04.08.14
23:33
Здравейте! :)
Бих искал да задам един въпрос на по напредналите отслабващи. ;) От скоро реших да започна диета и да влязяза във форма . Броя калории приемам по 1200-1400 на ден. Купих си един фритюрник за “пържене без мазнина ” оказа се по точно печене но както и да е. Въпросът ми е като сложа картофи без да слагам никаква мазнина калориите променят ли се или да ги смятам като на суров картоф?
Благодаря!
Според теб,ако въздуха има калории,може да ги добавиш към картофите :)
Мнението беше редактирано от Biad__ на 05.08.14 00:18.
05.08.14
00:37
“Всеки има право да е тъп, но някои просто прекаляват”
05.08.14
08:17
(facepalm)
От сега виждам сензационното заглавие във вестник Уикенд:
“Мечка сваля килограми с пържени картофи ...без мазнина!”
Ех, че лоши хора - щом пита момчето явно не знае ;)
Калориите ще са само от картофите след като няма абсолютно никакъв друг източник на такива, но ще са различни в процентно отношение от тези на суровия картоф заради термичната обработка, при която обикновено се изпарява водата. Демек ще трябва да смяташ калориите по стойностите за суров картоф още докато е суров.
казано от Маданеца на 05.08.14, 09:20:
Ех, че лоши хора - щом пита момчето явно не знае ;)
Калориите ще са само от картофите след като няма абсолютно никакъв друг източник на такива, но ще са различни в процентно отношение от тези на суровия картоф заради термичната обработка, при която обикновено се изпарява водата. Демек ще трябва да смяташ калориите по стойностите за суров картоф още докато е суров.
А другият вариант е да си претегли картофите сурови, да сметне колко калории са, след което да ги претегли пак сготвени и да раздели калориите от суровия продукт на теглото на сготвения. ;) Това е най-чистата работа - аз така правя.
Т’ва е много сложна сметка за нематематически настронената ми философска глава :)
Всъщност получава ли се някаква разлика в калориите освен при високомазнинните храни?
казано от Маданеца на 05.08.14, 09:33:
Т’ва е много сложна сметка за нематематически настронената ми философска глава :)
Всъщност получава ли се някаква разлика в калориите освен при високомазнинните храни?
Всъщност ако готвиш по-голямо количество и трябва да сметнеш калориите в порция от готовия продукт, няма как да сметнеш калориите по друг начин заради изпарението. Като си гледам “коефициентите”, много често теглото на някои манджи (особено печени) намалява с 30-40%, тоест стават с горе-долу толкова по-калорични като краен резултат. Затова и грешката е голяма, ако използваш теглото на суровите продукти.
Мисълта ми е, че в 100 грама суров картоф има 80 кк, а в 100 грама печен има 100 кк, т.е в 80 грама печен има 80 кк. Демек когато се изпечеш 100 грама суров картоф той става 80 грама и има същото количество калории или бъркам някъде в сметките?
казано от Маданеца на 05.08.14, 09:50:
Мисълта ми е, че в 100 грама суров картоф има 80 кк, а в 100 грама печен има 100 кк, т.е в 80 грама печен има 80 кк. Демек когато се изпечеш 100 грама суров картоф той става 80 грама и има същото количество калории или бъркам някъде в сметките?
Точно това казвам и аз.
Когато смятам, винаги използвам калориите на суровите продукти. Тези на приготвените не са точни - различават се от източник до източник, защото не се знае колко точно са печени/варени/пържени продуктите и колко тегло са загубили.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 05.08.14 09:56.
Така де, така. Но като ги сметнеш веднъж на сурово според мен няма нмужда да ги смяташ после на обработено. Имаш килограм картофи - приблизително 800 кк, сваряваш ги и получаваш някакво колчиество сварени картофи. Разделяш ги на четири равни порции, в твоя случай, и всеки получава по 1/4 от общите калории в продукта - 200 кк от картофи.
казано от Маданеца на 05.08.14, 09:58:
Така де, така. Но като ги сметнеш веднъж на сурово според мен няма нмужда да ги смяташ после на обработено. Имаш килограм картофи - приблизително 800 кк, сваряваш ги и получаваш някакво колчиество сварени картофи. Разделяш ги на четири равни порции, в твоя случай, и всеки получава по 1/4 от общите калории в продукта - 200 кк от картофи.
А ако направиш една тава с 3 кг лазаня и към 1000 различни сосове и продукти, варени и печени, пак ли ще си я делиш предварително на порции? :) Записваш си какво си сложил в суров вид, удряш едно кантарче на готовата манджа, делиш на 100 грама и ядеш спокойно. ;)
И смятането на калории можело да се направи сложно... :D
Аз имам такъв фритюрник - гледай да не ти падне някое картофче под тенджерата, че туко виж си изгубил 20-30 ккал.
Да не правя нова тема - Слагам да варя точно 998гр сурови, белени картофи във вода от чешмата на 118 градуса. Като се сварят стават 793гр. Къде отиват 205те грама и калориите от тях губят ли се? Ако ги варя по-малко време дали ще изгубя по-малко калории? Везната ми е електронна и мери с точност до 1гр! Единствено може да се допусне средна статистическа грешка.
Мнението беше редактирано от aleks на 05.08.14 12:50.
Всичко меря сурово, после меря сготвено и смятам колко грама сготвено се равняват на 100 гр. сурово. За целта съм си подредила едно малко калкулаторче, тефтерче и химикал в кухнята ;) Не е кой знае колко сложно и ми е станало навик вече.
При месото и най-вече пилешкото има доста големи разлики между отделни партиди, според това с колко вода са го набухали...
П.С. Обелките са 54гр, колко калории има в тях, беля ги максимално тънко.
П.П.С. Преди това мия картофите, ако е от значение.
казано от aleks на 05.08.14, 12:52:
Ако това е опит за ирония, нещо ми убягва хуморът в него. Радвай се, че не ти се налага да смяташ и броиш всяка калория, вместо да се подиграваш на онези, които по една или друга причина са решили да го правят.
казано от Boby_ на 05.08.14, 12:55:
П.П.С. Преди това мия картофите, ако е от значение.Ако това е опит за ирония, нещо ми убягва хуморът в него. Радвай се, че не ти се налага да смяташ и броиш всяка калория, вместо да се подиграваш на онези, които по една или друга причина са решили да го правят.
Това не е хубаво, а толкова се старая , не се справям добре с хумора и страдам от този факт! Публично се оплаквам от форума и потребителите му! Иначе като цяло се радвам на живота и дори да съм се подиграл на някой не е с лоши чувства, напротив смехът помага. Броя, от време на време е така за спорта.
Мнението беше редактирано от aleks на 05.08.14 13:29.
казано от aleks на 05.08.14, 13:28:
казано от Boby_ на 05.08.14, 12:55:
П.П.С. Преди това мия картофите, ако е от значение.Ако това е опит за ирония, нещо ми убягва хуморът в него. Радвай се, че не ти се налага да смяташ и броиш всяка калория, вместо да се подиграваш на онези, които по една или друга причина са решили да го правят.
Това не е хубаво, а толкова се старая , не се справям добре с хумора и страдам от този факт! Публично се оплаквам от форума и потребителите му! Иначе като цяло се радвам на живота и дори да съм се подиграл на някой не е с лоши чувства, напротив смехът помага. Броя, от време на време е така за спорта.
С хумора не знам как се справяш - досега не съм те видял да се шегуваш. Това, което правиш, е да пробутваш собствените си предубеждения под формата на криворазбран сарказъм, а това е всичко друго, но не и хумор.
Колкото до пресмятането на калории и прекаленото задълбочаване и навлизане в микродетайли, това е избор, който всеки прави сам за себе си според целите, желанието и възможностите си. За някои може общият план с едно закръгляне от 300-400 ккал на ден да е достатъчно, но поне за миг си представи, че има и друга вселена - на хора, за които е важно да знаят, че са достигнали най-добрата възможна точност с оглед на обстоятелствата и факторите, които не подлежат на точно пресмятане. Това, че не си от тях, не ти дава право да се подиграваш. Единственото, което показваш, е тесногръдие и неспособност да приемеш, че може да има и различна от твоята гледна точка, която да е също толкова валидна и достойна за уважение.
С една дума порасни.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 05.08.14 13:39.
05.08.14
15:16
:) :)
Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 05.08.14 15:18.