05.11.14
16:19
Моите топ 5 супер храни, без да са класирани помежду си: яйца, вътрешности, люти чушки, ферментирали зеленчуци, бульон от кости
Хубаво е това, което го ядете, да сте го брали или виждали как расте,мучи,цвили или квичи...ето това наричам аз супер храна ;)
Моите любими 5 храни към момента:
1.Червено и Бяло вино, на което му чакам тихата ферментация сега да отмине ;) - това го броя като храна за всички сетива
2.Телешко в буркан(едно желирано такова)
3.Домашно краве сирене
4.Туршийката и на нея и идва скоро времето
5.Домашен хляб
Има и още, ама тези са ми любимите!
Мнението беше редактирано от Jikata на 05.11.14 16:29.
казано от Станимир на 04.11.14, 17:14:
Повечето храни, които сте изброили, не съм ги опитвал, други не знам как изглеждат, а за трети не знаех, че изобщо съществуват :( Вече сигурно съм тежко болен и отивам към умирачка :(
Не си единствен.
Аз за съжаление нищо био, еко, супер, мега не консумирам. Наблягам на пилешко бъкано с хормони и вода, обикновен бял хляб с мая и глутен, синтетичен протеин на прах с оцветители и овкусители, яйца колкото може по-евтини. Все още дишам, имам пулс и съм сравнително ориентиран за време и място.
казано от Мила на 04.11.14, 10:59:
Супер добра информация! Полезно е, айде искам още мнения!
А какви чайове, кафе бихте си купували - български, чужди, какви билки?
Силно се надявам червеното Illy някога да започне да се продава на нормална цена (В БГ 1кг е около 80лв, В ЕС 20-25евро). Същото важи и за лавацата. Чай, ако пия е Биопрограма, 2лв опаковката. Желанието ми е в България да започне да се продава хубаво, качествено кафе на приемлива цена.
05.11.14
17:05
Моята класация за “супер” храни, които всеки може да включи в менюто си за без пари:
1. Кисело мляко
2. Чесън
3. Червено цвекло
4. Ябълки
5. Орехи
6. Домашен ябълков оцет/домашно червено вино
7. Мед и пчелен прашец
Не е задължително да са в този ред.
1.Избройте поне 5 (или колкото искате) супер храни/био или натурални храни, които използвате в момента.
краве мляко (купувам си от човек, който гледа крави)
домашни яйца (мама ми дава, но вчера закла кокошките :( )
прасе (когато татко убие)
ябълки от пазара, на етикета, на които пише български. Силно се надявам да не са много отровни
червен пипер (същото като точка 4)
елда (купувам си я от руски магазин Березка)
2. На каква цена бихте желали да ги купувате? На цени като останалите продукти. Не съм склонна да плащам 6 лв за кг ябълки. Всъщност смятам, че ще е добре ако всички продукти са натурални и био и може да се разчита на качество без да се експлоатира с етикета “био”.
3. Кой продукт, смятате, че липсва на българския пазар...Имаме си всичко, не се сещам нещо, което да липсва.
4. Посочете един български продукт от тези категории, който бихте желали да консумирате често, но е трудно да се намери (онлайн или в магазините): Яйца от домашно отглеждани кокошки е трудно да се намерят, както и месо от grass fed животни.
Мнението беше редактирано от Anelia на 05.11.14 19:28.
05.11.14
19:12
Кисело мляко, прясно мляко, яйца, мед, пчелно млечице, ленено семе.
05.11.14
19:15
Май не всички успяваме да вникнем в молбата и въпросите на Мила... (giggle)
Сетих се, че много използвам канела - слагам я във всичко възможно. :)
За съжаление трудно се намира читава. Преобладават евтинките долнокачествени прахчета по магазините...
От нещата, които се водят супер храни, консумирам какао и какаови зърна. Годжи бери чат-пат, от сорта на купувам веднъж на няколко месеца, по 50-100 гр, които ям по 4-5 дни. Също канела, ленено семе, понякога конопено, но не знам дали са супер храни...
Иначе, личната ми класация:
1. Яйца
2. Лют червен пипер
3. Чесън
4. Туршии
5. Сезонни плодове и зеленчуци, като сега наблягам на тиква и ябълки
6. Какао
7. Мед (важно ми е да е качествен, тъй като от едно 90% от продаваните в магазините, правя алергии. Затова - само домашен и при първо отваряне на буркана, внимавам с количеството)
Всичко, без какаото, ми идва директно от селата (моето и на мъжа), това са единствените продукти, на които мога да се доверя, че са био. От био щанда в магазина не пазарувам. Всякаш ми се иска медът да не е на тези цени, доста поскъпна. Но, доколкото знам, пчелите и производството намаляват :(
За чайовете, всеки ден пия зелен. Ще ми се в магазина с насипните чайове да намирам и лайка, мащерка, мента и целият му там набор от билки. Бих ги предпочела пред пакетираните с филтърче.
Мнението беше редактирано от Дона Флор на 05.11.14 19:26.
05.11.14
19:32
Моите топ 5 са храни, някои от тях са включени още от детството ми:
-коприва
-домашни млечни продукти
-пчелен прашец
-ядки
-плодове, типични за нашите георгафски ширини
Моята дефиниция за супер храна, освен вече научно въведената, е че това трябва да бъде достатъчено полезна както на макро,така и на микронутриенти храна, така и да те прави щастлив, когато я консумираш.
Мнението беше редактирано от chameleon08 на 05.11.14 21:04.
Въпрос 1:
1. Бразилски орех.
2. Кокосово масло.
3. Спирулина.
4. Брашно от киноа (500 гр. - 16 лв.)
5. Какао на прах.
6. Чия.
Въпрос 2: Колкото и да намалиш една цена, винаги ще е по-добре да е още по-ниска. (;
Въпрос 4: Като цяло ми се иска месото и яйцата да са с по-добро качество, т.е. с по-ясен произход.
05.11.14
21:45
Така, темата е относно био/натурални/суперхрани. Кой както иска да ги нарича. За никакъв магазин не става въпрос (wtf) Мърдаме мозъци, искам да видя какво е т.нар. “пътешествие на потребителя” преди да направи дадено решение относно подобни продукти (тъй като са на доста висока цена)
Темата не е дали годжи берито е супер храна и дали суперхраните са само маркетингов трик. Темата е кои храни вие използвате. Приемам отговорите като месо, яйца, чушки и т.н.т. Приемам и релевантните спорове.
Темата е готина, за мен е полезна и научавам нещо ново. Няма да чета само за растеж на бицепси, фибрене, преси и не знам си какво.
Мнението беше редактирано от Мила на 05.11.14 21:50.
05.11.14
22:22
И на мен темата ми е интересна, макар да моменти да хваща интересни завои. Не смятам, че трябва да се изтрива или затваря.
Едно ми е чудно: защо в повечето случаи се търси такова извъртяване на нещата, че да се образуват два лагера?
Тук се получава нещо като “годжи бери VS яйца” или иначе казано “
<супер>
храна VS
<нормална>
храна”.
За мен нещата могат да бъдат в симбиоза и приемам суперхраните (категоризирани като такива) като още няколко инструмента при арсенала за подобряване качеството на живот.
Ако не ги харесвате, ако смятате, че са шарлатански истории, ако не ги възприемате като ползи за здравето - не прибягвате до тези инструменти.
Защо да се отричат обаче, след като биха могли да помогнат на някой друг?
05.11.14
22:23
Учените сега са така - има ли пари в нещо, дай ми малко и аз ще ти докажа, че е истинско. То и глобалното затопляне е реално, но не е резултат от емисиите на въглероден диоксид, но “на масата на запад са сложени пари” и групи учени, спонсорирани от тези пари се надпреварват да го “доказват”. То това е работата им - да правят проучвания. Ако проучването им не се харесва, пари няма и остават без хляб или работа. За това доказват ли доказват. Дано да действа и хомеопатията, и водата, и Господ, и суперхраните! Живейте до 150 години с тях. Може би моя подход и мислене да са грешни, но поне ми изглеждат логични обосновките.
До някой друг път! Лека нощ от мен!
Никой не казва, че “всичката” хомеоптаия е “неработеща. Или, че водата си е водя и нищо друго.
Идеята ми е, че от всички тези неща, може да си отберем работещи, които да пробваме и да коментираме, а не да дамгосваме.
150, надали, че много облъчване:)
казано от veronique на 05.11.14, 22:22:
Защо да се отричат обаче, след като биха могли да помогнат на някой друг?
Е защото не са помогнали на еди кой си:)
Което си е абсолютно меродвано и за всички останали:)
06.11.14
00:23
Да се изкажа и аз по темата :) Съгласна съм,че цените на “суперхраните/биохраните” е висока за нашия пазар ... Едни обикновени кокосови стърготини са около 10 лв за кг,а био варианта им е 16-18лв ... Хората гледат да има какво да ядат, не колко е полезно и какви ползи носи на организма ... Ако цените бяха нормални щях да се храня само с такива продукти ... Иначе обичам и консумирам главно ядки(кашу,лешници,бадеми ...),фурми,кокосово масло,какао,семена,канела,авокадо,домашен мед,ябълки,тахан ... Бих искала какаовото масло да е по-евтино,както и разните прахообразни “суперхрани”,ядковите млека,също и по необичайните тахани (от кашу,лешници,орехи ...) Безглутеновите продукти също са скъпи и затова не си купувам ... Като цяло от скоро навлязоха всички суперхрани и цената им е висока за честа консумация ... хубавото поне е,че все повече такива магазини и заведения виждам из София :)
Мнението беше редактирано от Ая Палачинкова на 06.11.14 00:25.
казано от Камен Илиев на 05.11.14, 22:23:
Дано да действа и хомеопатията, и водата, и Господ, и суперхраните!
А дано, ама надали.
казано от slavko на 05.11.14, 22:28:
Е защото не са помогнали на еди кой си:)
Което си е абсолютно меродвано и за всички останали:)
Ами, меродавно е. Ако нещо действа, то действа на всички. В различна степен и дози, но действа. Примерно аспирина - тестван е, изпитан е, доказано е, че действа, знае се как действа и какво прави, знаят се страничните му ефекти и т.н. Затова и се продава като лекарство с точно предписание на дозите. Тестостерона също действа - затова могат да се предписват дози и цикли и знаеш какво може да очакваш от него. Разбира се, ще действа различно на хората, защото са с различно количество рецептори и в различно съотношение в мускулните групи, което не винаги може да се установи без по-сериозни изследвания, но това не значи, че не действа.
Инсулина и той действа - ако ти е в повече, ще умреш. Ако ти е в дефицит - пак ще умреш.
Ако примерно си болен, и ти предложат две лекарства, като ти кажат: ето ти първото, действа така и така, има еди какви си странични ефекти, приемаш го в така и така, еди колко си време, и ще се оправиш. А това другото, то действа, ама на някои хора, и само от време на време, и също така е важно да вярваш, че действа, и с него евентуално ще оздравееш, а ако не, ще вземеш първото, стига да не е станало вече късно и да умреш от усложненията.
Ти кое би предпочел?
казано от slavko на 05.11.14, 22:27:
Никой не казва, че “всичката” хомеоптаия е “неработеща.
Аз го казвам. Плюс всички независими учени, които са я изследвали.
Идеята ми е, че от всички тези неща, може да си отберем работещи, които да пробваме и да коментираме...
Затова си има хора, които се занимават с тия неща, а ти можеш да ползваш готовото знание, вместо тепърва да експериментираш (със съответните негативни ефекти) върху себе си. Освен това, личния ти експеримент ще е без никаква практическа полза за останалите, тъй като не е контролиран и не е независим, и освен това, с един човек статистика не се прави.
Или, че водата си е водя и нищо друго.
Водата е Н2О - два атома водород и един кислород. Не съдържа информация и няма механизъм, който да и позволи да запаметява информация. Да не говорим, че такова нещо като информация не съществува в природата, това е термин, който описва натрупани знания, или поредица от символи, които носят някакво значение за НАС, хората. Без мозък, няма информация. Дори компютрите не записват информация - записват нули и единици. Ние, хората решаваме как да ги подредим, че да придобият някакъв смисъл, и той е относителен - важи само при определени условия. Например, всеки файл записва информацията по различен начин, информацията може да е на различни езици (човешки или компютърни) и на различни носители, като съответно за носители на нула/ единица се ползват различни елементи или състояния на носителя. Съответно водата не може да запаметява информация от веществата, с които е била в досег, защото не е компютър (или мозък) и няма памет.
Само един пример - водата е в постоянен кръговрат, 70% от земята е покрита с вода, както и човек е 75% вода. Това значи, че като пиеш вода, тази вода би трябвало да съдържа информация от всички хора, живели някога по Земята, от всички живи и неживи неща, които са съществували някога. А водата се ползва за всичко. Например за канализация - всички с*рем във водата и тази вода отива в каналите, и след време се връща и я пиеш. Замисляш ли се, че ако има памет, става интересно?
Да не споменаваме кометите и метеоритите, които падат на Земята, в които също има вода и тази информация съответно би трябвало да се обмени с другата вода. Значи, може да носим в себе си информация от извънземните в Алфа Кентавър.
И как точно водата знае кое свойство и на кое вещество да запамети и кое не? И как това свойство се пренася после върху теб?
Ще я изкарате още малко и че е умна и с интелект.
Тия неща, за които говорите никой учен (натъртвам на учен, не на шарлатанин) не ги е наблюдавал, а водата е най-масовото вещество във Вселената. Не ми излизайте с аргумента, че може би е нещо повече и има свойства, които не знаем, защото водата е химично съединение, има три атома в молекулата и няма кой знае какви свойства за изучаване, съответно е добре изучена от доста отдавна.
Ако вие знаете за разни нейни непознати свойства и можете да ги докажете (и по-важното, да обясните как работят) - моля. Но не на мен, а на учените. Пред независими комисии, така че да може да се тестват и проверят. И ако тия неща се окажат верни, ви чака Нобелова награда и имената ви ще останат в историята, като хора, направили прелом във физиката, химията и цялостното ни разбиране за света. Но естествено, това няма как да стане, защото за вас наука е мръсна дума, а вместо това предпочитате да вярвате в магии.
И явно и хората, от които черпите подобна информация, са скромни и не желаят милионите и славата, които идват с Нобеловата награда, та затова и не сме чували за тях, нито пък ги има в учебниците и научните публикации.
...а не да дамгосваме.
Може да дамгосаш нещо, независимо от фактите, само защото не ти пасва на възгледите и вярванията.
Ако обаче го отхвърлиш, след като си го проверил с нужната доза скептицизъм, чекнал си фактите (от независими източници), видял си, че не се вписва в реалността - това е нормално. Така работи науката. И здравия разум. Иначе трудно ще разбереш къде свършва реалността и къде почват приказките.
Аз викам да вземем да обсъдим идеята за плоската Земя. И че е създадено от бог за 6 дни. Защо не? Тези идеи си имат цяло движение (креационисти и последователи на Flat Earth движението). Нали, важното е, да сме с отворен ум и да вярваме, че всичко е възможно, вместо да го дамгосваме, само защото не съответства на реалността?
И между другото, ако човек търси специфично информация, която да подкрепя убежденията му, и подхожда безкритично към нея - винаги ще намери такава.
Мнението беше редактирано от Петко К на 06.11.14 01:46.
казано от Петко К на 06.11.14, 01:41:
И между другото, ако човек търси специфично информация, която да подкрепя убежденията му, и подхожда безкритично към нея - винаги ще намери такава.
Ти точно това си направил.
Хлорела, какаови зърна, перга, джинджифил, рожкови продукти, най-често брашно. Позволявам си да зачета чесъна като суперхрана заради дългогодишния ми положителен опит с него, като за себе си съм склонна дори да го класифицирам като адаптоген.
Предпочитам пергата пред пчелния прашец, защото имам възможност да си я набавям от сигурен източник и е по-вкусна. Рожковът ми е фаворит за подсладител, а хлорелата в умерени дозировки на гладно ми е помагала в случаи на водна задръжка и стомашни неразположения. Не обичам да я слагам в храна, просто я разтварям във вода. Джинджифилът е много приятна подправка към широк диапазон от ястия, а чаят е идеално средство за детоксикация и превенция на хрема и простуда. Не е особено добър избор в ПМС обаче. За какаовите зърна е ясно - малки, хрупкави, ароматни и наситени, чудесен завършек на вкусен обяд.
Други две храни, които традиционно не са “суперхрани” - кисело зеле и яйца. Споменавам ги, защото от тях съм изпитала само ползи. Киселото зеле за мен е най-добрият вариант на натурален пробиотик с прекрасен български вкус, а качествените яйца бих нарекла суперхрана, защото са много добра комбинация от вещества и нутриенти, която има и приятен засищащ ефект, освен всичко останало. Считам ги за много необохдими при силови и кондиционни натоварвания, поне за себе си.
Добре, Петко. Съгласи ме с всичко. Гребем с пълни шепи от всичко комерсиално, доказано и изпробвано от чуените и ще пребъдем.
Благодаря ти все пак за отделеното внимание.
06.11.14
09:02
Няма научно издържани трудове, които да потвърждават благоприятно повлияване с хомеопатия. Има и списание, Прескрире, което се издържа от абонамент, а не е поддържано от спонсорства на фармацевтични компании, което също редовно предлага трудове, отхвърлящи принципите и ефективността на хомеопатията.
Хомеопатията е да вземеш една част от едно вещество, да го разредиш с десет милярда до един децилион и повече части вода и да го приемеш, надявайки се да действа. Казано по друг начин вземаш капсула от 200 милиграма кофеин, разреждаш я в 2000 (две хиляди) тона вода (това е водата, с която се пълни един басейн с олимпийски размери) И това е минималното разреждане, като максималното е някъде от порядъка на, в нашия пример 6 олимпийски басейна с вода. След това вземаш чаша вода от този басейн и я даваш на пациент с нервен пристъп. Всичко до тук е според правилата на хомеопатията, както гласят принципите и. Айде сега ми кажете като мислещи и умни същества, ще действа ли тоя кофеин? Ми то ако е така къпещите се в басейна всички ще са дрогирани само от капката урина, която е в уретрата на някой наркоман, влязъл да се къпе през лятото в публичен басейн! Или поне пияни от човекът, който снощи е купонясвал и днес е решил да се разхлади.
Помислете малко!
казано от Маргарита Манева на 06.11.14, 07:41:
Ти точно това си направил.
И аз какво точно твърдя? Ти твърдиш, че водата има памет - докажи го, и си вземи милионите.
Аз по-горе обясних защо това са глупости.
казано от slavko на 06.11.14, 08:34:
Добре, Петко. Съгласи ме с всичко. Гребем с пълни шепи от всичко комерсиално, доказано и изпробвано от чуените и ще пребъдем.
Тя и хомеопатията е комерсиална (то некомерсиални неща не съществуват), но за разлика от медицината е несериозна и не работи, затова я отхвърлям.
И така и не отговори - ако ти предложат две лекарства - едното “комерсиално”, но доказано и работещо, а другото хомеопатично, за което не е сигурно, че действа, и живота ти зависи от това - ти кое ще избереш?
Мнението беше редактирано от Петко К на 06.11.14 10:04.
казано от Иван на 05.11.14, 16:19:
бульон от кости
Ей тва е суперхраната !!!
Прочете малко по въпроса ;)
др.Меркола за костния бульон
06.11.14
12:14
Хайде и аз да се включа :
1)Какаови зърна
2)Годжи бери
3)Сьомга
4)Кокосово масло
5)Био сладка
06.11.14
14:33
Моите суперхрани:
1)Телешки черен дроб
2)Домашни яйца
3)Магданоз,зеле,броколи и люти чушки
4)Мазна риба
5)Сурови какаови зърна
казано от Петко К на 06.11.14, 01:41:
След такова (по обем) мнение на Петко, нямаше как да не се върна към мястото, до където бях оставил темата и да я препрочета отново :D
Чудо невиждано! :D :D
И за да има нещо по темата - суперхрани не ползвам, био също. Стремя се останалите, които ползвам и са “купешки”, да са по установен стандарт (за които има), макар и да сме наясно всички за спазването на стандартизацията при хранителните продукти...Но поне има лъч надежда при тях, за сметка на останалите, нестандартизираните.
Мнението беше редактирано от Петър на 06.11.14 14:58.
06.11.14
21:59
Избройте поне 5 (или колкото искате) супер храни/био или натурални храни, които използвате в момента.
Изброявам и обяснявам защо смятам за суперхрана, защото съм неук в областта на биохимията.
1. Марули. И всякаква друга прясна зеленина. В никакъв случай “айсберг”. Смятам ги за суперхрана, защото нищо не ми е наред, ако не поемам доволни количества от тях и обратното.
2. Карантия. Не знам дали е суперхрана, ама яко оцветява пикнята, би трябвало да е.
3. Агнешко. Убеден съм, че дава сила.
3а. (по-малко супер) И други мръвки от едри животни. Не знам какво толкова съдържат, обаче само те ме предпазват от мускулна треска след яка тренировка. С яйца, млечни и др. не става номера.
4. Риба. Особено “супер” е дроб от треска. Лично усещане.
5. Лимони. Пак лично усещане.
На каква цена бихте желали да ги купувате?
1. Марули - не знам, имаме си лехи, а когато свършат и пазарувам от плод-зеленчука не ми се струват много скъпи.
2. Карантия - цените по магазините са приемливи.
3. Агнешко и меса от едри животни - цените по магазините са приемливи. Говеждото само скъпее на моменти, но се преживява.
4. Скумрията, шарана, толстолоба (рибите, които аз ям) са на приемливи цени. Големият проблем, обаче, са северните риби, на които съм голям почитател. Бих искал цените да са много, много по-ниски, някъде наполовина, може би. Ако не получавах ваучери за руския магазин всеки месец, никога или почти никога нямаше да си купувам, колкото и да обожавам.
5. Лимони - цените по магазините са приемливи.
Кой продукт, смятате, че липсва на българския пазар
Северни риби. Другото което е, че, където ги има, са в метални консерви, а мисля, че е по-добре да са в стъклени. Тъкмо ще си имаме буркани да си затваряме зимнина после. Почти всички консерви са с олио, което е недопустимо, и е истинко приключение да намериш в собствен сос.
Посочете един български продукт от тези категории, който бихте желали да консумирате често, но е трудно да се намери (онлайн или в магазините)
1. Сланина.
2. Качествени колбаси. Свестни луканки и суджуци са рядкост, а салам или кренвирш, който да е поне на минималното допустимо ниво, не помня да съм виждал и опитвал някога през живота си. Много би ми било любопитно.
3. Ярешко и телешко. Телешко май бях мернал някъде, но ярешко не съм виждал от както едно време родата изклаха козите преди може би вече 10 години. А е неповторимо месо.
За ярешкото много добре си се ориентирал!
Ако излезеш и загледаш на полето, ако има смесени стада, какво яде овцата и какво козата, ще ме разбереш.
Дивеча е страшно месо, но ако се появи по магазините, цената му ще е абсурдна. Нетрайно е и ще трябва доста да го третират.
Кренивирши имаше преди 4-5 години от телешко по 8лв. килото...изчезнаха:)
P.s. много странно ми беше това лято, как овцете дъвчат и картонени пликове, а козата яде арония:)))) е, където я има де, разбира се:)
Мнението беше редактирано от slavko на 06.11.14 22:06.
казано от Петко К на 06.11.14, 10:03:
И така и не отговори - ако ти предложат две лекарства - едното “комерсиално”, но доказано и работещо, а другото хомеопатично, за което не е сигурно, че действа, и живота ти зависи от това - ти кое ще избереш?
комерсиалното, ако въпросът е на живот-смърт.
06.11.14
23:23
Изброявам и обяснявам защо смятам за суперхрана, защото съм неук в областта на биохимията.
1. Марули. И всякаква друга прясна зеленина. В никакъв случай “айсберг”. Смятам ги за суперхрана, защото нищо не ми е наред, ако не поемам доволни количества от тях и обратното.
2. Карантия. Не знам дали е суперхрана, ама яко оцветява пикнята, би трябвало да е.
3. Агнешко. Убеден съм, че дава сила.
3а. (по-малко супер) И други мръвки от едри животни. Не знам какво толкова съдържат, обаче само те ме предпазват от мускулна треска след яка тренировка. С яйца, млечни и др. не става номера.
4. Риба. Особено “супер” е дроб от треска. Лично усещане.
5. Лимони. Пак лично усещане.
Всъщност всичко това,което си изброил са храни с висока концентрация на определени микронутриенти.Именно това е и моето разбиране за суперхрана или пък да е с висока концентрация на дадени антиоксиданти,определена аминокиселина или фитохимикал с благоприятно действие.
-Зеленолистни-антиоксиданти,добри фитохимикали,витамини C,K,A
-Карантии-много Б витамини-предимно затова пикаш зелено-конкретно телешкия черен дроб освен тези има и 4-5мг/100гр първокачествен цинк,балансиран с достатъчно мед,витамин А и други
-Агнешко и телешко-мн цинк,мн б витамини,естествен креатин,карнитин и др
-мазна риба мн витамин Е и Омеги 3
-дроб от треска много Витамин Д,Витамин А
-лимони-антиоксиданти,витамин Ц
...та дали нещата стоят само да нагодим Макротата ;) Ама макротата мога да си ги набавя от 1кг водно пилешко химично филе,500гр бял хляб и 150гр рафинирано олио
Мнението беше редактирано от Велико Иванов на 06.11.14 23:27.
07.11.14
00:37
Велико, благодаря ти за помощта да разбера менюто си. :D Черния дроб защо непременно държиш да е телешки, или няма значение?
Славко, от скромния ми опит като козарче навремето, бях останал с впечатлението, че козите и овцете ядат почти едно и също, само където козите освен да пасат тучна трева, могат да ядат и тръни, клонки, кора на дървета. А пък в смесените стада си ядат направо едно и също. Да, вярно, че козите са претенциозни откъм “хигиена”, но това говори ли лошо за овцете, при положение, че свинята също яде всичко (дори лайна), а месото й е доста тачено.
Мислех си и аз да напиша нещо за месото от дивеч, но го пропуснах поради същите причини, които си споменал. Същото и за месото в буркани, които си правят хората по селата.
Тея храни ме карат да питам: какъв е смисълът да четем изследвания, правени в САЩ на тамошни храни или на храни, идващи от на майната си, при съвсем други условия от нашите?
08.11.14
11:18
казано от slavko на 06.11.14, 22:05:
Ако излезеш и загледаш на полето, ако има смесени стада, какво яде овцата и какво козата, ще ме разбереш.
Аз съм пасал и кози и овце, та освен, че овцата си подбира храната да е по-фина и сочна, а козата може да опасе трънлива джанка до 2 метра височина и е напаст за гората, не виждам принципна разлика в месото ако не се дава концентриран фураж :)
А прасе, което е пасло свободно с козите опитвал ли си ? ;)
Мнението беше редактирано от James Hinks на 08.11.14 11:19.
Доколкото знам, в телешкия черен дроб има по-висока концентрация на витамини. Бях чела, че от дробовете, на първо място е телешкият, след това свинският и едва на трето - пилешките дробчета.
Само дето телешки дроб издирвам от сума ти време, и НИ-КЪ-ДЕ :@
08.11.14
16:36
Аз чат-пат ползвам сурово какао, кокосово масло, какаово масло и мед, обикновено в комбинация, под формата на домашен шоколад. Някой и друг шейк или смути с по-екзотични съставки също. Чесън - обилно, когато е социално приемливо. Ползвам ги главно заради вкуса, освен това понякога имам субективното усещане, че действат благоприятно когато съм хремав или махмурлия примерно.
Самите наименования супер-храни/био храни и натурални са повод за много недоразумения. Преди няколко години писах едно изследване на пазара, и нещата са наистина доста странни. Затова ще си позволя да насипя повече текст, защото този дебат се води на много нива в ЕС.
Биологичното производство изключва употребата на всякакви изкуствени добавки и подобрители и генномодифицирани организми. За разлика от т.нар. натурални продукти, които е достатъчно да се произведат от естествени суровини, изискванията към биологичните продукти са доста по-строги: изключване на всякакви изкуствени подобрители и съставки не само при обработването на продуктите, но и при отглеждането на суровините, специални изисквания за средата на отглеждане на продуктите и др., определени в съответното законодателство. Според справочника за потребители на биологични продукти, издаден от фондация “Тайм” и Българската национална асоциация на потребителите биологичната храна е продукт на биологичното земеделие, който е отгледан и преработен без използването на синтетични (технологични вещества) при отглеждането като синтетични торове, пестициди, антибиотици, хормони, регулатори на растежа, както и хранителни добавки (консерванти, оцветители, изкуствени подсладители) и помощни вещества при преработката.
Органичен продукт е понятие, което се използва най-вече в англосаксонския свят като еквивалент на биологичен продукт. Най-често по този начин се позиционират козметичните биопродукти.Екологичен продукт е понятие, което се използва в някои страни от ЕС като еквивалент на биологичен продукт. В България е коректно да се използва единствено терминът биологичен продукт, а използването на термините „екологичен”, „органичен”, „еко”, включително и ако са изписани на латиница, е нарушение на Закона за прилагане на Общите организации на пазарите на земеделски продукти на европейския съюз и следва да подлежи на санкция. Супер-храна е единствено маркетингова категория, и използването й е ограничено със закон в рамките на ЕС. В България това просто не се прилага.
В последните години Европейската Комисия зае много крайна позиция по отношение на всички тези категории. Това са т.нар. “генерични наименования” - и термини като пробиотици и суперхрани вкл. са поставени извън закона с Regulation 907/2013 на Nutrition and Health Claims Regulation (NHCR; No. 1924/2006). NHCR поставя забрана на използването с търговска цел на твърдения за ползите от храни и съставки, освен ако не са изрично одобрени от European Food Safety Authority (EFSA). До нас просто още не са стигнали.
Независимо какви са личните вярвания, хранителни предпочитания, религиозна ориентация или липсата на такава, това са фактите. Водещите европейски институции, подкрепени от научно-изследователска база, смятат, че супер-храните са ‘шано’ и ако някой подвежда потребителите, има санкции.
Малко офтопик, но в същата линия - Преди време ми се налагаше доста често да ходя до Китай. Точно по това време българското кисело мляко се беше превърнало в нещо като хит там. Продаваха го в опаковки от 200 мл. на цена от 4-5 евро в по-луксозните супермаркети. Според местните то помагало за подмладяването на кожата, пречиствало кръвта и черният дроб, влияело благотворно на един куп вътрешни органи и при редовна консумация осигурявало дълголетие. (В българските високопланински села всички живеят до 120-150 години.) Китайците си го купуваха като лекарство, защото цената си беше непосилна за “редовна консумация” от повечето обикновени хора.
Затова винаги ми става много забавно, когато нещо като китайското вълче грозде (а.к.а. годжи бери) изведнъж стане популярно в България. Маркетирано при това, с почти идентични свойства с тези на млякото в Китай и продавано по 50 лева за килограм.
Та най-общо казано - маркетингът в хранителната и FMCG индустрии е брутален. Всеки един нов нишов продукт с достатъчно висок марж си заслужава инвестицията в промотиране и създаване на изкуствен хайп. Механизмите за създаване на изкуствен хайп са си рутинни и заложени в маркетинг плановете на всеки такъв бизнес. Изключително лесно и рутинно е създаването на “независими изследвания” и тестове на подобни продукти. (Спортните добавки и козметиката са добри референтни примери в случая.) Това го твърдя от личен опит впрочем. Повечето от тези нови “супер” продукти имат доста къс живот на пазара (някой да си купува женшен или алое напоследък?) и затова е задължително да бъдат ескалирани на максимум за минимално време. Много просто и работещо. :)
Мнението беше редактирано от Владо на 09.11.14 21:18.
09.11.14
15:43
Всяка храна сама по себе си е супер храна, но да речем, че и аз имам малък списък :) :
1. Мед и производните му
2. Ананас
3. Авокадо
4. Сурова риба
5. Орехи
09.11.14
15:50
/
Мнението беше редактирано от Kenny на 21.11.14 17:17.
09.11.14
16:27
/
Мнението беше редактирано от Kenny на 21.11.14 17:16.
казано от Дългия на 09.11.14, 13:52:
(някой да си купува женшен или алое напоследък?)
Да. купувам си. Алоето обаче е продукт за лятото, тъй като има охлаждащ ефект. :)
Колкото до годжи берито - в България то си вирее от много години, но никой не го използва, понеже никой не си е направил труда да го изследва и изучи. В Тибет и Китай имат хилядолетни традиции в медицината, там отдавна са наясно с качествата му, При нас просто годжито не е между популярните средства. Както и рожкова, който расте практически навсякъде в и около Плевен. :)
Като се замисля, с много неща в България е така - имаме ги, а не ги използваме, защото не сме си направили труда да се поинтересуваме и да знаем за какво служат, затова храним с тях козите и овцете. ;)
Аз пък напоследък забелязвам много мои познати, че консумират честичко годжи бери, а и масово се предлага вече, значи явно има търсене. Тогава защо го внасяме? Или е нещо като с доматите, имаме си ги на местна почва, ама внасяме от Турция...?