Какво мислите за тази тренировъчна схема ?

03.06.14
11:29

Значии, ще карам по същество. В момента поддържам физическата си активност с тренировки на лостове и бягане по стълбите. Върти ми се една идея в главата за тренировъчна схема, когато се върна във фитнеса около октомври, но не искам да е сплит. Имам около 3 години, да го наречем спортен, стаж, през които да кажем половината от тях съм прекарал във фитнеса със сплитове, а другата половина извън фитнеса - лицеви, набирания, кофи, клекове със СТ, бягане. На 19 години съм, ако това има значение.
Целта на “схемата” е маса и наблягане в средната и долната част на гърба, плътността му, наблягане на средните и предните раменни глави, на горната част на гърдите, на трапеца и на краката. Работата е там, че ми се вижда все по-безсмислена т.нар. “сплит система”, затова се чудя с каква схема, целяща визия да я заменя. Тук се намесвате вие с критики и препоръки (надявам се).

тренировка А: тяга, раменна преса, набирания с тежест, разтваряне встрани
тренировка Б: клек, горна лежанка, кофи с тежест, повдигане на пръсти

Да кажем ще бъде така : понеделник - А тежко(с по максимум 6 повторения на базовите движения), вторник - почивка, сряда - Б тежко (пак с по макс 6 повторения на серия за базовите), четвъртък - почивка, петък - А леко (с 8-10 повторения на серия за базовите), събота - Б леко (пак така), неделя - почивка

На прав път си, всяка една програма базиране на тежки клек, лег и тяга, подкрепена с добро хранене носи успех, във всеки един аспект от физиката ти, само преди 5-6 месеца стигнах до този извод и напредъка е по-бърз от всякога.

03.06.14
20:20

горна лежанка, кофи с тежест, - бутащи движения =3
тяга, набирания с тежест - дърпащи =2
добави още дърпане - примерно гребане или махни 1 бутащо, за да е балансирана програмата.

04.06.14
00:03

казано от b0ta s L0sta на 03.06.14, 20:20:

горна лежанка, кофи с тежест, - бутащи движения =3
тяга, набирания с тежест - дърпащи =2
добави още дърпане - примерно гребане или махни 1 бутащо, за да е балансирана програмата.

Мхм, част от целите на схемата е да наблегна върху предните и средните раменни глави. Поради това има раменна преса. Целя също така и наблягане на горната част на гърдите, затова е горната лежанка. От друга страна не мога да оставя горната част на гърба и долната част на гърдите напълно нетренирани, затова са кофите и набиранията. Целя също и прогрес в долната част на гърба, както и краката, поради това са тягата и клекът. Ако исках да наблегна на бицепса, перките и задните рамене щях може би да вкарам още едно дърпащо упражнение от сорта на гребане, макар че точно това не ми е никак по вкуса.
При всички положения има още много време до октомви и ще я доизмислям схемата, но не мисля, че точно тук ми е проблемът.

04.06.14
20:02

Просто това може да доведе до мускулен дисбаланс и евентуално до травма в раменете, затова го изтъкнах като грешка според мен..

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1