21.01.14
10:57
Здравейте, значи целта ми с тази програма е да кача поне 7,8кг в момента тежа 75кг. 180см. на 18г. съм. Досега тренирах кик-бокс, но поради контузия с краката спрях и реших да се отправя към фитнеса тренирам от 3 седмици по тази програма, която аз си направих и мисля да продължа към 3-4 месеца по нея (относно храненето гледам да ям по минимум 400гр. бяло месо или телешко на ден отделно по 5-6 яйца само белтъци много ориз, картофи прясно мляко и банани това са основните работи с които се храня (в храненето г/д имам култура и от кик-бокса) а ето и програмата:
Понеделник: Гърди:
Вдигане на щанга от лег с широк хват 3x8 повторения
Флайс с дъмбели 3x8 повторения
Вдигане на дъмбели от полулег 3x8 повторения
Трицепс:
Трицепсово разгъване на горен скрипец 3x8 повторения
Френско разгъване с щанга от лег 3x8 повторения
Кофички 3x8 повторения
Сряда: Гръб:
Набиране с широк хват 3x8 повторения
Придърпване на горен скрипец 3х8 повторения
Придърпване на долен скрипец 3х8 повторения
Бицепс:
Бицепсово сгъване с крив лост 3х8 повторения
Скотово сгъване с крив лост 3х8 повторения
Бицепсово сгъване с дъмбели 3х8 повторения
Петък: Трапец:
Повдигане на рамене с прав лост 3x8 повторения
Рамо:
Повдигане на дъмбели встрани 3х8 повторения
Повдигане на дъмбели напред от полулег 3x8 повторения
Повдигане на дъмбели встрани при наклон напред 3x8 повторения
Крака:
Бедрено разгъване на машина 3х8
Жаби (клякане със собствено тегло) 6x20
П.П. Не съм наблегнал много на краката поради контузията
Темата беше редактирана от Georgi Georgiev на 21.01.14 13:29.
Програмата ми изглежда много “нежна”, поради това, че няма почти никакви многоставни упражнения.
Яж яйцата цели!
21.01.14
13:25
Какви са тези многоставни упражнения обясни ми, че тепърва навлизам във видовете упражнения и комбинирането им? :)
не виждам като цяло нещо “грешно”.Наистина имаш малко многоставни.Прави в тренировката за гръб гребане с лост или гребане с дъмбел,тяга,вместо толко много скрипци.я. За рамо можеш да вкараш една раменна преса с дъмбели или лост.Още ми прави впечатление,че колкото упражнения и серии правиш за гърди и гръб, толкова правиш и за бицепс,трицепс и рамо.Просто всичко ти е 3 упр по 3 серии по 8.За по-големите групи прави по повече упражнения и серии,пък за бицепса и трицепса 3 упр по 3 серии ти е добре.Просто тренираш по един и същи начин мускули,които са в пъти разлика като обем от тялото.Можеш на многоставните да правиш някоя и друга серия с по-тежко, по малко повторения 5-6 примерно.Ако искаш да качиш килограми,ти трябват упражнения,които позволяват голяма тежест.Килограми няма да ти дойдат от бицепса и трицепса,а от гърба и краката главно.За клекове не ти говоря,щом имаш проблеми с краката,но все пак ако можеш да ги правиш-давай и тях.
казано от Georgi Georgiev на 21.01.14, 13:25:
Какви са тези многоставни упражнения обясни ми, че тепърва навлизам във видовете упражнения и комбинирането им? :)
многоставни = базови
Упражнения, в които участва повече от една мускулна група.
казано от `~1! на 21.01.14, 19:36:
многоставни = базови
Упражнения, в които участва повече от една мускулна група.
Уникално е как можеш с девет думи да кажеш толкова грешни неща :D
Многоставни означава ,че участват множество(2+) стави.
Базово може да бъде и едноставно упражнение.
Мнението беше редактирано от Гената на 21.01.14 20:58.
Бъркаш понятията.
Бицепсовото сгъване с лост е чудесен пример за базово упражнение,което се извършва от една става.
За сравнение-при придърпването на хоризонтален скрипец използваш повече от една става.Би ли го харекъл базово упражнение?
За мен и двете упражнения са изолиращи.
Защо?
Бицепсовото сгъване е едноставно - изолиращо, изолира бицепса (при правилно изпълнение, разбира се).
Хоризонталният скрипец също е изолиращо, защото скрипеца (машината) изключва стабилизиращите мускули до минимум (отново при правилно изпълнение) и (почти) цялото натоварване пада върху гърба.
Така го разбирам аз.
Мнението беше редактирано от Ронката на 21.01.14 21:11.
Базово или не махай ги скрипците.Махни и едено упражнение от бицепса и прибави едно на гьрба.
казано от `~1! на 21.01.14, 21:10:
За мен и двете упражнения са изолиращи.
Защо?
Бицепсовото сгъване е едноставно - изолиращо, изолира бицепса (при правилно изпълнение, разбира се).
Хоризонталният скрипец също е изолиращо, защото скрипеца (машината) изключва стабилизиращите мускули до минимум (отново при правилно изпълнение) и (почти) цялото натоварване пада върху гърба.Така го разбирам аз.
Сега прочети това,което сам си написал и се опитай да го осмислиш,ти сам си дал отговора.
Не броя на ставите определя дали упражнението е базово или изолиращо.Поне не само.Има и други фактори-видът на тежестта(свободна,машина,скрипец),дали упражнението позволява да се използват по-големи тежести,съответно да се включат допълнителни мускули в извършването на движението;дали траекторията и обхватът са ограничени или тежестта се движи свободно в пространството....
Мнението беше редактирано от Гената на 21.01.14 21:22.
Еми, да. Според това, което казваш разбирам, че и двамата сме на едно мнение.
22.01.14
00:24
Защо говориш непрекъснато едни и същи неща? Тактиката да четеш мнения по форума/те и да ги заучаваш няма да те доведе до никъде. Ако наистина си някой желаещ да се научи, вземи книги по тематиката и като ги прочетеш и разбереш, тогава давай мнения, които да са обосновани на нещо повече от наученото от кварталните батки. Всеки път като вляза и прочета твое мнение и намирам едно от двете, ако не и двете заедно - “ТЕЖКИ БАЗОВИ УПРАЖНЕНИЯ И ЯЙЦАТА ЦЕЛИ! ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!” Не съм и търсил много, но аз никъде не видях да питаш нещо някого, освен докторското - “цели, височина,възраст” примерно. Едва ли на 16 години знеаш толкова, че да не питаш, а да даваш съвети. Проблемът е и в тези, които ти се хващат и започват да те разпитват. Няма да се заяждам, но дали иконката “сред най-доверените потребители във форума” наистина значи нещо? Ако аз имам такава, то моля да ми бъде отнета от модераторите или там,който ги раздава.