30.08.14
22:55
Интернет, драги посетители , е едно от фундаменталните изобретения в човешката цивилизация, един основополагащи кенцуптални нива. Особено ако направим ретроспекция от времената на древните империи и консолидирани държавни структури, и до наши дни, става още по ясно. Детерменизъм - естествено.
Интернет е проекция на съзнания, холограма на индивидуалности, при това при различни акценти на натоварване на комбинации от възприятия с определена по висока скорост и честота, човешкото съзнание не е познавало подобен ефект извън подсъзнателното. Всичко това е включително и този пост и вашите реакции са с липсващи матрици за подсъзнателно отреагиране и контра поведение.
Мога и още да пиша, но трябва ли ..
Мога и да редактирам още 20 пъти, и какво от това, дори не осъзнавате колко няма значение това, което ви е правило впечатление.
Темата беше редактирана от Kenny на 30.08.14 23:02.
30.08.14
23:30
казано от fighteR на 30.08.14, 23:23:
Добре шефе, вече може да си легна спокойно :П
Лягай си лягай си, утре си на учелище.
31.08.14
00:57
Абе ти нормален ли си? То това твоето даже няма смисъл. Не е провокирано от нищо освен може би твоето въображение, което го прави достойно единствено за драсканица в личен дневник, с който не бива да занимаваш никого другиго.
А, и понаучи правопис - излагаш се.
Чудно ми е ако някой пише и пита за протеинчета в раздел за кросфит, или за това как да сготви в раздел за тренировки, или как да се назоби(недай си Боже), то темата му бива изтрвана, блокирана, премествана, а тая мисловна пръдня още стои тука във форума?
01.09.14
01:02
/
Мнението беше редактирано от Kenny на 21.11.14 17:01.
09.10.14
15:16
/
Мнението беше редактирано от Kenny на 21.11.14 16:59.
За да се получи качествено и достатъчно изчерпателно подобно “кръстосване” на различни сфери на познанието (и то повече от две), ще е необходим мигновен достъп до огромни количества информация - нещо, на което човешкият мозък не е способен. За подобен синтез ще трябва да почакаме създаването на истински, пълноценен изкуствен интелект... или интрегрирането на човешкото съзнание с компютърна памет и изобщо с компютъра.
Дори да е възможно в момента, ползата от него едва ли ще превишава похарчените за това ресурси във вид на часове, количество усилия, човеколеглохранодни или в каквото друго решим да мерим. Трябва относителната “цена” на тези ресурси да падне под добавената стойност от тяхното отделяне точно за тази задача, за да стане тя практически осъществима.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 09.10.14 15:29.
09.10.14
15:42
/
казано от Kenny на 09.10.14, 15:42:
Колкото до рентабилността на един такъв проект за систематизиране и рафиниране на познанието, рентабилността е относително понятие, понякога губенето на време или пари довежда до неподозиран смисъл.
Факт. Само че първо някой трябва да е готов да вложи, за да извади този неподозиран смисъл, а в момента не виждам кой би го направил, особено по отношение на подобен интердисциплинарен проект, който би следвало да включва достатъчно на брой ентусиасти, които в същото време да са експерти в доста сериозни и специфични научни дисциплини.
С други думи не казвам “няма смисъл”. Казвам “няма да стане”. :)
Мнението беше редактирано от Boby_ на 09.10.14 15:56.
10.10.14
05:12
казано от Kenny на 09.10.14, 15:16:
Книга, която би синтезирала в себе си познания от множество сфери,...
Реално има само една наука - математиката. Тя е златният стандарт за точност и ефективност на човешката когнитивна функция. Например топологията може да ти даде неочаквани отговори и разширение на понятийния апарат в сфери като метафизиката, която спомена.
Мнението беше редактирано от Joe Musashi на 10.10.14 05:13.
казано от Joe Musashi на 10.10.14, 05:12:
казано от Kenny на 09.10.14, 15:16:
Книга, която би синтезирала в себе си познания от множество сфери,...
Реално има само една наука - математиката. Тя е златният стандарт за точност и ефективност на човешката когнитивна функция. Например топологията може да ти даде неочаквани отговори и разширение на понятийния апарат в сфери като метафизиката, която спомена.
Всъщност математиката е булдозерът на единствената наука - физиката. ;)
10.10.14
13:15
...Например топологията може да ти даде неочаквани отговори и разширение на понятийния апарат в сфери като метафизиката, която спомена.
Обратното също е възможно. пример - Калаби - Яу пространството в струнната теория. Избора материализъм/субективизъм/детерминизъм е въпрос на вкус при физиците-теоретици, макар че повечето съвременни физици ги избива на платонизъм.
10.10.14
17:37
казано от Solomon Kane на 10.10.14, 13:15:
...Например топологията може да ти даде неочаквани отговори и разширение на понятийния апарат в сфери като метафизиката, която спомена.
Обратното също е възможно. пример - Калаби - Яу пространството в струнната теория. Избора материализъм/субективизъм/детерминизъм е въпрос на вкус при физиците-теоретици, макар че повечето съвременни физици ги избива на платонизъм.
Предполагам имаш предвид концепцията за множество паралелни светове, подобни на нашия, която я има в някои философски/духовни учения, но написах така поста, защото вкарвайки малко конкретика и математическа точност в иначе толкова “отнесени” понятия би улеснило тяхното възприемане и “легитимизация” (поне при мен така работи), така да го кажем математиката/физиката дори с едни съвсем повърхностни лаишки познания би предложила твърда почва, каквато повечето споменати учения не предоставят.В общи линии, на който както му е комфортно. :)
10.10.14
19:43
казано от Joe Musashi на 10.10.14, 17:37:
Предполагам имаш предвид концепцията за множество паралелни светове, подобни на нашия, която я има в някои философски/духовни учения, но написах така поста, защото вкарвайки малко конкретика и математическа точност в иначе толкова “отнесени” понятия би улеснило тяхното възприемане и “легитимизация” (поне при мен така работи), така да го кажем математиката/физиката дори с едни съвсем повърхностни лаишки познания би предложила твърда почва, каквато повечето споменати учения не предоставят.В общи линии, на който както му е комфортно. :)
Струнната теория е обратното, тя изхожда от идеята, че вселената е математическа реалност. Изобщо, идеята й е, че фундаменталните физически обекти са вибриращи струни, които простират световните пластове във време-пространството, с елементарни частици, представени не като точки, а като различни форми на вибрация на тези струни, по скалата на дължината на Планка, в реда 10 на минус 35 м. В една версия на тази теория, струната би трябвало да “съществува” в 10-измерно пространство-време. Тъй като човешкият физически опит изглежда е този в 4-измерното пространство-време (3 + време)се предполага, че ако въобще 10-измерната струнна теория е вярна, трябва да има някъде 6 допълнителни измерения, навити в сложни, неуловими форми, познати като Калаби-Яу пространства. Затова, всяка точка в пространство-времето би притежавала 6 допълнителни пространства, чиято топология е представена чрез Калаби-Яу пространството. Калаби - Яу пространствата са важни в Струнната теория, където един модел приема като факт геометрията на Вселената да съдържа 10-измерно пространство от формите М х V, където М е 4-измерното пространство-време и V е 6-измерно, компактно Калаби - Яу пространство. Цялото това нещо според мен не се различава много от локумите, дето са ги разтягали йонийските натурфилософи, питагорейците, елейците и атомистите преди две хиляди години.
Може би единственият полезен извод би бил, че дори ако вселената е познаваема, не разполагаме с достатъчно добре развит понятиен апарат за да я разберем, затова опростяваме като децата по “Малкия коментар” на Бтв или като студенти по философия 2ри курс :) За мен цялата емпирика се свежда до факта, че студентките по философия и други хуманитарни науки са по-дащни от тези, които учат физика и др. точни науки. Една от големите загадки на живота....:)
казано от Solomon Kane на 10.10.14, 19:43:
Може би единственият полезен извод би бил, че дори ако вселената е познаваема, не разполагаме с достатъчно добре развит понятиен апарат за да я разберем, затова опростяваме като децата по “Малкия коментар” на Бтв или като студенти по философия 2ри курс :) За мен цялата емпирика се свежда до факта, че студентките по философия и други хуманитарни науки са по-дащни от тези, които учат физика и др. точни науки. Една от големите загадки на живота....:)
Разликата е в това, че физиката, колкото и да е противоречива и разтеглива в съвременната й трактовка, дава достатъчно много практически технологии, за разлика от каквато и да било форма на философията. Е, изключвам струнната теория, браните и т. н. модерни недоразвити дивотии. Да кажем всичко до квантовата механика, поне на този етап.
10.10.14
20:13
казано от Boby_ на 10.10.14, 19:54:
Разликата е в това, че физиката, колкото и да е противоречива и разтеглива в съвременната й трактовка, дава достатъчно много практически технологии, за разлика от каквато и да било форма на философията. Е, изключвам струнната теория, браните и т. н. модерни недоразвити дивотии. Да кажем всичко до квантовата механика, поне на този етап.
“That’s why it’s always worth having a few philosophers around the place. One minute it’s all Is Truth Beauty and Is Beauty Truth, and Does A Falling Tree in the Forest Make A Sound if There’s No one There to Hear It, and then just when you think they’re going to start dribbling one of ‘em says, Incidentally, putting a thirty-foot parabolic reflector on a high place to shoot the rays of the sun at an enemy’s ships would be a very interesting demonstration of optical principles.”
вероятно няма нужда да пиша източника ;)
10.10.14
20:33
казано от Boby_ на 10.10.14, 19:54:
В общи линии :D
13.10.14
22:44
Абе, какво сте пушили тука, бе? Т’ва трябва да го забранят!
14.10.14
15:14
/
14.10.14
17:57
казано от Kenny на 14.10.14, 15:14:
Накратко - Биохимия през филтъра на Социология
<->
Социология през филтъра на Биохимия. Замислете какво значи това. ...
Биология + Медицина + Биохимия + Психология = Психиятрия.Биология - наука
Медицина - наука
Биохимия - нуака
Психология - наука
Евгеника? Имам даже под ръка едно оригинално българско издание от 1937 г. Много интересни концепции ;)
14.10.14
18:15
А не, въобще не ме вкарвай в този контекст. Имай предвид, че разсъждавам предимно през философско/метафизичната призма на идеята, а дезинформацията и “задължителната целесъобразност” на точните науки са ми леко чужди, а също често водят до изопачаване на нещата, до подбни на споменатото от теб. За това и усещам как ви се губи философската концепция на нещата.
14.10.14
21:58
/
Мнението беше редактирано от Kenny на 21.11.14 17:00.
14.10.14
22:44
Дано след този коментар като не тикна поленцето за изпращане на мейл, да не получавам повече мейли от тази тема.
Другарят тука, според мен, има сериозни проблеми или в себеоценката, което го кара да бълва неофилософски кошмари, за да си се радва сам колко е умен, или е наистина толкова умен, че си разбира какво говори, но пак има проблем, защото остава неразбран от 99,99% от хората. Което и да е не искам да ставам свидетел на развоя на тази иначе така съдържателна и интересна тема.
Извинявам се за простотата и тесногръдието си в опита да се дистанцирам от туй, що ме надминава умствено и душевнически!
казано от Kenny на 14.10.14, 21:58:
Соломон Кейн, какво ще кажеш за следната формула на подход, от която предполагам най-накрая ще стане ясно долу горе какво имам предвид :
Психология<->
Биохимия
Психология<->
Биохимия
<->
Ботаника
Социология<->
Психология
Социология<->
Биохимия
Социология<->
Ботаника
Психология
<->
Философия
Биохимия<->
Философия
Ботаника<->
Философия
Социология<->
Философия
Древна история (рамкиран период, да кажем имперския на Древен Египет или Перуанските Инки)
<->
Социология*
- Ботаника
- /<->
при наличие на информация/ Психология*
<->
Биохимия*
<->
Ботаника*
<->
Философия*
<->
Метафизика
—————————————————————————————————————
Ренесансова история (на някоя колониална империя - Европа)<->
Социология*
- Ботаника
- /<->
при наличие на информация / Психология*
<->
Биохимия*
<->
Ботаника*
<->
Философия*
<->
Метафизика
—————————————————————————————————————-
- математика на двата периода<->
математика /структурни изчисления и закономерности, тенденции и т.н.
Философски паралелен анализ на резултатите през различни доктрини.
Метафизика
———————-Естествено отново щрих, при това с някои несъответствия и припокривания т.н., но е удобен пример за мащаба, дори в такъв спектърно и времеви съкратен-демо вариант.
Интердисцпилинарните проучвания не са новост. Математиката е метанаука и за нея можем да не говорим изобщо в този контекст - математически модели се прилагат в биологията, икономиката, медицината (за физиката и химията да не говорим). Има и други комбинации, включително някои от твоите идеи - например публикации по Психоистория има още от средата на 70-те години на 20-ти век, а определението на тази дисцпилнина изглежда ето така (от уики, естествено):
Психоисторията е изследване на психологическите мотивации за исторически събития. Тя комбинира инсайтите (прозренията) на психотерапията и изследователската методология на социалните науки за разбиране на емоционалния произход на социално и политическо поведение на групи и нации, минали или сегашни. Нейният обект включва детството и семейството (особено насилие над деца) и психологическите изследвания на антропологията и етнологията.
Сигурно си чувал и за увехналия експеримент на социалдарвинизма. :) Соломон Кейн спомена вече и евгениката. В общи линии доста мъртвородени отрочета са се пръкнали от подобни опити. Също така и полезни резултати, разбира се.
Общо взето не знам защо си останал с впечатлението, че това е нещо ново. Според мен ако оценката на потенциалните ползи от дадена комбинация от научни дисциплини дава очаквания за положителни резултати, тази комбинация е (или непременно ще стане) факт.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 14.10.14 22:57.
15.10.14
11:10
/
15.10.14
17:21
http://en.wikipedia.org/wiki/Allegory_of_the_Cave
19.10.14
02:24
/
30.10.14
13:35
/
100 си е 100. 100 единици са равни на 100, а сто се записва като единица с две нули.
Въпроса ти няма никакъв смисъл. Което е нормално за теб, досега един смислен пост не съм прочел от теб.
30.10.14
13:44
/
30.10.14
16:22
казано от Kenny на 19.10.14, 02:24:
Соломон Кейн, обаче нищо не каза ?
Прави впечатление, че си запознат на тема “теоретична” физика (нека така обобщим за по-лесно), и макар и да не съм обяснил подробно по структура, мащаб и плътност каква ми е идеята ( по същество метафизична идея, всъщност се оказва, че е баш метафизично топологична, което косвено разбрах благодарение на Мусаши), не съм сигурен дали си наясно, понеже аз едва сега установих, че май са налични отговори, чиито казуси в “теоретичната” физика (отново казано така за по лесно) се оказват актуални, при това за сега без консенсусни отговори как биха били решени ?
Като за фитнес форум доста голяма тема стана, не че съм егоист, но поне за едното мерси би било добре, евентуално.
Ko? НЕ! :) По-скоро съм слушал някакви работи на маса, чат-пат нещо по Дискавъри и дотам. Този тип въпроси, за които споменаваш, по принцип разделят физиците на различни философски течения, както споменах по-горе. Някои от най-известните физици преоткриват религията, като единствен възможен начин за рационализация. но ако ще откриваш нова наУка, има две конкретни неща, които трябва да определиш - характера на анализираната информация, вкл. източниците й, и методологията на анализ. Те не могат да се доуточняват в движение. На хора с подобен подход, обичайно е да им се пишат двойки :) (Освен ако няма жокери, както казва един колега във форума)
казано от Kenny на 30.10.14, 13:35:
Я една задачка да си дадете.
100 сто единици ли е или две нули с една единица ... и в такъв случай 1000 хиляда единици ли е или три нули и една единица
На този свят има 10 типа хора - такива, които разбират двоичната бройна система и такива, които не я разбират.
.
. .
За мен цялата емпирика се свежда до факта, че студентките по философия и други хуманитарни науки са по-дащни от тези, които учат физика и др. точни науки. Една от големите загадки на живота....:)
С цел да улесня случайно минаващите, заострям вниманието върху практико-приложните аспекти на дискусията :D
31.10.14
14:53
казано от Storm на 31.10.14, 10:35:
.
. .
За мен цялата емпирика се свежда до факта, че студентките по философия и други хуманитарни науки са по-дащни от тези, които учат физика и др. точни науки. Една от големите загадки на живота....:)С цел да улесня случайно минаващите, заострям вниманието върху практико-приложните аспекти на дискусията :D
В конкретиката на дадената извадка, е по-важно не кои са по-дащни, а кои са с по-малки мустаци.(shake)
19.11.14
04:52
/
Мнението беше редактирано от Kenny на 21.11.14 16:11.
Поне да разбираше мъничко значението на думите, които използваш. Щеше да си доста по-успешен трол.
Бедна работа.
19.11.14
10:51
/
Мнението беше редактирано от Kenny на 21.11.14 16:11.
02.12.14
15:57
Изтрих темата, защото не му е тук мястото ... и все пак ще ви споделя, че настръхвам когато разбера, че съм бил прав. (макар едва ли на много хора е станало ясно за какво въобще говоря и пиша) Откриването на топлата вода в крайна сметка е откритие, нали. И въпреки това има и още, което до момента не спада към “откриване на топлата вода”
А като офф-топик във виртуалното пространство, не конкретно към форума - не съм сигурен дали е синхроничност и детерминизъм изцяло вписващ се в същността на идеята ( това са допълващи се понятия, е становището ми) или локална каузалност извадена от контекста (парадоксалното е, че този вариант отново се вписва в първия, като елемент) ........
Мнението беше редактирано от Kenny на 02.12.14 15:59.
02.12.14
17:34
И сега какво да правим старателно обезобразената от теб тема?
Висящи в нищото мнения, на които ти си отнел контекста. То бива, ама...
02.12.14
19:09
казано от Кольо Пияндето на 02.12.14, 17:34:
Има ли значение, ако искаш я изтрий. Първата част на това последното беше самочеткане ... постовете преди това не, но и тогава бях старателно неясен, така че има ли значение, “изтрий” я (не че нещо се трие в нет-а). Като не бива, махнете опцията за редакция или я направете само за определен интервал от време.
Мнението беше редактирано от Kenny на 02.12.14 19:30.