01.02.14
22:08
Добър вечер ,приятели !
Тъй като много обичам пържените храни,някак си ми е трудно да се отрека от тях напълно.Пък и дайте да не се лъжем ,кой не обича хрупкави картофки със златиста коричка, или пък пържени яйца със сиренце и подобни вкусотии,които никога не омръзват. :)
Изхождайки обаче от факта ,че пържените храни са богати на така ,наречените трансмазнини(всички знаем какво причиняват тези гадости на организма),винаги съм отделял мазнината от пърженото.Или иначе казано изцеждам мазнината на салфетка и после консумирам.
Та въпросът ми е,дали се заблуждавам или наистина правя храната малко по-полезна .. ?
Въпроса е конкретен ,но всякакви разсъждения и съвети по темата ги приемам на драго сърце.
Поздрави.
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 02.02.14 09:41.
01.02.14
22:12
казано от Петър на 01.02.14, 22:08:
Ползвай наситени мазнини.
това означава краве,кокосово масло и прочие мазнини,които при стайна температура са твърди,а не течни.
01.02.14
22:22
казано от Петър на 01.02.14, 22:08:
Ползвай наситени мазнини.
Така е ,ама не мога да си позволя да пържа в краве масло картофите,баща ми няма мандра :D
Иначе редовни си ям наситени мазнини..
01.02.14
22:24
Еми кокосовото масло,ако не се лъжа е 4-5 лв килото.
На пържене според зависи какво правиш винаги отивам малко.
За яйца отива минимално,за картофи обаче отива доста.
Няколко килограма (2-3) ми стигат за месеци.
В zoya 1кг е 45 лв много ми е интересно къде е 4-5 лв да си купя 5 кг.
Мнението беше редактирано от Athletic на 02.02.14 09:58.
02.02.14
12:58
Мъка е с пърженото, по-скоро свиквай да не ти харесва и с времето няма да те изкушава хич. Ако се налага толкова краве масло.
Мас ,бе, младежи, свинска мас :D. Но като цяло ограничи го до минимум пърженето.
Мнението беше редактирано от Петър на 02.02.14 13:26.
казано от Петър на 02.02.14, 13:58:
Всъщност бъркани яйца с малко мазнина в тигана, пак ли се брои за пържено?
Въпрос на семантика :D, ама по моите разбирания си е пържено.
Мнението беше редактирано от Петър на 02.02.14 16:34.
Технически би трябвало да е пържене, но със сигурност има значение дали си подмазал тигана колкото да не залепват яйцата и си го държал на котлона 1 минута да се повтвърдят разбърканите яйца, или си пуснал нарязани тиквички/картофи да плуват в мазнината и си ги оставил да се изпържат до тъмно златист цвят 5-10 минути. Да не говорим за пържене на свински пръжки или свински дроб или нещо друго такова.