10.04.14
20:14
Проблема е, че като клякам до долу коленете винаги ми минават пред пръстите на краката, в противен случай губя равновесие и е много възможно да се пречукам :D Не че имам проблем как клякам, но искам да изчистя техниката максимално, някакви предложения как да стане?
нямаш мобилност
https://www.youtube.com/results?search_query=squat+mobility
Няма проблем коленете да минават леко напред, стига да сочат навън при движението и тежестта да е на петите.
11.04.14
11:43
казано от boika на 10.04.14, 20:14:
но искам да изчистя техниката максимално
Нещо си се заблудил с техниката. За да се балансира тежестта на тялото при клек, коленете ти ще са напред. Всяко изместване назад нарушава баланса. Лостова система - глезените са оста на въртене, от едната страна имаш стъпалата, а от друга - останалото тяло, почти цялото тегло. Ще трябва да овладееш телекинезата на джедаите, за да успееш.
11.04.14
11:59
Може и да не са чак толкова напред, но се изисква много мобилност и много сила/стабилизация в пояса, която повечето хора нямат.
Иначе, че коленете отиват пред пръстите също не е проблем, стига да следват пръстите (да не влизат навътре например). Това че ако отидат пред пръстите ще ги увреди не е вярно.
казано от Debel Lebed на 11.04.14, 11:43:
но искам да изчистя техниката максимално
Нещо си се заблудил с техниката. За да се балансира тежестта на тялото при клек, коленете ти ще са напред. Всяко изместване назад нарушава баланса. Лостова система - глезените са оста на въртене, от едната страна имаш стъпалата, а от друга - останалото тяло, почти цялото тегло. Ще трябва да овладееш телекинезата на джедаите, за да успееш.
Тотален булшит! Колената са навън ( разбирай, настрани), за да клякаш ATG!
Освен това може да не успееш, защото:
1. Страх те е
2. Слаб ти е коремния пояс
3. Изпускаш кръста при клякане под паралела ;)
Мнението беше редактирано от Блажка на 11.04.14 12:13.
Проблема е, че като клякам до долу коленете винаги ми минават пред пръстите на краката,
Това включва ли повдигане на петите или само минават пръстите ?
11.04.14
12:23
Та колко пък да е нужно да са навън коленете за АТГ? На Иван Чакъров най-много са навън, но това е по-скоро заради това, че пръстите сочат навън.
Ники,загледай се че и на Алберто и пръстите,и колената си сочат прилично навън ;) И като прибавим и това,че си поцизионира петите-т.е.ракрача,точно на нивото на ширичаната на таза,клекът му е повече от перфектен.
казано от Херцог Трън на 11.04.14, 12:23:
Та колко пък да е нужно да са навън коленете за АТГ? На Иван Чакъров най-много са навън, но това е по-скоро заради това, че пръстите сочат навън.
Някъде писала ли съм колко трябва да са навън, моите изобщо не са много навън, освен това клякам И тясно, защото ми е по-удобно, ама аз тласкам 100 кила без колан, тука идва разликата, разчитам на здравия си коремен пояс и кръст.
Ето тука се вижда какъв ми е разкрача на 150 кила, два пъти личното ми тегло
НООО в началото, си спомням, че ме караха изкуствено да си разтварям колената настрани, най-вероятно, за да имам след това нужната мобилност, евентуално, АКО обърна щангата в широка разножка да мога да ги стана, и като цяло всякак да ставам.
И на мен ми е повтаряно 44939 пъти “Пускай ги тез колена настрани” с обяснението,че когато ги извадиш встрани от таза,по-добре се активират мускулите на дупето и бедрата,а и по-ниско може да се слезе така. Сега и насън да ме накарат да клякам,това ми е първата мисъл преди да тръгна надолу :D Колената,колената :D
Иначе не мисля,че клякаш тясно.Разкрача ти съответства на ширината на таза.За това пък ми е казаано,че по този начин може да се генерира максимално количество сила/енергия/бързина при движения като клек,тяга,скокове,ии вашите щангистките.Милен ми е разказвал как примерно при заучаване на изхвърляне и обръщане и изтласкване,едно от първите неща на които са ги учили, е всеки път да застават с един и същ разкрач и да го повтарят много много пъти,докато не се стигне до там,че да го правят без да се замислят.
11.04.14
13:44
Пак почнахте с ненужни детайли - клекът си има една проста постройка, после всичко е до индивидуални особености на структурата и мобилността.
https://www.youtube.com/watch?v=1GprIIQQwz8
Това че коленете ти минават пръстите на краката не е проблем, стига да не те болят коленете. Старай се коленете ти да се приближават един към друг по време на движението, нито пък да са в другата крайност - изкуствено да ги разтваряш.
При всекиго ширината на таза, големината на таза, ъгъла между таза и бедрената кост и други скелетни особености са различни (отделно най-вероятно имаш ѝ мускулно-фасциални ограничения). Като цяло за дълбок клек ти трябва торса(корема, тялото) да има място да мине между краката ти. Това се случва чрез разтваряне на ходилата т.е. не са успоредни едно на друго, а сочат леко встрани и/или разширяваш разкрача. Най-често разкрача е с много малко по-широк от ширината на таза. Но както казах в началото на абзаца - всичко е строго индивидуално и трябва да експериментираш.
Мнението беше редактирано от Overlord на 11.04.14 13:53.
11.04.14
14:14
казано от Наталья Заболотная на 11.04.14, 12:10:
Булшит е, че авторът говори за колена пред пръстите, а не дали са напред или настрани. Мисли малко бе пиле! Ако искаш можеш да ми се извиниш.
Мнението беше редактирано от Debel Lebed на 11.04.14 14:14.
казано от Debel Lebed на 11.04.14, 14:14:
казано от Наталья Заболотная на 11.04.14, 12:10:
Булшит е, че авторът говори за колена пред пръстите, а не дали са напред или настрани. Мисли малко бе пиле! Ако искаш можеш да ми се извиниш.
Пфахаха няма шанс! И не ми викай пиле, щото не си в категорията ‘патенца’ ;)
И като обобщения от всичко прочетено.. на теория сме много силни, ама на практика.. малцина (devil)
Мнението беше редактирано от Блажка на 11.04.14 14:31.
11.04.14
14:31
казано от Наталья Заболотная на 11.04.14, 14:28:
И не ми викай пиле, щото не си в категорията ‘патенца’ ;)
Добре. Мина ми през ума да те нарека с други птици, но имаше опастност да ме смъмрят и трябваше аз да ти се извинявам. :D
Значи днеска като си кляках, разтварях навънка коленете. За моя изненада като слизам до долу и коленете съвсем малко минават пред пръстите на краката, но все още ако се опитам да клякам без да минават изобщо губя равновесие и падам назад или трябва да се изгърбя (а не искам да се изгърбвам с щанга на главата :D) Мога да направя клип как ги правя ако е нужно?