27.04.14
13:09
От 1 седмица насам немога да заспа докъм 3 през ноща.
Без значение кога съм станал и колко съм изморен, просто съня до 3 не идва. Това е доста непривично за мен защото принципно имам здрав сън и никога не съм страдал от безсъние.
Въпроса ми към всички колеги е:
-Може ли хранителна добавка или комбинация с друга да причини такова безсъние?
Взимам следните добавки:
-2 аминокиселини преди/след BCAA на AMIX
-CLA веднъж макс 2 пъти на ден на закуска и обед
-около 24гр протеин ( Carnivore с 2.5gr креатин монохидрат така е фабрично) т.е една доза сутрин.
-ставиен ->това е хиалуронова киселина предимно, за укрепване на ставите - сутрин и вечер
-500мг магнезии ( магнерич) - едно сутрин
-витаминен комплекс на Байер “Супрадин”- едно сутрин
Т.е добавките които взимам са основно витаминни и насочени срещу мускулна треска, протеина е козметично количество за теглото ми ( 115кг) и го приемам един вид профилактично. Хранителния режим е вода, пиле , риба и телешко без подправки, вечер се храня леко.
И просто си неам на идея защо бодърствувам..ако някой вижда в тези добавки/храна нещо което може да причини безсъние много ще се радвам да каже.
Темата беше редактирана от Тео на 27.04.14 22:41.
Не ми е известно някое от изброените неща да може да ти пречи да заспиш, но пък съм чел, че магнезият помага за съня, ако се пие малко преди лягане.
27.04.14
16:33
Стрес.
Добавките нямат връзка стова.
Магнезият наистина е по-добре да се приема вечер по някое време.
Хиалуронова киселина.
Креатин монохидрат.
27.04.14
17:24
Здр често срещан проблем при мен също го има но аз работя нощем и нервната ми система е ............... едва ли е от добавките причините за това могат да бъдат страшно много анемия,депресия , диабет, обезводняване и много други често се срещат и хора които си казват похарчих маса пари за добавки този месец започвам хранителен режим и ще гоня високи цели ..... да ама не повечето хора рязко намалят или увеличават количеството храна недояждането или преяждането често е проблем на които много малко хора обръщат внимание :) Съвет от мен купи си МЕЛАТОНИН и го взимай преди лягане !
27.04.14
20:49
Ако правиш много интензивни тренировки късно вечер,може да имаш проблени със съня,заради кортизола
Колеги благодаря за съветите , сега ще пия един магнезии и вече само вечер , също и както Ивета препоръча ще изместя следобедните тренировки по-рано.
Преди да започне този период,кога заспиваше.
Какво правиш сега преди сън?
Когато се опитваш да заспиш в леглото ли си,или просто правиш нещо друго и не ти се приспива.
Припомниси какво се променили преди да започе този период,нова работа,учебна програма,лични проблеми...
Тренировката след обед няма как да ти попречи на съня,по-горе имаха предвид тренировки късно вечерм,например 21-22ч.
Мнението беше редактирано от Biad__ на 28.04.14 16:32.
Това, което казва Ивета е силно възможно, но не е заради кортизола. Причините може да са безброй много, не е от хранителните добавки. Така на първо време като чести причини се сещам за няколко неща:
тренировка в късния следобяд и/или вечер
сън през деня
излишък на енергия
редовна консумация на червено вино
късно хранене
Имай впредвид, че ако си бил човек с ниска двигателна активност е нормално започнатите тренировки да те “събудят” един вид и да имаш проблеми със съня, особено ако примерно не можеш да заспиш до 3 и ставаш в 11-12. Ако ставаш по часовник всеки ден (и събота и неделя) примерно в 7 и не спиш през деня, за 1-2 седмици ще влезнеш в ритъм.
казано от Енев на 28.04.14, 20:42:
А червеното вино каква връзка има?
Обяснението е сложно и дълго. Ключови думи за google - тирамин, МАО, катехоламини, който се интересува.
Мисля че Алекс и Биад май напипаха болката.
Точно никаква физическа активност съм нямал преди години наред и сега рязко “събудих” тялото с тез тренировки, явно се адаптира.
Забелязвам че отшумяват нещата , онзи ден и снощи по-бързо и леко заспах.
Абе, явно всичко си иска адаптация и не става отведнъж да се пренастрои метаболизъм и ритъм на живот.
Това организма се оказва доста по сложно от броене на калории и следване на силови програми.
:)
ПП>>Алкохола и виното съм ги зачеркнал тотално от 2 месеца затова не ги броя като възможен проблем