Болки в китките, ставите и всевъзможни други проблеми с тях

Прескочи до:

23.02.05
11:40

Е този въпрос е често задаван и за да няма 100000 теми с еднакво инфо нека в тази да пишем информация по въпроса.
http://www.bb-team.org/forum/viewtopic.php?t=4465 -болки в китките
http://www.bb-team.org/forum/viewtopic.php?t=4134&start=0 пукане на ставите
е добавяйте какво искате като информация

по-здрави

Темата беше редактирана от Стефан Симеонов на 24.02.08 16:52.

JI

19.03.05
09:58

както обикновено сичко при мене се обърка имам болки в колената китките и дясната ръка нз саигурен дали е в лъчевата или рамнената кост , а и малко по долу от сгъвката на коляното мисля че е сухожилието което залавя прасеца но не съм вообще сигурен и може и някоя вена да излезе , спрял сам тренировките карам го на лицеви и набирания неска ше ходядо аптеката да ми измислят нещо
А към всикчи трениращи особено на 15 и 16 (на моята възраст ) да внимават мнооооо стея стави кости китки щото лоша работа
А най ме притеснява това в до прасеца болката щото ако е разширена вена малее .. а най точно и яко боли като легна на обратен лег  и не правя вече такъв ,,,,

20.03.05
10:17

за да не се контузят китките не е достатъчно доброто им загряване.

Един съвет към начинаещите билдъри - не скачайте на големите килограми отначало,даже и да имате сила,нека тялотови свикне на натоварване.покачвайте работната тежест умерено,нека не ви дразнят другите в залата които могат да вдигнат цял хладилник,те тренират от години.
А всички понапреднали,давайте си почивка от време на време,защото от продължителното вдигане ставите се износват и затова болят,мехлеми досега не съм ползвал,може и да имат някакъв ефект,но аз лично се оправих с времето

20.03.05
10:40

freakster, присъединявам се към мнението ти. Като искам да изъкна очевидното още един път. Това което си казал дори не важи за хората с проблеми в дадените области. То важи за ВСИЧКИ! Казвам го защото разни лъохмани са ми викали: “А то мен не ми болят китките защо да ги загрявам” ...и направо скачат на 70% от макс възможна тежест.  :?  :o

05.04.05
20:21

Загрявайте добре мускулите преди тренировка! Правете първите загряващи упражнения със максимум 20% от максималната ви тежест. Плавно покачвайте тещестта /поне в 3 серии/ , докато започнете първата си серия с основната тежест. Необходимо е време за да се изпълнят мускулите с кръв и да потече физиологична течност като смазка към ставите и сухожилията! Не пренебрегвайте добрата разгрявка, защото в противен случай ви чакат цяла армия травматолози и ортопеди с девизи като : “Счупеното носи щастие” :)

JI

25.04.05
21:55

лакътя ме болеше сега да чукам на дърво не ме болят ни китките ни лакътят но другият проблем е че левият ми лакът пука та ше се разпадне съвети идеи дори и да го загрея пак пука !

25.04.05
23:28

[quote author=“JiVk0”]лакътя ме болеше сега да чукам на дърво не ме болят ни китките ни лакътят но другият проблем е че левият ми лакът пука та ше се разпадне съвети идеи дори и да го загрея пак пука !

Брат... имам чувството, че половината трениращи и нагоре, сме така... направо нямам идея ... :?
Само мисли с главата си изагрявай винаги много, за да не ти се скапе всичко. 1 лакет ще прежалиш, ми ако почне рамена, колена, китки... тогава вече става маса гърч.

Айде със здраве... дано. :?  :roll:

LA

26.04.05
20:52

Моя проблем - китка!И то от волейбол!Направих някакво шантаво движение и я “изчепих/изметнах/изкълчих” : ).Сега ме боли само като
правя бицепс с прав лост!!!!!!!А пък и с дъмбел ме понаболява!!!!!Мислите ли че ластичен бинт би свършил работа?Какво да я правя тая китка??

26.04.05
21:42

Аз мойта китка я контузих от лежанката... И не ме боли като правя бицепс, а като правя лежанка....

04.05.05
17:35

вашта е лесна (дето вика секи българин  :wink: ) аз пък имам мъртва кост точно м/у четирите чифта цилиндрични кости на китката на дясната ръка!Само ще ви кажа,че като сложа над 100 кг и .... :x :x много боли маниаци,направо се едно ми забиват пирон...Помогнаха ми накитници за стягане...продават ги по магазините за фитнес и тн!
Най-добрата загрявка за мен можете да видите тук....http://powerlifting.hit.bg/articles/13.htm
За да ви уважават първо трябва да се страхуват от вас,като се запознаете да са леко стреснати и чак тогава да ви обикнат!14/88

04.05.05
17:43

ами направи нещо за тая мъртва кост, тя по принцип расте до известна големина и след това може да се спука със силен удар и изчезва,след което не вярвам да имаш проблеми

04.05.05
18:00

Stoqn14/88, каква е тази мъртва кост в китката? За първи път чувам такава работа.

Това нещо като шип ли е? И знаеш ли как се оправя и действа?

04.05.05
18:11

еми незнам как точно се е образувала...но съм сигурен,че е мъртва кост и докторите така казаха...вероятно при удряне или падане ,преди тренирах баскет и често падаш назад на ръце!оправя се с операция но е много тежка,а и местоположението м/у и вида на костите на китката(само гъбесто и костно вещество) ....абе много е опасна щот съвсем може да ти преебат китката а не дават гаранция,че ше се оправиш...така че яко накитници и търпиш :)  :)

[quote author=“largozol”]Моя проблем - китка!И то от волейбол!Направих някакво шантаво движение и я “изчепих/изметнах/изкълчих” : ).Сега ме боли само като
правя бицепс с прав лост!!!!!!!А пък и с дъмбел ме понаболява!!!!!Мислите ли че ластичен бинт би свършил работа?Какво да я правя тая китка??

и мен постоянно ме болят китките, особено когато използвам прав лост. Номера е да загрееш добре и после болката отминава защото мускулите се стягат. Поне при мен е така!

21.07.05
22:07

Ей Стоян 14/88 дядо ми имаше такава мъртва кост и я излекува ама едва ли искаш да знаеш по какъв начин :)

11.11.05
11:47

мене ме болят китките, колената, кръста, глезените, но като вляза в залата и загрея всичко ми минава

12.11.05
00:35

[quote author=“Unknown”]мене ме болят китките, колената, кръста, глезените, но като вляза в залата и загрея всичко ми минава

Не не ти Минават, просто не те болят, разликата е доста голяма.

JI

17.11.05
21:16

я  кажете какво да правя за лакътя единя е наред , ама левия .. какво препоръчвате да се пие за да се възстанови връзката ?
и още нещо в последните 2 - 3 тренировки след това кръста зе да ме понаболява , най - долу почти до г*** сещате се :)  , мисля че е на нервна основа ... тъй като до сега проблеми с кръста нямам , но явно от тежкия клек без колан .. може да съм възпалил нещо

®N

25.11.05
11:06

[quote author=“JiVk0”]я  кажете какво да правя за лакътя единя е наред , ама левия .. какво препоръчвате да се пие за да се възстанови връзката ?
и още нещо в последните 2 - 3 тренировки след това кръста зе да ме понаболява , най - долу почти до г*** сещате се :)  , мисля че е на нервна основа ... тъй като до сега проблеми с кръста нямам , но явно от тежкия клек без колан .. може да съм възпалил нещо

А може и да е дископатия. :? Ако се кляка с големи тежести- задължително с колан. А и кръста да се тренира отделно.

26.12.05
09:25

Искам и аз да пжпитам нещо :)
Дясната си ръка не мога да я въртя на дясно така че китката да стане успоредна на пода.Не бях забелязал този проблем преди да тръгна на фитнес и да хвана правия лост да правя за бицепс.Ръката не ме боли но е неудобно :?
Кои упражнения да правя за бицепс които да не са в конфликт с ръката ми?

Мерси

19.04.06
16:52

[quote author=“uktc”]Ей Стоян 14/88 дядо ми имаше такава мъртва кост и я излекува ама едва ли искаш да знаеш по какъв начин :)

аз искам да знам :) требва да е нещо дзверско и супер ефективно  :lol:

07.08.06
22:30

Да го ева от 1 година имам болки в раменете след като ги натоваря малко ( напр. ходя 2 седмици на фитнес) и после 2-3 седмици не мога даже да спя от болки. Това според мен е защото преди  година имаше период в който правех по 200 лицеви на ден и май тогава ги прецаках тея рамена. Няма значение. Въпросът ми е дали знаете как мога да си помогна за да ги оправя. Дали има нещо хапчета нещо за което се пие за да помогне или каквото и да било. ПЛС кажете ако знаете

RE

08.08.06
00:18

[quote author=“delyan”][quote author=“largozol”]Моя проблем - китка!И то от волейбол!Направих някакво шантаво движение и я “изчепих/изметнах/изкълчих” : ).Сега ме боли само като

и мен постоянно ме болят китките, особено когато използвам прав лост. Номера е да загрееш добре и после болката отминава защото мускулите се стягат. Поне при мен е така!

ами неправи с прав лост, а с крив.Проблема ти е решен :wink:

25.08.06
21:10

ПРОЧЕТИ ПРАВИЛАТА !!!!
ASTOR

25.08.06
22:59

туй за болките ми е ясно и на мен често ми се случва като не загрея или като правя с повечко кила , или като претренирам , обаче тия пукания , които са ми по лактите , раментата , коленете , глезените са много притеснителни , като загрея добре на някои места намаляват пуканията и гледам да не прая с големи килограми за крака , защото главно там са най-притеснителните пукания (главно по коленете - капачките) , вапроса ми е конкретен (не защото ги имам ала бала еми ) аз съм чувал , че тези пукания си остават за ЦЯЛ ЖИВОТ , това вярно ли е или не ?

02.09.06
21:16

Значии... на 19 съм, тренирал съм 2 години, не се оплаквам от травми все още (слава богу). Имаше един период от около 1 месец, през който вдигах доста тежки килограми, особено за ръста и теглото ми (тежа 62-3 кг, висок съм почти 1.70, за теглич вдигах 135 кг, легпреса правех със 160-170, лежанка с 80-85) Старая се да разгрявам добре и наблягам най-вече на стречинга. По време на този период се появи пукане в лявото ми коляно (само когато превех легпреса тежко) както и изпукване на китките при по рязки движения. В момента от 2 месеца вече не се занимавам с фитнес с по-леко натоварване - плуване или бягане, защото не разполагам с достатъчно време. Гореспоменатите оплаквания изчезнаха но се опасявам да не се проявят като евентуални травми след като започна пак фитнеса (слятам да карам с леки тежести за първите 3-4 седмици естествено). С други думи питам дали съм се възстановил след прекъсването или пукането пак ще си го има и съответно ще трябва да взимам нещо за ставите и тн.

Извинявам се, ако поста е твърде дълъг и ви домързи да го четете :)

03.09.06
10:43

[quote author=“Executor”]Значии... на 19 съм, тренирал съм 2 години, не се оплаквам от травми все още (слава богу). Имаше един период от около 1 месец, през който вдигах доста тежки килограми, особено за ръста и теглото ми (тежа 62-3 кг, висок съм почти 1.70, за теглич вдигах 135 кг, легпреса правех със 160-170, лежанка с 80-85) Старая се да разгрявам добре и наблягам най-вече на стречинга. По време на този период се появи пукане в лявото ми коляно (само когато превех легпреса тежко) както и изпукване на китките при по рязки движения. В момента от 2 месеца вече не се занимавам с фитнес с по-леко натоварване - плуване или бягане, защото не разполагам с достатъчно време. Гореспоменатите оплаквания изчезнаха но се опасявам да не се проявят като евентуални травми след като започна пак фитнеса (слятам да карам с леки тежести за първите 3-4 седмици естествено). С други думи питам дали съм се възстановил след прекъсването или пукането пак ще си го има и съответно ще трябва да взимам нещо за ставите и тн.

Извинявам се, ако поста е твърде дълъг и ви домързи да го четете :)

Според мен, не че сега го няма, а просто не го забелязваш. И като почнеш пак ще го има, може да опиташ с слюкозамин, но силно е вероятно пак да не изчезне. 

Най-добре ще е да не се ‘дзвериш’ на такива големи тежести. Ако тренираш да поддържаш форма, просто няма смисъл от такиав килограми, още повече, че и оказват сериозна вреда.

[quote author=“bezstrashen”]туй за болките ми е ясно и на мен често ми се случва като не загрея или като правя с повечко кила , или като претренирам , обаче тия пукания , които са ми по лактите , раментата , коленете , глезените са много притеснителни , като загрея добре на някои места намаляват пуканията и гледам да не прая с големи килограми за крака , защото главно там са най-притеснителните пукания (главно по коленете - капачките) , вапроса ми е конкретен (не защото ги имам ала бала еми ) аз съм чувал , че тези пукания си остават за ЦЯЛ ЖИВОТ , това вярно ли е или не ?

Споерд това което аз съм наблюдавал, да. Но това не значи, че задължително ще имаш сериозни усложнения свързани със ставите и костите.  Може да намалят ако вземеш, че се обездвижиш и не тренираш, ама...

Пукане има и при хората, които не тренират, тоест не са пряко следствие от тренировките. Изглежда е генетично. Единственото което е добре да се прави е да не се създава навик да се пукат излишно. Както правят много хора с пръстите си например.

05.09.06
18:09

Хора дайте съвет как да вляза отново в залата че счупих ръка и предполагам 1е не мога да вляза в залата още половин месец

10.09.06
18:19

[quote author=“rosenhr”]Хора дайте съвет как да вляза отново в залата че счупих ръка и предполагам 1е не мога да вляза в залата още половин месец

От преди колко време?
Според мене се консултирай предварително със лекуващия лекар кога можеш да я натоварваш и до каква степен.

DY

09.12.06
13:49

До като се занимавах с фитнес в залата, там, където тренирах, беше разпространено мнението, че наблягането на храни богати на калций могат ако не да премахнат, то поне да намалят проблемите със ставите. Също така се считаше, че всяка тежест, с която не можеш да направиш на веднъж 18 повторения (не се смейте), предразполага към проблеми със ставите. Това - второто, с 18-те повторения, съм го “срещал” и в списание за фитнес.

09.12.06
22:37

ЗА да не се контузят китките трябва да се загреят.То каквото и да не го загрееш като скочиш на 1,2,3 или троика задължително ще се контизиш,логично е.Така че загряваите като хората и не си мислете че като загреете за 2,3 мин сте готови да дигнете МАХ.примерно.А и мога да препорачам да слагате ластици на китките

10.12.06
18:04

Мен преди ме боляха китките като вдигах от лег...откакто ги загрявам нямам този проблем...

14.12.06
12:49

Когато се лекува счупено калцият наистина помага. Както и качественото сирене (по същата причина всъщност).
За тежестите - спорен е момента с броя повторения поради ред причини (човек с по-слабу кости=> и стави, който обаче е силен си рискува ставите повече от човек със силни кости, който обаче няма толкова сила (човек като мен например)).
Относно влизането в зала след счупване - мисля, че трябва да мине МНОГО време. И аз не знам точно колко, провери колко отпуск се дава в такъв случай, умножи това време по 2 и тогава ходи на зала.

26.12.06
00:20

И аз имам проблеми с китките, правих и снимка на дясната понеже ме боли повече! Даже дясната ми пука. Не тренирам вече половин година заради този проблем, лекарите с нищо не помагат. Кажете с какво мога да се лекувам или да търся стеройди, нали се говори че са създадени за травми! Моля не блокираите отговора ми, защото в него са включени стероиди!

02.01.07
21:07

[quote author=“The Devil”]И аз имам проблеми с китките, правих и снимка на дясната понеже ме боли повече! Даже дясната ми пука. Не тренирам вече половин година заради този проблем, лекарите с нищо не помагат. Кажете с какво мога да се лекувам или да търся стеройди, нали се говори че са създадени за травми! Моля не блокираите отговора ми, защото в него са включени стероиди!

Стероиди от анаболен характер няма да ти помогнат. А за някакви болкоуспокояващи, които са наричани стероиди и дума не може да става, прекалено брутално е, надали си на 50 години...

Трябва да намериш причината, къде е проблема. Не търси медикаменти на този етап, търси добри лекари... 2-5-20 консултациим колкото трябва докато намериш някой ортопед или спортен, който да ти помогне  ПРОФЕСИОНАЛНОм в крайна сметка това му е работата.

Успех

14.02.07
15:46

имам проблем с левият лакът, боли ме от 1 седмица някаде не съм дигал нещо извънгабаритно :lol:  , загрявам добре... мажа се с некви скапани гелово за загрявка, взех си от аптеката налакатник и болката продължава помагайте.........

п.с. попринцип аз винаги съм имал проблем със ставите путкат тропат се едно ще се разглобят, но никога до сега не ме боляло....

26.06.07
15:27

Хора имам въпрос към вас: Преди 2 години пукнах кост на котката и ми гипсираха ръката за 2 месеца а на скоро паднах на същата китка и яко я контузих. Та искам да питам има ли опасност от проблеми с нея смисал да не ми издържа хвата или да имам постояни болки.
П.п. паднах преди 2 седмици и още не мога да движа котката си в пълната и амплитуда.ходих на лекар но искам да знам дали някои ит вас е имал подобен проблем и каажете има ли опасност от траино овреждане плс ???

11.07.07
08:06

кажете моля,хидромасажа помага ли при шипове и други болки в гръбнака

KU

29.08.07
08:15

Мене от известно време узасно ме боли дясното рамо. Казаха ми да тренирам с леки тежести и пове4е повторения и щяло да ми мине, ама нестава пих и разни глупоси-артро стоп. Дайте няква идея че там тръгнах да раста и стея леки тежести нещо не ми се връзва

04.09.07
08:01

Здравейте момчета. Искам да предложа нещо, а модераторите (ако удобрят идеята) да измислят начина как да стане. А именно: да има раздел с упражнения за такива като нас , т.е. с разни болежки (моята е дискова херния). Упражнения или програми от упражнения , изолиращи кръста , или рамото или някоя друга проблемна част от тялото... или поне щадящи упражнения. По принцип всеки сам си ги знае тези упражнения, но има и такива за които просто не се досеща. Това беше идеята.
Успех!

04.09.07
20:58

за култуфит: Ами трябва да те види лекар да ти каже какво е. Може да е разтегнато сухожилие/мускул. Най-вероятно е това. В интерес на истината и аз и майка ми имаме чести болки в дясната плешка. Просто като я натоваря и почва ма боли. Но с малко по-интензивна загрявка не ме боли.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1