01.12.05
21:19
Значи тренирам близо от 10 месеца и до сега не сам правил мъртва тяга ще е хубаво ли да я включа във тренировката и ако може някои да ми каже върху коя част от гърба оказва влияние(бях чул че натоварвала кръста но все пак 8) )
Ми да вече можеш да я включиш в тренировката си :wink:
тягата влиае най вече на дългите гръбни мускули (и за кръста го натоварва да :wink: )
Тягата не е за определена част - тя действа на целият гръб и изобщо на цялото тяло.
а можете ли да ми кажете колко серии с по колко повторения шот изобщо нищо не знам за това упр.
Добре е така. Може да я правиш и през тренировка аз лично така имам най голям прогрес
01.12.05
23:40
Аз за гръб редувам последното упражниние, един път тяга, един път обръщания
02.12.05
03:24
мъртви тяги,обръщания,клек-какжовто е с щанга,го прави :D
само така ше станеш изрУдк
значи да я сложа като последно упр за гръб преди трапеца става ли
аз правя за гръб набирания зад врат
след това дърпане на скрипец (хоризонатлно или там кат се казва)
набиране със широк хват
гребане
дърпане на дъмбел и след това трапец
[quote author=“Randori”]значи да я сложа като последно упр за гръб преди трапеца става ли
набиране със широк хват
гребане
Махни някое упражнение че се претоварваш (то и сега си се пратоварвал де 100 %)
04.12.05
17:57
Пичове ,скоро четох една статия в М&Ф с Никола Николов и тоя пич каза че почвал тренировката на гърба с тяга и че му се напомпвал много гърба и много го усещал с това упражнение ,аз спделям че тягата е добро упражнение ама да почнеш тренировката с него :shock: , вие какво мислите?
Едната ми тренировка за гръб почва с тяга.
04.12.05
22:39
Eми сподели впечатления тогава де !
Какви впечатления? Тягата е достатъчно тежко упражнение, така че е логично да се прави първа. Така имам повече сила. Правил съм я и втора, след набиранията, но никога последна, след гребанията с щанга и другите такива, товарещи кръста.
Аз избягвам да я правя първа защото имам много гребане после и не мога да държа позиция (измолявам го твърде много) и не се получават другите упражнения с 8 ПМ тъй като не мога да държа правилна форма
Тренировката ми с тяга няма гребане с щанга или други тежки гребания. Имам различни тренировки за гръб и ги редувам.
Тренировката ми с тяга няма гребане с щанга или други тежки гребания. Имам различни тренировки за гръб и ги редувам.
Това обяснява нещата :wink:
Ами правете като мен бе - правете тяга при деня за крака като първо упражнение :D
err…става въпрос за пълна тяга със свити крака,искам да уточня 8)
[quote author=“moskvich”]Ами правете като мен бе - правете тяга при деня за крака като първо упражнение :D
err…става въпрос за пълна тяга със свити крака,искам да уточня 8)
И сигурно след тягата клякаш..?
Защото в такъв случай едно от двете упражнения не го правиш пълноценно.
Randori
Щом до сега не си правил тяга би трябвало на другя ден да осещаш мусколна треска която почва от врата трапеца и така чак до кръста при положение че си я правил правилно.И както каза Петко тя не за точно определена МГ.
Сега тази седмица ще я пробвам и ще махна и някои и от упражненията защото ми казаха че претоварвам и ще я сложа в края на тренировката преди трапеца
10.12.05
17:36
за мен лично най-добрите упражнения за гръб са 1.набирания 2.тяга 3.гребане с щанга и ефекта при мен е мн добър и имам много силен гръб за възрастта си и лично на теб пич препоръчвам тяга имаш достатъчно опит а ако се притесняваш за кръста просто слагай колан и не се пресилвай много и прави тяга 1-во упражнение и след това всичко друго успех! 8)
11.12.05
18:14
Бих искал да ги споделиш с нас ,ако нямаш нищо против естествено...ако не тук то в раздела за програмите и тренировките...но определено ще е добре да го направиш :wink:
Ами например днешната, без тяга:
Загряване на скрипец с 40 кг, 1 - 2 серии.
1. Набиране на лост до брадата с широк хват - днес без тежести 12,6,6,6,6 а по - принцип си закачам тежест на колана (в такъв случай сериите се намаляват с 1 - 2).
2. Гребане с щанга към корема - пирамида, добавям тежест във всяка серия - 10,8,8,6,10 (първата загряваща (60 кг), втората не много тежка, 2 тежки и накрая свалям малко тежести за последната).
3. Гребане от седеж с успоредна ръкохватка - 12,8,6,12 (първата загрявка (60 кг), втората и третата тежки, за последната свалям малко тежестта и правя повече повторения).
После задно рамо и бицепс
Накрая хиперекстензии 3 х 8 - 12 (с тежест). Вместо тях може да правя трапец с щанга, пак 3 серии. Но трапец по - принцип не тренирам.
Следващата, с тяга.
1. Мъртва тяга - 5х5, в пирамида, само последните 2 серии са с максималната тежест (почвам от 60 кг в първата и качвам тежестта през равни интервали). На последната може да падна до 2 - 3 повторения.
2. Набиране на лост с тесен хват (Загрявам на скрипец като преди, само че с тесен хват) - 3-5 серии х 6 - 8 повт. (с или без тежест, зависи). Някой път набирането е с успоредна ръкохватка, премята се над лостта.
3. Гребане с дъмбел от наклон - 3 - 4 х 6 - 8
Обикновено е това, в момента.
12.12.05
13:56
[quote author=“djgorgio-ASTOR”][quote author=“Randori”]значи да я сложа като последно упр за гръб преди трапеца става ли
набиране със широк хват
гребане
Махни някое упражнение че се претоварваш (то и сега си се пратоварвал де 100 %)
Аз правя набирания пред врат, зад врат, скрипец с тесен подхват, хоризонтален скрипец, мечка и гребане с щанга. Какво да махна?
Зад врат естесвено а и глудай да го избягваш това упражнение - движението е неестествено и товари много ставите
ся тъкмо се връщам от тренировка и стана въпрос за гърба:инсруктура препоръча на един пич да прави в едната седмица за гръб да прави само скрипци а вдругта набирания и упражнения с дъмбели и лост.какво ще кажете по въпроса?
И на мене ми го каза това един инструктор и 3 месеца тренирах така и нямаше добър резултат :roll: :!: :wink:
12.12.05
21:14
А ето и мойте два варианта за тренировка включваща тяга, и такава без тяга:
Без тягата:
1.Пулдаун на скрипец отпред
1 загряваща,една по лека , две тежки и накрая една разтоварваща
2.Набирания с тесен хват 4 серии с по 5-6
3.Чукове
една по-лека серия,2 тежки и една разтоварваща с подхват
4.Трапец с щанга или екстензии с тежест
ІІ. Тренировката с тяга
1. Мъртва тяга 4 серии в права пирамида като повторенията са от 8-9 до 2-3 в последната.
2.Набирания широк хват 4 серии
3.Придърпване на хоризонтален скрипец седнал 3 серии
3.Роу машина 3 серии права пирамидка
...та става въпрос... някой да сподели мнение успоредно с това за тягата..дали също така са пълноценни и тези 2 тренировки
какъв трябва да е хвата за мъртва тяга, не говоря за горен или долен, а за дължина, значи на разстояние колкото са раменете или на повече ???
12.12.05
22:54
това не е отговор по зададения вапрос а е друг? мислите ли 4е е нуйно да правя тяга в смисал до сега не сам е правил...поради простата при4ина 4е имам само до 90кг тейести и се 4удя 6те има ли смисал ваоб6те да по4вам? жие какво мислите
Не използвай 4-ки за да заместваш Ч моля !!!
DJGorgio-Astor
[quote author=“Azazel”]какъв трябва да е хвата за мъртва тяга, не говоря за горен или долен, а за дължина, значи на разстояние колкото са раменете или на повече ???
Както ти е удобно всеки използва различен но общо взето е малко по широк от раменете
преди два дена правих мъртвата със 70 кг можех и с повече но не исках да се натоварвам от пария път и сега имам нещо като мусколна треска на кръста това добре ли е
[quote author=“Marto007”]Пичове ,скоро четох една статия в М&Ф с Никола Николов и тоя пич каза че почвал тренировката на гърба с тяга и че му се напомпвал много гърба и много го усещал с това упражнение ,аз спделям че тягата е добро упражнение ама да почнеш тренировката с него :shock: , вие какво мислите?
аз винаги започвам тренировката си за гръб с тяга