26.05.13
18:03
казано от alle на 26.05.13, 12:27:
Здравейте, имам въпрос - правилно ли е ако единствените приемани въглехидрати идват от зеленчуци+млечни продукти? т.е. гледам да си набавя единствено белтъците (които за моите 80кг. са 240г.), а останалото са ми ядки (предимно сурови бадеми и лешници) и зеленчукови салати? Пробвал съм да смятам въглехидрата и със сигурност не надвишава позволеното (80г).
Освен това, как се смятат калориите при храни, приготвени със зехтин? Мазнините дават най-много калории, а някои храни поемат доста при приготвянето. Примерно си правя тиквички на фурна, на които се слага зехтин - ако смятам само тиквичките, калориите са ОК, ама това от зехтина.. то е ясно, че не може да се сметне точно, но да питам. Също например яйца на очи (приготвени със зехтин) - знам, че трябва да са варени, ама на човек му се прияжда малко разнообразие :) Благодаря
Не е хубаво да се пече/пържи със зехтин, кокосовото масло от растителните е най-подходящо за обработка или краве масло.
Мнението беше редактирано от Petq Pavlova на 26.05.13 18:10.
01.06.13
17:03
Здравейте имам въпрос.
Висок съм 184 см., 84 килограма съм и съм на 22 години.
Видях препоръките за този режим и според тях се получава съотношение на В:Б:М - 18%:33%:49%
Според вас нормално ли е това съотношение за този тип режим, и проблем ли ще е да го променя малко на 20%:35%:45%?
Едва ли 1-2% ще променят каквото и да било, но основното тук е, че колкото по-ниски са въглехидратите, толкова по-голям е ефектът. Така че е по-добре да мислиш за свалянето вместо за качването им.
16.06.13
23:00
Добре и аз така си мислих.
18.06.13
15:06
Здравейте,
Опитвам се да направя нещо като въглехидратна ротация. Един ден РБД на ~ 100% и един ден НВД на ~ 70%.
Проблемът ми е денят на НВД - калориите са 1200. Тежа 55 кг и затова разпределението ми е следното В - 56гр, П - 145 гр., М - 45 гр
Това, което ме притеснява са мазнините - не са ли прекалено малко? Може и аз да не смятам вярно разбира се...
И ако пък е вярно, може ли да са така през деня:
09:00 П - 30, М - 10, В - 15
12:30 П - 45, М - 15, В - 40
16:30 П - 25, М - 10, В - 0
20:30 П - 45, М - 10, В - 0
Важно е да кажа, че няма да тренирам в този ден.
18.06.13
15:54
Колко мога да ги намаля? Въглехидратите са по 1 гр на кг.
Ориентировъно може да си ги сметнеш М/П/В 50/35/15 (може и 10 % въглехидрати, за сметка на мазнините). Това все пак е само предложение, въпреки, че тия проценти са ориентировъчни. Аз вече не виждам смисъл да се придържам към каквито и да е сметки и ям каквото ми се яде, въпреки че приемам доста малко въглехидрати- по 40-50 гр.
Мнението беше редактирано от Петър на 18.06.13 16:02.
домашно приготвеното кисело мляко подходящо ли е в закуската при НВД? говорим за около 200-300 гр. на ден заедно с овеса примерно.. разбрах,че се избягва главно заради нишестето добавяно в купешките млека..
Може ли за закуска да се ядат тези бисквити Belvitа, гледах им таблицата и имат що годе ниски стойности.
В зареждащите дни калориите са над КБ или точно на КБ. Моят КБ е 3300 кал.
казано от Stefan Denkov на 01.07.13, 19:11:
Може ли за закуска да се ядат тези бисквити Belvitа, гледах им таблицата и имат що годе ниски стойности.
По добре да са обикновенни бисквити :)
28.07.13
11:48
казано от dobrewski на 28.07.13, 05:59:
казано от Stefan Denkov на 01.07.13, 19:11:
По добре да са обикновенни бисквити :)
Най-добре да не са никакви.
Здравейте! Искам предварително да се извиня за въпроса, който ще задам, но изчетох доста статии и въпреки това не мога да си съставя НВД. Ще съм много благодарна ако някой ми даде някакви насоки. Висока съм 153, тежа 46кг и съм на 21г. Тренирам от 5 месеца, 4 дни в седмицата. Предварително благодаря на всички и се извинявам още веднъж.
За да се придържаш към НВД диета, трябва да ядеш продукти, които не съдържат (или са с много малко) въглехидрати. Това са меса и млечни продукти основно.
http://www.bb-team.org/articles/907_otslabvane-s-nisko-vaglehidratna-dieta-nvd
07.08.13
16:25
Здравейте, днес ми е първият ден на НВД и се чудех дали менюто ми за деня е правилно и съответно, ако има нужда от корекции да са още в началото (момиче съм на 18г, 164см, 61,5кг и тренирам всеки ден от седмицата - 4 пъти фитнес и 3 пъти бокс) :
закуска: овесени ядки (40г.), кисело мляко (50г.), праскова и банан (по 100г.)
междинно хранене: сурови фъстъци (30г.)
обяд: пилешка пържола (190г.), гарнитура: домати и извара (70г.)
следобед: сурови фъстъци
вечеря: салата (домати), 2 яйца и извара (100г.)
Добавяме около 2 литра вода и час и половина бокс и всичко е готово.
казано от Елина Петкова на 07.08.13, 16:25:
Здравейте, днес ми е първият ден на НВД и се чудех дали менюто ми за деня е правилно и съответно, ако има нужда от корекции да са още в началото (момиче съм на 18г, 164см, 61,5кг и тренирам всеки ден от седмицата - 4 пъти фитнес и 3 пъти бокс) :
вечеря: салата (домати), 2 яйца и извара (100г.)Добавяме около 2 литра вода и час и половина бокс и всичко е готово.
Закуската не е подходяща- по-добре яж пак яйца. Увеличи мазнините и ако имаш възможност замени фъстъците с ядки.
07.08.13
17:21
казано от Петър на 07.08.13, 16:30:
казано от Елина Петкова на 07.08.13, 16:25:
вечеря: салата (домати), 2 яйца и извара (100г.)Добавяме около 2 литра вода и час и половина бокс и всичко е готово.
Закуската не е подходяща- по-добре яж пак яйца. Увеличи мазнините и ако имаш възможност замени фъстъците с ядки.
Мерси много, но кога да ги ям въглехидратите тогава?
Moже като някаква гарнитура към основните, плодове през деня, малко шоколад или въобще без тях- ти си избираш.
07.08.13
17:49
Звучи перфектно, още веднъж благодаря :))
Здравей те на всички и браво на автора :)
Запознат съм с нещата преди бях на НВД и отслабнах за 2 седмици може би 2-3 кг.Понеже ми писна защото много съм гладувал диети и така на татък спрях диети те п.с не можах да изчистя мазнинката по корема.Сега пак ще я почвам на 18 г 75 -76 кг 180-181(различно ме изкарват) сметнах всичко и ми излиза кб като и множих по 1,75 за активността ми излиза КБ-4979 ОКБ-4479 АДСКИ МНОГО МИ СЕ ВИЖДА затова пиша използвам съм калколатора посочен от автора нека да споделите как ви се вижда искам да кажа че тренирам футбол което прави 5 тренировки за седмицата + 3 във фитнеса отива в много тежко.но аз съм го сметнал с по-малко някой път може да я няма тази тренировка.
За менюто ще кажа продуктите пък грамове и други ще смятам по време на диетата
-овесени ядки,(трици),маслини,извара,сирене(по-рядко),ядки,сметана,масло,зеленчуци,месо,хляб(пълнозърнест),яйца,кашкавал,майонеза,риба(това е към месата но да отбаележа) това е моля да помогнете за горното за ОКБ да не съсипвам нещата :) благодаря
16.10.13
15:56
Здравейте :) Благодаря на автора за толкова изчерпателната информация за НВД в една тема :)
Реших и аз да започна НВД с цел да отслабна - искам да изчистя мазнините от тялото си и в следващите месеци да направя тялото , което искам от толкова много време . Висока съм 163 см , тежа 64 кг и процента мазнини ми е 20 :( Можете да погледнете мерките ми в профила . Имам и дневник , в който може да видите подробно към какво се стремя , за да можете да ми дадете по-добри съвети .
В менюто си мога да включвам следните храни : пилешко филе , риба - скумрия , кисело мляко , извара , сирене , яйца , зеле , моркови , краставици , домати , маруля (подправени със зехтин) , ленено семе , орехи , овесени ядки , грейпфрут , ябълки , елда , хляб Вита/Бонус , фъстъчено масло , ориз - бял/кафяв (за предпочитане е кафевият , знам) , царевица , банани - последните 3 са за зареждащия ден ... и това са общо взето , не знам дали пропускам някоя , но това са основните , които мога да си позволявам да купувам .. поне за момента :)
Искам да помоля някого да ми направи примерен режим , защото аз нещо не мога да си изчисля всичко правилно и да си го разпределя и ..
Тренировката ми може да е или сутрин , или следобед .
Много ще се радвам на отзиви :)
Мнението беше редактирано от Work for my Dreambody на 16.10.13 16:04.
Здравейте! Нова съм във форума и малко се пообърках..
Висока съм 162см, тегло 52 кг, мазнини 19,8%, възраст 29г.
Целта ми е да сваля 3-4 кг и да се задържа на това тегло.
BMR=1316
ОКБ= 1309
Може ли някой да ми подскаже, до колко калории максимално мога да приемам на ден, за да постигна целта си за около месец?? Спорт (кардио) х 3 седмично по 1.5 час. По коя величина всъщност трябва да се ориентирам?
Надявам се да не съм изнервила много с първолашкия си въпрос, ще се радвам на отговор...
Поздрави
08.01.14
16:01
Здравейте и от мен и за много години!
Нов съм в тези неща със спазването на диети и изчисляването на BMR/ОКБ (не че е много трудно да се изчисли :D).
Тренирам 3-4 пъти в седмицата, но не в зала а само street fitness (ех тоз английски :D).
Допреди седмица гледах да правя г/д същия брой тренировки за корем на седмица, след всяка тренировка, но сега правя всеки ден.
Цялата тренировка е с продължителност до 50 мин. +-
Поради контузия в коляното, не мога да бягам или карам колело (все още).
И тука идва въпроса, как да изчисля процента? Средно ли, под средно ли?
И последен въпрос.
На някои места чета, че НВД трябва да е в съотношение 25% белтъчини:60% мазнини:15% въглехидрати. Стойностите са ориентировъчни.
Погледнах калкулатора, които е даден на първа страница и там е показано 45%:45%:10%. -> http://www.freedieting.com/tools/nutrient_calculator.htm
Може ли съвет по кое да тръгна? :D
От 4 дни се опитвам, някак си, да настроя НВД диетата.
Тъй като е зимно време, взех и мултивитамини от допелхертз.
Всяква критика се приема, тъй като почти нищо (да не кажа нищо :D) не разбирам.
Поздрави.
ПС. Разбрах защо има такива разлики в процентите.
Тази с повече мазнини е високомазнинна.
Мнението беше редактирано от Любомир Полянов на 08.01.14 21:14.
05.03.14
22:25
Отговорите на всички въпроси, които ме вълнуват, са точно тук.
Благодаря за изчерпателната статия! Поздрави и успех на всички!
27.04.14
16:37
Здравейте в зареждащият ден си позволявам 1 парче пица проблем ли ще е ако добавя и един шоколад? на 6 дена зареждам през другото време ям чисто?
28.04.14
00:32
Здравейте, от 1-2 седмици съм на НВД и ако може да ми кажете дали е правилна, има лек резултат засега :)
21 год, 80 кг, 188 см...не см смятал там тем подобни, щото сега видях темата
8.50 (час и 10 преди фитнес) овесени ядки 100 гр в 200 мл кисело мляко
10.00 фитнес
12.00 обяд - пилешка пържола + зелена салата
15.00 суорви ядки (слънчоглед 30 гр )
18.00 може би 1-2 морква, колкото да хапна нещо
18.30 тичане (имам си програма на тичане, разделно )
20.30 вечеря - пилешка пържола + салата
въпросите ми са:
1. млякото може ли да ми прецака усилията, уж полесно, уж вредно не знам...и киселото е по-добър избор от прясното нали...калорично ли е, че навсякъде пише различно...
2. картофите тотално забранени ли са...на обяд доскоро хапвах вместо пържолата картофи(печени или варени естествено, но ги спрях, щото не знам дали няма да ми прецакат режима)
3. това ядене в 18.00 ако мога да го заместя с нещо кажете, ама гледам да не е въглехидрат или плод, щото май не е уместно...
4. лещата и бобът позволени ли са в тая диета ??
Мнението беше редактирано от Силви Георгиев на 28.04.14 00:40.
Здравейте ! Отслабнах с малко кофти диета (90 дневна) близо 20кг и имам няколко въпроса. Не съм сигурен дори дали е подходяща тази тема. В момента килограми са ми доста малко (55кг,1.70 см ...) и не искам да свалям, но след отслабването си остана малка част от корема (долу), която не е както искам да изглежда. Казаха ми, че е от рязкото отслабване, не е “шкембе”, и да ям главно бавни въглехидрати, месо... (на 2,3 часа), като сутрин да закусвам с яйца и някакъв плод и да си правя един ден зареждащ ден в седмицата и да тичам през ден, след тренировка (от миналата седмица ходя на фитнес). Вариант ли е да го спазвам този режим и да правя през ден корем, също (сега го правя веднъж седмично) ? Пак казвам, че не съм запознат и се извинявай, ако ви се сторят глупави въпросите.
Мнението беше редактирано от Дuд0 на 15.06.14 20:53.
28.06.14
15:36
Ако си в застой на килограмите ти мазнините ли да се намалят малко ?
11.07.14
13:59
Здравейте,имам нужда от помощ.Трябва да сваля доста килограми ,(родих преди повече от година и нито грам на долу) но нещо се обърках тотално. висока съм 160см, 78кг,на 33 год. Тренирам на кростренажор в къщи около 30мин. поне 2-3 пъти седмично(не ми остава време за по-често). Дали ще е удобно да ми съставите някакво примерно меню към което да се придържам за да мога да отслабна с около 20кг. Благодаря Ви предварително! :)
А защо при НВД въглехидратното хранене е преди обяд ? И бихте ли ми обяснили предимствата на НВД пред РБД (от какво зависи, за да не ме овикате) ?
Мнението беше редактирано от Дuд0 на 05.08.14 23:35.
Нали сме в годините вече на разбулване на митовете във фитнеса и диетите . Новата теория за НВД е че тялото няма нужда толкова от въглехидрати а от мазнини . Тялото обича да използва за гориво мазнини а не въглехидрати . За това складира мастни депа а не захарни . Тялото почти няма депо за въглехидрати . И другото е че последни проучвания показват че колкото повече снабдяваш тялото си с мазнини толкова повече то се учи да не ги складира а да отиват за гориво . Тук идва момента да се каже че това е без да се прекалява , без да поемаш повече калории от мазнини от колкото изразходваш и зависи дали са наситени или ненаситени . Но и относно наситените вече изследвания показват че не трябва да се избягват все едно са демони защото участват в производството на някои хормони като тестостерона .
След много тестове на диети през годините най-на края открих моята диета която ми е постоянна а не само за периоди на чистене или на качване - НисковъглехидратнаВисокомазнинна .
След някоя година ще излезне някоя друга теория и изследвания и пак хората ще започнат да се питат кое е най-доброто за тях . Гледам да съм в крак с последните изследвания и за сега съм страшно доволен - 90 кила съм и си останах толкова чрез тази диета като по едно и също време се показаха плочки , увеличих мускулна маса и сила . Но все пак различни хора има и на всеки действа нещо индивидуално .
10.08.14
21:24
Здравейте на всички!Бих искал малко помощ,защото за първи път ще съм на НВД и не ми е много ясна работата.
В момента съм 78 килограма ,при 180см. ръст.
На ден приема на белтък ще гледам да е между 200-250гр. ,въглехидрата да бъде 110-130гр. и мазнини около 100-120гр.
При тези цифри калориите ми стават (250гр) 1000 от белтъчени,(125гр) 500 от въглехидрат и (110гр) 990 от мазнини и общ прием на калории за деня 2490.При смятането ми на ОКБ трябва да съм на 2310,но не може всеки ден да съм точно на тези калории ,затова най-вероятно ще съм малко под тях и ще съм на нужното.
Ето сега и режима ,които съм съставил:
animal CUTS
1)протеинова пудра
2)5 белтъка,1-2 жълтъка,маслини или ядки
3)100-150гр. пилешко филе,50гр. ориз (сурово състояние) + салата
4)100-150гр. пилешко филе,50гр. ориз (сурово състояние) + салата
animal CUTS
-тренировка
5)протеинова пудра
6)100-150гр. пилешко филе,маслини (или някакви други мазнини) + салата
7)протеинова пудра
8)извара + ядки
Мисля да е нещо такова.Какво виждате приемам animal CUTS.Може и някъде да добавя нискомаслено кисело мляко!
10.08.14
21:38
казано от Newbie Newbie на 10.08.14, 21:30:
Въглехидратите са грам за килограм при нвд
Някой казват 1,5гр. също става.Затова ги смятам така!
11.08.14
01:56
казано от Виктор Манчев на 10.08.14, 21:38:
казано от Newbie Newbie на 10.08.14, 21:30:
Въглехидратите са грам за килограм при нвд
Някой казват 1,5гр. също става.Затова ги смятам така!
Да ти кажа мисля, че колегата е прав и е 1гр на кг., поне аз също така си ги смятам . ;)