17.05.14
15:30
Здравейте. Много се притеснявам и искам да помогна на по-малкия ми брат, но не съм сигурна, че съм наясно кое би било оптималното в случая. Той е на 12, висок 1.70, тежи над 90 килограма, ендоморф, тренира баскетбол 3 пъти седмично, активен е, има мускулна маса, обича да спортува много и извън тези тренировки, но килограмите, разбира се, му пречат. Има желание да отслабне, воля не чак толкова, но тук мога да повлияя. Чудя се дали би било правилно да го заставям да се храни в калориен дефицит, предвид възрастта му? Изчислявайки по формулата получих минимум от 2842 калории при въведена реалната му спортна активност, според мен, и 2480, ако умножа по коефициент за заседнал начин на живот. Имам разни идеи за примерни менюта и така нататък, но искам първо да се допитам дали е подходящо на прага на пубертета да се правят такива диети?
17.05.14
16:36
Един лек калориен дефицит няма да е никакъв проблем, но по-важно е да спортува, колкото се може повече и калориите трябва да идват от качествена храна, не ми се вярва да е станал 90кг с такава.
17.05.14
18:12
Точно в пубертета му трябва качествена храна.
Растежа не е толкова зависим от количеството храна, а от нутриентите които приема, а те могат да се добавят от много по-малко храна, от колкото му е нужна за да се чувства сит.
Тоест, в 1000 ккал храна, ако са зеленчуци, яйца, чисто месо и т.н. ще се съдържат достатъчно полезни вещества за деня. Останалото са енергия.
Благодаря ви за мненията, а какво ще кажете за плодовете? По принцип не са особено препоръчителни при сваляне, дали е по-добре да вместя една-две ябълки или банан на мястото на някое протеиното хранене? От една страна, заради витамините, а от друга - защото много обича сладко и ще му е трудно и неприятно да кара само на чайчета със стевия. Целта ми е да се храни възможно най-разнообразно, за да му е интересно и приятно да се храни здравословно, иначе рискувам да го откажа тотално от идеята.
18.05.14
10:27
За мен нещата до голяма степен се определят от два фактора:
- какъв дефицит (т.е. колко)?
- при какъв баланс на макронутриентите ще е този дефицит?
Ако следвам РБД, 2842 калории: 720 калории протеин /180гр./, 1060 калории въглехидрати /265гр./, 1060 калории мазнини /177гр./, бих могла да умножа по 2,5, вместо по 2 протеина, но той не обича да яде месо, риба, даже и яйца в най-прост вид и винаги трябва да мисля някакви начини да му ги предлагам, така че да са му по-примамливи. Например варени яйца - не, ако е сандвич с яйце и сирене - да.
18.05.14
10:44
Точно това имах предвид като споменах баланс - има значение дали дефицитът ще е при НВД, РБД или ВВД. Личното ми мнение е следното - остави РБД като стратегия и баланс, прицели се в някакъв кротък дефицит (10% примерно) и виж как ще тръгнат нещата. На неговата възраст не е добра идея да има сериозна енергийна рестрикция или балансът да е изместен силно към един от макронутриентите. Спокойно можеш да му оставеш 2 g/kg белтъчини дневно. По-скоро постави на изпитание дипломацията си, за да може той да приема достатъчно количество качествени мазнини и да постави контрол върху захарта в менюто си. Плодовете са напълно ОК, стига да влизат в сметката и да не развалят баланса.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 18.05.14 10:45.
Благодаря много, тайничко се надявах точно ти да ми забележиш темичката. :) А как мога да изчисля 10% дефицит?
18.05.14
11:06
Аритметика, бре... :) 10 % от 2842 kcal са 284 kcal.
С други думи - ако енергийният му баланс е 2842 kcal, 10% енергиен дефицит значи да се приемат 2558 kcal.
Дори и на моменти да не е достатъчно стриктен, енергията за деня ще излиза на баланса, а не над него... което все пак е нещо. От друга страна 10% дефицит е деликатна работа (просто разликата е сравнително малка), но за мен приоритетите за неговия случай са други (малка рестрикция и разумен баланс).
Всичко това е отправна точка все пак... завъртете нещата за известно време и вижте какво се получава (то ще се види). То трябва и някакво време за уточняване на менюта, за нагласяне на организацията и т.н. Ако трябва - после ще коригирате.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 18.05.14 11:09.
Ох, пак се оказва, че нещата не са ми напълно ясни, аз мислех, че калорииният минимум сам по себе си е дефицит, а не калории за поддържане. (tmi) Edit: Всъщност, да, ти ми говориш за баланс, а аз съм подала цифрите, които ми се получават, като изчислявам калориен минимум, т.е. по-скоро въпросът ми трябва да бъде как се изчислява баланса за поддържане?
Мнението беше редактирано от Nickie на 18.05.14 11:14.
18.05.14
11:23
казано от Nickie на 18.05.14, 11:12:
Ох, пак се оказва, че нещата не са ми напълно ясни, аз мислех, че калорииният минимум сам по себе си е дефицит, а не калории за поддържане. (tmi)
Стъпка 1 от тази тема (за Харис-Бенедикт говорим). Така намираш енергията, която му трябва за поддържане на сегашното положение, т.е. калорийния баланс (енергиен баланс е синоним). Щом искаш да сваляш - намаляваш тази стойност до определена степен, за да получиш енергиен дефицит. Щом си под калорийния баланс, значи си в дефицит. :) Ако си над него - значи си в излишък. Когато си НА него - значи поддържаш.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 18.05.14 11:24.
Говорили сме за едно и също, аз оттук изчислявах - цък, а там е обозначено като ‘калорийен минимум’, та малко ме обърка терминологията. Много ти благодаря! (hug) Започвам възможно най-скоро кампанията по агитация, то трябва първо родителските тела да убедя, че се опитвам да направя нещо хубаво, а не “занимавам с моите щуротии и вредно еднообразно хранене”. Доста е трудно вкъщи да прокарвам такива идеи.
18.05.14
12:54
казано от Nickie на 18.05.14, 11:58:
Говорили сме за едно и също, аз оттук изчислявах - цък, а там е обозначено като ‘калорийен минимум’, та малко ме обърка терминологията. Много ти благодаря! (hug)
Да, едно и също е. :) Допускам, че там се говори за минимум, защото това е най-малкото количество енергия, нужна за запазване на текущото състояние. Когато желаем някаква промяна, съответно увеличаваме или намаляваме това количество енергия (с идеята да променим сегашното състояние).
Успех с дипломацията! :P