12.03.14
14:27
Здравейте момчета.Ще ви представя тренировъчната си програма,както и суплементирането,които на този етап водят до добър за мен резултат.Искам да подчертая,че не съм професионалист и най-вероятно допускам доста грешки във всеки аспект,така че ще съм благодарен за всяка градивна критика.На 24 години съм,височина 186 , 92 кг(вече).Имам известен опит във фитнеса,но като цяло не съм успявал да бъда достатъчно сериозен и постоянен в тренировките,поради различни причини-работа,мързел,пари и т.н.
От 3 януари започнах по-сериозно и мотивирано да тренирам(бях 85),за 1 месец качих 5 килограма,на втория месец прибавих още 2.Ще видим третия месец какво ще покаже кантара.Далеч съм от мисълта,че е само мускулна маса,но като цяло съотношението между мусколи и мазнини е същото (малко ми се е разширил стомаха от хапването,но ще го оправим).Интересното е,че тренирах ВСЕКИ ден,може би по максимум 1 ден почивка на 2 седмици.Програмата ми беше разделена в 6 тренировки:
1:Крака
2:Рамо
3:Корем + трицепс
4:Гръб + бицепс
5:Гърди
6:Корем + трапец
Фактически дните за корем ми се падаха като почивни дни,защото ми бяха най-леки тренировките.Като суплементи ползвах Animal Pak 45 мин преди тренировка,азотен бустер 30 мин преди тренирвка,протеин(матрица) и декстроза след тренировка.
Сега,от третия месец правя малка промяна в тренировъчния режим и суплементирането.Програмата е разделена в 7 дена :
1- Крака:
Клек с щанга - 1х20 , 1х12 , 1х10 , 1х8 , 1х4 , 1х8
Римска тяга - 1х15 , 4х8
Напади напред с дъмбели - 3х20 (по 10 повторения на крак за серия)
Бедрено сгъване - 4х8-10
Прасец - 3 дроп серии
2- Ръце: Тук се изпълняват суперсерии Бицепс-Трицепс
Бицепсово сгъване с прав лост - 4х8-10
Избутване на щанга тесен хват - 4х8-10
Бицепсово сгъване с дъмбели от стоеж - 3х8-10
Избутване на дъмбел зад врат - 3х8-10
Чуково сгъване с дъмбели от седеж - 3х10-12
Разгъване на горен скрипец - 3х10-12
3- Рамо + Трапец
Изтласкване на щанга от стоеж - 1х15 , 1х10 , 3х8
Разтваряне на дъмбели в страни - 1х12 , 4х8-10
Избутване на щанга зад врат - 4х8-10
Обратен флайс за задно рамо - 4х8-10
Повдигане на диск за предно рамо - 4х8-10
Придърпване на щанга зад тялото на смит машина(за задно рамо) - 4х8-10
Трапец с щанга пред тялото - 1х15 , 1х10 , 2х8 , 1х10
4- Корем + Стречинг (разпускащ ден)
- 10 минути пътека
- 4 упражнения за корем по 3 серии
- разтягане на всички мусколи в края на тренировката
5- Гръб + Бицепс
Мъртва тяга - 1х15 , 4х8-10
Набиране широк хват - 4х6-8
Гребане с дъмбели - 4х8-10 (на ръка)
Гребане на хоризонтална машина (влизайки най-вече в задно рамо) - 4х8-10
Придърпване на вертикален скрипец зад рамо - 4х8-10
Бицепсово сгъване с дъмбели от седеж под 45 градуса наклон на облегалката - 4х8-10 (на ръка)
Бицепсово сгъване с кабели на кросоувър машина - 4х10-12
6- Гърди + Трицепс
Избутване на щанга от равна лежанка - 2х15-20 1х10 , 1х8 , 1х4 , 1х8
Флайс от равна лежнка - 4х8-10
Избутване на щанга от горна лежанка - 4х8-10
Флайс от горна лежанка - 4х8-10
Избутване на дъмбел зад врат - 4х8-10
Разгъване на вертикален скрипец с въже - 4х8-10
7- Корем + Стречинг (разпускащ ден)
- 10 минути пътека
- 4 упражнения за корем по 4 серии (различни упражнения от предишната трен. за корем)
- разтягане на всички мусколи в края на тренировката
Относно суплементите:
-непосредствено след закуска 3 грама DAA , една доза протеин Synta - 6
-45 мин преди тренировката Animal Pak (който скоро ще бъде заменен с Animal Stak) ,30 мин преди тренировка азотен бустер
-след тренировка 1 доза протеин Synta - 6 + 30 грама Витарго
-Витамин Ц 2 грама на ден
Ще се радвам,ако по-напредналите ме поправят където греша или ми дадат съвет за по-добри резултати.Надявам се и аз да съм помогнал с нещо на тези,които тепърва навлизат в тези “мътни води” :) Успех момчета !
13.03.14
09:33
казано от Атанас Кисимов на 12.03.14, 14:27:
(малко ми се е разширил стомаха от хапването,но ще го оправим)
Здравей! Като човек стремящ се да намали талията си ме интересува как смяташ да постигнеш това? Имаш ли нещо предвид или си го написал само като намерение? :)
Мнението беше редактирано от Debel Lebed на 13.03.14 09:33.
13.03.14
13:31
На първо четене ми прави впечатление, че тренировката за крака е твърде “постна”. Не е лошо за квадрицепса да правиш по 4 упражнения, задължително едното клек с щанга зад врат или преден клек, за задното бедро 3 и за прасеца също 3. Не е малко, тъй че може и да си ги разделиш в отделни дни. Не е важно да правиш с големи килограми, важното е да усещаш мускула как работи и да изпълняваш тренировката изцяло - мисълта ми е, за краката по принцип се събират повечко серии, защото това са големи мускули и им трябва повече работа, за да ги обработиш добре. Примерни схеми има в нета колкото искаш. ;)
13.03.14
13:44
казано от Debel Lebed на 13.03.14, 09:33:
казано от Атанас Кисимов на 12.03.14, 14:27:
(малко ми се е разширил стомаха от хапването,но ще го оправим)
Здравей! Като човек стремящ се да намали талията си ме интересува как смяташ да постигнеш това? Имаш ли нещо предвид или си го написал само като намерение? :)
Да,имам известна идея как да стане това.Смята с така наречените “Вакуумки” да свия стомаха,две от тренировките ми са специално за коремните мусколи,а и след около месец ще започна активно да чистя мазнини,сега още съм в процес на покачване :)
13.03.14
13:47
казано от Руслан Емануилов на 13.03.14, 13:31:
На първо четене ми прави впечатление, че тренировката за крака е твърде “постна”. Не е лошо за квадрицепса да правиш по 4 упражнения, задължително едното клек с щанга зад врат или преден клек, за задното бедро 3 и за прасеца също 3. Не е малко, тъй че може и да си ги разделиш в отделни дни. Не е важно да правиш с големи килограми, важното е да усещаш мускула как работи и да изпълняваш тренировката изцяло - мисълта ми е, за краката по принцип се събират повечко серии, защото това са големи мускули и им трябва повече работа, за да ги обработиш добре. Примерни схеми има в нета колкото искаш. ;)
Как предлагаш да разделя краката спрямо останлите тренировъчни дни.Между друтото тренирайки по тази схема краката е една от мускулните групи,която нарастна най-много,а и силата ми се покачи.Старая се да тренирам с големи тежести и да изпълнявам бавно движенията,което доста добре натоварва мускула.Аболютно след всяка тренировка имам мускулна треска,което ме води на мисълта,че добре съм изтренирал краката.
14.03.14
08:51
Ами щом го усещаш добре, значи е ок. Но имай предвид, че не е съвсем удачно да имаш почти еднакъв брой серии за ръцете и за краката - краката са много по-големи мускули. Така или иначе като понапреднеш поносимостта към натоварвания ще се увеличи и сам ще видиш, че това, което правиш сега няма да ти е достатъчно.
16.03.14
08:38
казано от Руслан Емануилов на 13.03.14, 13:31:
В този форум какво ли не бях чел, обаче 10 упражнения за крака е революционна дебилщина, поздравявам те :D
И кое му е дебилното? Според теб, за незначителни мускули като бицепс и трицепс е нормално по 3-4 упр., или пък по 4-5 за гърди или гръб, но за квадрицепса 4 били много?
Или пък 3 за прасеца, който трудно расте?
В случая говорим за редки тренировки (само по веднъж в седмицата) за всяка група, съответно тази ниска честота трябва да бъде компенсирана по някакъв начин, т.е., с голям обем.
16.03.14
13:12
И какъв е проблема да си увеличи обема чрез по-голям брой серии/повторения клекове примерно, вместо да обиколи всички идиотски машини в залата по 37 пъти?
10x10 клек и готово.И аз съм на мнение,че няма смисъл да се правят по 10 изолиращи упражнения за крака(или за която и да е мускулна група)
17.03.14
09:08
Не е задължително да съм прав. На някой им действа добре по-малко упражнения, на други - като ударят краката от много ъгли. Въпрос на усет. Все пак щом за бицепса, който се състои от две глави, се правят 3 упражнения, колко трябва да се правят за бедрата, които се състоят от общо 6 глави?
18.03.14
13:37
ако беше клякал вместо да броиш глави, нямаше изобщо да си задаваш такива въпроси
18.03.14
19:31
До преди 2 седмици нямах ден за ръце.Бицепса го тренирах след гърба,а трицепса след гърдите.Вкарах в програмата си ден за ръце за да имам още един ден между Крака и Гръб,защото исках да вкарам мъртвата тяга в деня за гръб,но винаги имах мусколна треска на краката,като дойде време за мъртва тяга.А и мисля,че ръцете са мусколи,които много бързо се възстановяват,така че не е проблем да се тренират 2 пъти в седмицата.
19.03.14
09:37
казано от Денислав Кънев на 18.03.14, 13:37:
ако беше клякал вместо да броиш глави, нямаше изобщо да си задаваш такива въпроси
Бате, нямам проблеми с кляканията, нито с лег пресите, нито с каквото и да е за краката ;)
03.07.14
23:46
За мен всичко е добре но ще си кажа аз как тренирам 1 гарди-2 гръб 3 крака-4 рамо -5 бицепс -трицепс 6 корем и боксирам круша според мен това е оптималния режим 7 ми или почивка или пак от начало