08.06.14
02:43
Здравейте. Отдавна не бях писал във форума, но от няколко дена ме тормози един въпрос и за това реших да потърся отговор именно тук.
Мисля, че е редно да споделя малко информация за хранителния/тренировъчен режим, който спазвам, за да бъде по-лесно отговорено. Накратко, в момента целта е да се отървем от подкожните мазнинки, но същевременно да запазим колкото се може по-вече мускулна маса. Диетата съм я съобразил с основните правила за “чистенето” и с това как реагира тялото ми на дадените нутриенти. Ако трябва да говорим в цифри, храненията са на 3 часа, калориите са около 2200-300 на ден (-500 дефицит), приема на въглехидрати само сутрин и след тренировка (основно с нисък ГИ) и в грамаж, около 120-130 на ден (средно към ниско вългехидратно количество, като понякога зареждам). Мазнините пък са не повече от 50-60 грама ..
..и сега идваме на въпроса, количеството протеин което приемам е около 250-70 грама. Това високо количество, го приемам с надежда, че ще помогне за запазването на мускулната маса при тези ниски калории, въглехидрати и разбира се интензивни тренировки. Но напоследък се замислих, дали това количество се усвоява от организма ми, или просто доста излишни амино-киселини се складират като захари и мастни киселини, и като цяло този завишен прием, повече пречи, от колкото помага?
Доста се рових и четох, и като цяло на всякъде пише, че протеина е приятел, при топенето на мазнини .. но все пак количеството, което приемам не е малко. Ще се радвам ако някой, който има опит или познания за този въпрос, да сподели какво мисли.
08.06.14
12:51
Лично мое мнение, протеина няма нужда да е повече от 2.5 гр на кг !! Останалите калории допълни с мазнини .
08.06.14
13:41
Намали протеина със 100-на грама и увеличи мазнините.
Добре, ако примерно променя съотношението Б:М:В на 200:130:80 ? Това количество на мазнини, не е ли малко в по-вече и искам да попитам какво точно се случва със излишното количество на мастни киселини в организма? За излишните амино-киселините, съм чел, че се включва процеса глюконеогенеза и се преработват до глюкоза .. с мазнините също ли става така, или се складират дерктно като bodyfat (излишните) ?
09.06.14
16:19
Идеята е да компенсираш нужната енергия. Калорийният баланс няма да загуби значението си.
Когато намалиш белтъчините до не повече от 2.5 g/kg ще намалиш енергийния прием под запланувания, съответно трябва да компенсираш енергията. И понеже въглехидратите така или иначе са ти едно прилично количество, най-добре е това да стане за сметка на мазнини.
Да това го разбрах, но това което исках да попитам е .. как примерно при прием на белтък над 2.5г/кг , дори и в калориен дефицит, всичко над 2.5 не се усвоява напълно от организма (за хора, който не ползват андрогени). Така, в същият ред на мисли, какво става, ако приема на мазнини е над дневната доза (1г/кг мисля, че беше толкова) ?
09.06.14
16:46
Колко точно усвояваш - това няма как да прецениш без съответните медицински изследвания. Свръхприемът на белтъчини не е особено препоръчителен по причини, които не се изчерпват само с неговото усвояване. Какво се случва с допълнителното количество белтъчини - дълга история, зависи от доста неща.
Как прецени, че дневната доза мазнини трябва да е 1 g/kg - това също не е ясно... и поставя въпроса как толкова много хора успешно намаляват телесните си мазнини при нисковъглехидратно хранене (което значи значителен дял на енергията от мазнини).
09.06.14
16:59
казано от Marty на 09.06.14, 16:30:
Да това го разбрах, но това което исках да попитам е .. как примерно при прием на белтък над 2.5г/кг , дори и в калориен дефицит, всичко над 2.5 не се усвоява напълно от организма (за хора, който не ползват андрогени). Така, в същият ред на мисли, какво става, ако приема на мазнини е над дневната доза (1г/кг мисля, че беше толкова) ?
Не може така да се каже колко от протеина се или не се усвоява и къде е границата... по въпроса с мазнините - специално аз от известно време приемам по 2-2,5гр/кг, с телесните мазнини съм забелязал да се случват предимно хубави неща... Според мен повече от 1,5-2.0 гр/кг протеин не ти трябват. Освен това при равни калории съм забелязал, че нещата ми се получават по-добре при силно преобладаващи мазнини спрямо въглехидрати. Има известна доза индивидуалност тук разбира се, но във всеки случай докато не пробваш няма как да разбереш за себе си.
Да за белтъчините съм много съгласен (ако говориш за здравословна гледна точка) .. и може би това е основната причина, заради която искам да ги намаля.
Иначе дневната доза, имам спомени, че съм гледал подобна цифра по статиите и в часовете по биохимия се говореше за нещо от този сорт (грам на килограм), но предполагам и в този случай, нещата са много относителни .. както при всичко що се отнася за тялото .. тези стойности, норми и закони, просто е наивно да им се доверяваме и да ги следваме до запетаята .. това не е математика. В тялото, както знаеш всичко е адски комплексно и сложно.
Съгласявам се напълно с написаното от теб .. а на въпроса ми,явно ще се ровя в google science, че ми е интересно да си обясня, какво се случва с тези мазнини от биохимична и физиологична гледна точка. Мерси, все пак. (:
Мнението беше редактирано от Marty на 09.06.14 17:04.