Дневен прием на протеин при горене на мазнини

08.06.14
02:43

Здравейте. Отдавна не бях писал във форума, но от няколко дена ме тормози един въпрос и за това реших да потърся отговор именно тук.
Мисля, че е редно да споделя малко информация за хранителния/тренировъчен режим, който спазвам, за да бъде по-лесно отговорено. Накратко, в момента целта е да се отървем от подкожните мазнинки, но същевременно да запазим колкото се може по-вече мускулна маса. Диетата съм я съобразил с основните правила за “чистенето” и с това как реагира  тялото ми на дадените нутриенти. Ако трябва да говорим в цифри, храненията са на 3 часа, калориите са около 2200-300 на ден (-500 дефицит), приема на въглехидрати само сутрин и след тренировка (основно с нисък ГИ) и в грамаж, около 120-130 на ден (средно към ниско вългехидратно количество, като понякога зареждам). Мазнините пък са не повече от 50-60 грама ..

..и сега идваме на въпроса, количеството протеин което приемам е около 250-70 грама. Това високо количество, го приемам с надежда, че ще помогне за запазването на мускулната маса при тези ниски калории, въглехидрати и разбира се интензивни тренировки. Но напоследък се замислих, дали това количество се усвоява от организма ми, или просто доста излишни амино-киселини се складират като захари и мастни киселини, и като цяло този завишен прием, повече пречи, от колкото помага?

Доста се рових и четох, и като цяло на всякъде пише, че протеина е приятел, при топенето на мазнини .. но все пак количеството, което приемам не е малко. Ще се радвам ако някой, който има опит или познания за този въпрос, да сподели какво мисли.

Лично мое мнение, протеина няма нужда да е повече от 2.5 гр на кг !! Останалите калории допълни с мазнини .

Намали протеина със 100-на грама и увеличи мазнините.

09.06.14
16:14

Добре, ако примерно променя съотношението Б:М:В на 200:130:80 ? Това количество на мазнини, не е ли малко в по-вече и искам да попитам какво точно се случва със излишното количество на мастни киселини в организма? За излишните амино-киселините, съм чел, че се включва процеса глюконеогенеза и се преработват до глюкоза .. с мазнините също ли става така, или се складират дерктно като bodyfat (излишните) ?

Идеята е да компенсираш нужната енергия. Калорийният баланс няма да загуби значението си.
Когато намалиш белтъчините до не повече от 2.5 g/kg ще намалиш енергийния прием под запланувания, съответно трябва да компенсираш енергията. И понеже въглехидратите така или иначе са ти едно прилично количество, най-добре е това да стане за сметка на мазнини.

09.06.14
16:30

Да това го разбрах, но това което исках да попитам е .. как примерно при прием на белтък над 2.5г/кг , дори и в калориен дефицит, всичко над 2.5 не се  усвоява напълно от организма (за хора, който не ползват андрогени). Така, в същият ред на мисли, какво става, ако приема на мазнини е над дневната доза (1г/кг мисля, че беше толкова) ?

Колко точно усвояваш - това няма как да прецениш без съответните медицински изследвания. Свръхприемът на белтъчини не е особено препоръчителен по причини, които не се изчерпват само с неговото усвояване. Какво се случва с допълнителното количество белтъчини - дълга история, зависи от доста неща.
Как прецени, че дневната доза мазнини трябва да е 1 g/kg - това също не е ясно... и поставя въпроса как толкова много хора успешно намаляват телесните си мазнини при нисковъглехидратно хранене (което значи значителен дял на енергията от мазнини).

09.06.14
16:59

казано от Marty на 09.06.14, 16:30:

Да това го разбрах, но това което исках да попитам е .. как примерно при прием на белтък над 2.5г/кг , дори и в калориен дефицит, всичко над 2.5 не се  усвоява напълно от организма (за хора, който не ползват андрогени). Така, в същият ред на мисли, какво става, ако приема на мазнини е над дневната доза (1г/кг мисля, че беше толкова) ?

Не може така да се каже колко от протеина се или не се усвоява и къде е границата... по въпроса с мазнините - специално аз от известно време приемам по 2-2,5гр/кг, с телесните мазнини съм забелязал да се случват предимно хубави неща... Според мен повече от 1,5-2.0 гр/кг протеин не ти трябват. Освен това при равни калории съм забелязал, че нещата ми се получават по-добре при силно преобладаващи мазнини спрямо въглехидрати. Има известна доза индивидуалност тук разбира се, но във всеки случай докато не пробваш няма как да разбереш за себе си.

09.06.14
17:03

Да за белтъчините съм много съгласен (ако говориш за здравословна гледна точка) .. и може би това е основната причина, заради която искам да ги намаля.
Иначе дневната доза, имам спомени, че съм гледал подобна цифра по статиите и в часовете по биохимия се говореше за нещо от този сорт (грам на килограм), но предполагам и в този случай, нещата са много относителни .. както при всичко що се отнася за тялото .. тези стойности, норми и закони, просто е наивно да им се доверяваме и да ги следваме до запетаята .. това не е математика. В тялото, както знаеш всичко е адски комплексно и сложно.
Съгласявам се напълно с написаното от теб .. а на въпроса ми,явно ще се ровя в google science, че ми е интересно да си обясня, какво се случва с тези мазнини от биохимична и физиологична гледна точка. Мерси, все пак. (:

Мнението беше редактирано от Marty на 09.06.14 17:04.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1