14.01.14
18:16
На почти 23 години съм, ръст 188 см., тегло - 89 кг.
Тренирам с тежести от 3 месеца, спринтирам от по-малко, а ходя по планини и бягам кросове от много години.
Целта ми е подобряване на силовите постижения, по-добър спринт и по-добра издръжливост на по-дълги бягания и преходи в планината. Общо взето комплексно развитие, хипертрофия не целя.
Измислих нещо преди 2 дена и даже почнах да го спазвам.
Понеделник:
1) клек 4х4
2) лежанка 6х3
3) кофи 4х максове
4) планкове
Вторник:
спринтове - различни дължини
100 м. спринт за време
Сряда:
1) набирания 5х максове
2) хиперекстензии
3) мъртва тяга 4х3
4) планкове
Четвъртък:
I седмица - 3 км. бягане за време
II седмица - 9 км. бягане за време
Петък:
1) лежанка 3х3 (малко по-тежко от Понеделник)
2) военна преса 3х3
3) силово обръщане и пуш преса 4х5
4) кофи 4х максове
Събота и Неделя:
планински преходи + евентуално набирания в неделя, ако не съм правил преход тогава или е бил по-кратък.
Забележки:
Когато набиранията и кофите олекнат ще почна да ги правя с допълнителна тежест.
Може би Кросфит комплексите са това което ми трябват, но мисля че трябва да потренирам още с тежести преди да ги почна.
14.01.14
18:22
Няма как да имаш много хубав спринт и издържливост по отделно. Това го имат само стаерите, които бягат на средни дистанции. Общо взето това е концепцията. Конкретизирай си целите.
П.П. Завиждам ти за преходите. И аз бих искал да хода по планините....
П.П.2 Полиатлонистите- бягане, колоездене, набиране имат това дето го искаш може би. Бягат доста и се набират по 60 пъти...
http://www.cyclosport.ru/razvitie-lokalnoy-myshechnoy-vynoslivosti-y-ciklicheskih-vidah-sporta виж тази тема...на руски
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 14.01.14 18:25.
казано от Vasil Stoianov на 14.01.14, 18:22:
Няма как да имаш много хубав спринт и издържливост по отделно. Това го имат само стаерите, които бягат на средни дистанции. Общо взето това е концепцията. Конкретизирай си целите.
П.П. Завиждам ти за преходите. И аз бих искал да хода по планините....
Съгласен съм с тебе относно спринтовете и издръжливостта, може би до едно време нещата биха се подобрявали в двете насоки и после ще зацикля. Все пак наистина ми се ще да дръпна и в двете насоки, а и както се вижда всичко е на доста аматьорско ниво - все пак става дума за една тренировка спринтове в седмицата.
А за преходите - ако имаш желание можеш да ми пишеш и да организираме нещо, отворен съм да ходя с различни хора по планините. :)
14.01.14
18:37
Vasil73@abv.bg ми е пощата. Ще се радвам да общуваме.
20.01.14
15:07
Манатар, относно кросфит: не се заблуждавай, че е необходимо да си някакъв супер атлет за да практикуваш този спорт. Всеки един комплекс може да претърпи промяна за да се нагласи спрямо всеки един трениращ, няма незаменимо упражнение, а още по-лесно се коригират тежестите. В крайна сметка ако в една група има 17 годишно момче, атлет на средна възраст, 50 годишен “младеж’ целящ трансформация и 60 годишно бабе дали всичко ще изпълняват конкретния комплекс еднакво ... едва ли.
Ако целта ти е комплексно развитие на мускулатурата - сила, издръжливост, функционалност, ловкост, пъргавина и т.н. това е твоя спорт, стига да имаш възможност да го практикуваш в пълен обем т.е. необходима е доста солидна материална база и като за начало добър треньор.
Ето и сайта, който аз ползвах: crossfit.com
Благодаря, сайта е хубав, може скоро да почна да вкарвам Кросфит елементи. Първо ще изкарам по сегашната програма още месец и тогава ще направя нещо по въпроса. :)
22.01.14
11:17
Най-простите решения и схеми дават най-добрите резултати ;)
Кръгова тренировка, катов първия ден тренираш всичко макс тежко(1-3 повторения), във втория средно(5-6) и в третия само с големи бройки и леко(10-12-15).
От това по-прост, лесен, изпълним и резултатен начин няма. Иначе ако си нямаш работа - чети в кросфит и копирай, гаранция, че няма да се случат нещата, които искаш и които ти каза “кросфитъра” от горния пост.
казано от James Hinks на 22.01.14, 11:17:
Най-простите решения и схеми дават най-добрите резултати ;)
Кръгова тренировка, катов първия ден тренираш всичко макс тежко(1-3 повторения), във втория средно(5-6) и в третия само с големи бройки и леко(10-12-15).
От това по-прост, лесен, изпълним и резултатен начин няма. Иначе ако си нямаш работа - чети в кросфит и копирай, гаранция, че няма да се случат нещата, които искаш и които ти каза “кросфитъра” от горния пост.
По три кръга добре ли е, като първия ден (тежко) да са примерно четири? Ако разпределя всичко понеделник-сряда-петък, то ми се иска вторник и четвъртък да са бегови дни, както и в сегашната програма.
Мъртвата тяга не ми се струва удачно да я правя три пъти седмично - според теб как е най-добре да я разпределя?
Извинявай, че те занимавам, но виждам, че се ползваш с доста респект във форума, та явно би ме насочил в правилната посока.
22.01.14
16:21
Ами ти тръгваш с условията - много ти се виджа мъртва тяга 3 пъти седмично, бягания на дълги дистанции в останалите дни...Според мен пък 3 пъти седмично тяга са си напълно нормални, нещо като ходене по голяма нужда всеки ден ;)
Отделно, че е елемнтарно да се съобрази едно нещо - съотношение обем/интензивност да са запазва сравнително еднакво, тоест колкото по-тежко я правиш(примено имаш единици на 90% ПМ) толкова повече серии може да я имаш(примерно 5 кръга), когато правиш обемната тренировка(с 10-15 повторения) ще намалиш тежестта, но и повторяемостта, няма да търсиш откази и си готов. Да не говорим, че има и вариации на това(пък и на почти всяко друго движение), които могат да се сложат в различните дни с цел безопасност и разнообразие.
Да не пропускаме и бяганията - ти имаш адаптация към тях и преходите, съответно дълго бягане ти е излишно с такава честота, аз бих оставил един бегови енимъл едната седмица и едно дълго бягане в другата и толкова. Намесиш ли бяганията яко, ще трябва неминуемо да си играеш достапо-задълбочено с обем и постройка, което съм сигурен, че не знаеш как става, а и няма кой да ти каже и помага.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 22.01.14 16:21.