15.09.13
04:09
Добър вечер. Върпосът ми е следият: с кой вид кардио горим повече мазнини? Чувала съм, че ако правим кардио за кратко време (например 10-20 мин), то тялото не гори достатъчно мазнини, защото точно, когато тялото започва да гори, ние спираме с кардиото. Чела съм също, че с дългото кардио (например около 45-60мин) започваме да горим мускулна маса. Та се чудех кой вариант е по- удачен, когато имам хранителен режим и цел: отслабване. И какво ви е мнението за HIIT? Благодаря ви предварително. :)
15.09.13
08:31
Това, което си чела е вярно. Хийт е най-добрия вариант защото ти забързва метаболизма и гориш повече калории след самото кардио, като няма загуба на мускулна маса или ако има е минимална, със сигурност по-малко от тази която ще загубиш от 60 мин. крос. Хийта си го прави максумим 20 мин. и ще си ок.
15.09.13
10:15
Мисля, че много отдавна бяха разбити митовете за горене на мазнини чрез кардио и то от диетолози...
Проблемите на кардиото са много:
1. Трябва да правиш доста кардио за да почнеш да гориш мазнини. За спокойно, равномерно бягане - мисля, че беше след 2.5 км. чак тялото почва да гори мазнини...
2. При равномерното кардио постепенно организмът привиква и гори минимум калории... (човешкият организъм е перфектната машина - за това е и трудно да умреш от глад... може да се нагажда бързо)
3. Възстановяването е бързо (една нощ) и за това няма особено голям ефект.
При тежкото, експлозивно трениране нещата стоят по друг начин. (Под тежко трениране се има предвид: - тежести на и над макса който можеш да ползваш при по-малко повторения - 5-6 или бягане на спринтове като още след първият спринт трябва да си останал без въглехидрати в черния дроб). Предимствата са:
1. Въглехидратите се използват за нула време - поради ужасно тежкото натоварване (не чакаш 15-20мин да ги свършиш).
2. Разкъсваш сериозно мускулите - на тях им трябват 2-3-4 дни да се възстановят (и в тези 2-3-4 дни горят още калории).
3. Стресираш организма и не му даваш шанс да се нагоди - в режим минимум изразходване на енергия...
Ефектът от тежка тренировка продължава няколко дни след тренировката (не половин ден както при кардиото).
Недостатъкът е, че можеш да се контузиш тежко... особено ставите - колена, рамене, лакти...
Моят съвет е - кардио на минимум (или въобще без), яко тежки тренировки, но преди това добра разгрявка (5-10мин)... След тренировката - разтягане... В следващите дни след тренировката без много въглехидрати - повечко протеини... (в тези дни също гориш, тъй като възстановяваш)
Ако държиш на кардио, то нека да е интервално. Постарай се да го комбинираш с високоинтензивни силови тренировки, за да е оптимален резултата. Не се страхувай от въглехидратите след тренировка, просто ги премахни от храненията преди нея :) Положителният ефект за горенето на мазнини от тренировките с висока интензивност не продължава с дни. Катаболните процеси продължават около час след приключване на тренировката, а при монотонна такава горенето спира почти веднага след възстановяване на пулса. Естествено можеш да удължиш катаболните процеси със седмици, но само ако не слагаш нищо в устата си, което разбира се никой няма да ти препоръча, защото няма да изгориш мазнини, а ще изчезнеш.
Та в заключение - прави прави интервални тренировки с висока интензивност било то в залата или на стадиона. Избягвай вредните храни, а не някой определен нутриент - и трите са ти нужни, за да си здрава.
Здравейте! Много ви моля дайте ми линк за HIIT! Или ми обяснете в какво се състои... Не можах нищо да намеря, явно съм идиот!