15.01.14
11:03
Така пичове искам да попитам за добра програма за мускулна маса аз съм Ектомор . Първо знам че има много теми но аз искам да попитам индивидуално за мен какво трябва да направя.
Малко инфо за мен.
Тренирам фитнес от 3 месеца сериозно преди това съм ходил по лостове.Знам горе долу всички упражнения в фитнеса.
Аз съм 66-68кг. 175см. Искам да кача до 76кг. ям от 4-6 пъти на ден и да кажа че ям много никога не е достатъчно.
Искам някои които разбира да ми каже добра програма за мен.Мога да отделям по 5 даже 6 дена в седмицата за фитнес с една дума да кажа че имам много свободно време така че това не ми е проблем.
А сега по въпроса.
Търся добра и ефикасна програма за Ектоморф искам да кача мускулна маса.До сега тренирах с програма която ме вкара в нещата и имам голяма разлика от преди 3 месеца.Но вече искам да наблегна на мускулна маса.
Искам програма да натрупам сила и маса , аз съм си взел Азотен Бустер и Креатин и имам Масс Гейнер.
Ако може някои да ми кажете как да ги пия , преди след трен. ако може всичко да ми се обясни че от тези неща не разбирам и коя програма ще е добре за тези добавки.
Мерси предварително.Поздрави!
Темата беше редактирана от Cleavthistard на 15.01.14 22:58.
15.01.14
16:48
казано от Илиян Тонев на 15.01.14, 11:47:
Довечера ще се включа в темата и ще ти помогна с каквото мога !
Ок , мерси много :)
Ето как да пиеш добавките си ..
1.Азотен бустер -30 мин преди силовата ти тренировка
2.Масс гейнер - веднага след тренировка и/или сутрин (по никое друго време ,тъй като гейнерите съдържат повечко захар и прости въглехидрати)
3.Креатин(предполагам е монохидрат?)
Ако е монохидрат 4-5 дена приемай по 20 грама (разделени на 3-4 приема през деня) ,след което продължи с 5гр. на ден до изчерпването на суплимента..
Програма ,от която лично аз съм останал доволен е следната :
За теб става единствено ако се възстановяваш правилно(храна,сън,още храна) ! Ако ходиш по кафенца,пропускаш хранения и т.н не се залавяй с нея ,тъй като няма да се възстановяваш пълноценно и най-много вместо прогрес да е на лице регрес ..
Понеделник-Гърди
Вторник-Гръб
Сряда - почивка
Четвъртък - рамо и трапец
Петък-ръце
Събота-крака
Неделя-почивка
Нека някой друг се включи и изкаже мнение за сплита като цяло ,след което ще коментираме и упражненията към всяка мускулна група ..
Според мен при едно добро хранене с тези добавки няма да е проблемно да тренираш по подобен сплит ,въпреки че доста хора ще кажат обратното !
15.01.14
22:14
казано от Илиян Тонев на 15.01.14, 21:44:
Ето как да пиеш добавките си ..
1.Азотен бустер -30 мин преди силовата ти тренировка
2.Масс гейнер - веднага след тренировка и/или сутрин (по никое друго време ,тъй като гейнерите съдържат повечко захар и прости въглехидрати)
3.Креатин(предполагам е монохидрат?)
Ако е монохидрат 4-5 дена приемай по 20 грама (разделени на 3-4 приема през деня) ,след което продължи с 5гр. на ден до изчерпването на суплимента..Програма ,от която лично аз съм останал доволен е следната :
За теб става единствено ако се възстановяваш правилно(храна,сън,още храна) ! Ако ходиш по кафенца,пропускаш хранения и т.н не се залавяй с нея ,тъй като няма да се възстановяваш пълноценно и най-много вместо прогрес да е на лице регрес ..Понеделник-Гърди
Вторник-Гръб
Сряда - почивка
Петък-ръце
Събота-крака
Неделя-почивкаНека някой друг се включи и изкаже мнение за сплита като цяло ,след което ще коментираме и упражненията към всяка мускулна група ..
Според мен при едно добро хранене с тези добавки няма да е проблемно да тренираш по подобен сплит ,въпреки че доста хора ще кажат обратното !
Да креатина ми е монохидрат.
Ами попринцип аз бързо възтановявам , не хода по кафенца и гледам да ям по 5-6 пъти , така че не пропускам хранения.
Според мен ще се справя с тази програма.
Имам само един въпрос :
Като ще искам мускулна маса трябва да правя упражненията с колкото се може повече килограми до 6-8 повторения или греша?
Благодаря ти , много ми помогна!
Поздрави!
За упражненията .. сега ще ти напиша моят вариант ,който ми е дал не лоши резултати ! Но всичко си е строго индивидуално и при един нещата може да работят ,докато при друг да не е така .
Понеделник-Гърди
Хоризонтален лег- 4 серии (15-12-10-8)
Горен лег с дъмбели - 3 серии (12-10-8)
Кофички - 4 серии (15-12-10-до отказ) ,или 8-10 повторения с допълнителна тежест
Флайс,или кросовър с цел напомпване - 2 серии 15-20 повторения
Вторник-Гръб
4 серии набирания широк хват пред гърди
тяга
гребане с щанга/дъмбел
горен скрипец с подхват ,или хватката с която дърпаме на долен скрипец ако се сещаш
Сряда - почивка
Раменна преса/военна преса с дъмбели ,или прав лост пред гърди
разстваряне в страни от стоеж
разстваряне за задно рамо от седеж
Петък-ръце
тесен хват лег
кофи с акцент в/у трицепс
по желание и френско
сгъване за бицепс от стоеж с крив/прав лост
скотово с дъмбел
Събота-крака
Клек
разгъване
сгъване
напади
лег преса
1 упражнение за прасец
Неделя-почивка
Малко ти ги нахвърлих ама това ти е основата .. Имаш базови упражнения като клек,тяга,раменна преса,набирания ,което е най-важното в случая !
Нека ако на някой му се занимава да ме поправи на места в сплита ,но като цяло и в този му вариант би дал добро развитие ако и останалите компоненти от подготовката са наред !
Само ще добавя, че на този сплит ти трябва яко ядене. Храната трябва да ти е много на ниво, иначе колкото и да бъхтиш във фитнеса сериозен прогрес няма да имаш. Аз съм ектоморф и в началото и аз 2 години се пънех на разни програми с по 3-4 до 5 упражнения за мускулна група и после боб и леща, и се чудех ‘що нищо не става. Месо и яйца всеки ден по повече от 1 път на ден по възможност, като добавките са просто допълнение. Ако ги има - добре, ако ги няма - здраве, може и без тях. Ако гониш и сила базовите са задължителни. Многоставни упражнеия със свободна тежест: клек, тяга, лег, военна преса, обръщане.....и разновидностите им като понапреднеш.