Във форма до лятото!Кардио?

16.02.14
09:37

Здравейте :), на 23 години съм,висока 173см,тежа 48кг. Тренирала съм като дете разни бойни изкуства, в малко по-късен етап ходих на пилатес(за кратко) и имам няколко посещения във фитнес зала. До скоро смятах, че метаболизма ми е добър и на този етап, може да мина и без много спорт, но... не е точно така. Работих в чужбина преди известно време и качих някой друг килограм, след това пак си възвърнах предишното тегло, но се застоях, понеже имах труден период и се бях занемарила, бях в тежка депресия и не излизах от нас, нямах желание за абсолютно нищо(дори да ставам от леглото)... И така до преди месец някъде. Сега си давам един вид “ново начало”... Започнах работа, излизам от вкъщи и посещавам фитнес залата. Осъзнах, че ми действа адски стимулиращо, зарежда ме (физически и психически) и разбира се се чувствам добре от факта, че започнах да подобрявам вида си :) Още е рано да се каже, че виждам някакви промени, по-скоро е до усещане, защото ходя от едва седмица. Проблема е там, че аз знам какво искам да постигна като краен резултат - по-слаби и красиво оформени крака и секси изваяно дупе( НЕ плоско), иска ми се да стане по изпъкнало, да сваля мазнините от ханша (и др. места ако има нужда) И да премахна образувалия се целулит..
...но не знам точно как да го постигна и се надявам, да получа от Вас напътствия и корекции .Ето нещата които правя аз :
пътека 20 мин(като редувам ходене и бягане),
Кростренажор 20-30 мин,
колело(неопределено време),
скачане на въже(неопределено време) .Почивам 5 мин и повтарям нещата, но не в последователен ред и с неопределено време, а докато се чуствам ОК...
  По някое време използвам два уреда(за крака), които нямам идея как се казват, но мисля, че са по-скоро силови, просто стоят в залата за кардио. Това е което правя в залата в момента, не знам дали е подходящо за нещата които целя да постигна.
Друго което започнах да правя е да пия повече вода и се старая да не се тъпча с “боклуци” (които съм яла цял живот) Ям по-малко хляб, пилешко вместо свинско, зеленчуци и избягвам сладките, мазните,тестените и разни “натурални” сокове и безалкохолни.
Малко ми е трудно да се лишавам от тези неща, най-вече от тестените, понеже “до вчера” ядох само пици и сандвичи, но смятам, че ще се справя. :) Та тренирам само в едната зала в, която няма (почти) силови уреди(ако така се наричат), не вдигам тежести(защото си мисля, че ще стана мускулеста, а аз не търся този ефект) и се старая да се храня правилно... поне малко по-правилно от преди.  Идеята ми е следната - Достатъчно ли е само Кардиото?

Ще съм благодарна за всяко едно споделено мнение! (извинявам се, ако съм допускала правописни или пунктуационни грешки)

Темата беше редактирана от Nadeline на 17.02.14 00:03.

16.02.14
09:45

Здравей :)
Според мен нямаш нужда да сваляш, дори да качиш някое друго кило, няма да ти е излишно, но имаш нужда от оформяне и стягане. Това кардио ако ти е толкова приятно го прави, но не бива да е основното ти физическо натоварване за твоите цели. Включи силови тренировки - с тежести (не по 2кила), посъветвай се с инструктор или разгледай програмите в сайта - мускулеста толкова лесно няма да станеш, не се притеснявай. ;)
Гледай храната ти е да е максимално изчистена и ясна по произход, до колкото е възможно. :)
Не се отказвай и успех (F)

16.02.14
10:04

Много благодаря за светкавичния отговор. Не искам да качвам килограми със сигурност, работата ми е такава, че не мога да си го позволя( а и не искам де) просто да се оформя добре и да се изчистя от мазнините.Ще се консултирам с инструктор както казвате, да видим какво ще ми препоръча
  Отново благодаря (F)

Мнението беше редактирано от Nadeline на 16.02.14 10:05.

16.02.14
11:43

А иначе какво се постига с такива тренировки (само кардио) ? (wasntme) И в различни дни ли трябва да се съчетае със силовите? Ако не кое първо да правя?

Мнението беше редактирано от Nadeline на 16.02.14 11:48.

16.02.14
14:04

Евентуално се сваля, но се сваля и от мускул. За да се горят мазнини, трябва да подскажеш на тялото, че мускулите са ти нужни, а това става с тежести - няма да станеш толкова мускулеста, колкото предполагам си мислиш,  просто ще се оформиш и стегнеш. :)
Кардиото може да го правиш преди силовата за разгрявка, но не прекалявай, за да ти останат сили все пак. Може да го правиш и след нея - а може и преди, и след ;)
Може да го правиш интервално, може някои дни да е интервално, а други - монотонно - пробвай и виж как се чувстваш най-добре ;)
Килограмите не бива да бъдат водещото - един и същ обем мускул и мазнина тежат различно, така че гледай повече огледалото, а не кантара :)

16.02.14
20:53

Първо на първо, нямаш никакво право да отслабваш повече от това.
Имаш спешна нужда да качиш някое и друго качествено килце и да постегнеш наличната в момента маса.
Я за всеки случай въведи малко повечко мерки като бедра, прасци, мишници и др., че да придобием малко повече представа за физическото ти състояние и да бъдем по-категорични в съветите си.

16.02.14
21:43

Не мисля, че имам нужда да качвам килограми, но не искам и да свалям, а да се стегна и да направя хубави крака и дупе...Ето мерките:

Най-широката част на бедрото- 46/47см
Прасец- 32см
Предмишница- 21см
Бицепс- 22см
рамене- 87см
гръдна- 85см
талия- 61см
ханш- 89см (искам да кача няколко см. отзад)

Мнението беше редактирано от Nadeline на 17.02.14 00:05.

16.02.14
22:06

С толкова кардио най-много да си съсипеш приличните мерки.За хубаво дупе и бедра няма как да минеш без клек с щанга.Труден е,гаден е,но само клека ще ти помогне да постигнеш желания резултат.Постарай се  научиш правилната му техника.След време ще видиш и усетиш разликата :)

16.02.14
22:35

Хмм... замислих се. Значи с това кардио може да ми се стопи дупето (точно каквото не искам да се случва) така ли ? Иначе за краката нямам нищо против да станат по-слаби... Притеснявам се, че гърба ми е много слаб(+това имам гръбначно изкривяване, не съм изгърбена, ами гръбнака ми е на S-посредата), дали не трябва първо него да оправя? Друго което ме замисля е дали няма да станат и краката ми по-мускулести и едри, ако правя клекове със щанга?
Благодаря ви за съветите!

Мнението беше редактирано от Nadeline на 16.02.14 22:53.

17.02.14
11:31

Щом имаш S по средата, би било добре първо да се консултираш с някой преди да правиш клекове.

17.02.14
11:44

Така ще направя, с инструктора в залата достатъчно ли е?

17.02.14
19:53

Някой с медицинско образование и достатъчно радикален ум, че да не ти забрани да ставаш рязко, както правят голяма част от лекарите от старата школа.

17.02.14
21:22

В женското тяло тестостерона е в пъти по-малко от този в мъжкото,така че не се притеснявай,краката ти няма да станат урудливо мускулести ;)

17.02.14
22:38

То ако е така по-добре явно да не тренирам, ако само ще си влоша състоянието и вида...

18.02.14
14:57

С тренировки няма да си влошиш вида :) Ще го подобриш. Стига всичко да се прави правилно.
От всичко, което ти каза, някак имам чувство, че си противоречиш малко какво искаш, и най-важното до колко го искаш :)
Посъветвай се с медицинско лице за гърба си, с треньор за физическата активност, която можеш да си позволиш, без да навредиш на себе си.
Когато тук ти казват, че имаш нужда да качиш някое килце, не си мисли, че се иска станеш хипопотам и то от мускули :) Едно женско тяло винаги е по-красиво, когато е стегнато и оформено, отколкото слабо и кокалесто (F)

18.02.14
17:39

Имаш право, вече и аз не знам какво искам, но това се дължи на многото мнения които чувам навсякъде.Стигнах до извода да правя по-малко кардио (сутрин), но преди или след силовите би било по-подходящо според вас? С цел стягане... не искам да свалям килограми.

Мнението беше редактирано от Nadeline на 18.02.14 17:40.

19.02.14
12:50

Кардио-то можеш да го правиш и преди и след тренировка. Зависи как се чувстваш ти и как ти е по-приятно.
Аз ти препоръчвам да наблегнеш повече на самата тренировка, и след това да правиш интервално кардио за 15-20 минути.

19.02.14
21:19

Добре, ще опитам по този начин. Благодаря (F)

Мнението беше редактирано от Nadeline на 19.02.14 21:21.

20.02.14
21:16

Преди две години бях при един лекар, който много уважавам, не само аз де :) Та на въпроса ми, породен от контузия и предстоящо възстановяване, “Докторе, забраняваш ли ми нещо?”, той ми каза “Може да правиш всичко, от което не те боли”.
Имам предвид, че ако S образността на гръбнака не ти пречи и не ти причинява болка или дискомфорт при конкретни упражнения, то би следвало да е безопасно за здравето ти да го правиш. Опитвай внимателно от всичко и ако няма проблем си тренирай смело. Не го казвам като специалист,  а само като пример, тъй като не съм запознат със спецификите на такъв вид изкривяване. Аз лично имам изкривяване на лумбалните прешлени и понякога ме боли без видима причина, но когато редовно правя клек и особено тяга, не ме боли въобще.

Интервалното кардио е прекрасна идея, а ако поровиш достатъчно, ще намериш достатъчно теории в подкрепа на кардиото и преди, и след силовата част от тренировката. Лично аз бих ги разделил в различни дни, но ако държиш да са заедно, личните ми впечатления са, че интервалното кардио е за преди силовата, а монотонното ( с отпускащ и възстановителен характер) е за след.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1