22.07.14
21:41
Здравейте,
Преди време питах във форума на bodybuilding за прилична програма, като им бях прикачил текущата. Казаха, че не била добра и около 10-ина човека ми предложиха Fierce 5. Била много добра. Там е работата, че никой не я знаеше във фитнеса, отделно и инструктора имаше съмнение за нейната ефикасност.
Workout A
Classic Barbell Squat 3x5 (50kg)
Bench Press 3x5 (42,5kg)
Pendlay Rows 3x8 (35kg)
Reverse Flies 3x10 (4kg)
Calf Rises 3x15 / Triceps Pushdowns 2x10 (35kg) Superset - по избор, като аз лично ги редувам
Workout B
Front Barbell Squat 3x5 (35-40kg)
Incline Bench Press 3x5 (35-40kg)
Romanian Deadlift 3x8 (35kg)
Lat Pulldowns 3x8 (25kg?)
ABS - Leg Raises 2x15 (4kg dumbbell) / Bicep Barbell Curls 2x10 (10kg) Superset
Тренира се три пъти в седмицата, като тренировките се редуват. Това са горе-долу тежестите, на някой места все още не съм намерил оптималното тегло. Като цяло, тренировката не е зле, поне това, което може да разбереш за две седмици. Потя се доста, повече от колко като бях на старата програма. Най-вероятно заради малкото серии, което ми позволява да минавам от упражнение на упражнение без да почивам много. Без да си давам зор приключвам за около 40 минути, което в сравнение с 1,30 часа при старата програма си е добре. Това горе е оригиналната програма, като аз си добавих като 6-то упражнение Leg Raises 3x10 с 5кг дъмбел. Не вярвам да навреди?
Въпросът ми е, добра ли е програмата, или да търся друга? Понеже скоро ми изтича картата за фитнеса, и да знам ако ще давам пари за нова, поне да си заслужава?
П.С. Кво ще кажете за трениране 6 пъти в седмицата? Питах инструктора и ми каза, че било абсурд. Той бил тренирал 5 пъти и едвам издържал, при това с добавки.
Благодаря!
Темата беше редактирана от Tony Borisov на 22.07.14 21:48.
Ето ти едно бързо мнение.
Програмата е някаква модификация на силова такава, но с намален обем. Тоест много компромисна. Имаш 2-3 упражнения, които са технически по-сложни, тоест е добре да отделиш време за правилното им заучаване преди да започнеш да качваш тежести (Front Barbell Squat, Pendlay Rows, Romanian Deadlift). Ако приемем, че тренираш за сила и си сравнително начинаещ, по-добре ограничи тренировките до 3-4 дни седмично.
Много ме учудва, че инструкторът ти я намира за тежка при 5 тренировки седмично. 15 серии по 5-8 повторения за цялата тренировка едва ли могат да се нарекат сериозно натоварване за човек с дългогодишен опит.
Като цяло май е по-добре да се насочиш към друга програма. Какви са ти целите впрочем?
24.07.14
00:59
казано от Миро на 22.07.14, 23:15:
Ами колко кила си? И колко висок, че искаш да тренираш 6 пъти?
казано от Дългия на 23.07.14, 09:51:
Ето ти едно бързо мнение...
По-сложното и като цяло ново упражнение за мен е Front Barbell Squat, но не мисля, че имам някакви проблеми с него, освен че клякам с 35кг. вместо с 50, както правя с при стандартно си клякане. Не знам дали е нормално, но усещам товар в гърба? Инструктора не говореше специално за тази програма, а като цяло за тренирането по 5-6 дни седмично.
Целта ми всъщност е чистене на мазнини, предимно от корема. Старата програма ми беше с такава цел, с по-леки тежести, повече повторения и серии, а накрая ~30 минути на пътеката. Имаше видим ефект, но никаква сила и маса. Затова я смених. Странното е, че с новата се потя повече. Може би, защото почивам по-малко. Така че, няма против да вдигна малко силата и масата за сметка на по-бавното горене на мазнини.
И под трениране по 5-6 дни седмично си мисля, някаква комбинация от 3 пъти във фитнес, а останалите 2-3 вкъщи, лостове и др. Питам чисто информативно, наистина ли е толкова тежко, възможно ли е без добавки, има ли специални програми и т.н. А и честно казано, не мисля, че мога да си позволя да ходя на фитнес 6 дни в седмицата.
Не разбрах само, програмата лоша ли е?
П.С. 170см и 74кг съм.
Мнението беше редактирано от Tony Borisov на 24.07.14 01:03.
Програмата не е лоша. Най-добрият вариант е да завъртиш едни 8-9 седмици по нея и да видиш как се чувстваш. Ако ти писне, добра алтернатива e Starting Strenght
Иначе тренировки в 5-6-7 дни не са особен проблем, но изискват малко по-сложно разбита програма. В случая това което си описал е програма за сила и се очаква да имаш нужда от възстановяване на следващия ден след тренировка. Тоест, карай си ги - Workout A/Workout B през един ден и си ок. :)