100 повторения с 20 кила не са равни на 20 повторения със 100 кила, нищо че обема е еднакъв.
04.03.14
12:14
Аз на Ронката му правя евала, че толкова държи на добрата техника на упражненията. Малко хора го правят това, а още по-малко на неговата възраст.
04.03.14
12:16
Роналд Колеменов,един ден ти ще си гуру.
04.03.14
12:24
казано от ddd на 04.03.14, 12:11:
Лебедеееее не ти е лесно и на тебе. Може и да се оправиш някой ден де :)
Честно казано се почувствах прецакан, че не ходя на фитнес. :D
казано от Петко К на 04.03.14, 12:12:
100 повторения с 20 кила не са равни на 20 повторения със 100 кила, нищо че обема е еднакъв.
В случая въпросът е дали 160 повторения с 57 кила са равни на 32 със 100.
Мнението беше редактирано от Debel Lebed на 04.03.14 12:28.
А ти си мислиш, че ти говоря за фитнеса... Да, определено не ти е лесно :Д
Мнението беше редактирано от ddd на 04.03.14 12:38.
04.03.14
13:12
казано от ddd на 04.03.14, 12:34:
А ти си мислиш, че ти говоря за фитнеса... Да, определено не ти е лесно :Д
Само мога да предполагам за какво си говориш, но съвсем сериозно се чувствам прецакан от гледна точка на по-големия обем. Вариантът на Ронката би бил в хармония с мързела ми. Жалко, че съм свикнал да ми плащат когато дигам тежко...
Мнението беше редактирано от Debel Lebed на 04.03.14 13:13.
04.03.14
13:37
казано от `~1! на 02.03.14, 21:36:
храната
2 сандвича със салам, 4 хамбургера, 1 мушбургер, 2 чийзбургера, малки пържени картофи, малко халва
Цял ден съм навън, гладувам и накрая се отбих до Макдоналдс. :D
Леко стар коментар ама.. Ронка казваш, че не ядеш правилно(добър режим), защото излизало скъпо нали? А да дадеш 10 лв. в МД, за 4 сандвича, които засищат за 30мин, е ОК. така ли?
Колкото до тренировките... Лебеде, само дето ти правиш само лицеви и кофи, докато Ронката си тренира и останалата част от тялото.
Тръгни ти да клякаш, да правиш тяга или каквото и да е било друго в толкова много серии и повторения през целия ден и тогава бих приел аругмента за валиден.
Също така може и да не си ги изпълняваш хубаво/правилно ама ти да си ги смяташ като бройки, или пък да си измисляш серии и повторения. Дали е така или не, не знам - просто отбелязвам този вариант, защото всички обвинявате Лординов, като вписва тренировки на лостовете..
НО! и другото което казаха в коментарите е вярно.. Като правиш само по 3х3 .. поне ги прави достатъчно интензивни .. за 12 серии, дори и с 2/3 да загрееш.. Тренировката ти трябва да е доста по-кратка от 40-50мин. което е обичайното ти време
казано от Debel Lebed на 04.03.14, 12:24:
Не са. Сравнявай обеми само ако са с еднаква интензивност (т.е., % от макса или абсолютна тежест). И да са еднакви (или подобни) упражнения. Всеки може да натрупа голям обем с лека тежест и/или упражнения, но ефекта няма да е като голямата тежест.
За сила и маса интензивноста е на първо място, след това е обема. Т.е., няма проблеми да гониш определен обем, но само при интензивност над средната.
04.03.14
13:40
казано от Debel Lebed на 04.03.14, 12:24:
казано от Петко К на 04.03.14, 12:12:
Не са. Дори да са равни по обем, по-голямата тежест създава по-голямо и по-специфично съпротивление, има активация на различни мускулни влакна, има различен хормонален отговор. Едно повторение на 100% 1РМ не е равно на 2 повторения 50% 1РМ.
04.03.14
13:48
казано от Херцог Трън на 04.03.14, 13:40:
Не са. Дори да са равни по обем, по-голямата тежест създава по-голямо и по-специфично съпротивление, има активация на различни мускулни влакна, има различен хормонален отговор. Едно повторение на 100% 1РМ не е равно на 2 повторения 50% 1РМ.
Има ли някъде сравнение на хормоналните различия? Не се заяждам, интересно ми е да видя заради себе си. Благодаря ти за твоя отговор!
04.03.14
14:15
Само да вметна, че от чисто физична гледна точка има 2 неща, които също играят ключова роля:
1. Работата, която се извършва за да преместиш единица тежест на разстояние А и разстояние Б е различна, когато А е различно от Б. Респективно, едно е да преместиш 100 кила щанга на 0.5м, докато местейки я на 1 метър, реално извършваш 2 пъти повече работа.
2. Мощност. Да кажем, че имаш да вдигнеш общо 300 кг. 10х30кг или 3х100 кг. “Работата”, която ще извършиш е една и съща. Само, че когато вдигаш 10х30кг за 1 минута, мощността, която генерираш е много по-малка, отколкото мощността, генерирана от тялото за 3 пъти по 100 кг. Затова има камиони влекачи и спортни автомобили, спринтьори и маратонци и т.н.
04.03.14
17:54
казано от Alexander Krastev на 04.03.14, 14:15:
Само да вметна, че от чисто физична гледна точка има 2 неща, които също играят ключова роля:
1. Работата,
2. Мощност.
Благодаря ти за уточнението, и на мен ми стана интересно какво е реалното положение. Това ще ни помогне да прецизираме нещата, което ще внесе повече обективност. Прав си за разстоянието. Измерих движенията на упражненията по моето тяло, горе долу при лицевите е 40 см, а при тягата, набиране и военна преса около 60 см. Нека отчетем това различие и сметнем работата по формулата за работа - Работата=Силата х Разстоянието. Във формулата силата е в нютони, но за удобство, за експеримета ще ползваме килограмите на тежестите, затова и пренебрегвам мярката и вместо джаули и ватове ще използвам “единици”:
Ронислав:
Мъртва тяга - 102.5 кг. х 0.6 м х 9бр.= 553.5 единици
2) Лежанка - 80 кг. х 0.4 м х 5 бр.= 160 единици
3) Военна преса - 50 кг. х 0.6 м х 9 бр.= 270 единици
4) Набиране - 102 кг. х 0.6 х 9 бр.= 550.8 единици
общо работа - 1534.3 единици
работа за едно движение на тяга - 61.5 единици
Дебел Лебед:
лицеви опори - 57 кг. х 0.4 м х 165 бр. = 3762 единици
общо работа - 3762 единици
работа за една лицева опора - 22.8 единици
Сега ще сметнем и мощността. Тя както знаете е равна на съотношението между работата и времето. И тъй като все пак става въпрос за човешка мощност в контекст на трениране, ще сметнем мощността за едно движение от упражнението и мощността за цялата тренировка. За мярка взимам клипа с тягата, където той прави едно движение за почти 4 секунди, но и при другите му упражнения е за 3-4 секунди, приемам, че е 3.5. При мен една лицева е за 1.2 секунди. Приемам, че неговата тренировка е 40 минути, нека той каже колко е и ще заменя стойността.
Ронислав:
мощност на едно движение - 61.5/3.5 сек.= 17.57 единици
мощност за цялата тренировка - 1534.3/40 мин.= 38.35 единици
Лебеда:
мощност на едно движение - 22.8/1.2 сек.= 19 единици
мощност за цялата тренировка - 3762/16 мин.= 235.12 единици
Както се вижда от резултатите, откъм работа и мощност предимството е на Дебелия Лебед. Но човека не е машина и както отбеляза Херцог Трън, евентуално за Ронислав остават ползите от натоварване на други мускулни влакна и образуването на повече(или може би други?, някой знаещ да каже) хормони.
@
казано от The average joe на 04.03.14, 13:37:
Колкото до тренировките... Лебеде, само дето ти правиш само лицеви и кофи, докато Ронката си тренира и останалата част от тялото.
Тръгни ти да клякаш, да правиш тяга или каквото и да е било друго в толкова много серии и повторения през целия ден и тогава бих приел аругмента за валиден.
Правя и клекове СТ, скачане на въже, вдигане на крака от вис и набирания, но в други дни.
Мнението беше редактирано от Debel Lebed на 04.03.14 18:05.
Боже божеееее, къде си тръгнал сметки да правиш, при положение, че дори не знаеш тегло се измерва в нютони не в килограми :Д:Д Просто това дето си написал са такива глупости че ... ХАХАХ
04.03.14
18:22
Също така явно лебеда не прави разлика между приложЕНА и приложИМА сила.
04.03.14
18:29
казано от Debel Lebed на 04.03.14, 17:54:
казано от Alexander Krastev на 04.03.14, 14:15:
1. Работата,
2. Мощност.
Благодаря ти за уточнението, и на мен ми стана интересно какво е реалното положение. Това ще ни помогне да прецизираме нещата, което ще внесе повече обективност. Прав си за разстоянието. Измерих движенията на упражненията по моето тяло, горе долу при лицевите е 40 см, а при тягата, набиране и военна преса около 60 см. Нека отчетем това различие и сметнем работата по формулата за работа - Работата=Силата х Разстоянието. Във формулата силата е в нютони, но за удобство, за експеримета ще ползваме килограмите на тежестите, затова и пренебрегвам мярката и вместо джаули и ватове ще използвам “единици”:
Ронислав:
Мъртва тяга - 102.5 кг. х 0.6 м х 9бр.= 553.5 единици
2) Лежанка - 80 кг. х 0.4 м х 5 бр.= 160 единици
3) Военна преса - 50 кг. х 0.6 м х 9 бр.= 270 единици
4) Набиране - 102 кг. х 0.6 х 9 бр.= 550.8 единици
общо работа - 1534.3 единици
работа за едно движение на тяга - 61.5 единициДебел Лебед:
лицеви опори - 57 кг. х 0.4 м х 165 бр. = 3762 единици
общо работа - 3762 единици
работа за една лицева опора - 22.8 единициСега ще сметнем и мощността. Тя както знаете е равна на съотношението между работата и времето. И тъй като все пак става въпрос за човешка мощност в контекст на трениране, ще сметнем мощността за едно движение от упражнението и мощността за цялата тренировка. За мярка взимам клипа с тягата, където той прави едно движение за почти 4 секунди, но и при другите му упражнения е за 3-4 секунди, приемам, че е 3.5. При мен една лицева е за 1.2 секунди. Приемам, че неговата тренировка е 40 минути, нека той каже колко е и ще заменя стойността.
Ронислав:
мощност на едно движение - 61.5/3.5 сек.= 17.57 единици
мощност за цялата тренировка - 1534.3/40 мин.= 38.35 единици
Лебеда:
мощност на едно движение - 22.8/1.2 сек.= 19 единици
мощност за цялата тренировка - 3762/16 мин.= 235.12 единициКакто се вижда от резултатите, откъм работа и мощност предимството е на Дебелия Лебед. Но човека не е машина и както отбеляза Херцог Трън, евентуално за Ронислав остават ползите от натоварване на други мускулни влакна и образуването на повече(или може би други?, някой знаещ да каже) хормони.
@
казано от The average joe на 04.03.14, 13:37:
Тръгни ти да клякаш, да правиш тяга или каквото и да е било друго в толкова много серии и повторения през целия ден и тогава бих приел аругмента за валиден.Правя и клекове СТ, скачане на въже, вдигане на крака от вис и набирания, но в други дни.
Защо му казваш Ронислав ? :Д Мисля, че се казва Васил.
04.03.14
18:49
казано от Debel Lebed на 04.03.14, 13:48:
казано от Херцог Трън на 04.03.14, 13:40:
Има ли някъде сравнение на хормоналните различия? Не се заяждам, интересно ми е да видя заради себе си. Благодаря ти за твоя отговор!
Хормоните се отделят даже при емоционален стрес. Всичко зависи къде и за какво отиват тези хормони. Каквото тренираме, това и расте...
04.03.14
19:57
Ронка, мисля, че на лежанката ти се отлепят раменете. Аз нищо не разбирам от лег, но мисля, че това не е наред.
Лега и пресата си ги уцелил!На тягата слагай!Набиранията също носват като за 3-ка!
казано от sapuna на 04.03.14, 19:59:
Лега и пресата си ги уцелил!На тягата слагай!Набиранията също носват като за 3-ка!
Значи другия път слагам на тягата и набирането. Абе и на пресата ще сложа. :D Само лежанката остава така за сега.
казано от Grey Knight на 04.03.14, 19:57:
Ронка, мисля, че на лежанката ти се отлепят раменете. Аз нищо не разбирам от лег, но мисля, че това не е наред.
Отлепят се от къде? От пейката? Ако това имаш в предвид, ще ти кажа, че въобще не се докосват до пейката, твърде е тясна.
04.03.14
20:14
Точно от пейката имах предвид. Щом се усещаш - изглежда всичко е наред.
04.03.14
20:31
казано от ddd на 04.03.14, 18:13:
Боже божеееее, къде си тръгнал сметки да правиш, при положение, че дори не знаеш тегло се измерва в нютони не в килограми :Д:Д Просто това дето си написал са такива глупости че ... ХАХАХ
Размяната на мерните единици я направих, за да е по-лесно на широката аудитория, уточнил съм го в коментара не се прави на сляп, който иска да си смята в нютони. Важното беше да се види съотношенията между извършената работа, което няма да се промени.
казано от ddd на 04.03.14, 18:23:
Тъп и мързелив добре ли е ?
А теб те мързи повече от мен, щом не се зае да ме оборваш с цифри, вместо с типичното за човек, на който му е слаба аргументацията - “глупости”. Хайде, преизчисли тренировките! Не заради мен, а заради хората, които трябва да ти повярват. ;)
@
казано от Херцог Трън на 04.03.14, 18:22:
Също така явно лебеда не прави разлика между приложЕНА и приложИМА сила.
С интерес очаквам да разясниш разликата, ако е свързана с физическите упражнения в нашия случай. Ако са някакви термини от механиката и физиката, няма смисъл.
@
казано от Ivan Dimitrov на 04.03.14, 18:29:
Защо му казваш Ронислав ? :Д Мисля, че се казва Васил.
Защото ми омръзна “Ронката”. :D
храната
3 банана, 5 цели варени яйца, 350г свински врат, 2 филии вита, 1 чиния спагети с кайма и кетчуп
Нямам намерение да споря с теб при положение, че хал хабер си нямаш от тези работи, не че ме мързи, просто ми изглеждаш безнадежден. Няма смисъл :) Имам бегла представа от колко неща може да зависи това, което се опитваш да “сметнеш” , за това изобщо не ми е минавало през акъла да се опитвам да го смятам.
Лебеде, сметките ти са тотална глупост поради ред причини. Опитваш се да сравняваш ябълки с трамваи. Направил си (без да го осъзнаваш) безумното предположение, че силата и килограмите са линейно свързани. Всъщност връзката е криволинейна – за всеки следващ килограм се изисква повече сила съответно се активират повече влакна и натоварването върху нервната система е по-голямо. Представи си че се движиш в кола която гори 10/100 при скорост 100км/ч. Ако колата се движи с 200, според теб колко ще гори?
Ако искаш да се сравняваш с Рони, трябва и ти да правиш упражненията със същия % от максимума с който той ги прави. Естествено дори и тогава тези сметки са тотално сбъркани и неприложими.
04.03.14
23:03
казано от N T на 04.03.14, 22:14:
Направил си (без да го осъзнаваш) безумното предположение, че силата и килограмите са линейно свързани.
Веднъж говорих за това колко изумително нещо са емоциите и човешкото въображение. :) В сегашния случай никъде не става въпрос за сила. Става въпрос за количество на движенията, извършената работа и съотношението между тях в една Ронкова и една моя тренировка. Става въпрос за неодобрението ми той да ограничи спорта си до 32 движения от 60 см. през ден. На практика ти си направил (без да го осъзнаваш)безумното предположение, че става въпрос за сила и кой е по-силен. Иначе си прав, но дискусията е друга.
05.03.14
00:32
Лебеде, казват ти хората, че като си дадеш ЗОР да вдигнеш тежко тялото реагира по специфичен начин.
Хубава тренировка можеш да направиш дори и в 5 повторения. Всъщност като оставим допълващите упражнения настрана, голяма част от моите тренировки са с по няколко повторения.
05.03.14
00:48
казано от Angel Gyaurov на 05.03.14, 00:32:
Лебеде, казват ти хората, че като си дадеш ЗОР да вдигнеш тежко тялото реагира по специфичен начин.
Хубава тренировка можеш да направиш дори и в 5 повторения. Всъщност като оставим допълващите упражнения настрана, голяма част от моите тренировки са с по няколко повторения.
И какво по-точно си постигнал с тези “няколко повторения” ?
Мнението беше редактирано от spartak 23 на 05.03.14 00:49.
05.03.14
10:01
казано от Angel Gyaurov на 05.03.14, 00:32:
Някак си не мога да възприема тоя зор за здравословнен начин на трениране. Прекалено е ограничена динамиката в него и предизвиква резки промени в натоварването за кратко време, което смятам за вредно, а Ронката в момента ползва само такива упражнения, няма допълващи като теб.
Какъв здравословен начин на трениране те гони? Тука се тренира, за да има яко сила.
05.03.14
10:12
Абе, момче... ако не си здрав - ще имаш силата някой друг път.
Толкова ли ти е малко багажът между ушите?!
Под здравословен начин на трениране разбирам:
1.Умерени тежести;
2.Над 12 повторения;
3.Без да се напъвам много;
4.Кардио преди и след тренировка;
5.Хранителният режим да е съставен изцяло от здравословна храна (основно плодове и зеленчуци);
6.Ям малко - без да се тъпча и да преяждам;
7.Цели - здраве и тонус.
Мисля, че това има в предвид и Лебеда.
Ето как действам аз:
1.Максимални тежести;
2.Максимум 3 повторения;
3.Яко напъване;
4.Ник’во кардио;
5.Без хранителен режим;
6.От всичко по много;
7.Цели - сила, размери, мощ - да си як мечок!!!
Мнението беше редактирано от Ронката на 05.03.14 10:42.
05.03.14
12:03
казано от `~1! на 05.03.14, 10:40:
Мисля, че това има в предвид и Лебеда.
Лебедът мисли малко по-различно. Съгласен е с т.3, 6 и 7 от дефиницията, за останалите - не. Но доколкото си спомням в здравния подфорум имаше тема за здравословния начин на живот, да не задълабаваме тук.
казано от `~1! на 05.03.14, 10:40:
Ето как действам аз:
С тоя начин ще станеш не силен мечок, а тромаво прасе(сега като младеж, а свиня в зряла възраст). Максималната сила, която ще развиеш ще свършва за няколко секунди, а през останалото време ще си със значително занижена дееспособност поради липсата на въздух за мазното си едро тяло.
Милиони мозъчни клетки умират при четене на този дневник.
Чета диксусиите и не вярвам на ушите си.
05.03.14
12:44
Лебеде, много те моля, застреляй се и направи услуга на човечеството. Редиш тъпизъм след тъпизма и на всичкото отгоре си вярваш, че си прав.