Нека да поговорим за волейбол!

16.01.14
12:32

Здравейте . Отдавна мисля да направя подобна тема, но все не ми оставаше време. Видях че доста хора от форума се интересуват от този невероятен спорт , пък има и някой pro-та като Кольо например. Създавам темата с надеждата да обсъдим някои неща за волейбола - като постове , тренировачни методики или въобще вашите впечатления. Бих се радвал да чуя мнението на повече хора поради причината че за отбора ми най-модернити фитнес уреди са стълбите и лостовете в парка.

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 16.01.14 12:43.

16.01.14
12:43

Започвам с първия въпрос : какво мислите за програмата jump manual на Jacob HIler програмата. може да бъде свалена от pirate bay - при първа възможност ще публикувам линк.

Позволих си да пипна малко анкетата (дефинирането на постовете).
Ще наглеждам дискусията редовно... (sun)

Волейболът - спорт и просто игра (blush)

16.01.14
13:12

казано от Кольо Пияндето на 16.01.14, 12:52:

Позволих си да пипна малко анкетата (дефинирането на постовете).
Ще наглеждам дискусията редовно... (sun)

Волейболът - спорт и просто игра (blush)

Ами радвам се че ще наглеждаш темата , но също така бих се радвал да дадеш мнение за програмата , все пак твоето мнение би било професионално :)
ПС. Извинявам се за постовете , честно казано никога не съм ги разбирал много добре , поради причината че винаги съм се занимавал основно с посрещане.

Умишлено не коментирах програмата.
Чувам я за първи път и съответно никога не съм тренирал по нея.
Имам леко принципно неодобрение към готови програми, обаче... има някои наистина добри, други не чак толкова. Всеки, който играе волейбол (това важи и за другите спортове), има своя физическа специфика - един е много бърз в краката, друг пък си е отскоклив по Природа, трети много лесно поддържа нужната издържливост и т.н. Всичко това означава, че дори най-добрата програма не е универсална и най-доброто решение е индивидуалният подход. За да играеш добре волейбол ти трябва съвкупност от много качества, развити и поддържани на определено ниво. Разбира се, индивидуалният подход е и най-труден, тъй като изисква най-много знания и опит за този, който води подготовката. Той е човекът, който трябва да прецени моментното състояние на трениращия и начините, по които най-ефективно да бъдат подобрени неговите качества. По тази причина имам твърде скромен опит с подобни програми.

Колкото до терминологията на играта - не страдам от излишен нарцисизъм, че всички трябва да са запознати с нея. :) Където мога и има нужда - ще пояснявам.

16.01.14
20:11

казано от Кольо Пияндето на 16.01.14, 13:26:

Умишлено не коментирах програмата.
Чувам я за първи път и съответно никога не съм тренирал по нея.
Имам леко принципно неодобрение към готови програми, обаче... има някои наистина добри, други не чак толкова. Всеки, който играе волейбол (това важи и за другите спортове), има своя физическа специфика - един е много бърз в краката, друг пък си е отскоклив по Природа, трети много лесно поддържа нужната издържливост и т.н. Всичко това означава, че дори най-добрата програма не е универсална и най-доброто решение е индивидуалният подход. За да играеш добре волейбол ти трябва съвкупност от много качества, развити и поддържани на определено ниво. Разбира се, индивидуалният подход е и най-труден, тъй като изисква най-много знания и опит за този, който води подготовката. Той е човекът, който трябва да прецени моментното състояние на трениращия и начините, по които най-ефективно да бъдат подобрени неговите качества. По тази причина имам твърде скромен опит с подобни програми.

Колкото до терминологията на играта - не страдам от излишен нарцисизъм, че всички трябва да са запознати с нея. :) Където мога и има нужда - ще пояснявам.

Откровено не мога да бъда по-съгласен с теб , но това има и друга гледна точка. Хора като мен които не са били в спортно училище, започнали да играят волейбол 8ми клас, в момента са в отбор без почти никакви финансови възможности , и треньор бивш състезател без почти никакви познания по анатомия или тренировки няма друг вариант освен готови програми свалени от интернет. :)

Аз започнах в 7-ми клас и не съм стъпвал в спортно училище. :)
Общо взето си прав, разбира се... разликата е, че в 7-ми клас аз започнах да тренирам в школата на ЦСКА, която може би беше най-добрата за онова време. От тогава до днес съм минал през много треньори - кой по-добър, кой не чак толкова, но съм запазил по парченце нещо полезно от всеки. Както и да е... :)

Нямам представа как ви води вашия треньор, но ако ти влагаш старание и преди всичко идея във всяко докосване на топката, ще ставаш все по-добър в този спорт. Волейболът е изключително лесна и проста игра за... умните хора. :)

16.01.14
20:53

Ако бъда честен , не мога да се оплача от треньора ми поради простата причина че той направи нещо което изобщо го нямаше в моя град ,а именно някаква волейболна школа , макар и липсата на средства и десетките други пречки. Но аз лично се опитвам да се подготвя по-възможно най-добрия начин за догодина , защото по всяка вероятност ще ходя да уча Пловдив/София или Варна което значи че ще се опитам в някои отбор. И сравнявайки се може би с хора като теб, едва ли ще имам шанс с едно голо посрещане (макар и все още да допускам някои грешки) и вертикален отскок под 3,10.

За кой град говориш? :)
Не се подценявай. Нямам представа какво можеш, но не се подценявай.

Посрещането е един от игровите елементи. Невъзможно е да играеш успешно без достатъчно добро ниво при другите елементи. Разбира се, всеки си има силни и по-слаби страни. Без грешки също е невъзможно да се играе, но тънкият момент е в това в какво и кога грешиш. Отскокът ти не е 3.10 м - върховете на пръстите ти достигат до тази височина. :) Отскокът е разстоянието между пода и краката ти, когато ръката ти е достигнала 3.10 м. ;) Всъщност 3.10 е по-скоро средно постижение, но преди всичко е важно как ще използваш тази височина... практиката показва, че не един или двама състезатели с впечатляващ отскок имат също толкова впечатляваща липса на ефективност по време на игра. :) Да не забравяме, че живот и здраве ти тепърва ще подобряваш качествата си. И още нещо - важно е да скачаш високо, но има и нещо с по-голяма практическа стойност - да можеш да поддържаш 80% от този максимален отскок в продължение на 2 часа... :) Така че... давай го малко по-уверено.

17.01.14
10:11

Града е Велинград , треньора Димитър Санкиев

Честно да ти кажа не чувам това за отскока за първи път - техниката пред силата и отскока (умна игра) - но на този етап на които съм целя точно повишаването на отскока поради простата причина че за тези години в които играя съм правил само две неща - посрещане и умна игра . Под умна игра имам предвид уникално гадни сервизи (флод сервиза мога да го вкарам на 1-2 см . над филето, което повечето посрещачи с които съм играл много трудно хващат) прехвърляне над блокади и пускане в слепи точки или в границата между зоните където става най-често объркването. Но мисля че трябва да се съгласиш че по-високия отскок е необходимост в всяка ситуация , а й според моето скромно мнение добрия посрещач представлява съвкупност от тези фактори - вертикален отскок , посрещане и умна игра.

Това е линка към програмата , ще ти къда благодарен ако я погледнеш и си кажеш мнението :) http://thepiratebay.se/torrent/9070667/The_Jump_Manual_-_Jacob_Hiller
Плана за изпълнение и упражненията се намират в Chapter 8

казано от ElMatador на 17.01.14, 10:11:

Града е Велинград , треньора Димитър Санкиев

Радвам се, че този човек се опитва да развива волейбол.
Не съм го чувал, но това не е особено показателно за качествата му. :)
Повече такива школи значи по-силен български волейбол.

техниката пред силата и отскока (умна игра)

Не е много уместно да ги сравняваш толкова директно. Физическите качества (едно от които е отскокът) не са еквивалент на техниката. Да, до известна степен едното може да компенсира другото, но само при определени условия и до определено спортно ниво.

на този етап на които съм целя точно повишаването на отскока поради простата причина че за тези години в които играя съм правил само две неща - посрещане и умна игра .

Ето една тема, в която съм нахвърлял грубо виждането ми за отскока и неговото подобряване. Разбира се, това далеч не е всичко или пък универсален метод. Ако искаш, можем да продължим дискусията.

Под умна игра имам предвид уникално гадни сервизи (флод сервиза мога да го вкарам на 1-2 см . над филето, което повечето посрещачи с които съм играл много трудно хващат) прехвърляне над блокади и пускане в слепи точки или в границата между зоните където става най-често объркването.

Хубаво е началният удар да бъде агресивен, но има още две негови характеристики, които са мъничко по-важни - (1) да можеш да го насочваш в 90% от случаите към всяка от зоните и (2) да грешиш не повече от 10% от изпълнените начални удари. С други думи - трябва във всеки момент да можеш да го изпълниш така, че топката да отива винаги към определена зона и да може да гарантираш това. Между другото - терминът е флот-сервис (float serve).
Умна игра в общия смисъл значи взимане на достатъчно бързи печеливши решения. Техническите и физическите възможности път определят дали ще можеш да ги реализираш, колко често и при какви ситуации.

Но мисля че трябва да се съгласиш че по-високия отскок е необходимост в всяка ситуация , а й според моето скромно мнение добрия посрещач представлява съвкупност от тези фактори - вертикален отскок , посрещане и умна игра.

Добрият посрещач трябва да може ужасяващо много неща... това е пост с много “черна” работа. Може би само разпределителят има толкова “черна” работа от останалите на игрището. Разбира се, че винаги е по-добре да се скача повече.

17.01.14
12:28

Да наистина си дал интересна примерна програма - при първа възможност ще я пробвам . :)
Като заговорихме за сервизи ми стана интересно , какъв сервиз изпълняваш? И какво правиш при по-тясна зала където няма място да се засилиш за сервиза с откок ? В смисъл между линията на оута и стената няма повече от 2-3 метра.

Мнението беше редактирано от ElMatador на 17.01.14 12:30.

От дете изпълнявам начален удар с отскок, правя го и в по-тесни зали. Там, където тренирам през последните години, има около 3-4 метра зад крайната линия... трудно ми беше, но се адаптирах да го изпълнявам достатъчно добре. Засилвам се с 2 крачки. Толкова. Понякога получавам указания да изпълнявам друг тип сервис, разбира се... но съм най-уверен, когато го правя с отскок (напълно нормално и очаквано).

Колкото до програмката - тежка е, а много лесно може да стане направо унищожителна. Неудобството е, че за нея ти трябва партньор, който да може да играе волейбол. Предимството, обаче, е в комбинирането на усилия и движения, които са изключително близки до характера на играта и реални игрови ситуации.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 17.01.14 12:39.

17.01.14
16:08

казано от ElMatador на 16.01.14, 20:53:

Ако бъда честен , не мога да се оплача от треньора ми поради простата причина че той направи нещо което изобщо го нямаше в моя град ,а именно някаква волейболна школа , макар и липсата на средства и десетките други пречки. Но аз лично се опитвам да се подготвя по-възможно най-добрия начин за догодина , защото по всяка вероятност ще ходя да уча Пловдив/София или Варна което значи че ще се опитам в някои отбор. И сравнявайки се може би с хора като теб, едва ли ще имам шанс с едно голо посрещане (макар и все още да допускам някои грешки) и вертикален отскок под 3,10.

зависи  и от твоят ръст ... понякога не всеки има тази дарба както чернокожите ( в повечето случай )или малкото хора който с ръст по д два метра да правят онези отскоци и крайни високи точки като Соколов , Курек,Казийски т.н аз съм 190 и отскока ми е колкото да барна ринга на баскетболен кош .. ( дори нямам идея колко е ) но познавам момче което е по-леко от мене с около 10-15 кг и скача 315-20 , което видимо в атака го прави много по ефективен от другите . Първото което е - По ясна игра над мрежата - по добре намира топката във височините . 2ро Когато скача на блокада евентуално блокадата му е като лакътя  или вече главата му е на нивото на горното филе , което прави много по висока блокада ... ОТСКОКА Е една 1/3 от всички други фактори които са в този спорт !!!!

казано от Цветан Попов на 17.01.14, 16:08:

...познавам момче което е по-леко от мене с около 10-15 кг и скача 315-20 , което видимо в атака го прави много по ефективен от другите .

А може би другите не знаят как да му противодействат... ;)

Първото което е - По ясна игра над мрежата - по добре намира топката във височините .

Отскокът далеч не е достатъчен. Важен - да, но далеч от достатъчен. Техниката и мисловната дейност лесно компенсират сравнително голяма разлика в отскока. Повтарям - сравнително голяма (ако единият скача 50 cm, а другият 90 cm - тогава нещата ще са различни).

2ро Когато скача на блокада евентуално блокадата му е като лакътя  или вече главата му е на нивото на горното филе , което прави много по висока блокада ...

За нападението мога да се съглася, че отскокът е един от важните фактори, определящи ефективността. При блокадата, обаче, относителното му значение е по-малко. Блокадата е най-трудният елемент в тази игра, най-трудно се тренира и в най-голяма степен зависи от мисловната дейност. Дори и най-високата блокада ще има ниска ефективност, когато не са определени правилно мястото и времето (+ позицията на ръцете).

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 17.01.14 16:32.

17.01.14
23:02

Добре разбирам че съм сравнително нов в блокирането като имам предвид че го прилагам активно едва от половин година , но не мога да разбера какво му е толкова сложното. При мен блока е съвкупност от наблюдение на няколко неща - кога и как скача нападателя, каква му е вече дигнатата топка и горе долу на къде му върви китката. И в интерес на истината с моя жалък отскок продължавам да хващам хора които имат по 10-20 см. над мен отскок.

казано от ElMatador на 17.01.14, 23:02:

...не мога да разбера какво му е толкова сложното.

Изисква мъничко повече творчество и по-прецизна преценка на ситуацията, защото блокадата е (образно казано) “догонващ” елемент. Винаги идеята на атаката има леко идеологическо и времево предимство спрямо блокадата, т.е. при атаката нападателят има идея какво ще се случи в ситуацията преди ти да си събрал достатъчно информация как да му противодействаш. Не случайно се казва, че отборът, който посреща, има леко игрово предимство... Ето това прави блокирането сравнително по-труден елемент. С една дума - изисква повечко талант да се ориентираш бързо, да четеш играта и да взимаш правилни решения.

казано от ElMatador на 17.01.14, 23:02:

При мен блока е съвкупност от наблюдение на няколко неща - кога и как скача нападателя, каква му е вече дигнатата топка и горе долу на къде му върви китката...

Ако прецениш правилно първите две, ще знаеш какви технически варианти има нападателят и какви не... съответно третото можеш и да не го съобразяваш, а да използваш това спестено време за действие (така или иначе времето ти е изключително недостатъчен ресурс в тази игра). Опитът с времето ще те научи да забелязваш навиците на един нападател и да четеш играта на противниковия разпределител - в каква ситуация какво е най-вероятното решение, което те взимат (това е в основата на идеята за водене на статистика, между другото). Така ще можеш да си още по-ефективен.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 18.01.14 17:24.

18.01.14
23:17

казано от Кольо Пияндето на 18.01.14, 17:22:

Опитът с времето ще те научи да забелязваш навиците на един нападател и да четеш играта на противниковия разпределител - в каква ситуация какво е най-вероятното решение, което те взимат (това е в основата на идеята за водене на статистика, между другото). Така ще можеш да си още по-ефективен.

Не напразно най-добрите треньори правят разяснение на всеки нападател като изгледат над 1000 техни атаки ... :)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 19.01.14 02:11.

23.01.14
19:05

Преди няколко дни ми се заформи един интересен въпрос в главата , за това бих искал да чуя мнението ви.
При забивка, след скока какво ви е точно движението на прасците(подбедрицата) в смисъл свивате ли я във въздуха.
Забелязях че при това въпросно свиване генерирам повече сила в самия удар. Вие какво мислите?

Честно казано в този момент (горе във въздуха) имам много други задачи за решаване, та подбедрицата не ми е приоритет и не знам какво се случва с нея. Как точно изглежда свиването на подбедрицата? В колянната става ли е движението?

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 23.01.14 19:46.

23.01.14
20:10

Да, точно в колянната става , http://youtu.be/FMtUqoxfR50?t=21s
в това видео се вижда ясно това дигане на подбедрицата в коленната става.

Не съм сигурен, че сгъването на подбедриците има решаващо значение за силата на удара при атака. Срещат се и двете техники, не съм срещал треньор, който да изисква подобно свиване при обучението на подрастващи. Силата на удара се генерира по друг начин и зависи от други неща (според мен).

30.01.14
10:58

Въпрос: Какво смятане  за волейболните състезания и pre-workout продуктите?  В смисъл , на предстоящите състезания ще се очакват чудеса от мен, основно в защита и посрещане , и се чудя дали някои pre-workout би ми помогнал.
Вашето мнение?

Мнението беше редактирано от ElMatador на 30.01.14 11:04.

Някои от тях са подходящи и вършат добра работа. Други - не чак толкова. :) Във всички случаи е важно да си с реална представа за кондицията си и с реални очаквания към такъв продукт.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1