14.01.14
21:11
Здравейте!
Искам още от самото начало на поста да спомена, че той ми е първи и не съм сигурен дали това е правилното място за него. Та, извинявам се, ако не е.
Идеята на този пост е дам малко информация за мен, какво правя в момента и какво искам, и съответно да получа евентуални съвети :). Знам, че има доста теми, които биха отговорили на доста от въпросите ми, и съм чел доста от тях, просто искам конкретни мнения. Благодаря предварително за което!
От доста време като цяло правя някакви тренировки, главно със събствено тегло. Но по-сериозно започнах от миналата зима та до пролетта / началото на лятото. След което спрях за няколко месеца, защото претърпях 2 операции, като едната беше от ингвинална херния. Сега отново съм започнал по-активни тренировки и то главно на лост и успоредка, и управжнения в домашни условия от сорта лицеви упори, клекове, коремни, защото все още определено не съм готов за тежести (а и не съм фен). Тренирам редовно - минимум през ден. Храня се по поне 4 пъти дневно, като се храня сравнително здравослно и гледам да си набавям едно приемливо дневно количество протеин. 71-2 кг. съм и не съм мръднал от години (освен отслабването след операциите, но се нормализирах). Не приемам никакви добавки за момента.
Като цяло не искам да пиша повече празни редове :). Искам да знам: мога ли да кача мускулна маса със стрийт фитнес и бодиуейт тренировки? И как да кача някой дрг кг.? Има ли смисъл от добавки за подобни тренировки и какви? И какви упражнения или цели тренировки бихте ми препоръчали да правя. Също така искам да кача и маса по горната част на краката си, от клекове без тежести само ги стягам... Като за в близкото бъдеще обмислям да си взема 2 дъмбела 15-20 кг., които естествено в началото няма да вкарам напълно в употреба, но леко по леко ще започна и с тежести тренировки.
Съжалявам за зле оформената тема, малко ми е трудно да си събера мислите в момента...
14.01.14
22:54
Според мен, с лостове и без тежести се качва маса доста по-трудно , тъй като там сериите ти са с много повторения, които изграждат издръжливостта на мускула. Относно добавки за такива тренировки не бих ти препоръчал , защото те са за по-силово ориентираните атлети. Щом тежестите не те влекат , опитай да вмъкнеш нещо към набиранията си , клековете и т.н, например чанта пълна с книги , която за начало ще ти е добре. Имай предвид, че тези нацепените хора, които се занимават със стрийт фитнес залагат здраво на тежестите + собственото тегло , т.е правят набиранията примерно с едно 15-20 кг отгоре минимум. За клековете ще ти трябва по-голяма тежест, тъй като краката са най-големия мускул в тялото следователно трябва да се понапънеш повече. Аз лично не съм фен на лостовете и не мога да ти препоръчам тренировка ,но това би трябвало да свърши работа за начало , като се стреми да добавяш тежест във всичко, дори в простите лицеви, които правиш между другото. За храненето не мога да кажа , тъй като не си посочил височина, години , обиколки/ процент мазнини , но ако искаш маса правилото за повече ядене си важи , само гледай да не прекаляваш със сладкото
15.01.14
19:01
Благодаря за отговора! По пр. съм доста съгласен с нещата, които казваш :). Простo още ме боли операцията с тежести и реално не смея от тази гледна точка... Иначе по-конкретно за клековете - аз и без тежести намирам известни трудности с повече повторения след 2-рата серия така или иначе... Като цяло краката са ми много зле. Стегнати са, но са... ми, слабички. За това ще вкарам, евентуално като си взема, дъмбелите към клековете. Като за начало мисля, че би трябвало да има ефект. Та по въпроса с дъмбелите: да ми препоръчате от къде да си взема? Гледам, че цените са доста високи като цяло. Или просто не съм бил достатъчно запознат преди с цените...
Иначе съм на 23 г. и съм около 178 висок, както казах - около 72 кг. Просто споделям.
15.01.14
21:46
Щом клековете са ти трудни, наблегни на тях , прави повече серии, дори да те боли ( мускула , а не ставите). Принципно аз съм свикнал с клековете с тежести и когато някой път отида на лостове като направя 10-тина серии по 25-35 доста добре си ги чувствам ( да не кажа, че направо си ме боли задника) . Относно това дали ще има ефект, ще забележиш, че е по-лесно отколкото очакваш и ефекта няма да е мигновен . Дъмбелите в действителност са си доста скъпички и според мен не си заслужава да си ги купуваш, защото започнеш ли с тях ще искаш да включиш и други тежести ( лежанки и т.н.) , та мисълта ми е ,че ако тръгнеш да си купуваш всяко по отделно... Разбра ме . Относно това, че са ти стегнати краката, да ти кажа малко са мъжете с отпуснати крака, тъй като хормона тестостерон кара мазнините да се складират главно в коремната област , за разлика обаче от хормона естроген( женския аналог на тестостерона) , който ги събира във бедрата, което обяснява и някои по-закръглени в бедрата жени. На тези килограми и този ръст не би трябвало да си хилав , макар никъде да не си споменал колко са ти обиколките, за да се добие представа за цялостно телосложение , но щом искаш да качваш , подозирам си изчистен. Та наблегни на тренировките, вкарай един правилен хранителен режим и резултатът ще дойде :)
15.01.14
23:19
Всъщност резултата и сега го виждам и усещам, и ще си продължавам с лостовете, просто явно това си ме влече :). А пък колкото и да не си заслужава (от към финанси), мисля че ще си взела някакви дъмбели, пък и така или иначе нямам удобен фитнес, в който да ходя, защо пък да не си набавям собствено оборудване леко по леко :).
Благодаря още 1 път за включването!