08.06.14
01:53
Всеки рано или късно се изправя пред страховете си. И така, днес реших да спра да stalk-вам чужди дневници и да си направя свой.
Накратко историята на живота ми - активен спортен живот ( спортни танци, волейбол, джогинг и тае-бо), последвано от неприятна контузия и дискова херния на L5 S1. Няколко месеца лечение на легло, пълно обездвижване и резултатът - +30кг. Няколко години бяха изгубени в самосъжаление, страх от болката и отрицание. Най-трудното нещо беше да се погледна в огледалото и да приема, че вече това е моето тяло, аз трябва да го обичам и да се грижа за него. Защото това съм аз. Дойде време да си стъпя на краката. Последната година и половина започнах да ходя на фитнес(но не редовно) и на стадиона. Закрепнах и добих увереност. Качих малко мускулна маса и намалих малко процента на мазнини. Килограмите обаче започнаха едва този месец да се променят. В момента съм на НВД, тренирам с треньор 3 пъти седмично, 2 пъти ходя на кунг-фу и (понякога) ходя в почивните дни до стадион Раковски.
Опитвах периодичното гладуване, за съжаление с него качвам килограми. Преди година бях на диетолог, не се разбрахме обаче за тренирането и 1 път колабирах във фитнеса. Диетата беше на принципа на разделното хранене 5 пъти дневно ( много ми е трудно да ям повече от 2-3 пъти на ден, което се опитвам да коригирам). Отделно опитвах и преди това разделно хранене и за кратък период свалих няколко килограма, последва застой и след това ги качих отново. :)
В момента: Старая се да редувам 3-4 дни НВД с 1 ден нормално хранене.
Цел ~ 55-60кг, с поддържане на мускулна маса. ( С времето осъзнах колко е важно това животно)
Поради перманентната умора и липса на витамини, в дните когато тренирам взимам и Animal pack. Също така кофеин на таблетки и Л-карнитин. Често забравям да пия вода - това е навик, който също се старая да изградя в момента. Спя нормално около 6-7 часа, работя в офис.
И така, от утре смятам да записвам както ям и колко тренирам, за да имам по-добро виждане над нещата и за да събирам мнения и препоръки.
Хубава вечер :)
Темата беше редактирана от Elise Ray на 26.07.14 09:51.
Водата е много важна. Не я забравяй. Пий.
Аз винаги съм пила много малко вода. От 2 месеца пия по около 2.5 литра дневно. Кожата ми определено се подобри и подмлади, да не говорим за всички други ползи.
Мнението беше редактирано от maria на 08.06.14 10:01.
08.06.14
13:45
Струва ми се, че от разделното хранене по-можеш да качиш килограми, отколкото да отслабнеш. Яж си по 2-3 пъти на ден. Може и да увеличиш съня с 1 час.
Ставане: 8:00 / 5 часа сън/
2 чаши хладка вода със сока на един лимон
10ч. 100гр. череши / 10.30 кофичка кисело мляко
11ч. кафе с няколко капки мляко / оказа се, че имам проблеми с лактозата/
13ч. пилешко филе, няколко лъжици извара и 1 домат
17ч. пак 100гр череши :( Обожавам ги и днес реших, че е точно денят, в който ще прегреша с тях, хаха :)
20ч. Салата маруля и домат, извара
Вода: още нямам 2 литра, но до края на вечерта ще ги направя.
Jumpy Sunday кардио ден :D
15 минути велоаргометър
200 скока на въже
3х10 напади на крак
3х20 клека с лост
3х15 повторения с дъмпел за бицепс / 1х4кг, 2х6кг/
3х15 повторения с дъмпел за рамо / 1х4кг, 2х6кг/
3х50 Jumping Jacks
2х10 Squat jump
Стречинг
.. И дъъълга 2-часова разходка в парка. След скоковете от клек ме заболя прасеца на единия крак и го приех като знак, че трябва да спра. :)
P.S. Благодаря за коментарите, много ме зарадвахте. :)
@ Антон: Опитвам се да ги докарвам 8 часа, но обикновено не ми се получава. И аз забелязах, че с разделното хранене не върви, но още си търся моето.
Какво мислите за закуската? Чета доста различни мнения по въпроса, аз не съм свикнала да закусвам и напоследък го правя само защото чувам от всякъде колко е важно.
08.06.14
23:16
Като не ти се закусва недей.
Мерси, Хрис! :*
Така... до сега:
1 чаша вода с лимон
1 кафе с малко мляко
150гр пилешко месо / варено, без допълнително мазнини и подправки/
1 средно голям домат с малко зехтин
1 варено яйце
1 кофичка кисело мляко
1,50л. вода
За вечерята и тренировките ще пиша по-късно :)
09.06.14
17:05
казано от Мария на 08.06.14, 22:06:
Какво мислите за закуската?
От грубо казано 6 месеца не закусвам, преди това ~20 повече или по-малко съзнателни години не съм пропускал закуската, не съм забелязал да ми е повлияло по какъвто и да е начин на начина на живот, работоспособността, тренировките, въобще каквото се сетиш... Та ако не ти се закусва нищо няма да ти стане ако не го правиш, стига да си набавяш необходимата енергия от останалите хранения.
Едит: 2-3 хранения ако е изпълнено горното условие също биха могли да са напълно достатъчни. За водата - ако си държиш една половинлитрова бутилка вода на бюрото и я пълниш/допълваш своевременно няма да забравяш да пиеш.
Мнението беше редактирано от Мартин Томов на 09.06.14 17:09.
Вечеря: пилешко филе с домашна лютеница и малко сирене.
Стигнах до извода, че определено ми трябва кантар, за да мога да си меря порциите, че нещо ми е трудно да ги преценявам.
Тренировка с инструктор:
10минути тичане и ходене под наклон
12 серии х 20 повторения за бицепс
4 серии х 20 повторения за рамо
8 серии х 20 повторения за гърди
10 бърбита
2 х 20секунди планк
10 повторения планк с изправяне на лактите и връщане в изходна позиция ( не знам как се казва :( )
~120 повторения различни видове коремни преси, които май ми бяха почивката между сериите :)
@Мартин, и аз мисля че няма смисъл да се товаря излишно със закуска, когато нямам никакъв апетит сутрин. Проблема е, че трудно преценявам дали храненията са достатъчни. Много дълго време се храних с много малко храна и стомаха ми е доста свит. Реално ми стига много малко, но ме е страх, че обикновено съм в недостиг на калории. Но какво пък, сега с повече трениране и следене може да ми се отрази добре :)
Сън: 6 часа
До сега: 1 кафе с мляко, 500мл. вода, 4 сладки - колежката има рожден ден... не успях да се сдържа и ми стана малко лошо след като ги изядох. Доста лошо начало, хаха :)
За обяд съм си приготвила 1 домат, 100гр. пилешко филе -варено, без подправки и задушени броколи и карфиол.
Фейлнах нещо с обяда... Не успях да си изям пилето и наблегнах на зеленчуците. Сега отивам да поритам и поскачам малко. Тези тренировки са все още предимно кардио за мен. Още ориентацията и координацията са истинско предизвикателство. Но е забавно и не е лежене пред телевизора вкъщи.
И така.. За довечера имам пилешко и домати хахаха
Сън: 7 часа
Вода: 2л.
1 кафе с мляко
2 шоколадови бонбона ( тези рожденици нямат край!!)
1 овчарска салата
2 часа преди тренировка ще изям една кофичка кисело мляко.
варено пилешко филе и малко кашкавал за вечеря.
Тренировка с инструктор:
10 минути пътека
40 напади
50 клека
Step-Up to Balance 80 повторения
hip abductor - 3x30
plank - 2x20sec.
side plank 3x10sec.
plank с изправяне на лактите и връщане в начална позиция - 10 повторения
120 коремни преси
80 странични коремни преси
10 минути пътека
Мнението беше редактирано от Elise Ray на 13.06.14 13:01.
Сън: официално 7 часа, но реално бях много изморена и не успях да заспя поне час, след като легнах и се събудих около час по-рано :(
Направих си кафето с малко мляко
10 черешки(sun)
За обяд: пържола от пилешко бутче със сотирани тиквички, чушки и патладжан.
1 кафе с мляко.
Мнението беше редактирано от Elise Ray на 12.06.14 15:04.
Успех и от мен. Подкрепям мнението на Мартин, че не е нужно да се насилваш да закусваш, ако нямаш желание. Една активна тренировка рано сутрин на чист въздух може много добре да ти регулира апетита и обмяната.
Здравейте,
Вчера не ми остана време да си попълня дневника. Прибрах се ужасно уморена след тренировка, затова сега ще допълня каквото липсва.
Тренировка с инструктор 12.06:
10 минути пътека
15 минути скачане на въже
Knee Lift-Leg Kick Combo 3х20
Lateral Leg Raises 3х20
Rotating Leg Lifts 3х20
Standing Leg Raises 3х20
hip abductor 3x20
hip adductor 3x20
бицепс 3x30 повторения
трицепс 3х30 повторения
гърди 3х30 повторения
пътека - още 10 минути
Преди тренировката изядох една вафла и ми стана лошо.. после пих много вода и след тренировката бях пушка :)
Вечеря: Варено свинско, без мазнини и без подправки и салата от домати, краставици и чушка.
Тази сутрин изпих един айрян и още допивам сутрешното кафе.
Мисля да си дам заслужена почивка днес, след комбото от N на брой тренировъчни дни.
@Yukki, Здравей и благодаря :) Цяла седмица се опитвам да стана по-рано, за да тренирам и сутрин преди работа... обаче все още се боря със себе си и някак вечерните тренировки са ми доста по-приятни. Но наистина мисля, че ще е много приятно, а и ще помогне да си регулирам някак храненията. :)
Весел уикенд пожелавам на всички! (F)
П.С. Резултатите от 04.05 до 12.06 - -4,5кг. / -3 см в талията / -1 см бедра. (от неделя до четвъртък - 600гр) Не мога да преценя дали съм доволна или не. Изглежда ми малко, но имайки предвид колко съм непоследователна с храненето, може и да е добре.
Другата седмица по-добре :))
Мнението беше редактирано от Elise Ray на 13.06.14 11:19.
Обяд: Пилешко бон филе с половин лимон
Салата: Домати с моцарела
Следобедно кафе с мляко
Все пак мисля да тренирам малко днес. Ей така за настроение :)
Здравейте!
Уикенда си починах хубаво на плажа ( никакви тренировки, само дълги разходки (tmi) , предимно плажна храна -плодове, зеленчуци и малко риба).
Слънчева и спокойна седмица на всички!
Закуска: кафе с мляко
Обяд: пържола от пилешко бутче на скара, салата с цвекло и моркови, половин домат и 50 гр. сирене :D
Следобед ще ударя едно кафе и в 5 съм на тренировки във фитнеса.
Тренировка във фитнеса с инструктор:
10 минути кардио
Рамена - 4 серии по 40 повторения
Бицепс - 4 серии по 20 повторения
Гърди - 8 серии по 15 повторения
Трицепс - 4 серии по 20 повторения
Коремни преси / за горна, долна и странична коремна мускулатура/ - 12 серии по 20 повторения
Plank 3 х 20 сек.
Upper plank 3 x 20 сек.
Plank с един крак вдигнат 2 х 15 (тук има какво да се работи хахаха )
Side plank 6 x 15 сек. ( общо и за двете страни)
20 минути на пътеката - редуване на бързо ходене (на 6)и тичане на 10
И едно хубаво разтягане му ударих вкъщи (sun)
Вечеря: Домати със сирене и извара.
Общо вода за деня 2л. до сега, мисля да я докарам до 2,5 :)
16.06.14
20:53
казано от Elise Ray на 09.06.14, 22:01:
Проблема е, че трудно преценявам дали храненията са достатъчни. Много дълго време се храних с много малко храна и стомаха ми е доста свит. Реално ми стига много малко, но ме е страх, че обикновено съм в недостиг на калории. Но какво пък, сега с повече трениране и следене може да ми се отрази добре :)
Тази тема може да ти помогне много: http://www.bb-team.org/forums/viewthread/32063
Притеснително е, да не кажа стресиращо, когато човек има неясноти, а в същото време трябва да свърши сериозна работа.
Това го преборвам като търся отговори на въпросите си, вместо да седя и да се притеснявам.
Успех и ще те следя!
Благодаря за линка, Теди, наистина е много полезен. Важно е всеки да намери идеалния и работещ за него метод, но май това е и най-трудната част :)
И така.
Кунг-фу дей ( или казано по друг начин - да се научим кое е ляво и дясно, как НЕ трябва да ритаме и как да не обръщаме внимание на синините по ръцете си)
Вода: 1,5
Закуска: 1 кофичка кисело мляко
1 кафе с мляко
Обяд: пилешко на плоча, салата домати със сирене
1 Корни преди тренировка ( леко ми прилоша малко преди да дойде времето за трениране и гледах да събера малко енергия)
1 бира след тренировка (който се цепи от колектива... знаете какво се случва ;) )
Вечеря: 100гр варено пилешко филе, 2 парченца кашкавал.
Сладки сънища (F)
18.06
Вода: над 2 литра
Закуска: сок от грейпфрут, кафе с мляко
Обяд: Пиле на грил / 100-150 гр./ Салата Табуле
Следобед: Кафе с мляко
Вечеря: Домашно пиленце/ варено/, салата домати и краставици
Тренировка:
Общо кардио: 50 минути / 20 минути тичане, 15 минути ходене под наклон, 15 минути крос-тренажор/
Клекове: 60 повторения / нормални, със събрани крака и с крака в страни/
Напъди: 40 повторения
Кикове: 120 повторения / в страни, назад, напред/
Подскоци: минута и половина / 3 пъти по 30 секунди/
Step-Ups с кик: 3 серии по 20 повторения
Adductor / Abductor: по 4 серии по 20 повторения с 10 секунди задържане между повторенията
Коремни преси: 160 повторения / къси, пълни, за страничната коремна мускулатура с 5кг тежести и редуване лакът към коляно/
Plank: 4 х 20 секунди / висок и нисък/ 2 по 20 секунди странично
Общо времетраене: ~1 час и 45 минути.
Лягам си. Смачкана съм.
Днес не тренирах. Не успях да се възстановя от вчера. Едва се движа и при вдишване ме боли много под гръдния кош в дясно.
Надявам се с повече сън да се оправя и утре да съм пушка :)
Сън: 8 часа
Закуска: банан
Втора закуска: бисквити Белвита / знам, че не е никак хубаво, но нямах сили да мръдна/
Кафе с мляко
Обяд: Запечени тиквички със спанак, 1 яйце
Вечеря: Тиквички пълнени с моркови, копър, лук и тиквичка, на фурна. 80грама варено свинско
100тина грама череши
Лягам да почивам :)
Лека и спокойна вечер! (F)
20.06
Кунг-фу дей / ~1.5ч. тренировка/
Сън: 8 часа и 30 минути
Вода: 1,5л
Закуска: 100гр. череши
Кафе с мляко
Обяд: Пилешко на скара, 1 домат
След обяд: 1 кофичка кисело мляко
Една бира
Вечеря: 80gr варено свинско, 50gr кашкавал
Мнението беше редактирано от Elise Ray на 20.06.14 23:11.
Нов ден, ново измерване. Резултатите:-6.5кг от първото ми измерване в началото на май месец. И -2кг от началото на дневника. Липсват сантиметри в талията и ханша най-вече и малко в бедрата.. Гръдната обиколка при мен е непроменлива величина, за добро или лошо :).
Наспах се добре - малко над 8 часа.
Направих си фреш от гейпфрут и половин лимон за закуска :)
Хубав ден на всички!
21.06.14
10:12
казано от Elise Ray на 21.06.14, 09:57:
Нов ден, ново измерване. Резултатите:-6.5кг от първото ми измерване в началото на май месец. И -2кг от началото на дневника. Липсват сантиметри в талията и ханша най-вече и малко в бедрата.. Гръдната обиколка при мен е непроменлива величина, за добро или лошо :).
Наспах се добре - малко над 8 часа.
Направих си фреш от гейпфрут и половин лимон за закуска :)
Хубав ден на всички!
Ма как за ЛОШО!!!???
Абе... не е много удобно за тичане ;).
http://9gag.com/gag/3830013/10-problems-that-only-busty-girls-have
Съботно-почивно-чийтърско
Фреш грейпфрут с малко лимон
Кафе с мляко
Катма с филе и кашкавал
150гр. Гуакаморе
1 бира
150гр варено свинско
Салата домати и краставици
Малко тренировка вкъщи:
Разтягане и опити за сближаване с един самоучител по йога :)
Днес си поспах едно 10 часа :) Много съм доволна и щастлива и усмихната хахах :)
Откъм храна положението е зле.. до сега хапнах малко сурови ядки и 30гр кашкавал. Ще си направя една салатка след малко.
А довечера съм на суши, но обещавам на себе си, че няма да ям от вкусните хапки с Филаделфия и няма да се правя на герой с ядене на повече, отколкото ми е нужно!! :)
За тренировката:
http://www.dailyhiit.com/hiit-blog/hiit-workout/full-body-workout/pilates-full-body-blast/ - без Jump Lunges и Ball Plank Roll Ins + Pushup. Последното, защото нямам топка, но може би е идейно да си купя една.
Отделно от това мисля да отделя по 10тина минути този месец за http://www.pinterest.com/pin/132152570290765813/
[edit] Упражненията горе ми дойдоха доста леки, вкарах и още 5-6 серии за дупето и увеличих дадените бройки.
Хубав и слънчев ден на всички! (F)
Мнението беше редактирано от Elise Ray на 22.06.14 15:19.
23.06.2014
Сън: 5ч
Вода: 1.5л
Закуската я пропуснах пак, но и нямах желание за нея.
Кафе с мляко, което пих цял ден. Трябва да спра да слагам мляко в кафето, че после ме заболя пак корема. :(
Обяд: Тиквички на фурна, пълнени с тиквичка, лук и морков. Няколко хапки салата с домати и сирене и около 60гр. варено свинско.
След тренировката: 15 череши ( нямам везна и ми е трудно да преценявам грамажа)
Салата с домати и сирене и няколко лъжици извара и малко кашкавал
Тренировка с треньор във фитнеса:
30 минути редуване на скачане с гирички и step up balance exercise с кик, когато съм горе и гирички, като за степа искам да отбележа, че вече е доста по-високо отколкото в началото. :)
60 клека
40 напъди
4 х 10 adductor със задържане
4 х 10 abductor със задържане
250 повторения коремни преси / за горна, долна и странична мускулатура, 100 повторения от тази бройка бяха на уреди за коремни преси/
Plank / горен, долен и страничен с ръка горе / по 20 всеки вид и 10 секунди страничен с изправена ръка и вдигнат крак (Успях за първи път! :) )
30 минути много бързо ходене под наклон.
Мнението беше редактирано от Elise Ray на 23.06.14 21:07.
24.06
Вода: 1.5л
Закуска: 150гр череши
Кафе с мляко
Обяд: печени тиквички с доматен сос, шопска салата
Преди тренировка: 1 домат с 1 парче сирене и 1 парче кашкавал
След тренировка: 1 бира, няколко парченца кашкавал, 2 лъжици извара
Тренировка: ~ 90 минути тренировка кунг-фу
Мнението беше редактирано от Elise Ray на 24.06.14 22:53.
http://fitbottomedgirls.com/2014/06/the-7-training-mistakes-youre-making-and-how-to-fix-em/
Много приятна и полезна статия. :)
Денят започна добре, но спах прекалено малко/ няма 6 часа/. Тази седмица съм от 7 на работа и ставам в 5,30ч. Вчера се прибрах от тренировки към 11 :(
Та.. Сутринта изпих сока от 1 лимон с 2 чаши вода.
Направих си голяяямо кафе с няколко капки мляко.
Обаче в офиса пак има рожденици - 2 шоколадови бонбона и 1 суха паста :(
Довечера ще потичам за тяхно здраве хаха :)
Хапнах овчарска салата за обяд. Изобщо не съм гладна. От утре ще започна режима, който треньора във фитнеса ми даде, малко за разнообразие. И за да видя как ще ми подейства. Той е отново с ядене по 5 пъти на ден, което ще е трудно за свикване, но промяната е хубаво нещо. :)
Преди тренировка:
1 капсула кофеин, 1 л-карнитин.
Вечеря: половин малка вегетарианска пица
Тренировка:
Пътека: 20 минути бързо ходене под наклон
Гърди: 8 серии х 20 повторения
Бицепс: 4 серии х 20 повторения
Трицепс: 4 серии х 30 повторения
Корем: 16 серии х 10 повторения
Слабо беше днес, а храната беше зле. Има и такива дни :)
Лека вечер! (F)
Мнението беше редактирано от Elise Ray на 25.06.14 21:56.
26.06
Сън: 5 часа и 30 минути :(
След ставане: 2 чаши вода със сока от 1 лимон
2 часа по-късно (около 8,30) пълнозърнест кроасан с масло
Към 11: 8 бадема
Обяд /около 13ч/ 150гр салата домати с печен патладжан, 150гр пилешко филе
Преди тренировка: 1 кафе (без мляко!)
Вечеря: Салата от 1-2 домата, половин краставица и сока от половин лимон.
Довечера ще тренирам без инструктор, та мисля да се раздам добре. По-късно ще опиша как е минала тренировката.
Ох, не знам как ще се раздадеш като за деня имаш не повече от 600 калории. Честно, не знам как издържате така, но аз ако съм, ще се гътна :D Иначе си много постоянна, евала за това.
То това не е хубаво... мъча се да ги докарам повече калориите, ама нейсе. А и боря лоши навици от предишни гладни години хахаха :) Решила съм да си купя кантарче да си меря храната ( за да мога да им смятам по-адекватно калориите) и да си ги опаковам предварително и да си лепя бележки да не ги забравям и така да идвам на работа хахахах :))
26.06.14
15:15
Така, най-много да полудееш.... Не е хубаво постоянно да се мисли за храна. Просто знай калориите на храните, които по често присъстват в менюто ти и съответно са ти любими. Това би било достатъчно за да знаеш колко си изяла и някога ако сметнеш, че не ти достига да знаеш какво точно да хапнеш за да стигнеш желания брой калории. Иначе не е лоша идея да си вземеш кантар понякога, просто се налага да си изградиш някакъв усет към количеството храна. Успех! :)
Благодаря за съветите, Ивче. Аз тепърва се уча да ям, та ми е голяма каша, но видях, че само със спорт не става. Така че като цяло дневника е главно посветен на това да свикна колко, как и т.н. И по възможност да не съм постоянно с голям калориен дефицит.
Днес пих вода с лимон, кафе
1 Нестле мюсли с натурален шоколад. Знам, че не струва но умирах от глад вече.
1 банан
Пилешка пържола от бутче, 150 грама салата домати и патладжан
Следобеда смятам да огранича сериозно въглехидратите, защото сутринта ги наваксах (tmi)
Довечера съм на кунг-фу. Не знам още какво ще вечерям, но знам, че след тренировката ще има бира (само една, не че не мога повече... )
28.06
Сън: 6 часа с кратки пробуждания
Вода със сока от 1 лимон
2 варени яйца с малко парче сирене
60гр. пуешко филе
половин парче бисквитена торта
1 кафе
След тренировката:
200гр череши
салата с домати, малко сирене и зехтин
Между всяко едно от гореспоменатите хранения има около 2 часа време.
Тренировка:
1км тичане на пътеката( 9 и 10 скорост)
4х50 скока на въже /общо 200
4х50 jumpin jacks / общо 200
4х30 клека / общо 120
4х 20сек. plank
4x10 преминаване от нисък във висок plank
3x10 / на страна/ страничен plank
3x20 russian twist
3x20 bridge exercise
2x10 вдигане на краката до свещ
2х5 burpees / малко, но от сърце/
И те така. :) Довечера може би ще ударя една бира или 1 джин, но ще гледам е без разредител и с много вода хаха :)