Препоръчайте ми добавка за по-добро възстановяване

26.09.14
17:05

Не знам дали тук е правилното място на темата, но не намерих по-подходящо. Ако не съм уцелил, моля модераторите да я преместят и се извинявам.

И така, направо на въпроса - Не разбирам нищо от хранителни добавки, ама абсолютно нищо :D Обаче имам проблем и се надявам вие да ми препоръчате правилната хранителна добавка, за да се справя с него. Тренирам бойни изкуства всеки ден, натоварването е наистина голямо разтягане + физически упражнения. Колкото повече тренирам толкова повече ми се губи гъвкавостта и стигам до контузии. Трябва ми хранителна добавка, с която да не качвам, но да ми възстановява мускулите.

И едни допълнителен въпрос извън темата. Преди 1 година скъсах мускул на бедрото отзад, спрях да тренирам за около 2 месеца и половина и започнах отново, но болката не беше отминала в резултат на това стана хронична и няма лекуване :\. Някой ако се е сблъсквал с подобен проблем и има решение ще се радвам да го прочета :)

Благодаря предварително :)

Иване, за какви контузии става въпрос и при какви обстоятелства?

В какъв смисъл имаш нужда от възстановяване на мускулите? Възтановяване от контузиите или за възстановяване между тренировките?

Просто така си го написал, че е леко объркващо.

И не на последно място, ако контузиите идват заради липсата на гъвкавост, каквато се изисква доста сериозна в бойните изкуства, за това хранителна добавка за съжаление няма. Там стречинг, йога и подобни ще са от помощ, но доколкото разбирам разтягаш доста. Може би прекалено много?

Поздрави,
Тишо

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 26.09.14 17:15.

За възстановяване на мускулите след тренировка. Контузиите са свързани с разтежения и късане на мускулни влакна, проблеми със сухожилия и т.н. Възстановяването от контузиите ми за съжаление е невъзможно :D щом доктора ми ме напълни с дипрофос (някакви стероиди) и не помогна, то аз се отказах от лечението :/ Но смятам, че тези травми се получават в следствие на уморените мускули. А за разтягане си работим постоянно всяка тренировка включва в своето начало загрявка, разтягане и едва тогава се минава към същинската част и накрая се завършва със силови упражнения (коремни, клякания, лицеви, гръбни и т.н.)

Разбирам. За възстановяването на мускулната тъкан отговарят много фактори, но два основни са набавянето на достатъчно протеин/аминокиселини и калории (общо количество храна за деня).

На първо място те съветвам да пресметнеш колко горе-долу протеин си набавяш от храната на ден. Напиши на едно листче какви храни най-често консумираш всеки ден и в какви количества.

След това изведи от тук колко протеин се съдържа във всяка една от тях за съответното количество приемано от теб.

За сериозен спортист един (може да се каже) оптимален прием на протеин дневно е 2 грама на телесен килограм. Може и повече, но за момента няма данни, които да показват допълнителна полза от това.

Ако не си набавяш достатъчно и ти е трудно да добавиш още чрез храната, можеш да добавиш като хранителна добавка. Продукти много, но ще ти дам линкове към тези, от които аз съм останал много доволен, като всеки един е в различна ценова група:

Scitec 100% Whey Professional
Pure Nutrition 100% Pure Whey
Syntrax Whey Shake

Ако си набавяш достатъчно протеин от храната, все пак можеш да опиташ и с BCAA продукт, който да приемаш преди, по време или след тренировките. За верижно-разклонените аминокиселини можеш да прочетеш повечко в тази статия.

Като продукт мога да препоръчам BCAA Blast. Аз от него си пия постоянно и съм много доволен.

И не на последно място може да е добра идея да пресметнеш и колко калории си набавяш като цяло и дали са достатъчни за твоето тяло и съответното натоварване. На тялото му трябва и достатъчно енергия, за да може да се възстановява като цяло, а не само мускулните тъкани.

Тази статия ще ти бъде от полза.

Поздрави,
Тишо

Добре, мерси за отговора. Мисля че ще успея да си набавя протеините само от храната :)

ДИ

29.09.14
16:58

Глутаминът ще помогне повече от БЦА според мен. Това е аминокиселината, която се изчерпва най много при всяка натоварваща мускулите тренировка. Поне така съм чел...

казано от Даниел Иванов на 29.09.14, 16:58:

Глутаминът ще помогне повече от БЦА според мен. Това е аминокиселината, която се изчерпва най много при всяка натоварваща мускулите тренировка. Поне така съм чел...

А какво показва личният ти опит при прием на грутамин? :)

ДИ

29.09.14
18:09

На мен ми помогна.
При една и съща тренировка и стриктен хранителен режим, изготвени от фитнес инструктор, се усети разлика с добавянето на Глутамин в режима. Разликата се изразяваше в по-добро и бързо възстановяване.
Това с добавките е малко индивидуално и субективно - едни твърдят, че дадена добавка не им действа, други, че усещат супер резултат от същата. Отделно има различни марки и производители, различно качество на суровината и т.н. които внасят допълнителен шум по темата и пречат за формирането на обективно мнение за действието и резултатите от приема на дадена хранителна добавка.
Аз например, сега съм си купил тестостеронов и GH бустер. Понеже и на мен ми е интересно да разбера, действат ли или си внушавам, тези дни, преди да започна приема на съответните хранителни добавки, ще си направя изследвания - свободен тестостерон, хормон на растежа и пълна кръвна картина. Ще пия хранителните добавки според дозировката определена на опаковката. В последните дни преди да привърша кутиите ще си пусна нови изследвания в същата лаборатория и ще видя реално резултата. Ако има разлика в изследванията, ще анализирам също и резултатите ми в залата и как се чувствам. Така ще се опитам да си съставя адекватно мнение за този тип добавки. Дори и тогава, пак е строго индивидуално дали същите резултати ще се повторят при друг човек.
Четем, пробваме, експериментираме, анализираме и т.н.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1