14.10.14
02:02
Здравейте,
Имам проблем с китките, вече ходя на зала от около година и от скоро започнах доста сериозно, но както си тренирах изведнъж китките започнаха да ме болят. Болката се усилва и тренировките ми стават все по сложни. Купих си накитници, но не помагат кой знай колко много а и имам чувството, че ми спират кръвта към ръката и от това всичко става още по зле.... Като цяло китката ми е доста малка дори имам комплекс от това а ето и сега тоя проблем. Не знам какво да правя да си дам малко почивка или да отивам на доктор. Моля някой ако може да помогне с нещо да сподели
14.10.14
12:14
Имам същия проблем, слаби китки... на канадска нетрениран човек ме скапва..
Има едно гелче на крауфенхофф за 6лв в всяка аптека с арника. На мен лично ми помага.
Ако не отиди на преглед най-добре.
Внимавай с лицевите опори и кофичките , там натоварването върху китките е страшно голямо .
15.10.14
18:32
Благодаря за отговорите :)
Сега спирам с залата за 1 седмица и няма да натоварвам китките много занапред. Искам да попитам дали има някакъв начин за заздравяването на китките или нещо подобно? Един приятел ми каза да тренирам предмишница и китката ми щяла да стане по голяма и по здрава с времето, така и направих но ефект няма като цяло виждам къде е краят на предмишницата и от там до китката има доста разстояние и не мисля, че ще помогне много... :/
15.10.14
18:40
За какво лечение и заздравяване става въпрос, след като не знаете причината и мястото на болката?
15.10.14
19:01
За мен проблема е, че китката ми е супер слаба и с по-тежките тренировки се натоварва и от там идва всичко. Просто не знам какво да правя защото сега не ме болят но знам, че като отида на фитнес болката ще се върне :/
15.10.14
19:08
Много е вероятно и техниката ти на някои упражнение (бутащи) да куца, което да поставя китките в неприятни положения и да ги натоварва допълнително.
казано от Momchil Milanov на 15.10.14, 19:01:
За мен проблема е...
Е да, де, ама има едни хора, дето се гърчат 6 години да учат, после още 3 да специализират...и още ..и още. Та ми се струва, че, за да лекуваш нещо, е по-важно за споменатите хора какъв е проблемът. Дори това за теб какъв е проблемът да съвпада с това за тях какъв е проблемът, то мисля, че това трябва да бъде установено със сигурност. Не за друго, а за да не си губиш времето в самолечение и търсене на проблем на едно място, когато той всъщност е на друго, примерно.
казано от Momchil Milanov на 15.10.14, 19:01:
Просто не знам какво да правя защото
Та тъй, де, я иди при специалист, лекар, кинезитерапевт, друг, да ти е мирна главата. А отделно - помисли и се консултирай, със същия вид или друг специалист, за техниката, както Херцогът е казал.
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 16.10.14 13:00.
15.10.14
19:26
karfi4ka така е, но не мисля да се занимавам с разни лекари които гледат да ми вземат парите... Преди година имах проблем с лакътя ми ходих при сумати специалисти и кво ли не и всички ми казваха все по лоши неща като операция и, че няма да мога да се занивам с фитнес повече и така, накрая просто послушах един мой треньор и всичко се оправи...
15.10.14
19:48
Пусни клипчета на кофи/лежанка/раменна преса.
Според мене няма нужда от лекар в тоя случай. Щом болката е едновременно и в двете китки, значи е заради тренировките. Най-вероятно лоша техника, или претоварване. (shake)
15.10.14
23:40
Сподели от какво точно получаваш болката (бутащи, дърпащи упражнения, подхват, надхват, изобщо позицията на китките) и къде (в цялата китка, навътре, във костицата от външната страна, другаде..). Много хора могат да ти помогнат стига да опишеш точно проблема. :)
15.10.14
23:48
Брех... я колко лекари и кинезитерапевти имало в този форум! :D ...пък аз да не знам! :D
Освен това видимо са много компетентни - те дори нямат нужда да видят и пипнат лично, за да поставят диагноза и да назначат лечение. (giggle)
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 15.10.14 23:51.
Не мисля че това е проблем за лекар, поне по описанието му. Както каза херцога, вероятно е причинена от неправилна техника на бутащи.
Не мисля че е разумно за всяко малко неразположение да бягаме при лекар. Добре е да можем сами да си помагаме и да идентифицираме източника на дискомфорта. Още повече, раздела е за травми и контузии, така че предразполага към подобен род съвети. ;)
Направила съм си труда да напиша цял материал за китките, тъй като неправилната им “употреба”, заедно с нестабилен раменен пояс и ядро води до подобни неприятни усещания.
Мнението беше редактирано от Margi на 16.10.14 08:11.
(sun) Дано повече здравословни проблеми да можем да премахваме ... онлайн. Лекар бе посочен само като пример за специалист. Но както и да е, в спорове не влизам повече и с никого.
Успех на автора, дано скоро реши проблема и продължи ефективно тренирането си.
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 16.10.14 10:50.
16.10.14
12:38
казано от Маргарита Манева на 16.10.14, 08:01:
Не мисля че това е проблем за лекар, поне по описанието му.
Ето го описанието на проблема:
“...както си тренирах изведнъж китките започнаха да ме болят.”
По него аз не мога да се ориентирам, съответно не се наемам и с препоръка, затова намекнах за консултация със специалист. Да, по-разумният вариант е кинезитерапевт.
Както каза херцога, вероятно е причинена от неправилна техника на бутащи.
Напълно възможно е и много вероятно, тук няма спор.
Не мисля че е разумно за всяко малко неразположение да бягаме при лекар.
Принципно да, но в крайна сметка това се определя от характера на неразположението. В някои случаи неразположението трябва да бъде овладяно бързо и решително, за да не прерасне в сериозен проблем. Друг път е възможно да се справим и сами. Преценката как трябва да се подходи, обаче, е тънкият момент... знаеш какво е нужно, за да бъде направена адекватно.
Добре е да можем сами да си помагаме и да идентифицираме източника на дискомфорта.
Да, добре е, но това може да бъде направено адекватно и ефективно само при определено ниво на познания (голяма част от които специфични за областта на медицината и биомеханиката) и опит. В случая имаме 17-годишен младеж с броени месеци тренировъчен стаж, това е и типичния образ на питащите в този раздел.
Още повече, раздела е за травми и контузии, така че предразполага към подобен род съвети.
Мнението ми за раздела съм го споделил отдавна, то е неизменно и днес. Да, това е идеята му, но този подход твърде рядко е полезен и ефективен на практика. Познавам достатъчно специалисти в областта на спортната травматология - гарантирам, че нито един няма да рискува името и репутацията си с преглед on-line (по клип и/или обяснение) и назначаване на лечение на база такъв преглед. Останалите - на какво основание можем да го правим?
Тук имаме възникнала болка при изпълняването на определени движения и при определено усилие.
Какво можем да предложим на общо основание?
Почивка и болкоуспокояващи медикаменти.
Те представляват ли трайно решаване на проблема?
Не, защото няма да отстранят причината за болката, а ще я успокоят и/или маскират временно.
Какво ще се случи?
При следващата тренировка ще го заболи отново, защото нищо не е коригирано.
И за да не се отпускам в допълнителна белетристика - поставянето на диагноза и назначаването на лечение при реално възникнала травма на база индиректна комуникация (всичко различно от личен преглед) е абсурдно, несериозно, безотговорно и свързано с гарантирано висок риск от усложняване на ситуацията.
Масовият български спортуващ човек няма нагласата да търси съдействие от компетентни специалисти в такива ситуации. Причините са подобни на тези, заради които всички разбираме от футбол, политика и коли.
Направила съм си труда да напиша цял материал за китките, тъй като неправилната им “употреба”, заедно с нестабилен раменен пояс и ядро води до подобни неприятни усещания.
Нямам съмнение, че материалът ще е фактологично издържан и практически полезен, както другите твои статии. Той, обаче, не би трябвало да служи за диагностика и лечение на вече възникнали травми (или поне такова е моето мнение). Превенция и усъвършенстване - това да.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 16.10.14 12:39.
Винаги ми е било интересно , какво означава израза - “Няма да си давам парите по доктори”??Ами тогава лекувай се сам , какво ти е виновен доктора ? Какво означава думата “некомпетентен”? Това , че ти препоръчва различни неща , от собствените ти очаквания не го прави НЕКОМПЕТЕНТЕН.