:).
23.05.14
11:27
За това колко истинско е ЕлБи-то, не мисля, че може да се съди по това, че изнасяли за Япония. Нищо не пречи за там да изнасят кисело мляко с друго качество и съставки. Не казвам, че го правят, но не е и невъзможно.
Причината да изровя тази тема е факта, че преди три седмици оставих кисело мляко Бор-Чвор на стайна температура. Днес го отворих и си беше същото на вкус, както когато го купих ( едната кофичка я отворих тогава). Не зная какво слагат, но не мисля, че е добро за микрофлората в чревцата ни. Възможно ли е консервантите, които слагат да действат отрицателно на нея? Въпросът е риторичен.
това Елби веднъж си взех и после корема ме боля... Елена+ е много хубаво и Olumus с пробиотиците 2%.. много е гъсто и е като мус и ми е любимото, незнам до колко е истинско, но ако съдя по цената и хубавата извара се доверявам..
Аз ям оранжевата Верея (БДС) и ми е най-вкусна, но като цяло не обичам киселото мляко да ми е кисело... Харесвам много и от млекарници “Добрев” киселото мляко, то ми се струва най-истинско сякаш. А пък цеденото е още по-вкусно.
Относно какаото много харесвах на Dr.Oetker, то май се води dutch-process (не съм сигурна), по-тъмно е. Но тъй като е вкусно, се усъмних в качеството и вече си взимам от био магазините, но не мога да намеря необезмаслено...
23.05.14
12:32
Интересно... http://www.vbox7.com/play:25feba3bb1
23.05.14
14:37
казано от Камен Илиев на 23.05.14, 11:27:
За това колко истинско е ЕлБи-то, не мисля, че може да се съди по това, че изнасяли за Япония. Нищо не пречи за там да изнасят кисело мляко с друго качество и съставки. Не казвам, че го правят, но не е и невъзможно.
Причината да изровя тази тема е факта, че преди три седмици оставих кисело мляко Бор-Чвор на стайна температура. Днес го отворих и си беше същото на вкус, както когато го купих ( едната кофичка я отворих тогава). Не зная какво слагат, но не мисля, че е добро за микрофлората в чревцата ни. Възможно ли е консервантите, които слагат да действат отрицателно на нея? Въпросът е риторичен.
Не мисля, че въпросът ви е риторичен! Просто трябва да се направи анализ, за да се види какво е съдържанието. Имайте предвид, че млечната киселина, също се води консервант, въпреки че тя е продукт на млечно-киселата ферментация.
27.05.16
17:13
Подновявам темата, защото всеки път медитирам по 30 минути пред киселите млека, докато реша какво да взема. :)
28.05.16
00:35
ЕлБи, гарантиран му е състава :)
“Манастирско” също. Не съм му гарантирала състава, но се доближава най-много вкусово по домашното. И самият факт, че годността му е по 10 дни и към края на срока за годност става кисело ме навежда на мисълта, че е ок ;) Само че, както и ЕлБи го срещам на малко места.
За истинско какао... Според мен е най-добре да се купят какови зърна и да си ги смелиш сама.
28.05.16
08:06
Дами, срокът на годност не е критерий. 1. млякото е само “отговарящо” - с ниско ОБМ и ОБСК, 2. пастьоризирано, 3. се опакова в защитна среда без замърсяване + двете бактерии потискат растежа на всички останали и отделяната от тях млечна киселина е естествен консервант 4. в стартерната култура съотношението Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus и контролирания им растеж при ферментация е различно в сравнение с преди години, както и се използват различни щамове- затова днес млякото е по- сладко , а не кисело на вкус, 5. може да се добави и контролираната температура по време на процеса, охлаждането и съхранението после. Всичко това са неща , които не могат да се постигнат в домашни условия.
Има едно изследване на “Активни потребители” от преди години за броя живи бактерии в млякото, които са показател за качество и полезни свойства. Примерно Марги ,помня, че си изследва своите експерименти с ферментирали продукти.
казано от Sanya на 28.05.16, 07:12:
За истинско какао... Според мен е най-добре да се купят какови зърна и да си ги смелиш сама.
В домашни условия не можеш да си смелиш зърна на прах. Трябва да се обелят и да се отдели мазнината.
Отделно, това че се продават цели зърна не означава, че са качествени. Всъщност, около 80% от зърната на бг пазара са гмо, замърсени с химикали, или пре-ферментирали и с плесени.
Хубавото какао е скъпо и не идва от Гана, Мали, Кот д’ивоар.
28.05.16
11:41
Ето го черно на бяло.
казано от Куматецу на 28.05.16, 11:41:
Ето го черно на бяло.
На дядо от село... :D
Откъде се сдоби с това “изследване”, много анонимно изглежда. Какъв според теб е препоръчителния брой бактерии и според чий стандарт е правено това изследване. Така поставено не означава абсолютно нищо.
Мнението беше редактирано от Margi на 28.05.16 18:09.
28.05.16
18:32
http://aktivnipotrebiteli.bg/тест/56/ТЕСТ-кисело-мляко-(2011)
Всички изследвани млека на пазара са високо съдържание на живи бактерии. Млякото по БДС се прави с качествена жива закваска и се следи какво съдържа крайния продукт.
п.п.Май съм лайкнала картинката на Каматецу без да искам.
“Над стандартите на БДС” прави ли млеката по-качествени? ;)
ПП: Така пише за някои от млеката в цитирания линк.
Мнението беше редактирано от Margi на 28.05.16 18:43.
28.05.16
20:33
казано от Маргарита Манева на 28.05.16, 18:06:
Ето го черно на бяло.
Откъде се сдоби с това “изследване”, много анонимно изглежда. Какъв според теб е препоръчителния брой бактерии и според чий стандарт е правено това изследване. Така поставено не означава абсолютно нищо.
Просто съм се поровил достатъчно в интернета когато ме е интересувала тази информация и сам снимал конкретно тази таблица.
А защо да не е правдоподобно? Почти всичките млека сам ги ял, на мене ми изглежда добре.
Препоръчителен брой бактерии? Ако е киселото мляко от едно време на мойта баба сигорно ще е с повече бактерии от всичките тия... :P
казано от Куматецу на 28.05.16, 20:33:
казано от Маргарита Манева на 28.05.16, 18:06:
Ето го черно на бяло.
Просто съм се поровил достатъчно в интернета когато ме е интересувала тази информация и сам снимал конкретно тази таблица.
А защо да не е правдоподобно? Почти всичките млека сам ги ял, на мене ми изглежда добре.
Препоръчителен брой бактерии? Ако е киселото мляко от едно време на мойта баба сигорно ще е с повече бактерии от всичките тия... :P
Щом казваш, че вкусовите ти рецептори са по-чувствителни от лабораторните уреди, нямам друг избор, освен да ти се доверя, както и на анонимна интернет таблица. :D
А за броя бактерии в млякото на баба ти, мисля че е излишно да се коментира. ;)
Мнението беше редактирано от Margi на 28.05.16 20:41.
28.05.16
20:44
Пропусна отделителната ми система. (giggle)
казано от Куматецу на 28.05.16, 20:44:
Пропусна отделителната ми система. (giggle)
Може и да е било развалено значи. :)
ПП: Предполагам имаш предвид храносмилателната система.
28.05.16
20:57
Разбира се , ако не им е изтекъл срока на годност не ги признавам. И предполагам, че се подразбира.. Можех да си запазя информацийката за себе си, все пак, реших да я споделя за да научи и някой друг нещо, но явно според тебе не е добре ОК!
Добре е информацийката да е досроверна, да е посочен източник, да са посочени стандарти според които са изследвани продуктите.
Тази, която си споделил изглежда вае едно аз съм я направила на телефона си.
28.05.16
21:09
http://e-vestnik.bg/5850/как-развалиха-българското-кисело-мля
Извинявай, ама публикацията е от 2009, а изследванията - от 2006 година. От тогава насам много неща може да са се променили, някои от марките изобщо може да не са на пазара, други да са влошили производствените си практики...
Мнението беше редактирано от Margi на 28.05.16 21:16.
28.05.16
21:19
И пак това си остава добър примерен ориентир, докато ти не споделиш нещо от което и аз да науча нещо.
казано от Куматецу на 28.05.16, 21:19:
И пак това си остава добър примерен ориентир, докато ти не споделиш нещо от което и аз да науча нещо.
Това е подвеждаща и неактуална информация. Не мога да кажа че е по-добре от никаква.
28.05.16
21:36
И ти си права донякъде, но не е много трудно да се разбере според мене като го купиш и опиташ. ;)