Няколко въпроса относно 5х5 - темпо, времетраене, болка зад врата и др

13.05.14
23:00

Здравейте, имам няколко въпроса по 5x5, които не намерих да са вече зададени и още 1 който се появи след първата ми тренировка по тази програма. Съжалявам ако все пак вече е отговорено по тях.
1) Какво темпо спазвате при повторенията
2) Колко горе-долу ви отнема 1 тренировка. Моята беше около 45 минути, при условие, че имах 2 асистиращи упражнения и това ми се стори бързо.
3) Аз съм между ектоморф и мезоморф, имам бърз метаболизъм и нисък процент мазнини. След 3 месеца ще почна 10х10, но още от сега гледам да ям, колкото се може повече калории за покачване на теглото. Та трябва ли сега да си променям нещо в хранителния режим понеже 5х5 това е главно силов протокол. Какъв режим би бил най-подходящ за него?
4) Кофи с акцент върху трицепса за 1 ден, сгъване с щанга за бицепс за 3 ден и лежанка тесен хват 5 ден подходящи асистиращи упражнения ли са ( 3х9 )? И макс 1 упражнение ли да правя за корем след всяка тренировка?

Последният ми въпрос е свързан с клека. На следващия ден след като съм го изпълнил, имам лека болка в гръбначния стълб, малко под врата, там където се опира щангата. До сега не ми се беше случвало, сигурно защото не бях тренирал с такава интензивност, а трапеца ми може би не е достатъчно развит, за да държи щангата. Въпреки това, успях да направя 5те серии с 5 повторения и на другата тренировка ще трябва да увелича още малко тежестите. При вас получава ли се така след клека?

Аз също тренирам по 5х5,тренировката ми е с продължителност ~1час.Определен хранителен режим не спазвам,просто наблягам на месцце,ориз,кашкавал,картофета,боб и т.н. Асистиращите за за трицепс са ми френско,като другата седмица ще вкарам и тесен хват.Например понеделник правя френско,а петък тесен хват.Относно клека,сложи си донапренен протектор и не мисля,че ще има проблем.При мен болка имаше първите 2-3 тренировки (клякам само с лост,без да му слагам донапренени измишльотини).

14.05.14
00:27

Благодаря за отговора. Сигурно темпото ми не е в ред, щом на мен ми отнема едва 45 минути, ще пробвам другия път малко по-бавно. Значи храненето ще си го държа така. До колкото за клека, просто исках да разбера дали и при други се е случвало това, иначе ще карам за сега така и ще видя дали ще заякнат малко трапецовидните мускули като се мъча да ги държа стегнати по време на клека. А и болката не е чак толкова силна, но ако се влоши ще сложа дунапрен.

ДИ

14.05.14
14:25

“Последният ми въпрос е свързан с клека. На следващия ден след като съм го изпълнил, имам лека болка в гръбначния стълб, малко под врата, там където се опира щангата. До сега не ми се беше случвало, сигурно защото не бях тренирал с такава интензивност, а трапеца ми може би не е достатъчно развит, за да държи щангата. Въпреки това, успях да направя 5те серии с 5 повторения и на другата тренировка ще трябва да увелича още малко тежестите. При вас получава ли се така след клека?”

Това се получава главно при неправилна техника.
1. Щангата се слага не върху врата, а по ниско - върху трапеца.
2. Хвани щангата по тясно (малко по широко от раменете), за да може да я сложиш върху трапеца ( не върху прешлените на врата), гърдите естествено да стоят изпъчени напред, плешките събрани и ръцете да придържат щангата.
3. Изнасяй таза назад като клякаш.

Ето едно добро видео как се кляка правилно - http://www.youtube.com/watch?v=zoZWgTrZLd8

14.05.14
17:14

ако мога и аз да попитам един въпрос за 5х5. как да я разпределя в четиридневен сплит

ДИ

14.05.14
18:39

Аз лично бих я разделил така в 4 дневен сплит:
Понеделник и Четвъртък - бутащи
Военни преси 5х5
Клек 5x5
Лег 5х5
1 Асистиращо упражнения за трицепс

Вторник и Петък - дърпащи
Тяга 5х5
Гребане 5х5
Асистиращи упражнения за бицепс и преса

Програмата е доста натоварваща за 4-ри дневен сплит, така че си трябва доста добър хранителен режим, хранителни добавки за по добро и бързо възстановяване, много вода и поне по 7-8 часа сън на ден.
Добре е и след всеки 3-4 седмици една разтоварваща седмица.

14.05.14
19:01

аз на натоварване съм свикнал правим по 9 тренировки на седмица (уча в спортно училище ,спорт борба )

ДИ

15.05.14
10:42

OK. Но 9 тренировки по борба + 4 силови тренировки, не съм убеден, че ще можеш да се възстановяваш добре, за да имаш прогрес и на двете места. Но пробвай и си прецени.

15.05.14
17:00

не сега не правя тренировки по борба просто тренера иска да съм там сега правя само силови 4 .но се чудя как да ги разпределя

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1