13.10.14
13:51
Здравейте,
мисля мисля и не мога да измисля как може да бъде приготвен, така че хем да бъде здравословен, хем и вкусен. Печен на фурна си го правех, но вече спрях, защото маслото на магазина не е масло, а без масло няма да стане. За пържено изобщо да не говорим. Ако някой знае нещо по въпроса и сподели своята здравословна и вкусна рецепта ще му бъда много благодарен!
Аз този уикенд си правих заек ето по тази рецепта:
http://www.receptite.com/рецепта/заек-с-гъби-в-гювеч
Доста време отнема, но стана много вкусен!
Само смених листата от целина с нарязана на кубчета глава.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 13.10.14 14:17.
Заек по ловджийски също в гювеч е уникално ястие. Има една специфика при приготвянето му - за да не се “лигавят” мръвките след сготвянето им, преди да се сложат в гювеча, се пускат за секунди в много силно сгрята мазнина, за да се “запечатат”, след това се слагат в гювеча. Рецепти за този гювеч колкото искаш в нета.
13.10.14
14:36
#3
Много добър съвет от Петър. Запечатване на месото, чрез кратко запържване, преди печене е оферта за всяко месо.
Иначе навремето зайците ги печах на бавен огън, клато ги покривах със тънки резенчета сланина или бекон.
И аз като адаша заека първо го запържвам леко, колкото да хване цвят и след това го мятам да се пече заедно с дребни лукчета и маслини. Иначе първоначално го мариновам за едно денонощие, слагам горе-долу от каквото колкото намеря: вино, оцет, зехтин, лук, моркови, чесън, черен пипер, бахар, дафинов лист, магданоз, целина... каквото ми падне. Иначе като искаш наистина качествено масло, в което да нямаш съмнения - вземи си Президент.
Е олиото и пърженето нали са вредни? От лука пък получавам газове- имам гастрит. Но май това са вариантите. Искрено благодаря на всички!
13.10.14
22:12
#7
Според мен, вариантът на Боби - с дългото готвене, е най-добър.
Просто месото става хубаво.
Моето предложение е за в йенско стъкло във фурната на по-ниска температура за дълго време.
Обелени и нарязани картофи на дъното, отгоре заека, подправки (разбира се и вода) - слагаш капака и след няколко часа се наслаждаваш.
Подправки, подходящи за зек: сол, черен пипер, джоджен, чесън на прах, чубрица, девесил, мащерка.
Пълнен заек по на Маданеца акъла.
Продукти:
1. Един заек - около 2,5 килограма след отделяне на комплекта дреболии;
2. Килограм лилав лук;
3. 700 грама свинска осмянка;
4. Масло, зехтин, червен пипер, черен пипер, сминдух и сол.
Зайчето се почиства старателно, след което се намазва обилно със зехтин, сол и червен пипер, както отвън, така и отвътре.
Половината лук се нарязва на кубчета и заедно с накълцаните на ситно дреболии и 200 грама от осмянката се задушават в масло, след което запържваме с черен пипер, червен пипер и малко сминдух. Не се чака до пълна готовност на съставките, както при всяка плънка. Другата половина от лукът нарязваме на широки резени, с които покриваме дъното на тавата. Оформяме 6-8 тънки и продълговати пържолки от осмянката и с половината от тях правим канапе върху лука, че да му е удобно на зайчето. След внимателно приготвяне и подреждане на леговището, зайчето се поставя да си легне удобно и се напълва с вече приготвената плънка. Зашиваме с подръчни материали - в случая с дървени шишчета, които начупих на късо и подострих, но може и с игла и конец. След като натъпчем, зашием и сложим зайчето да си легне, го завиваме с останслите пържолки, че да не му загори гръбчето. Последната щриха бяха две шишчета свързващи диагонално преден със заден крак, които да не позволяват на заека да се разпъва, а около него поръсих с плънката, която не можа да поеме. Сипах му и чашка вода, ей тъй да не остане жадно.
Така сгушено, зайчето се покрива с фолио и се пече 2 часа на 200 градуса. След това махаме фолиото и допичаме до зачервяване на пържолите. Ако е необходимо ги обръщаме веднъж като при обръщането обилно заливаме заека с образувалия се около него сос.
Прочети повече: http://www.bb-team.org/forums/viewthread/59297/P920#ixzz3GPH7XRd8
Други варианти
Ето я и рецептата за зайчетата (Те всъщност са две рецепти, че ги направих различно)
Необходими продукти:
1. Две зайчета по кило-кило и половина;
2. Килограм свински бут или плешка - в оригинал е осмянка, но нямаха в магазина, та затова добавих сложих 3;
3. 200-300 грама сланинка;
4. 50-60 грама масло;
5. Половин бира;
6. Плънка № 1 - няколко стръка пресен лук, 100-тина грама сланинка, 200 грама от свинското месце, 200 грама гъби, черен пипер, сол и кимион;
7. Плънка № 2 - два стръка пресен чесън, връзка магданоз, дреболиите от двата заека, 200 грама зелени маслини с мини кисели краставички в тях, 200 грама сушени сливи, сол, риган и сминдух;
И двете плънки се приготвят на тиган, като продуктите се добавят към предварително загрятото масло в реда, по който са изброени. Времето на задушаване и запържване е различно, но се ориентираме по готовността на продуктите.
Начин на приготвяне.
Зайчетата се почистват и измиват добре. Свинското месо се нарязва на пържоли, които се подреждат плътно една до друга на дъното на тавата. Остатъка от месцето се нарязва на дребни хапки и се запържва почти до готовност заедно с лука, сланинката и гъбките, като месцето се слага последно. Подправките се добавят накрая, след което плънката се премества в друг съд да си изстива, че да е по-лесна за пълнене. Пристъпва се към приготвянето на втората плънка. В маслото се запържват чесънчето и магданоза, добавят се ситно нарязаните дреболийки и маслините и когато са почти готови се добавят и сушените сливи. Поръсваме обилно със сминдух, добавяме и доволно количество риган и втората плънка е готова.
Ако човек си има два подходящи тиган и грамотна печка двете плънки се приготвят едновременно
След като сме подготвили и двете плънки, а пържолите са подредени на дъното на тавата, можем да пристъпим към пълненето на зайчетата. Внимаваме много да си изгорим ръцете с плънката и ги натъпкваме обилно - добре е човек да си има асистент за тази дейност Зашиваме зайчетата и ги слагаме да полегнат едно срещу друго в тавичката, че да не им е самотно. Сипваме бирата, а ако ни е останала плънка запълваме с нея пространството между животинчетата. С цел да ги предпазим от нежелани изгаряния, завиваме зайчетата с не много тънки филийки сланинка. Печем на 180-200 градуса за около час и половина, като обръщаме сланинките, че иначе много загарят. Махаме сланинките и ги поднасяме на масата за немедлена консумация. Печем още около половин час, за да придобият зайчетата желания загар, като през това време поливаме гърбовете им няколко пъти с къкрещия на дъното на тавата сос.
След като ги извадим от фурната, разделяме зайчетата на порции, разстиламе плънката около тях и консумираме с обилни количества бира или други напитки по предпочитание на клиента
Прочети повече: http://www.bb-team.org/forums/viewthread/59297/P1160#ixzz3GPJMmbrg
Мнението беше редактирано от Маданеца на 17.10.14 16:09.