26.10.13
22:24
Здравейте!
Първо искам да отбележа, че сайта страшно ми харесва заради богата информация която съдържа. Форумът също ми направи много добро впечатление, изчетох доста теми и научих много неща. :) Всъщност, както и повечето хора тук, и аз имам питане и затова реших да направя тази тема. Надявам се да ми помогнете! :)
Аз съм момиче, на 20 години, висока съм доста - 183 см и в момента тежа 79кг. В края на миналата година стрелката на кантара посочи цифрата 87 кг и реших, че е крайно време да направя нещо за себе си. Понеже имахме сесия беше по-лесно да огранича храната - в началото беше трудно, но после стана по-лесно. Калориите които поемах тогава трудно достигаха 1000… сега осъзнавам глупостта на това което съм правила - че то това си е чист глад. Както и да е, изкарах криво-ляво така, и вторият семестър свърши, започна лятото. Разнообразих храната си, започнах да си позволявам повече дори. Увеличих и физическата активност. За около два месеца стигнах до 83 кг. Не ми беше трудно да ги запазя, започнах да чета повече за това как да се храня, намерих тренировки в интернет, които изпълнявах - и до края на септември месец станах 81,9кг.
Октомври месец започна новата година в университета, където уча. Със съквартирантката ми започнахме да отиваме и да се връщаме пеша от лекции. Измерихме разстоянието от квартирата до уни-то с помощта на Гугъл мапс, и се оказа че на ден изминаваме по 8км. И теренът не е само равен, а се спуска нагоре и надолу, което е още по-добре, нали? :)
Купих си фет бърнър, продължих да се храня добре, увеличих протеините в храната и тренирах всеки ден. Избрах си да правя силови тренировки, защото целта ми е да изчистя мазнините и да ги заменя с мускули. Времетраенето на всяка тренировка ми е един час. Според вас трябва ли да добавя и кардио в някои от дните? (правя силова през ден)
Изчетох много статии за телесните типове, а и по свои собствени наблюдения върху това как ми се отразяват тренировките, мисля че съм ендоморфен мезоморф. Наследила съм физиката от баща си - нямам проблеми с образуването/стягането на мускулната тъкан - още след първите 3 тренировки имах значително стягане по цялото тяло. Проблемът явно е че заради лошото си хранене съм натрупала доста подкожни мазнини. Както и да е, продължих с тренировките и внимателно хранене (броя калориите, но трудно мога да погълна повече от 1600 на ден - просто не съм гладна,а не искам да се тъпча насила). И за около две седмици станах 79кг. Целта ми е да сваля още девет и да стана 70.
Тук идва първият ми въпрос - по колко калории трябва да приемам на ден, при положение че през ден правя силови тренировки по един час, така че да ми стигат за да свалям мазнини и да качвам мускулна маса?
Втори въпрос - на колко време да се храня? В момента ям на всеки два часа, като най-обилното ми хранене е на обяд. Това добре ли е?
И трети въпрос, относно храната, която консумирам, а именно: плодове - основно ябълки, банани и портокали, тъй като са ми любими, зеленчуци в големи количества, варено пилешко месо, варени яйца, кисело мляко до 2%, суроватъчна извара, многозърнест хляб, риба, сирене в малки количества, кафяв ориз, леща. Пия зелен чай и поне по 2 литра вода на ден. Според вас, това добре ли е като хранене и тези храни подходящи ли са за целта която гоня?
Благодаря предварително! :)
Темата беше редактирана от Love на 17.03.14 20:40.
казано от Ивелина Иванова на 26.10.13, 22:24:
...и тези храни подходящи ли са за целта която гоня?
Всичко е подходящо, важна е дозата ;).
Мнението беше редактирано от maria на 26.10.13 23:37.
Здравейте, отдавна не съм писала. :)
В предния ми пост ви описах какво хапвах и как тренирах. Смея да твърдя, че се стегнах доооста и си оформих хубави мускули, мерките паднаха, също и килограмите. Вече тежа 75кг.
Сега, къде е проблема.
Въпреки че от месеци си поддържам храненето около 1700-1800 калории, задържах това тегло (75)и не мърдам повече. Сменях режими - както хранителни, така и тренировъчни - ту увеличавах кардиото, ту силовите. По едно време в стремежа си да се измъкна от това “плато” започнах да се претренирам ден след ден и съвсем естествено - после по три дни не можех да тренирам... Знам че съм постъпила много грешно, просто исках по-бързи резултати.. =/
Тези последни килограми ме побъркват, искам да се изчистя и да ми се открият мускулите за които толкова работих!
Чудя се дали не ям твърде малко? Или трябва да сваля калориите още? Много се обърках вече от толкова много четене. =[
Мисля да следвам 4 седмици нисковъглехидратна високо мазнинна диета, чудя се дали ще има ефект и най-накрая да се отърва от последните няколко килограма? И с какво да я комбинирам - предимно с кардио, или отново с кардио сутрин и силова следобяд?
Днес се заиграх и пак правих сметки, какво излезе за да съм в калориен дефицит трябва да приемам около 1996 кcal. Използвах калкулатор и сметнах дневно меню за около 1921 kcal (при 3 до 5 тренировки седм), като се стремих процентите на въглехидрати, мазнини и протеини да са 20:50:30 . Получи се следното:
Закуска:
2 варени яйца, 100гр свинско филе, краставица 100гр.
Преди обяд:
Кофичка кисело мляко 400гр, банан 175гр
Обяд:
Варена леща 50гр, пилешко филе 150гр, домати 100гр, краставици 100гр
Следобяд:
2 варени яйца, маслини 155гр
—-СИЛОВА ТРЕНИРОВКА—-
Следтренировъчно хранене:
Пилешко филе 150гр, домати 100гр
Вечеря:
Сирене 150гр
Имам следните въпроси - това “меню”, подходящо ли е за диетата, която съм избрала? Храната не е ли много и добре ли е разпределена? Да увелича ли белтъчините или да оставя мазнините високи?
Много ще се радвам ако ми помогнете, наистина съм много объркана вече =[
пп: Извинявам се за километричния пост xD
и аз съм в същата ситуация като тебе, и със подобно хранене. получават се нещата, но по-бавно отколкото ми се иска. някой ако даде идеи за храненето ще е супер.
към тоя който ми изтри поста - каква беше причината? отстрани тия модераторски своеволия изглеждат меко казано странно. най-много да загубите потребител/и.
24.03.14
12:17
казано от Ивелина Иванова на 26.10.13, 22:24:
Целта ми е да сваля още девет и да стана 70.
...за да свалям мазнини и да качвам мускулна маса?
Извинявам се , че не ти давам съвета, от който се нуждаеш, само вмъквам поглед от друга гледна точка. От една страна сваляш мазнини, а от друга качваш мускул (дори и по-малко да е от мазнините, но той тежи повече). Мисълта ми е, че може би това е причината за застоя или забавянето на отслабването ти.