Пържене без мазнина

04.08.14
23:33

Здравейте! :)
Бих искал да задам един въпрос на по напредналите отслабващи. ;) От скоро реших да започна диета и да влязяза във форма  . Броя калории приемам по 1200-1400 на ден. Купих си един фритюрник за “пържене без мазнина ” оказа се по точно печене но както и да е. Въпросът ми е като сложа картофи без да слагам никаква мазнина калориите променят ли се или да ги смятам като на суров картоф?
Благодаря!

05.08.14
00:18

Според теб,ако въздуха има калории,може да ги добавиш към картофите :)

Мнението беше редактирано от Biad__ на 05.08.14 00:18.

“Всеки има право да е тъп, но някои просто прекаляват”

05.08.14
08:22

От сега виждам сензационното заглавие във вестник Уикенд:
“Мечка сваля килограми с пържени картофи ...без мазнина!”

05.08.14
09:20

Ех, че лоши хора - щом пита момчето явно не знае ;)

Калориите ще са само от картофите след като няма абсолютно никакъв друг източник на такива, но ще са различни в процентно отношение от тези на суровия картоф заради термичната обработка, при която обикновено се изпарява водата. Демек ще трябва да смяташ калориите по стойностите за суров картоф още докато е суров.

05.08.14
09:27

казано от Маданеца на 05.08.14, 09:20:

Ех, че лоши хора - щом пита момчето явно не знае ;)

Калориите ще са само от картофите след като няма абсолютно никакъв друг източник на такива, но ще са различни в процентно отношение от тези на суровия картоф заради термичната обработка, при която обикновено се изпарява водата. Демек ще трябва да смяташ калориите по стойностите за суров картоф още докато е суров.

А другият вариант е да си претегли картофите сурови, да сметне колко калории са, след което да ги претегли пак сготвени и да раздели калориите от суровия продукт на теглото на сготвения. ;) Това е най-чистата работа - аз така правя.

05.08.14
09:33

Т’ва е много сложна сметка за нематематически настронената ми философска глава :)
Всъщност получава ли се някаква разлика в калориите освен при високомазнинните храни?

05.08.14
09:46

казано от Маданеца на 05.08.14, 09:33:

Т’ва е много сложна сметка за нематематически настронената ми философска глава :)
Всъщност получава ли се някаква разлика в калориите освен при високомазнинните храни?

Всъщност ако готвиш по-голямо количество и трябва да сметнеш калориите в порция от готовия продукт, няма как да сметнеш калориите по друг начин заради изпарението. Като си гледам “коефициентите”, много често теглото на някои манджи (особено печени) намалява с 30-40%, тоест стават с горе-долу толкова по-калорични като краен резултат. Затова и грешката е голяма, ако използваш теглото на суровите продукти.

05.08.14
09:50

Мисълта ми е, че в 100 грама суров картоф има 80 кк, а в 100 грама печен има 100 кк, т.е в 80 грама печен има 80 кк. Демек когато се изпечеш 100 грама суров картоф той става 80 грама и има същото количество калории или бъркам някъде в сметките?

05.08.14
09:56

казано от Маданеца на 05.08.14, 09:50:

Мисълта ми е, че в 100 грама суров картоф има 80 кк, а в 100 грама печен има 100 кк, т.е в 80 грама печен има 80 кк. Демек когато се изпечеш 100 грама суров картоф той става 80 грама и има същото количество калории или бъркам някъде в сметките?

Точно това казвам и аз.
Когато смятам, винаги използвам калориите на суровите продукти. Тези на приготвените не са точни - различават се от източник до източник, защото не се знае колко точно са печени/варени/пържени продуктите и колко тегло са загубили.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 05.08.14 09:56.

05.08.14
09:58

Така де, така. Но като ги сметнеш веднъж на сурово според мен няма нмужда да ги смяташ после на обработено. Имаш килограм картофи - приблизително 800 кк, сваряваш ги и получаваш някакво колчиество сварени картофи. Разделяш ги на четири равни порции, в твоя случай, и всеки получава по 1/4 от общите калории в продукта -  200 кк от картофи.

05.08.14
10:00

казано от Маданеца на 05.08.14, 09:58:

Така де, така. Но като ги сметнеш веднъж на сурово според мен няма нмужда да ги смяташ после на обработено. Имаш килограм картофи - приблизително 800 кк, сваряваш ги и получаваш някакво колчиество сварени картофи. Разделяш ги на четири равни порции, в твоя случай, и всеки получава по 1/4 от общите калории в продукта -  200 кк от картофи.

А ако направиш една тава с 3 кг лазаня и към 1000 различни сосове и продукти, варени и печени, пак ли ще си я делиш предварително на порции? :) Записваш си какво си сложил в суров вид, удряш едно кантарче на готовата манджа, делиш на 100 грама и ядеш спокойно. ;)

05.08.14
12:39

И смятането на калории можело да се направи сложно... :D

Аз имам такъв фритюрник - гледай да не ти падне някое картофче под тенджерата, че туко виж си изгубил 20-30 ккал.

Да не правя нова тема - Слагам да варя точно 998гр сурови, белени картофи във вода от чешмата на 118 градуса. Като се сварят стават 793гр. Къде отиват 205те грама и калориите от тях губят ли се? Ако ги варя по-малко време дали ще изгубя по-малко калории? Везната ми е електронна и мери с точност до 1гр! Единствено може да се допусне средна статистическа грешка.

Мнението беше редактирано от aleks на 05.08.14 12:50.

05.08.14
12:44

Всичко меря сурово, после меря сготвено и смятам колко грама сготвено се равняват на 100 гр. сурово. За целта съм си подредила едно малко калкулаторче, тефтерче и химикал в кухнята ;) Не е кой знае колко сложно и ми е станало навик вече.

При месото и най-вече пилешкото има доста големи разлики между отделни партиди, според това с колко вода са го набухали...

05.08.14
12:52

П.С. Обелките са 54гр, колко калории има в тях, беля ги максимално тънко.
П.П.С. Преди това мия картофите, ако е от значение.

05.08.14
12:55

казано от aleks на 05.08.14, 12:52:

Ако това е опит за ирония, нещо ми убягва хуморът в него. Радвай се, че не ти се налага да смяташ и броиш всяка калория, вместо да се подиграваш на онези, които по една или друга причина са решили да го правят.

05.08.14
13:28

казано от Boby_ на 05.08.14, 12:55:

Ако това е опит за ирония, нещо ми убягва хуморът в него. Радвай се, че не ти се налага да смяташ и броиш всяка калория, вместо да се подиграваш на онези, които по една или друга причина са решили да го правят.

Това не е хубаво, а толкова се старая , не се справям добре с хумора и страдам от този факт! Публично се оплаквам от форума и потребителите му! Иначе като цяло се радвам на живота и дори да съм се подиграл на някой не е с лоши чувства, напротив смехът помага. Броя, от време на време е така за спорта.

Мнението беше редактирано от aleks на 05.08.14 13:29.

05.08.14
13:38

казано от aleks на 05.08.14, 13:28:

казано от Boby_ на 05.08.14, 12:55:

Това не е хубаво, а толкова се старая , не се справям добре с хумора и страдам от този факт! Публично се оплаквам от форума и потребителите му! Иначе като цяло се радвам на живота и дори да съм се подиграл на някой не е с лоши чувства, напротив смехът помага. Броя, от време на време е така за спорта.

С хумора не знам как се справяш - досега не съм те видял да се шегуваш. Това, което правиш, е да пробутваш собствените си предубеждения под формата на криворазбран сарказъм, а това е всичко друго, но не и хумор.
Колкото до пресмятането на калории и прекаленото задълбочаване и навлизане в микродетайли, това е избор, който всеки прави сам за себе си според целите, желанието и възможностите си. За някои може общият план с едно закръгляне от 300-400 ккал на ден да е достатъчно, но поне за миг си представи, че има и друга вселена - на хора, за които е важно да знаят, че са достигнали най-добрата възможна точност с оглед на обстоятелствата и факторите, които не подлежат на точно пресмятане. Това, че не си от тях, не ти дава право да се подиграваш. Единственото, което показваш, е тесногръдие и неспособност да приемеш, че може да има и различна от твоята гледна точка, която да е също толкова валидна и достойна за уважение.
С една дума порасни.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 05.08.14 13:39.

05.08.14
15:16

:) :)

Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 05.08.14 15:18.

05.08.14
17:16

...

Мнението беше редактирано от oliavi на 05.09.14 21:15.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1