Колко е важна закуската и какво се случва при липсата й?

Прескочи до:
JE

21.05.14
20:10

Прочетох доста теми, които са основно с идеи за закуска, съжалявам ако има точно същата тема, но наистина не мога да прегледам подробно 15 страници, опитах се. И така, много голям проблем ми е да закусвам лично на мен. Първо поне час след събуждане (към 7:30-8:00) нямам никакъв апетит, някои дни се опитвам да тичам, а редовно правя упражнения у дома между 10:00 и 11:00 часа (зависи детето кога спи) и ако ям преди упражненията ми е тежко и неприятно на стомаха, след тях пък ми е зле и ми се гади, понеже още не мога да свикна с натоварването, после става време вече за обяд... Откакто се опитвам да си контролирам хранителния режим се насилвам да закусвам, разни яйца, извари, даже и храна, която не е типично за закуска (примерно готвена манджа) Вече трети месец се боря със закуската. Голяма мъка, много ме натоварва психически, все едно се връщам в първи клас и майка ми виси на главата с чиния попара и лъжица...  И така, въпросът ми е какво се случва, ако човек НЕ закусва, но си покрива необходимите калории чрез обяда и вечерята (и някое допълнително хапване ако е нужно) Наистина ли метаболизмът се обърква, натрупват ли се извънредни мазнини при това положене ако се спазва дефицит или неутрален калориен баланс, изобщо всякакви пояснения и коментари ще са ми полезни. Просто се изприщвам вътрешно като се събудя и ТРЯБВА да натъпча проклетата закуска.

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 24.05.14 20:51.

Carbohydrate

21.05.14
20:15

Вече 10 години не закусвам, само кафе. После тренировка. До обяд само протеин. И....аз съм на снимката )), добре изглеждам ))...
И преди тренировка не трябва да се яде) поне няколко часа

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 21.05.14 20:18.

Както са казали хората “Закусвай като цар, обядвай като принц и вечеряй като просяк” Голяма част от вас, не закусват и когато дойде време за вечеря – ставате лами. Точно когато трябва да се поема възможно най-малко храна, защото организма ти не може да я преработи докато спи. Опитай да хапваш интегрални зърнени продукти и мляко или соеви напитки сутрин, паста, месо и зеленчуци на обед и риба и салата най-малко два часа преди лягане и ще видиш как собственият ти метаболизъм ще ти се отблагодари.Също така пий много вода.
Ако не ти понася закуската много, пробвай поне да изядеш един банан или ябълка или корнфлейкс с мляко. Докато не свикнеш и не почнеш да закусваш нормално.

21.05.14
22:56

Заслужава си да се замислим какво разбираме под закуска. На английски думата е доста по-логична и смислена - breakfast. С други думи, закуска е яденето, с което прекъсваш “фаста” или “гладуването” през нощта. Т.е. - закуска е първото хранене след събуждане, независимо дали е в 6, 10 или 18 часа.

22.05.14
07:07

Чрез закуската организма се събужда, завързва се метаболизма и именно въглехидратите в нея правят това. Така че разпредели голяма част от въглехидратите си да се падат на сутрешното меню, колкото и да нямаш апетит плюс това през деня ще има време да се обработят.
Може да закусиш с любимата си храна, при вида й може да се самозалъжеш като се почувстваш поне лакома.

Именно тук съм чела, че минути преди тренировка трябва да се хапне нещо малко, дори протеин да е.
Въпреки това обаче аз пия вода.
Организмът привиква по-лесно след като промениш мисленето си.
Успех!

Carbohydrate

22.05.14
07:35

Всичко зависи от това, кога ти е тренировката. Ако ти е сутрин, то вече ти писах. Чети моя коментар. Организма вече ти говори,  правилно се вслушваш. Няма формула за храненето. Зависи от човека, тренировките, почивките, кога става, кога ляга и още един куп неща...

22.05.14
07:53

мойто първо хранене винаги е няколко часа (3, 4 до 5) след ставането - чак когато огладнея. дотогава пия кафе(та), чайове, вода. не виждам смисъл да се тъпча, при положение че не ми се яде, а пък и трябва все пак да се придържам към някакви калорийни граници. от поне 2 години съм така (допреди няколко месеца даже беше с по-голям калориен дефицит) и нямам никакви здравословни проблеми. гледам да има яйца + бавен въглехидрат (овесени ядки или кафяв ориз). включвам и извара понякога защото е обемиста и засищаща

на другия полюс бяха нещата преди 5 години, когато не следях какво ям - кроасани за закуска с кафето още, после по някое време вафли/шоколади и т.н. и след това солиден обяд все едно нищо не съм ял преди това...

Мнението беше редактирано от Pavel D на 22.05.14 07:56.

22.05.14
08:33

казано от Carbohydrate на 21.05.14, 20:15:

Вече 10 години не закусвам, само кафе. После тренировка. До обяд само протеин. И....аз съм на снимката )), добре изглеждам ))...

Мдам. Аз не закусвам от 25 години (освен по командировки в хубави хотели с блок маса - на някои места просто не е за изпускане). През това време съм тренирал, качвал, свалял, омазнявал, градил и губил мускули - всичко, за което се сетиш. Не закуската или липсата й влияе на тренировките и резултатите, а съвсем други неща, както казва Васко. :)

22.05.14
08:40

Абе не знам, ама за д-р Емилова, закуската е нещо много лошо.. :D

22.05.14
08:50

Тогава пробвай с някоя от разновидностите на цикличното хранене, в раздел “Хранителни режими ” на форума са описани принципите на warrior diet и lean gains ;)

Хммм... интересен казус е закуската. :)

Лично при мен нещата са ясни - аз закусвам. Винаги. Единственото изключение (без закуска) е когато тренирам рано сутрин. Може би от дете съм възпитан така и е въпрос на навик, нагласа, усещане или някакъв друг относителен фактор. Събуждам се гладен и ако не закусвам, след това трудно наваксвам чувството за глад. Закуската определено ме зарежда и ме държи енергичен.

В последните години закуската ми е солидно хранене - на практика ми осигурява 30% от енергията за деня. Със сигурност установих за себе си, че нямам нужда от въглехидрати на закуска. Това се оказа начинът да избегна междинното хранене преди обед (то със сигурност не е ключово, дори бих го нарекъл излишно, а изисква и допълнителна организация). Без въглехидрати в закуската гладът идва много по-късно при мен и не губя свежест. Сложа ли въглехидрати - скоро отново ми се доспива. За да илюстрирам представата ми за добра закуска - бъркани яйца (цели, естествено!) със сирене или кашкавал+сирене и голяма бучка масло.

В случая Carbohydrate е категорично прав - няма фиксирани правила по отношение на закуската. Всичко се определя от организацията на ежедневието и особено от тренировката. Точният подход се напипва експериментално и търпеливо - няма друг надежден начин човек да открие истината за себе си. Пробвал съм без закуска, но при мен нещата нещо не вървят добре така... при други хора липсата й е напълно ОК. Важна е цялостната картинка - хранене, физическа активност и почивка. Останалото е въпрос на организация.

Абсолютно убеден съм, че при се тренира по-добре на празен стомах - не по-малко от 4 часа след последното пълноценно хранене и без “похапване” между него и тренировката. Най-често тренирам около 5-6 часа след хранене и определено така ми е по-комфортно (да не говорим, че няма никакъв проблем с тонуса и силата по време на самата тренировка).

22.05.14
09:14

казано от Георги Младши на 21.05.14, 22:50:

Както са казали хората “Закусвай като цар, обядвай като принц и вечеряй като просяк” Голяма част от вас, не закусват и когато дойде време за вечеря – ставате лами. Точно когато трябва да се поема възможно най-малко храна, защото организма ти не може да я преработи докато спи. Опитай да хапваш интегрални зърнени продукти и мляко или соеви напитки сутрин, паста, месо и зеленчуци на обед и риба и салата най-малко два часа преди лягане и ще видиш как собственият ти метаболизъм ще ти се отблагодари.

Тия неща си ги чел някъде или ги говориш наизуст? Лично за мен вечерята трябва да е много стабилна. Също така не знам как тренираш, но хранене от посочения пример не върви за един сериозно трениращ.

Мнението беше редактирано от Петър на 22.05.14 09:18.

Голяма част от вас, не закусват и когато дойде време за вечеря – ставате лами. Точно когато трябва да се поема възможно най-малко храна, защото организма ти не може да я преработи докато спи.

В темата дискутираме закуската, но с това твърдение и аз не съм съгласен.
Дефинирано по този начин е крайно неточно, останалото е казал Петър в мнението над моето. Аз тренирам от 19 до 21 часа... ще ми дадеш ли една причина, поради която не трябва да имам достатъчно количество качествена храна и енергия в храната си след тренировка?

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 22.05.14 09:29.

22.05.14
09:59

Както са казали хората “Закусвай като цар, обядвай като принц и вечеряй като просяк” Голяма част от вас, не закусват и когато дойде време за вечеря – ставате лами.

Уважавам народната мъдрост, събирана през вековете, но трябва да има обективност. Когато това е било актуално животът на хората е бил различен - ставане най-късно по съмване, физическа работа по цял ден, лягане при мръкване според сезона (зиме - рано, лете - по-късно, но пак до към 21.00-22.00 - какво да прави човек по тъмно без ток и технологични развлечения? :D), непълноценно хранене. А в днешно време (и по-конкретно аудиторията на форума) -  късно ставане, слабо физическо натоварване в ежедневието, лягане около и след полунощ. Как да е гладен човек сутрин, след обилна вечеря и ако ще обядва към 12.00, какъв смисъл има да закусва в 10.00, или как да вечеряш в 19.00, след като в 24.00 корема ти ще стърже и без това ще си допрецакаш прецакания нощен сън? Времената се менят, би трябвало и поговорките да се коригират. Например цитираната от теб в днешно време би звучала така - “Не закусвай, обядвай и вечеряй колкото ти се яде, като съобразяваш общите калории според целите си”. Иначе съм напълно съгласен, че последния начин на живот си е по-скоро живот на зомби и е нездравословен, но това е положението.

22.05.14
10:02

Умът ми не го побира как ще стане някой сутрин и няма да е гладен :Д Аз не мога да ям големи количества наведнъж, но в този малък сутрешен миг мога да си изконсумирам храната за дни напред. А ако нещо ми попречи да закуся не се трая общо взето :Д

Но зависи от човека де, разбира се. Мен също са ме възпитавали да закусвам и го възприемах като нещо изключително важно, което не може да се нарушава. Според мен зависи как се чувстваш - ако не си гладен сутрин, значи е излишно да се насилваш.

Иначе не разбирам защо трябва да се чака 4-5 часа след хранене да бъде тренировката. Или поне при мен не се получава, защото около 2 часа след хранене започвам да огладнявам, след 3 вече съм много гладна, а пък след 4-5 няма да имам сили даже да си сготвя. Естествено не тренирам току-що наядена, но предполагам и това е индивидуално и явно на някои хора не им е проблем да чакат по толкова.

казано от magi shagi на 22.05.14, 10:02:

Иначе не разбирам защо трябва да се чака 4-5 часа след хранене да бъде тренировката. Или поне при мен не се получава, защото около 2 часа след хранене започвам да огладнявам, след 3 вече съм много гладна, а пък след 4-5 няма да имам сили даже да си сготвя. Естествено не тренирам току-що наядена, но предполагам и това е индивидуално и явно на някои хора не им е проблем да чакат по толкова.

Защото:

Аз не мога да ям големи количества наведнъж

;)

...около 2 часа след хранене започвам да огладнявам, след 3 вече съм много гладна, а пък след 4-5 няма да имам сили даже да си сготвя.

Важно е и какво си яла все пак... Ако хапнеш 200-250 g мръвка (една голяма или две по-малки пържолки, например) и 50-60 g сурови ядки, пак ли ще освирепееш от глад след 2-3 часа? :)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 22.05.14 10:10.

22.05.14
10:16

Умът ми не го побира как ще стане някой сутрин и няма да е гладен :Д

Ами свиква се (в повечето случаи). По-рано, когато изповядвах философията, че трябва да се яде през 3 часа максимум и аз огладнявах през 2 часа и си имаше ефект и си бях доволен. В последните месеци гледам да правя по около 16-часови фастове, тренировката ми е сутринта след 10-часов фаст и първото ми хранене е 5 часа след нея. Пак си има ефект и пак съм си доволен и в добавка половината ми ден не минава в готвене и ядене... Таа, правилни варианти много, човек трябва да си намери някой, с който да се чувства добре просто... Ако си набавя необходимите за деня калории и вещества като цяло - дали ще закусва или не, все едно.

22.05.14
11:39

Както са казали хората “Закусвай като цар, обядвай като принц и вечеряй като просяк” Голяма част от вас, не закусват и когато дойде време за вечеря – ставате лами. Точно когато трябва да се поема възможно най-малко храна, защото организма ти не може да я преработи докато спи. Опитай да хапваш интегрални зърнени продукти и мляко или соеви напитки сутрин, паста, месо и зеленчуци на обед и риба и салата най-малко два часа преди лягане и ще видиш как собственият ти метаболизъм ще ти се отблагодари.Също така пий много вода.
Ако не ти понася закуската много, пробвай поне да изядеш един банан или ябълка или корнфлейкс с мляко. Докато не свикнеш и не почнеш да закусваш нормално.

Точно когато трябва да се поема възможно най-малко храна, защото организма ти не може да я преработи докато спи. - я дай няква литература по въпроса, защото аз знам точно обратното и мога да ти го изведа с наука. Аман от философи

Иначе по темата -няма проблем ако не закусваш. Ставаш и един хормон (кортизол) почва да си върши работата. Отговаря за това да ти поддържа кръвната захар в норма, въпреки че не си закусил. Има хора, които са свикнали с закуската и ако не закусят, ще усещат слабост и прочие, защото просто тялото им е свикнало така и кортизолът не може адекватно да отговори на състоянието (това не е проблем, да не ме нападнете сега) Въпрос на време е да научиш тялото си на липсата от закуска или обратното. И нз защо хората са толкова скарани с този хормон?!
Забрави за закуската и тренирай на гладно като не ти е приятно. После добави храната от закуската към обяда и се кафи на резултатите

22.05.14
11:44

Умът ми не го побира как ще стане някой сутрин и няма да е гладен :Д Аз не мога да ям големи количества наведнъж, но в този малък сутрешен миг мога да си изконсумирам храната за дни напред. А ако нещо ми попречи да закуся не се трая общо взето :Д

Но зависи от човека де, разбира се. Мен също са ме възпитавали да закусвам и го възприемах като нещо изключително важно, което не може да се нарушава. Според мен зависи как се чувстваш - ако не си гладен сутрин, значи е излишно да се насилваш.

Когато си гладна, в тялото ти се отделят стрес хормони, които правят тялото ти по-работоспособно - съответно тренировката ще е по-продуктивна... Такива хормони се отделят и сутрин.. ето защо, човек чете най-качествено сутрин. И при животните е така - ловуват когато са гладни, защото преобладава симпатикуса тогава и си почиват след лов и съответната дажба храна, защото тогава преобладава парасимпатикус... Разбира се тези неща са актуални при идеално физическо здраве, което все по-рядко се наблюдава

Браво, Док ;)

22.05.14
13:18

И колко точно кортизол се отделя, за да компенсира пропуснатата закуска? Какво е количеството при човек, който закусва всеки ден и какво при такъв, който не го е правил от години? Какви са нивата, при които кортизолът в дългосрочен план ще предизвика адренална преумора и негативни последствия? Хайде да не говорим наизуст, ами да извадим малко сухи факти.
Човекът не е еволюирал при три хранения на ден. Достатъчно сме адаптивни, за да не се налага да се съобразяваме с наложените стереотипи за хапване през 3-4 часа.
За другото съм съгласен. Храносмилането определено не спира със заспиването, но наистина се забавя и е добре да има достатъчно време (2-3 часа) между вечерята и лягането, за да може храната да се преработи адекватно.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 22.05.14 13:19.

22.05.14
13:22

Както са казали хората “Закусвай като цар, обядвай като принц и вечеряй като просяк” Голяма част от вас, не закусват и когато дойде време за вечеря – ставате лами. Точно когато трябва да се поема възможно най-малко храна, защото организма ти не може да я преработи докато спи.

Което е напълно правилно ако следваш естествения ход на нещата - почваш да ядеш късно, като пика е малко преди да легнеш да спиш :) Като си толкова по народните умотворения да си чувал, че “гладния трудно заспива” ?

Опитай да хапваш интегрални зърнени продукти и мляко или соеви напитки сутрин, паста, месо и зеленчуци на обед и риба и салата най-малко два часа преди лягане и ще видиш как собственият ти метаболизъм ще ти се отблагодари.

А какво ще стане ако хапваш диференциални закуски, не интегрални ? Освен всичко - соята не е най-полезната храна, да не говорим за преработените и производни...

казано от Mon G. на 22.05.14, 07:07:

Чрез закуската организма се събужда, завързва се метаболизма и именно въглехидратите в нея правят това. Така че разпредели голяма част от въглехидратите си да се падат на сутрешното меню, колкото и да нямаш апетит плюс това през деня ще има време да се обработят.

Въглехидратите събуждат ? Събуждат те, но инсулина, не нещо друго, а събудения инсулин забързва метаболизма(мастния) като закачен 10 тонен блок забързва трабант на стръмен наклон.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 22.05.14 13:28.

22.05.14
14:38

казано от Кольо Пияндето на 22.05.14, 10:09:

...
Важно е и какво си яла все пак... Ако хапнеш 200-250 g мръвка (една голяма или две по-малки пържолки, например) и 50-60 g сурови ядки, пак ли ще освирепееш от глад след 2-3 часа? :)

Точно тази комбинация не съм пробвала, но съм забелязала като цяло, че колкото и да се наям (без да преяждам) след 2-3 часа съм отново гладна. След закуска е най-бързо, а храната пак е яйца, сирене/месо и т.н.
И все пак ще направя един експеримент и ще пробвам както казваш, пък може и аз нещо да съм се заблудила, нищо чудно :)

казано от Дока на 22.05.14, 11:44:

Когато си гладна, в тялото ...

Мерси за разяснението, съвсем друга ми беше представата, но очевидно съм грешала. :) Винаги като опитвам да тренирам на гладно ми причернява, но ще пробвам отново.

Стига съм спамила на човека темата, благодаря ви за насоките !

22.05.14
17:07

Яденето и активния живот са противоположни функции на физиологично ниво. Не можеш да ядеш и да правиш мъртва тяга, да плуваш, да учиш и т.н. Всеки период изискващ разход на енергия противоречи на периода на приход на енергия.
Храната възстановява ресурсите, а не е дневен график(закуска, обяд вечеря). Някои хора гладуват с дни и пак са добре, други се хранят нон – стоп и пак са добре. Опира до нужди от енергия и структури. Когато се изчерпят тялото търси такива чрез храната(най лесния начин).
Цх е форма на адаптация, а не закон. От Цх до Цх има версии ,колкото и хората, които ги практикуват. Общото е цикленето – катаболизъм/анаболизъм. Или глад/хранене.
Затова да се яде основно вечер е физиологически обосновано, здравословно и най вече приятно.  Както беше казно по горе е добре преди навлизането в реален сън, да се изчака 2-3 часа. Причината обаче не е в храносмилането. Храносмилането си работи перфектно на сън. Стомахът е със собствена нервна система която перфектно си върши работата. Съня осигурява нужното спокойствие на ЦНС за да може храносмилането да е пълноценно. Изчакването с 2-3 часа е необходимо за все още действащите активни функции например на  отделителната система. Ако не се изчака вероятно посред нощ трябва да се ходи до „трона“. Симпатикус/парасимпатикус не е шалтер, а доминиране.
Метаболизма си е метаболизъм. Ако изядеш 2000кк сутрин или вечер ще бъде все едно за метаболизма. Той няма да се промени. Въпроса е какви ще са последиците за системите в организма. Кортизола е зависим от енергийните наличности. Ако имате достатъчно презареден гликоген(най бързия доставчик на АТР), кортизол се отделя малко. Преобладават други хормони регулиращи кр захар( тя все се стреми към равновесие). Кортизола не е толкова голям проблем.  Ако имате caloric addiction, както са повечето хора хранещи се през деня(особено дебелите), то кортизола е по агресивен при преминаване на ЦХ. При адаптираните към Цх стомашното съдържимо(все пак на всеки 1,5 часа се отделя сок) клони към алкална реакция(стимулира на биохимично ниво РХ), докато при caloric addiction е кисело(стимулира кортизола). Сега се сещате защо по слабите издържат повече на глад от дебелите.
Закуската е перфектен начин да сестимулира caloric addiction. Първо калориите се усвояват некачествено – голям разход на ензими, имунни фактори и дриги биохимични реакции за баланс. При Цх средатат е стабилна и енергийно и на биохимично ниво. Затова закуската е начин да се изядат за целия ден повече калории от необходимите, докато вечерята води до по малко(затова много хора успяват да отслабната на Цх – просто ядат по малко).

22.05.14
17:10

Жоржи, Президент:)

22.05.14
19:20

казано от Boby_ на 22.05.14, 13:18:

Храносмилането определено не спира със заспиването, но наистина се забавя и е добре да има достатъчно време (2-3 часа) между вечерята и лягането, за да може храната да се преработи адекватно.

с това не съм съгласен

22.05.14
21:12

Както са казали хората “Закусвай като цар, обядвай като принц и вечеряй като просяк”

Хората много работи казват. Дори неща като “Горко ти, земьо, когато царят ти е дете, И началниците ти ядат рано”. (Еклисиаст 10:16)

22.05.14
22:44

Аз без да се нахраня сутрин не мога да прекрача прага, а камо ли да ходя да тренирам. И това съм го опитвал преди години, но нямаше желания ефект при мене. Да ме прощават циклиците.

Опитай да хапваш интегрални зърнени продукти и мляко или соеви напитки сутрин....

Е как успя да кажеш толкова много глупости в 1/3 от изречението?!
По темата,китайска “мъдрост” ли беше “закуската изяш сам,обяда сподели с приятел а вечерята дай на враговете си”?
За мен това си е сериозно изгубване в превода :) А и всички китайски мъдрости са от  военни времена в ,които населението се насърчава да консумира възможно най-малко и най-евтина храна.

23.05.14
17:45

Сега се сетих нещо. Тъй като тук пак се изтъкват предимствата на цикличното хранене и колко добро е то за всички. Искам да попитам има ли някой, който да качва мускулна маса или въобще килограми с циклично хранене? Има ли спортист, особено от скоростно-силовите спортове, спортовете, в които работата се извършва в анаеробно - алактатен режим, или анаеробно лактатен, който всъщност да е на циклично хранене и да качва килограми човека? Не се заяждам, само питам.
Забелязвам, че тези, които се изказват за “без закуска” или се стремят да слабеят, или да поддържат килограми, или са на възраст над 35, или пък са момичета.
Затова се питам, възможно ли е цикличното хранене да е добра алтернатива за хората от тези групи, но не и за типичния тийнейджър, който иска да качва мускули?

Мнението беше редактирано от Камен Илиев на 23.05.14 17:50.

23.05.14
23:15

Камен: Покачването на мускулна маса е въпрос на положителен калориен баланс, насищане с аминокиселини и най-вече качествен цикъл на тренировъчен стрес/въстановяване и растеж. Принципно мускулната маса е пряко зависима от теглото. Растеж на килограми, растеж и на мускулна маса. Все пак някой трябва да носи ново-придобитото тегло. Разбира се това е най лошия вариант - на практика яко тъпчене пък било то Цх или 6/ден.
Идеята на Цх версиите е да оптимизира метаболизма с цел - чист прираст. Затова на практика се получава “трансформиране” на теглото и промяна в съотношението на мускулна към мастна тъкан в полза на първата. Цикъла глад/хранене стимулира максимален енергиен разход през активния период и суперкомпенсация по време на Релакс и хранене. Затова много атлети като навлязат в плато преминават към Цх за да запазят, колкото се може повече активна тъкан и да премахнат повече мазнини, но без да жертват сила и енергиен заряд. Цх имитира калорийна рестрикция и преяждане във физиологичните граници за организма - все едно си на лека химия - хем повишен енергообмен, хем повишени анаболни фактори.
Според гурутата на Цх може спокойно да се качва мускулна маса при определени условия. За мен лично това вече е модифициране на Цх. Но то няма и как да бъде по друг начин. Мускулната маса с цел естетичност и атлетизъм е въпрос на много допълнителни изисквания.
Що се отнася до оптимална мускулна маса за определен вид спорт, лично намирам Цх за най добрия вариант - мма, пауърлифтинг, кросфит, футбол, стронгмен и т.н.  За бодибилдинг се иска модифициране. За трибой без категория - където се търси макса и той трябва да е подплатен с мазнини - пак модифицирано Цх. За спортове като маратон от какъвто и да е вид пак модифицирано Цх.
Една от най приложимите модификации е тази на Хофмеклер - воинската версия(Ори добре обяснява как трабва да се практикува от спортисти). Просто идеята е да се яде от малко - към голямо. Даже закуската е задължителна тогава :)))) Recovery meal е най важно и си има и там варианти.
За жени и момичета warrior diet.
Мисля че ще отклоним много темата но основното е според мен - закуската не винаги е най важната, както твърдят билдерските догми. Може и без нея ако се търси функционалност, а да се модифицира или пригоди ако се налага за определена цел.

https://www.google.bg/#q=michael+keck+warrior+diet
http://www.leangains.com/search?updated-max=2012-06-28T16:13:00-07:00&max-results=7
това набързо го намерих, а тук във форума има хора със завидни силови показатели, а фастват по 20+часа понякога.
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/41526/P5360#p-1054523

Не мисля че възрастта е определяща дали ще си на Цх или не. Хофмеклер е 50+, други са под 30, Аз лично на 32 години при стрктно Цх воински стил(без закуска) при лично тегло 75кг(под10% мас) дърпах 200тяга, клек 160, лег 130 и правх едновременно макс 116 чисти лицеви опори. Честно казано не знаех защо го правех това - младежка тъпотия заради един бас. Сега пак съм на Цх(повечето време) но ме мързи. Просто Цх компенсира много от компромисите, които правя в храненето(големи крайности ме гонят) и активността си.

От мен толкова.

Поздрави!

23.05.14
23:36

казано от Камен Илиев на 23.05.14, 17:45:

Сега се сетих нещо. Тъй като тук пак се изтъкват предимствата на цикличното хранене и колко добро е то за всички. Искам да попитам има ли някой, който да качва мускулна маса или въобще килограми с циклично хранене? Има ли спортист, особено от скоростно-силовите спортове, спортовете, в които работата се извършва в анаеробно - алактатен режим, или анаеробно лактатен, който всъщност да е на циклично хранене и да качва килограми човека?

Аз :)
За една година 10 кг тегло и леко по-нисък % подкожни мазнини.
Силата се повиши значително, някои максове почти се доближиха до най-добрите от преди години, други ги надминаха и всичко това стана на ЦХ с ОКБ...Друг е въпроса, че през тази една година тренирах двуразово и най-често и двете тренировки бяха на гладно, кратки, тежки и много интензивни, но не с голям обем - все неща, които отлично се вписват в протокола на ЦХ.
Ако искаш погледни в дневника ми как съм тренирал от началото на март миналата година и ще дпобиеш представа.

24.05.14
20:10

На оня с воинската диета, диетата му има 5 хранения през 3 часа, само че ги кръщава “недохранване”, блъскайки протеинчета и аминокиселини и други там нещица, колкото да не се нагърми като свиня, ами да остане леко “недохранен”.
Двамата с Джеймс Хинкс имате може би тези постижения ВЪПРЕКИ ЦХ, т.е. ако се бяхте хранили, както трябва да се храни един спортист, бихте имали къде-къде по-добри резултати. Човешкото тяло е страхотна машина и вие и Лординов с неговите 3-4 тренировки дневно, го доказвате. То и пасата ми може да върви на ръчна, ама ще върви по-добре без нея.;)
И пак съм сигурен, че тийнейджър ще качва мускулна маса по-добре и бързо на нормално “спортсменско” хранене без помпозни имена, отколкото на ЦХ. Същото се отнася и за всеки друг спортист. Не мога да приема, че някой ще гладува 20 часа и това ще се отразява добре на организма му, при всичките му повишени нужди от хранителни вещества, бидейки той спортист.
Пак казвам, приемам позицията на Колето - т.е. лично аз не одобрявам ЦХ, но за други може да работи в съответствие на това на какво са приучили организма си.

24.05.14
22:47

Бил съм и на 6/ден и на Цх. Разликата е огромна за мен. Пробвал съм всички варианти на Цх минимум по 2 седмици стриктно. Версията дълъг фаст  мин 16 и макс 20 часа е най оптимална за моята енергия, сила, здраве и цялостна функционалност. Преминаването към 3-6/ден ме скапва. Няма как да направя промяна.  Личния ми опит доказва (за мен лично) че Цх е едно от най добрите стратегически решения за хранителен протокол. На всичко отгоре е и физиологически естествено. Просто когато пробваш нещо макар и противоположно на популярните догми и се УБЕДИШ ЛИЧНО че е ефективно, няма как някой да те промени. Просто съм пристрастЕн към хубавото, полезното и ефективното за мен.
За мен е достатъчно това.

24.05.14
23:00

Камен, имам чувството, че ти се размиват границите между здравословно и билдърско хранене?

24.05.14
23:41

Както каза Georgio някога ще го пробвам и ще се опитам да видя на собствен гръб с 20 часа глад, колко по-здравословен ще се чувствам.
Не ми се размиват никакви граници. И на мен ми е ясно, че има разлика, особено ако говорим за професионалния спорт. Не всяко хранене за мускулна маса, обаче е нездравословно.
Според мен ЦХ е измислено и поддържано от:
а) хора, които искат да припечелят пари, продавайки диета, която “предизвиква” догмите, нещо “революционно” в храненето.
б) хора, които ги мързи или нямат възможност да си готвят и носят храна на училище, работа и не искайки да се гледа на тях като на странни птици, избират да се хранят вкъщи за 3-4 часа, а през другото време да гладуват и за да не се чувстват виновни или да оправдаят мързела си, си измислят ползи от този начин на хранене и го проповядват и защитават ревностно. Част от тези хора са наистина заети през деня и това им помага да се справят с натоварения график, като същевремемнно не се отказват от спортното си хоби. Това е още една причина да започнат да харесват ЦХ.
в) може да има и други опции, но не ми се спори, защото не съм на ЦХ и нямам енергия да го правя(споренето). Вместо това съм доволно успан от поредното ми хранене и чакам симпатикуса и парасимпатикуса да се разберат кой ще надделее.
Остава да опитам ЦХ някой ден.

Мнението беше редактирано от Камен Илиев на 24.05.14 23:43.

25.05.14
00:27

И аз се нареждам измежду привържениците на ЦХ. Бил съм на 8 хранения, бил съм и на 2. Перфектно за мен е по-краткия фастинг и 3-те хранения, защото съм лаком и съм подложен на друг стрес, за да се налага да се справям и с лакомията си. Негативите и позитивите ми са същите, както изброените по-гре. Мога да качвам без проблем и с 2 хранения.

Мнението беше редактирано от Витан на 25.05.14 00:28.

25.05.14
06:47

Аз пък искам да се извиня на автора на темата, че му я оспамих/ме със спора черното цвят ли е или липса на цвят. Спирам да споря, приемам че не съм прав и ЦХ е по-добро от СКСХ (старото конвенционално спортно хранене) ;)

25.05.14
10:06

Към Камен -по-здравословен няма да се чувстваш с 2 седмици ЦХ. Дългосрочните положителни ефекти се проявяват с месеци и години ;)
За мен закуската е хранене, което затормозява организма. Изключение прави при жените около МЦ (поне при мен, но съм сигурна, че не съм само аз) и тук не визирам отварянето на кутия бисквити веднага след ставане.
Освен това - пак от моя скромен опит - контролираното гладуване подобрява МНОГО възстановяването. И да - мускулен растеж всъщност се наблюдава. Но при функционално трениране ;)

Мнението беше редактирано от cocobutt на 25.05.14 10:07.

25.05.14
11:03

казано от Камен Илиев на 24.05.14, 23:41:

Според мен ЦХ е измислено и поддържано от:
а)
б)
в) може да има и други опции,

в)Според мен, основният фактор за цикличното хранене е избягване на негативните явления от храносмилателния процес. Вкарването на храната в организма е сравнително приятен момент, но нещата не стоят така с изкарването ѝ от него. Някак си не е удобно (и културно :)) да се изхождаш там където работиш, а не дай се боже да пуснеш газове в работното помещение и авторитетът граден с години може да се срине за секунди. :)

Мнението беше редактирано от Debel Lebed на 25.05.14 11:04.

25.05.14
15:07

Лебеде, някои работим в нормални места, с наличие на тоалетни ;)
Аз лично съм се хранил 2 пъти, хранил съм се и 5 пъти дневно. В момента ако имам възможност - винаги избирам повече и по-равномерно разпределени хранения. Стресиращо е да гладувам през голяма част от деня и накрая в 1-2 яденета за няколко часа да се опитам да поема всичките необходими калории и макронутриенти. Ако имаш 5 хранения дневно, лесно можеш да си позволиш да пропуснеш 1-2 и да компенсираш с останалите, докато ако имаш две и пропуснеш едното, какво става?

казано от Дока на 24.05.14, 23:00:

Камен, имам чувството, че ти се размиват границите между здравословно и билдърско хранене?

Определено здравословното хранене за един билдер, който тренира всеки ден (че и по два пъти), няма да е здравословно за жена (или мъж) на средна възраст, с наднормено тегло, дето не става от бюрото.

казано от James Hinks на 23.05.14, 23:36:

всичко това стана на ЦХ с ОКБ...

Щом качваш, не си на ОКБ ;)

казано от cocobutt на 25.05.14, 10:06:

Към Камен -по-здравословен няма да се чувстваш с 2 седмици ЦХ. Дългосрочните положителни ефекти се проявяват с месеци и години ;)

А 2 години стигат ли? Щото толкова време все ми се събира да съм бил на някакъв вариант на ЦХ (дори да не знаех, че се казва така) и не видях да има разлика с вариантите с 4-5 хранения дневно.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1