Защо система от базови упражнения, пред сплит?

19.09.14
15:17

Здравейте, някой може ли да ми обесни защо повечето избират някоя система от базови упражнения ( например 5х5 ), пред сплит? Доста хора тренират по такива системи и са доволни, но защо не тренират по сплит? Винаги съм се чудел.
Повечето казват, че 5х5 е повече за сила, аз търся маса. Да пробвам ли програмата или да избера друга :) ?

Образно казано - добре е първо да се научиш да управляваш нормален автомобил, да разбереш и добиеш опит какво и кога се случва с него при определени условия и да можеш да го контролираш така, че да стигаш здрав до желаната дестинация. Едва после (ако се налага) е разумно да мислиш за WRC-автомобил... нали така? :)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 19.09.14 15:32.

19.09.14
15:50

Добре го каза, евала :). Разбрах. Сега да преминем към стъпка 2 ( ако имаш търпение, разбира се ). Възстановяването ми е добро, приемам качествени въглехидрати, белтъчини и мазнини, за да покрия КБ ( който е в излишък ), за да качвам. Имам протеин, мислех да си купя БЦАА, но за мен на първо място е здравето, затова ще си взема някакви витамини на NOW :) .
Прегледах раздела “Тренировъчни програми” и прочетох статиите за 5х5, 10х10 и Клек в 20 повторения. 10х10 не ми допада. Останаха 2 вариянта. Клек в 20 повторения ми изглежда тежко ( искам да тренирам 3 пъти в седмицата ), може да ходя пон, сряда и петък, другия вариянт е 5х5, който ми се струва добър, но не е ли повече за сила, отколкото за маса?

Ами... просто споделям собственото си виждане.
Нямам претенции, че изчерпвам темата. :)

Ще ти отговоря с общи думи, защото виждам и принципно поставени въпроси от теб и ми се иска да погледнеш по-подробно на нещата. Ето мои думи от една друга тема:

казано от Кольо Пияндето на 10.09.14, 16:12:

Сплитът е просто една от многото характеристики на един тренировъчен режим. Той дава сравнително малка информация за това как се тренира - просто ориентация как е разпределено натоварването на мускулните групи в отделните тренировки. Един тренировъчен режим, обаче, има много повече параметри, а всички те имат отношение към резултатите:
- естество (вид) на включените упражнения
- последователност или групираност на упражненията в рамките на дадена тренировка
- брой на упражненията за дадена мускулна група
- брой на работните серии за всяко упражнение
- брой на повторенията в една тренировъчна серия (директно свързано с тренировъчните тежести и близостта до максималните за момента възможности)
- темпо на изпълнение (т.е. скоростта, с която изпълняваш всяко едно повторение в една серия)
- продължителност на почивките между тренировъчните серии

С други думи - подобряването на определено качество (сила, експлозивност, издържливост и т.н.) става чрез комбиниране на всички тези параметри по определен начин, подходящ за постигането на желаната цел. От друга страна - ако станеш по-силен, нормално е това да стане за сметка на увеличаване на мускулната маса... нали така? Ще се случи, ако създадеш нужните условия - (1) подходящ стимул (тренировка), (2) енергия и градивен материал (храна) и (3) време за изграждане (почивка).

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 19.09.14 16:06.

19.09.14
16:42

Благодаря много!!!
Все пак, коя система предпочиташ?
Другия ми въпрос е, ако почна някоя от тези системи, да речем правя клек в 20 повторения. Правя 10 с макс тежест и после другите 10 сам ли ги правя, ако някой ми помогне малко? Или на 5х5, ако правя 1х5,1х5,1х5,1х5,1х3 , последните 2 повторения може ли да ми помогне някой, или да тренирам самостоятелно?

19.09.14
19:00

Ще вкарам и спринтове 1 път седмично. Не съм тренирал цяло лято, първо дали да не влезна във форма с 2 седмични тренировки по сплит и след това да мина на клек в 20 повторения?
Примерно с 80кг клякам 10 пъти, значи слагам 80кг и се опитвам да клякам 20 пъти, това ли е цаката? А ако някой ми помогне за 2-3 повторения? И кой вариянт ще ми препоръчате да пробвам, четох една статия и всеки си пише различно, а то има 2-3 вариянта.

20.09.14
20:27

Някой пробвал ли е тази програма - Упорита работа върху базови упражнения ? Какво е мнението ви за нея ?

21.09.14
21:59

казано от Steeve на 20.09.14, 20:27:

Някой пробвал ли е тази програма - Упорита работа върху базови упражнения ? Какво е мнението ви за нея ?

Мисля да я пробвам.
Всяка една програма е добра, стига да я изпълняваш правилно и да се храниш правилно :)

05.10.14
17:21

казано от fighteR на 19.09.14, 15:17:

Здравейте, някой може ли да ми обесни защо повечето избират някоя система от базови упражнения ( например 5х5 ), пред сплит?

Аз  не виждам абсолютно никакъв проблем сплита да е изграден от базови упражнения и зимния период тренирам предимно така. Мисля, че бъркаш смисъла на базово упражнение и сплит.Теоритично, ако искаш, 5х5 също може да се изпълнява с изолирани упражнения, а също и в сплит. Може би  имаш предвид разликата тренировки за цялото тяло  и в сплит или базови и изолирани упражнение, защото разликите при двата варианта са много.

Мнението беше редактирано от I`M на 05.10.14 17:23.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1