Коремните преси - негативно натоварване в кръста и ефективност?

02.04.14
20:54

Здравейте.Направо на въпроса ще карам.Коремните преси съм чувал и чел,че като цяло натоварват кръста,пък и не са чак толкова ефективни,колкото е мнението за тях.Всеки като се сети за тренировка на корема му изникват коремните преси пред погледа.Въпроса е обаче наистина до колко са “добри”,не само за визуални ефекти ( тоест плочки),а и силата и ефикасността.Аз лично повече правя корема с идеята да заздравя “корсета”,”коремната стена” и тн. за да нямам проблеми в тягата,клековете,военната преса.Изниква обаче и друг въпрос-изпълнението на коремните преси.Виждал съм много различни варианти и много противоречиви препоръки.Някои се свиват с цел да не натоварват кръста,а според други упражнението се прави с изправен торс,без сгъване(тоест стойката не гърба не е наежена,а торса е изправен през цялото движение)пак за да не се товари кръста.Кое от 2 те твърдения е вярно според вас? Доколко коремните преси товарят кръста и гръбнака в отрицателен смисъл?От учителите по физическо,които ни караха да ги правиме,до множеството програми,в които са включени,тренировките по бокс също имат голямо присъствие на упражнението доколкото знам и тн...Ако наистина скапват кръста,защо толкова хора ги правят?С каква амплитуда да се правят-отново противоречиво...от съвсем леко повдигане на горната част на тялото от земята и бързо темпо на изпълнение,до напълно изправяно в седнало полужение и по-бавно изпълнение.Разглеждах по въпроса,но просто много противоречиви  факти около коремните преси.Да се чуди човек,кой е открил топлата вода.С удоволствие бих ги заместил като упражнение,щом е спорен въпроса,но тренирам в домашни условия и не мога да ползвам разни уреди и удобства.Точно заради това тренировката ми е с ограничен брой упражнения,които мога да включа,а едно от тях,което не изисква някакво оборудване и е старо от както свят светува,е коремната преса.Ще съм благодарен,ако някой ми разясни факти по въпроса.Сигурен съм,че има много матеряли по въпроса,но просто са много противоречиви и различни.

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 05.04.14 10:36.

03.04.14
17:30

Аз правя обратни кор.преси  цел по-малко натоварване на гр.стълб (гледам да е хоризонтален през цялото време). Преди ги правех “до отказ” и вдигах бройката малко по малко докато не стигнах 500 и реших да сложа тежест. Сега тренировката ми за корем е два пъти седмично, почвам с 50 без тежест за загрявка и после 5х20 със 7кг гира вързана на ходилата (хващам се за един ръб с ръце за баланс и така работят и страничните мускули май). Проблеми с гръбнака засега нямам, но ще е добре по-опитни хора да се изкажат.

Мнението беше редактирано от Pavel D на 03.04.14 17:33.

03.04.14
18:07

Първо благодаря,че се включи в темата,бях се отчаял,че никой няма да отговори.Какво имаш предвид под обратни коремни преси? Защо връзваш гира за ходилата?Какво е общото между коремните  преси и на ходилата дали ще има гира...явно аз нещо не мога да те разбера.И  това хващане за ръб с цел  баланс не можах да го разбера.Можеш ли да дадеш клип от някъде или да обясниш по-подробно,че просто не мога визуално да си представя за какво говориш.

03.04.14
18:33

Нещо като това, само че хоризонтално. Таза не го повдигам за да не се изкривява гр.стълб. А тежестта я слагам защото ми е много лесно вече.

03.04.14
19:10

Аааа сега те разбрах.Ами това упр и аз го правя на земята и се придържам с ръцете до задника за баланс.Това,мисля че е за долната част.Предполагам не е заместител на коремнте преси,тъй като те са за горната част (плочките над пъпа един вид).

03.04.14
20:22

Горна, долна, все тая - работи целия мускул.
Ако търсите ефективно упражнения, пробвайте повдигане на краката от вис. Увисвате на лоста и повдигате краката, докато пръстите излязат от горе над лоста, като се стремите инерцията да е минимална, т.е., без люлеене. Също така, малко вероятно е да ви трябва тежест, щото няма да можете по много повторения.

03.04.14
21:29

Супер е упражнението! Ще го пробвам тия дни да го видя как идва.Ще се радвам все пак,ако някой обади нещо по въпроса с коремните преси ,че наистина ми е интересно.

казано от Петко К на 03.04.14, 20:22:

Горна, долна, все тая - работи целия мускул.
Ако търсите ефективно упражнения, пробвайте повдигане на краката от вис. Увисвате на лоста и повдигате краката, докато пръстите излязат от горе над лоста, като се стремите инерцията да е минимална, т.е., без люлеене. Също така, малко вероятно е да ви трябва тежест, щото няма да можете по много повторения.

Петко, а имаш ли коментар относно схващане в таза при това упражнение? Случвало ли ти се е, знаеш ли от какво се поражда и дали може да се избегне? Не знам как точно да го опиша - сякаш свивачите ми крампират и ябълката на тазобедрената става влиза и излиза от гнездото си.

Това при коремните преси го усещам още по-силно + неприятности и в кръста. Затова само планкове правя. Не знам анатомична особеност ли е, дисбаланси, лоша моторика...?

Мнението беше редактирано от Сгазен Помияр на 03.04.14 22:09.

04.04.14
00:52

Жалко, че Цецо е твърде зает да бди за такива въпроси ;)

Аз както го виждам, има няколко възможности. Би могъл да попрочетеш изследвания като това или това; или пък просто да се довериш на думите на Стюарт МакГил (ако не знаеш кой е, струва си да научиш), който казва, че

the most reliable way to herniate a disc in the low back was to basically put it through lots of reps of situps.

.

Същата логика за съжаление важи и за T2B - доста хора използват инерция и  разтягат прекалено; това е проблем, защото ако нямаш техника и контрол върху 100% от движението, в долната част на t2b на практика се получава нещо, дето специалистите му викат “flexion-relaxation phenomenon”, и за известно време долните крайници висят не на мускули, а на сухожилия и гръбнак. Особено ако някой реши да го прави в комплекси за време.

...не твърдя, че това финалната истина по въпроса, може да има и други мнения, но все пак си струва да се поразмисли и над това.

04.04.14
07:55

казано от Solomon Kane на 04.04.14, 00:52:

Аз както го виждам, има няколко възможности. Би могъл да попрочетеш изследвания като това или това; или пък просто да се довериш на думите на Стюарт МакГил (ако не знаеш кой е, струва си да научиш), който казва, че

the most reliable way to herniate a disc in the low back was to basically put it through lots of reps of situps.

.

с тежестта намалявам бройката. значи правилно правя ?
5х20 много ли е в тоя случай? да го разредя ли на 1 път седмично? целта ми вече е само поддръжка на корема, мазнините в долната част ще паднат от други упражнения

Мнението беше редактирано от Pavel D на 04.04.14 07:57.

04.04.14
13:18

Първо започни с това. Ако ги изпълняваш правилно, упражненията няма да ти са леки.

Мнението беше редактирано от Overlord на 04.04.14 13:19.

04.04.14
13:34

казано от Overlord на 04.04.14, 13:18:

Първо започни с това. Ако ги изпълняваш правилно, упражненията няма да ти са леки.

Мда, няма смисъл да се тренира за .... диафрагма.

04.04.14
18:05

Щом целта ти е силата и ефикасността според мен няма по-хубаво упражнение за стягане на коремната област от планка.Тялото е в естествено положение,статично и изометрично движение е и мускулите работят без да се съкращават толкова много, при правилното му изпълнение не се усеща натоварване в кръста,има различни вариации(освен преден и страничен)-с вдигнат крак,с вдигната ръка,с вдигнат крак и ръка,спайдърмен-планк,с плъзгане,с отваряне и затваряне на краката и мн. мн. други според натоварването,което искаш да усетиш и нивото на трудност.

05.04.14
17:25

Дали тренировката от планкове ще е достатъчна?

05.04.14
20:09

Не го отхвърляй докато не пробваш :) Разрови се в нета и разгледай вариациите,пробвай ги и реши сам...може да ти изглежда лесно но всъщност не е...И достатъчно за какво?За стягане и сила в коремната област?Достатъчно е според мен при наличието на толкова вариации,освен това като напреднеш можеш да добавиш и тежести...но най-добре разгледай и ще се убедиш сам дали е за теб или не :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1