06.11.05
00:28
В момента тренирам за намаляване на телесните мазнини.
Правя кардио преди тренировката с тежести - някъде около 35 мин. Тичам на пътека и карам колело. След това тренирам в залата. Коремни преси правя накрая.
Интересува ме правилно ли е кардиото да е в началото или трябва да е накрая, след силовата тренировка? Трябва да се има предвид, че свалянето на мазнини е моя основна цел в момента.
Освен фитнес и кардио по време на фитнес, също плувам и правя коремни преси вкъщи. Някои знае ли ефективни методи за сваляне на мазнини? Много важно е да не се храни човек късно вечер, но поради моя режим на работа това е много трудно /работя до към 19:00 всеки ден, след което спортувам/. Ако можете, дайте съвет в тази насока.
Очаквам вашите компетентни съвети и коментари.
06.11.05
00:48
ми според мене кардио се прави най добре сутрин
Ако го правиш кардиото сутрин и тренираш вечер ще е най добре според мене щото ще можеш поне малко да се възстановиш
06.11.05
01:30
[quote author=“SeLeCt”]ми според мене кардио се прави най добре сутрин
Ако го правиш кардиото сутрин и тренираш вечер ще е най добре според мене щото ще можеш поне малко да се възстановиш
Аз отделно правя кардио сутрин, но има дни, в които нямам време сутрин и правя всичко по време на тренировка вечер!
http://www.bb-team.org/training/000302.php
Аз смятам, че след силовата тренировка ще е по-добре.
Разгледай статията.
Да но сутрин когато станеш нивото на гликогена е най ниско и ще топи най много, а я си придстави една здрава тренировка за крака и после посмъртно не можеш да ме накараш да се кача на колелото да правя кардио.
Аз казах в случая който попита човека, дали преди или след силова сренировка е по-добре.
Аз правя отделна кардио тренировка.
08.11.05
23:57
Разбира се, най-добре е отделна кардио тренировка, но аз не винаги имам време за това. Мисля, че оставам на варианта кардио след силовата тренировка.
09.11.05
04:28
Оптималният вариант за правене на кардио тренировка е да се прави или сутрин на гладно или след силова тренировка. Ето и причините : както всички знаят , нивото на гликогена (кръвната захар сутрин) е най-ниско , почти изчерпано , заради което енергията при кардиото се освобождава почти изцяло за сметка на мазнините. Единствения риск или дискомфорт е че е възможно да се стигне до хипогликемия, ако гликогена падне твърде ниско, което води до виене на свят и дискомфорт , ако това започне да се случва, преди бягане може да се вземе лесно усвоим въглехидрат, като моят съвет е меда - той е почти изцяло чиста и лесно достъпна за организма глюкоза. Що се отнася до тичането след тренировка - случаят е аналогичен, след силовата тренировка нивото на АТФ и гликогена е силно намалено, което довежда до използването на липидите като основен енергиен източник. Тук обаче трябва да се внимава - кардиото след тренировка не бива да надвишава 20-25 минути , защото след това започва т.н. мускулен катаболизъм, който е нежелан тъй като се разгражда енергия за сметка на мускулите. Също така интензитета не бива да надвишава 60-65% от максималния сърдечен ритъм, защото над него мазнините не са основен източник на енергия. Тичането преди тренировка не е вредно, то също ускорява метаболизма , но е противопоказно ако се цели тежка тренировка , тъй като изморява мускулите . Ако все пак си решил да правиш кардио преди тренировка, и тук следва да го правиш с ниска интензивност - 50-60 от максималния сърдечен ритъм , за не повече от 20 мин. Що се отнася до тичането вечер - много хора отричат то да има полезен ефект , но всъщност не е така . Основният приоритет при него не е свалянето на мазнини, а общо усилване на сърдечно-съдовата и дихателната система , но освен това подържа по-високи нива на метаболизма именно във вечерните часове , когато той се забавя, тоест печелиш до 4 часа с по-бърз метаболизъм във вечерните часове. И още един съвет , до 45мин след кардио, както и след силова тренировка, организма трябва да си набави протеин, за да се предодврати разграждането на мускулите.
10.11.05
19:20
Донтони_,
Благодаря ти за полезните съвети. Наистина ще ми бъдат от полза. Все пак понякога ще се налага кардиото ми след тренировка да е 35-40 мин, надявам се това да не се отразява много фатално на мускулите.