Безсъние - от хранителни добавки или друго?

27.04.14
13:09

От 1 седмица насам немога да заспа докъм 3 през ноща.
Без значение кога съм станал и колко съм изморен, просто съня до 3 не идва. Това е доста непривично за мен защото принципно имам здрав сън и никога не съм страдал от безсъние.
Въпроса ми към всички колеги е:
-Може ли хранителна добавка или комбинация с друга да причини такова безсъние?

Взимам следните добавки:
-2 аминокиселини преди/след BCAA на AMIX
-CLA веднъж макс 2 пъти на ден на закуска и обед
-около 24гр протеин ( Carnivore с 2.5gr креатин монохидрат така е фабрично) т.е една доза сутрин.
-ставиен  ->това е хиалуронова киселина предимно, за укрепване на ставите - сутрин и вечер
-500мг магнезии ( магнерич) - едно сутрин
-витаминен комплекс на Байер “Супрадин”- едно сутрин

Т.е добавките които взимам са основно витаминни и насочени срещу мускулна треска, протеина е козметично количество за теглото ми ( 115кг) и го приемам един вид профилактично. Хранителния режим е вода, пиле , риба и телешко без подправки, вечер се храня леко.
И просто си неам на идея защо бодърствувам..ако някой вижда в тези добавки/храна нещо което може да причини безсъние много ще се радвам да каже.

Темата беше редактирана от Тео на 27.04.14 22:41.

27.04.14
16:08

Не ми е известно някое от изброените неща да може да ти пречи да заспиш, но пък съм чел, че магнезият помага за съня, ако се пие малко преди лягане.

Стрес.
Добавките нямат връзка стова.
Магнезият наистина е по-добре да се приема вечер по някое време.

Хиалуронова киселина.
Креатин монохидрат.

27.04.14
17:24

Здр често срещан проблем при мен също го има но аз работя нощем и нервната ми система е ............... едва ли  е от добавките причините за това могат да бъдат страшно  много  анемия,депресия , диабет, обезводняване и много други често се срещат и хора които си казват похарчих маса пари за добавки този месец започвам хранителен режим и ще гоня високи цели ..... да ама не повечето хора рязко намалят или увеличават количеството храна недояждането или преяждането често е проблем на които много малко хора обръщат внимание :) Съвет от мен купи си МЕЛАТОНИН и го взимай преди лягане !

Ако правиш много интензивни тренировки късно вечер,може да имаш проблени със съня,заради кортизола

27.04.14
22:52

Колеги благодаря за съветите , сега ще пия един магнезии и вече само вечер , също и както Ивета препоръча ще изместя следобедните тренировки по-рано.

28.04.14
16:31

Преди да започне този период,кога заспиваше.
Какво правиш сега преди сън?
Когато се опитваш да заспиш в леглото ли си,или просто правиш нещо друго и не ти се приспива.
Припомниси какво се променили преди да започе този период,нова работа,учебна програма,лични проблеми...

Тренировката след обед няма как да ти попречи на съня,по-горе имаха предвид тренировки късно вечерм,например 21-22ч.

Мнението беше редактирано от Biad__ на 28.04.14 16:32.

28.04.14
20:21

Това, което казва Ивета е силно възможно, но не е заради кортизола. Причините може да са безброй много, не е от хранителните добавки. Така на първо време като чести причини се сещам за няколко неща:
тренировка в късния следобяд и/или вечер
сън през деня
излишък на енергия
редовна консумация на червено вино
късно хранене

Имай впредвид, че ако си бил човек с ниска двигателна активност е нормално започнатите тренировки да те “събудят” един вид и да имаш проблеми със съня, особено ако примерно не можеш да заспиш до 3 и ставаш в 11-12. Ако ставаш по часовник всеки ден (и събота и неделя) примерно в 7 и не спиш през деня, за 1-2 седмици ще влезнеш в ритъм.

28.04.14
20:42

А червеното вино каква връзка има?

29.04.14
00:04

казано от Енев на 28.04.14, 20:42:

А червеното вино каква връзка има?

Обяснението е сложно и дълго. Ключови думи за google - тирамин, МАО, катехоламини, който се интересува.

29.04.14
22:33

Мисля че Алекс и Биад  май напипаха болката.
Точно никаква физическа активност съм нямал преди години наред и сега рязко “събудих” тялото с тез тренировки, явно се адаптира.
Забелязвам че отшумяват нещата , онзи ден и снощи по-бързо и леко заспах.
Абе, явно всичко си иска адаптация и не става отведнъж да се пренастрои метаболизъм и ритъм на живот.
Това организма се оказва доста по сложно от броене на калории и следване на силови програми.
:)

ПП>>Алкохола и виното съм ги зачеркнал тотално от 2 месеца затова не ги броя като възможен проблем

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1