Keeping up with Aria

Темата е заключена.

03.01.14
10:35

Здравейте! Реших и аз да се присъединя към вас, понеже мисля, че ще е един вид някакъв самоконтрол. Последната една година качих 6кг (основно в корема и бедрата), от които е крайно време да се оттърва. Висока съм 166см и към днешна дата тежа 61кг, 27г. Целта ми е да стана пак 54-55, така се чувствам и изглеждам най-добре. Всъщност важно е да си върна старите мерки, пък кантара ако ще и 100кг. да показва, и без това се меря 2-3 пъти годишно. По-късно ще си взема мерки, за по-лесно следене. А защо не и снимки..

Малко за храненето ми: имам страхотен апетит цял живот и никога не съм се съобразявала с това какво ям. Много обичам месо.. и то общо взето липсва от храненията ми само на закуска. Хляб ям изключително рядко, пия вода по 1.5 - 2л. на ден, не приемам никакви “натурални” сокове, единствената друга течност, която пия освен водата са фрешовете и чашата вино вечер, която знам, че ако искам резултати ще трябва да зарежа. Мисля да се храня горе долу така:

Сутрин: 07:30 Варено яйце, бекон или кисело мляко с мюсли и ленено семе. Чаша кафе- чисто и силно.
към 10 - ябълка или мандарина
12:30 обяд: храня се на стол, всеки ден е готвено, гледам да не преяждам (което често правя), като храненето е пилешка супа, пържола с гарнитура, или леща, салата. Знаете какво се готви по столовете.
към 15:00 - пак някоя ябълка или круша, и кафе
Вечеря около 20:30 - пак някакво месо - свинско или телешко (много не съм фен на пилешкото), със салата или картофи, или ориз.., или паста( рядко). И чаша червено вино на сладка приказка с приятелят ми.

И малко за тренировките: от малка винаги съм спортувала нещо - художествена гимнастика, плуване, после в студентските години ходех редовно на фитнес. После почнах работа и рязко спрях да тренирам.. и така 2 години нямах никакви проблеми с теглото, до последната. Което е нормално.. заседнал начин на живот, по цял ден пред компютъра, вечер само докато готвя съм в движение.. и после лягам, а в същото време количеството на храната не е намаляло никак, в сравнение с времето когато тренирах. Истината е, че работя от 8 до 19:00 от понеделник до събота и все се оправдавах с това, че нямам време, сили и т.н., НО това е несериозно. Ако имаш желание, намираш начин!

Мисля да почна с тренировките на Jillian Michaels - Body Revolution или 30 days shred. Правила съм и двете, и имаше резултати. Много натоварващи са и след 30мин. с нея се чувствам изцедена. Първоначално подходих скептично, как 30 мин. ще ме натоварят повече от 1 час в залата, но от тренировка до тренировка разликата е огромна. Винаги съм предпочитала силовите тренировки пред кардиото, което ми е меко казано скучно, но мисля да включа някоя от нейните кардио тренировки, може би веднъж седмично. Имам гири, ластици, въжета, всичко което ми трябва за една пълноценна тренировка в домашни условия, така че всяко отлагане е само в мой минус.

Ще се радвам да ми дадете съвети къде бъркам или просто да сте ми компания. :)

Темата беше редактирана от Ариа на 04.01.14 07:55.

Вечер аз бих изключила приема на въглехидрати в твоя случай - за къде ти е нужна тази енергия от тях? А на обяд това месо с “гарнитура” - какво точно представлява тази гарнитура? Според мен най-важното е храненето. За тренировките - сама си се ориентирала. Но ако искаш да сваляш мазнини, ще е добре да не прекаляваш много с приема на въглехидрати. Ако приемем, че вечер ядеш месо с картофи/ориз/паста и на обяд гарнитурата ти също вкл. нещо от този род - не мисля, че е много добра идея в твоя случаи, особено при този начин на живот, който описваш. Нямаш такава физическа активност. Моят съвет към теб е да си сметнеш един калориен баланс, да си изчислиш калориите, които са ти нужни, за да сваляш и да се ориентираш към някакъв хранителен режим с ориентировъчни макрота, в чиито рамки г-д да се водиш. По-важното е колко калории дневно приемаш. Ако приемаш повече, отколкото са ти нужни - ще качваш, ако приемаш по-малко - ще сваляш.

Мнението беше редактирано от Графиня фон Дачева на 03.01.14 13:53.

03.01.14
13:53

Храненето ти, ако е такова през цялото време, е доста прилично. Може би ще трябва лекичко да поразместиш или поразделиш приема на различните нутриенти според времето, в което ще тренираш. Основното е да си в отрицателен калориен баланс и да създадеш режим на хранене, а не временна диета, за да може след постигане на желаната форма, лесно да я поддържаш с оптимален калориен баланс. Прочети за НВД и РБД и ги редувай според това дали в деня има тренировка. Прочети и за другите хранителни режими - има доста полезна информация, която би могла да използваш.
Малко по-сериозна забележка изисква храненето на стол. Това, което ме притеснява е, че често в този тип източници на кулинарни удоволствия готвят с некачествени продукти и стари мазнини, но не бих могъл да се изкажа за стола, който посещаваш. Това ще го направиш ти. Аз също имам няколко варианта за стол и винаги съм имал в последните 10-тина години, но от известно време предпочитам сам да приготвям храната си и да си нося на работа - много по-вкусно и полезно е ;)
Браво за свинското и телешкото и най-много за отношението към пилешкото.
Експериментирай и с храненето, и с тренировките. Има достатъчно начини за трениране в домашни условия, за да разнообразяваш. Можеш да избягаш от скуката в кардиото чрез интервали.
Не се стеснявай да питаш. Във форума има много хора, които ще ти бъдат полезни - използвай ги :)

Успех с целите и последно, но не по-важност - чашата вино не пречи на нищо :)

03.01.14
14:13

Благодаря Ви за коментарите :)

За храненето в стола съм напълно съгласна, но просто нямам друга опция, работата ми е извън града и това е единственият вариант. Не ям кюфтетата и кебапчета, както и картофеното пюре, понеже съм ги виждала как го правят от един чувал на прах, оттам отпада и картофената крем супа, и т.н. Общо взето гледам да ям неща, в които трудно ще сложат някой суб продукт. Гарнитурата е варени картофи или задушени зеленчуци, ориз.. А ако няма от изброените си взимам и салата.. домати, краставици, червено цвекло( което ми е препоръчително, понеже съм с много нисък хемоглобин, незнайно защо), моркови..

Имам възможност да тренирам само след работа, към 19:00 .. трябва ли да променя нещо в разпределението на храната?

Вечеряш след тренировката тогава? Ако вечерята ти е след тренировка и не вечеряш моментално след нея,  тогава можеш да оставиш картофите и ориза вечер с месото, но все пак гледай да нямаш много често прием на 200 грама картофи на обяд и 200 грама картофи на вечеря (примерно), защото според мен едно,че ти е излишно, второ, че може да ти попречи на свалянето. Използвай приема на въглехидрати, когато ти е необходима енергия или след тежко физическо натоварване, иначе енергията от тях няма да се усвои и ще се трупа като мазнина

03.01.14
16:30

Може пък и да оставиш въглехидратите само за следтренировъчното хранене, а на обяд да си взимаш по две салатки вместо гарнитура и то от препоръчаните ти продукти например :). Естествено трябва да внимаваш и да не си в прекалено голям дефицит на калории, защото тогава тялото ти ще те накаже.

03.01.14
18:51

Така и ще направя, въглехидратите ще са основно след вечеря. Пропуснала съм да кажа, че гледам след 5 да не ям плодове, но след вечеря ям по едно, две парчета черен шоколад.

Добавям и мерките от днес

гръдна обиколка: 98
талия: 79
ханш: 99
височина: 166см
тегло: 61кг

Следващото измерване реших да е след 2 седмици.

03.01.14
19:32

За плодовете си решила добре, шоколада някак си ми се струва, че е напълно излишен, но ако го има - там му е мястото, особено ако приемем, че вечерята е единственото следтренировъчно хранене.
Следващото измерване е много близо. Дай си време. Нека да е след месец, освен ако не забележиш някаква видима драстична промяна след две седмици.

04.01.14
07:48

Менюто ми за вчера:

Закуска: 07:00 - едно яйце
          08:00 - кафе, чисто, късо.
  около 10:15 - 6 сурови бадема
500мл бял чай от сутринта до обяд

Обяд: задушени свински филенца със сос и салата
Следобед : 1 мандарина, 1 ябълка, 10 бадема, още едно кафе.
19:00 - 40 мин. тренировка Jillian Michaels - Body Revolution - гърди, рамене, ръце, горни бедра и корем.
20:30 - задушени зеленчуци (броколи, карфиол, грах) с две препечени филийки с терин от заек.
И две парченца черен шоколад 90% какао за разкош.
Водата до вечерта стана 2л.

Сън от 00:00 до 6:30 ..

Мнението беше редактирано от Ариа на 04.01.14 08:02.

04.01.14
13:51

казано от Ариа на 04.01.14, 07:48:

Менюто ми за вчера:

Закуска: 07:00 - едно яйце
          08:00 - кафе, чисто, късо.
  около 10:15 - 6 сурови бадема
500мл бял чай от сутринта до обяд

Обяд: задушени свински филенца със сос и салата
Следобед : 1 мандарина, 1 ябълка, 10 бадема, още едно кафе.
19:00 - 40 мин. тренировка Jillian Michaels - Body Revolution - гърди, рамене, ръце, горни бедра и корем.
20:30 - задушени зеленчуци (броколи, карфиол, грах) с две препечени филийки с терин от заек.
И две парченца черен шоколад 90% какао за разкош.
Водата до вечерта стана 2л.

Сън от 00:00 до 6:30 ..

Изяж за закуска ако можеш 2 яйца. Махни соса от филетатаи ги яж чисти. Махни мандарината. Препечената филийка може да е една :). Парченцата шоколад не са ти проблем след тренировка.

Дай повечко месце и поувеличи водата.

Мнението беше редактирано от Oceanborn на 04.01.14 13:51.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1