Проучване: Избройте поне 5 супер храни/био или натурални храни, които използвате в момента

Прескочи до:
Мила

03.11.14
10:15

Здравейте на всички,
правя едно проучване и ще се радвам ако се включат максимално най-много хора. Проучването си има цел, която бих я споделила на по-късен етап.

Какво би ми се искало да получа като информация:

1. Избройте поне 5 (или колкото искате) супер храни/био или натурални храни, които използвате в момента.
2. На каква цена бихте желали да ги купувате? (тъй като знаем, че цената на супер/био храните е висока, каква смятате, че е релевантната цена за българския пазар, на каквато Вие бихте били склонни да я купувате и съответно бихте я консумирали по-често)
3. Кой продукт, смятате, че липсва на българския пазар
4. Посочете един български продукт от тези категории, който бихте желали да консумирате често, но е трудно да се намери (онлайн или в магазините)

Какво имам предвид под био/натурални храни - какао, годжи бери, мака, кокосово масло, чай, кафе и т.н.т.

Много, много, много ще се радвам да получа повече отговори. Ще ви отнеме не повече от 5 мин:)))))

Поздрави,
Мила

03.11.14
10:28

1. Какао на прах
2. Ориозово мляко ( рядко, цената е 6лв)
3. Кокосово масло/мляко
4. Конопено семе
5. Семена чиа

С удоволствие бих консумирала ежедневно оризово и бадемово мляко, но цената от 5.90, направо да си кажем 6лв ми се струва доста висока. Същото е и за повечето продукти на БИО щандовете, затова просто ако нещо мога да си го взема от НЕ-био щанда, го правя, тоест сусам, слънчоглед, сурови ядки, стафиди, боровинки, оризово брашно и т.н. Но за какаото не правя компромис, ясно защо :)

Вече има доста неща на пазара, но цената не позволява поне на мен да купувам всичко, което искам.

03.11.14
10:59

Първо дай определение за суперхрана. За мен това е чисто маркетингов термин, с който се обозначават храни, носещи предполагаеми ползи за здравето, в които се сърържат необичайно високи количества от дадени вещества или имат необичайно висока усвоямеост в сравнение с несуперхраните. Има обаче и уловка - обикновено когато се говори за суперхрани, се имат предвид само тези, които имат някаква степен на екзотичност и задължително над определено ценово ниво. Нали вносителите им трябва да имат изгода, иначе няма да са супер.

Моите пет “суперхрани” към днешна дата са следните:

1. Яйца - заради най-добре усвояващите се белтъчини;
2. Ябълки - заради пектина;
3. Сьомга/скумрия (според джоба и вкуса) - заради съдържанието на пълен набор мастни киселини;
4. Люти чушки - заради огромното съдържание на естествен витамин C (пълния комплекс, а не само аксорбиновата киселина) и капсацин;
5. Броколи - заради 1000 причини (гликосинолати например, които се разграждат до вещества, предпазващи от онкологични заболявания).

Всъщност единствената “суперхрана” е балансираното и пълноценно хранене и избягването на очевидни отрови (трансмазнини, рафинирани захари, фруктоза извън състава на определени плодове, бяло брашно, подсладители, консерванти, стабилизатори и други “гениални” изобретения на хранително-вкусовата промишленост и т. н.).

На този етап био и органичните храни също са похарчени на вятъра пари. За да има изобщо някаква полза от тях, те трябва да съставят 100% или поне много голям дял от цялостната диета на човек. Ако си мислите, че като си вземете едни “органични” домати веднъж в седмицата, постигате нещо, жестоко се заблуждавате. Отделно от това искам да ми покаже някой неорганичен домат. Трябва буквално да се е вкаменил, за да се заменят органичните молекули с неорганични...

Мила

03.11.14
12:15

Боби имах предвид това - Какво имам предвид под био/натурални храни - какао, годжи бери, мака, кокосово масло, чай, кафе и т.н.т.

Тогава да задам така въпроса си лично към теб - ако наистина можеше да се храниш поне 90% био, кои храни би избрал. И по-важното в случая е не само тези които са екзотични и са супер заради супер цените им (хахах това ми хареса как си го казал)

Както посочих, не е ограничено проучването само за вносни екзотични храни. Ще се радвам ако получа информация за български продукти, които липсват на онлайн или Софийския пазар:)))))))

Мнението беше редактирано от Мила на 03.11.14 12:16.

03.11.14
12:48

казано от Мила на 03.11.14, 12:15:

Тогава да задам така въпроса си лично към теб - ако наистина можеше да се храниш поне 90% био, кои храни би избрал. И по-важното в случая е не само тези които са екзотични и са супер заради супер цените им (хахах това ми хареса как си го казал)

Същите, които и сега - опитвам се да се храня разнообразно, с добро съотношение на макронутриентите, качествени източници на белтъчини (яйца, месо, риба, минимум млечни), въглехидрати (пълнозърнести брашна, зеленчуци, някои плодове) и мазнини (нерафинирани растителни мазнини, риба, наситени мазнини от животински приозход). Гледам в храната ми да има достатъчно влакнини, също както и витамини, минерали, ензими.
Това, което липсва на пазара, са био и органични яйца, месо и месни произведения (аз поне не съм виждал там, където пазарувам). Пресни “био” зеленчуци, различни от домати и краставици, също се намират рядко. Говоря за чушки, броколи, спанак, карфиол, целина и др. - повечето изобщо не се срещат на пазара.
Както вече казах, разни екзотични зърнени култури, ядки и семена не ме вълнуват особено - не мисля, че в тях има нещо, което да не мога да си набавя по друг начин.

казано от Мила на 03.11.14, 12:15:

Както посочих, не е ограничено проучването само за вносни екзотични храни. Ще се радвам ако получа информация за български продукти, които липсват на онлайн или Софийския пазар:)))))))

Болезнено ми лиспват качествени месни продукти. Например най-нормална пражка варена свинска шунка от бут без консерванти и карагенин (Е407). Това би било манна небесна за мен. За съжаление един такъв продукт би бил много скъп заради липсата на карагенин, който да го напомпа с вода и с твърде кратък срок на съхранение, което ще го направи неизгоден. Затова си живея без шунка и по изключение си купувам единствената, на която съм попадал у нас без карагенин в съдържанието (макар че и тя е тъпкана с консерванти).

Мнението беше редактирано от Boby_ на 03.11.14 12:50.

03.11.14
12:50

И аспержи няма! :((( Или бурканите са по 9лв! За сравнение в Германия са по 1,5 евро...

03.11.14
12:51

казано от Блажка на 03.11.14, 12:50:

И аспержи няма! :((( Или бурканите са по 9лв! За сравнение в Германия са по 1,5 евро...

Да, така е. Аспержите ги забравих, а ако пресните бяха на нормални цени, бих си хапвал с удоволствие.

03.11.14
14:10

казано от Boby_ на 03.11.14, 12:48:

Това, което липсва на пазара, са био и органични яйца, месо и месни произведения (аз поне не съм виждал там, където пазарувам). Пресни “био” зеленчуци, различни от домати и краставици, също се намират рядко. Говоря за чушки, броколи, спанак, карфиол, целина и др. - повечето изобщо не се срещат на пазара.

Болезнено ми лиспват качествени месни продукти.

Ти си лесен - като построиш къщата си правиш обор, кочина, кокошарник и 10-15 лехи и си готов ;)
Фураж по селата има почти без пари. Едно-две телета, 3-4 прасета, 40 бройлера, 10 носачки, 10 пуйки, малко зеленчук по лехите и си чук :)

03.11.14
16:25

И поне две зайкини-майки, че да произвеждат последователно :)

Мила

03.11.14
17:17

Да разбирам, че никой не яде годжи берита (примерно) във форума и няма ретенции към цените или просто не ви се пише:)))))

03.11.14
17:22

Последно като бях за ядки на женския пазар годжи берито беше на 23 лв./кг. За тази цена може да се купи всякакво месо или риба.
Да не говорим, че не вярвам някой да “яде” годжи бери - има вкус на НИЩО, тоест хората просто го поглъщат, защото са чули/чели, че е супер нещо си.
Още повече, че пърженият картоф съдържа всички необходими витамини и минерали ;)

Включвам се и аз, защото може би ще мога да ти помогна (до някъде) с проучването.

Искам да направя едно важно уточнение - не консумирам храни, на чиито етикет пише “био”. Дори упорито ги избягвам.
Причината не е, защото не ми се иска да ги опитам (има голямо разнообразие понякога), а защото смятам, че цената е твърде висока ДОРИ и за био.

Все пак консумирам храни, които биха спаднали в графата “био” или “суперхрани”, но - пак подчертавам, на етикета не пише “био”.
Това са: годжи бери, натурално какао, кокосово мляко, кокосова сметана, амарант;

Рядко си купувам неща, които са баш “БИО” според етикет и това са: оризови спагети, спагети от ориз и тапиока, царевичен грис. Бих искала по-нормални цени - царевичният грис беше 500 гр за 4 лв, а пакет спагети от ориз и тапиока бяха над 5 лв за 500 гр.

Бих искала да има качествени кокосови орехи, дори и зелени. Бих искала семената от чиа, кокосовото масло и амаранта да са на по-прилични цени. Смятам, че над 40 лв/кг за семена от чиа е абсурдно! Днес забелязах на Женски пазар за 22 лв/кг и на фона на останалото ми се стори супер, но честно казано бих се радвала на нещо от сорта 16-17 лв/кг.
Годжи бери - бих искала да е около 13-15 лв/кг. То едно е какво бих искала, а друго е - дали е възможно :)

Според мен, на пазара липсва кейл - той не е труден за отглеждане и издържа на ниски температури; практически може да се отглежда и у нас.

Бих консумирала често и какаово масло. Не, че не може да се намери по магазините, но пак за сега държи цена.

Подкрепям Боби, че ми липсва хубаво месо! Не само месо, но и риба (макар тя да е по-лесна за намиране, ако имаш добре проучени магазинчета под ръка). Месото е голям проблем и липсата на качествено такова ме принуждава или да купувам на по-високи цени (от сигурни източници), или да го заменям с риба (която не е по-предпочитана по принцип от мен).

ПП: ям годжи бери не само, защото има здравословни ползи, а и защото на мен лично ми е много вкусно :) Просто си имам начин на приготвяне, но дори и просто сушено да го ям - пак го харесвам. Въпрос на вкус :)

И още нещо се сетих: много рядко откривам тапиока дори и по рафтовете с био храни. Иска ми се да има и кленов сироп на по-поносима цена от 17 лв за 250 мл, например.

ПП3: Ох, сигурно ще редактирам милион пъти:)
Не ядем глутен у нас и не смятаме да го включваме; липсват ми много неща, които знам, че ги има в чужбина - продукти без глутен. Тук, ако се намери нещо по-различно (например, посочените по-горе спагети), на етикета не пише “без глутен”, а пише “може да съдържа следи от глутен” - тоест, в мястото, където се произвеждат и пакетират, най-вероятно има продукция и на глутен.
Не, че няма какво да ядем - напротив, достатъчно разнообразно ни е менюто; но с радост ще включвам и други оции, стига да не са по 10-15 лв/кг за варива...

Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 03.11.14 18:00.

Теди Илиева

03.11.14
18:25

Какво ми липсва и искам да е на по-нормални цени:
От вносните - зелен кокосов орех. Все не улучвам и ми се падат скапани.
От местните - вълче грозде (годжи). Яд ме е направо като видя, че е внос от Индия или Китай. Цената ме спира да го консумирам по-често.
Също ми се ще белените конопени семена да са на по-нормална цена.
Липсва ми и разнообразие при предлаганите сортове люти чушки. С удоволствие бих посетила някакъв специализиран магазин само за това, обаче не съм попадала.
Любопитна съм за кейл (kale). Предполагам след време ще се случи като с кивито. Няма, няма .... докато не започне местно производство.
От изчанчените неща - водорасли. Бих опитала, но цените са ... егати.

Мнението беше редактирано от Теди Илиева на 03.11.14 18:33.

04.11.14
10:19

казано от veronique на 03.11.14, 17:46:

Не ядем глутен у нас и не смятаме да го включваме; липсват ми много неща, които знам, че ги има в чужбина - продукти без глутен. Тук, ако се намери нещо по-различно (например, посочените по-горе спагети), на етикета не пише “без глутен”, а пише “може да съдържа следи от глутен” - тоест, в мястото, където се произвеждат и пакетират, най-вероятно има продукция и на глутен.

Ако не е тайна, защо не ядете глутен? Единствената смислена причина е цьолиакия (глутенова ентеропатия) при някой член от семейството, каквато имат много, много малко хора (под 1% от населението, а по някои данни - дори под 0,3%). За хората, които не страдат от това заболяване, глутенът си е белтъчина като всяка друга от растителен произход.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 04.11.14 10:19.

Мила

04.11.14
10:59

Супер добра информация! Полезно е, айде искам още мнения!

А какви чайове, кафе бихте си купували - български, чужди, какви билки?

04.11.14
11:04

казано от Boby_ на 04.11.14, 10:19:

казано от veronique на 03.11.14, 17:46:

Ако не е тайна, защо не ядете глутен? Единствената смислена причина е цьолиакия (глутенова ентеропатия) при някой член от семейството, каквато имат много, много малко хора (под 1% от населението, а по някои данни - дори под 0,3%). За хората, които не страдат от това заболяване, глутенът си е белтъчина като всяка друга от растителен произход.

Предполагам, че пречи при качването на чиста мускулна маса и чистене на мазнини, защото и на мен ми забраниха да ям :D
Но със сигурност Рони ще обясни по-подробно. Може да съм в грешка, просто не питам за причината, доверявам се.

Мила ,аз ям годжи бери сравнително рядко, просто забравям да си купувам. Използвам ги за сурови енергийни бонбони, или за бърканици с какао, но като цяло не са ми част от ежедневието.

Чиа в последните години хапвам сравнително често. Гледам да ми се намира в къщи някакво количество и от време на време бухвам 1-2 лъжици в нещо. Силна храна, харесвам я много.

Авокадо също често се мотка из кухнята.
Какао - абсолютно винаги.
В последната година стабилно използвам стевия когато ми потрябва сладост.

Цени - колкото по-ниски, толкова ще ми е по-приятно, разбира се. :)

Мила

04.11.14
13:30

Коле мерси и на теб!

04.11.14
13:54

казано от Boby_ на 04.11.14, 10:19:

Сега е модерно да не се яде глутен и лактоза.

Аз затова от зърнените храни само уиски консумирам - няма  глутен, лактоза и холестерол :D

По темата:

Най-често консумирам:
-ядки. Много обичам бразилски орехи (цена тук 10 евро/кг)
- кокосово масло и кокосови орехи. Или за по-мързеливо много евтините кокосови стърготини. Също така кокосов “чипс”
-”екзотични” плодове като каки, любимите ми личи-та
-асай е много вкусно, ама в Бразилия. Продаваните тук пасти и производни са бледо копие на много висока цена.
-ябълки на поразия. От тия дето Путин им тури ембарго :D

като цяло прясната местна продукция е за предпочитане. По-малко обработка. Днес почти всички плодове са намазани с вакса са вид и трайност, та местните ябълки са хем евтини, хем хубави.

04.11.14
14:24

Готина тема. :)
Ясно е, че ползвам доста повече, но тези присъстват абсолютно задължително в шкафа ми. :
1. Сурово какао (през всеки сезон)
2. Годжи бери (също всеки сезон)
3. Мака на прах (по всяко време, с почивки)
4. Медицински гъби (есен/зима, лятото ги заменям със спирулина и хлорела)
4. Кокосово масло (преобладаващо есен/зима, летния сезон - вода от зелен кокос)

Нямам навика да си ги купувам от български търговци, не само заради цената, а и поради по-ниското качество.
На българския пазар практически не може да се намери сибирска гъба чага. Всичко, което съм виждала е от Китай, не че е по-долнокачествена, но цената и е несравнимо по-висока от тази на руския пазар.

Понеже горе стана въпрос за оризови млека, яйца и т.н. в контекста на суперхрани, ще уточня, че “суперхрана” всъщност си има конкретна дефиниция, изведена от Дейвид Улф. Суперхраните са специфичен набор от ядивни растения, които не могат да бъдат квалифицирани нито като храна, нито като лекарство (както е при билките). Те имат елементи и от двете. Те са клас от най-концентрираните, най-силно действащите храни на планетата. Тяхно специфично качество е изключително високото съдържание на голямо количество мИкронутриенти в минимален обем.
В този смисъл, не можем да квалифицираме бразилския орех в категорията “суперхрана”, поради високото му съдържание на селен, не се вписва в категорията “супер”, която макар и с търговско звучене, има конкретни специфики. Това, че у нас продават лимеца като суперхрана, е съвсем отделен въпрос.
За етикетите “био” няма смисъл да говоря, защото там работата е повече от ясна.

04.11.14
14:41

казано от Маргарита Манева на 04.11.14, 14:24:

Понеже горе стана въпрос за оризови млека, яйца и т.н. в контекста на суперхрани, ще уточня, че “суперхрана” всъщност си има конкретна дефиниция, изведена от Дейвид Улф. Суперхраните са специфичен набор от ядивни растения, които не могат да бъдат квалифицирани нито като храна, нито като лекарство (както е при билките). Те имат елементи и от двете. Те са клас от най-концентрираните, най-силно действащите храни на планетата. Тяхно специфично качество е изключително високото съдържание на голямо количество мИкронутриенти в минимален обем.
В този смисъл, не можем да квалифицираме бразилския орех в категорията “суперхрана”, поради високото му съдържание на селен, не се вписва в категорията “супер”, която макар и с търговско звучене, има конкретни специфики. Това, че у нас продават лимеца като суперхрана, е съвсем отделен въпрос.
За етикетите “био” няма смисъл да говоря, защото там работата е повече от ясна.

Извежда се математическа формула. Аморфна и подлежаща на тълкувания маркетингова дефиниция, в чиито състав влиза някоя от представките “супер”, “хипер”, “мега”, “ултра” и т. н., се измисля, а в конкретния случай се изсмуква от пръстите.
Още повече пък щом някакъв “гуру на суровоядството”, както го определя Гугъл, я свежда само до растителни храни. Да кажеш, че нещо е супер в такъв контекст, означава да твърдиш, че всичко останало не е супер. Съответно по много прозаичен начин от тази класификация се изключват всички животински храни, много от които по свойства спокойно биха могли да минат за такива, стига да бяха растителни.
Изобщо самата концепция за “суперхрана” е безсмислена. От такава би имал нужда само някой, който не се храни балансирано и съответно не може да си набави необходимите му хранителни вещества от ежедневната си диета, както би трябвало да бъде. Ако пък тези продукти просто се добавят, за да разнообразяват диетата и да я допълват, значи в тях няма нищо по-различно от останалите храни.

Кратък цитат ето от тук:
So what’s left for superfoods? Little really. Like most alternative medicine quackometer words, it is a word without substance and is just a marketing word, like ‘holisitic‘, ‘organic’, or Gillian McKeith’s use of the term, ‘Doctor’. The word sells expensive berries in Waitrose, bottles of weird algae extract on nutriquacks‘ web sites, and unimaginative and lazy recipe books. Oh, and it fills slots on the radio with nonsense.

Пак ще ви препратя към главата за “нутриционистите” от “Bad Science” - няма смисъл аз да влизам в спор на тази тема, след като Бен Голдейкър го е казал по-добре.

От всичко това следва едно - “евтина суперхрана” е просто оксиморон. Ако е евтина, няма да е интересна, следователно няма да е супер.  :)

Мнението беше редактирано от Boby_ на 04.11.14 14:44.

04.11.14
15:00

Аз бих си купувал зоопланктон. Може и само крил. След като Balaenoptera musculus се храни с това няма начин да не е най-страхотната суперхрана :D

04.11.14
15:33

Кокосите са ми голям проблем, 95 % от случайте са мухлясали. Ако “месото” що годе става, то сокът ще е прецакан.
Иначе ползвам мака, спирулина, хлорела, АФА, студено пресовани растителни масла, сок от нони,гравиола, рейши, шитаке, кордицепс и тн. постоянно тествам нови.
От България нищо не си купувам от изброените, може би само течното Ескимо 3 от както го пуснаха отново.
Най-странното което съм пил е He Shou Wu. Не съм виждал такова чудо на природата.
He Shou Wu

Мнението беше редактирано от karlo на 04.11.14 16:05.

04.11.14
15:38

Аз вечер приемам по 1ч.л. индийски живовляк (хуск). Много хубави фибри, които купих за около 15 лева/250гр. и ги приемам вече втори месец. Мисля, че цената е добра.

04.11.14
16:24

Боби, ще цитирам самия теб, като ти отговоря, че изказването ти показва арогантно невежество по темата.
Това, че ти не вярваш в нещо, не го прави по-малко истинско или работещо. Ако можеш да потвърдиш теорията си с няколко години (лична) консумация на това, което аз категоризирах като суперхрани, и не си видял резултат или разлика с конвенционалните храни, тогава би могъл да се завърже спор, но поднесено по този начин е просто несериозно.

ПП: Резултатът на гугъл за Дейвид Улф е съвсем неточен.

Мнението беше редактирано от Margi на 04.11.14 16:28.

04.11.14
16:34

И тук да пусна този стар петъчен оптимизъм /нищо, че не е петък/... :Ц

Петък е и е време да дадете 9 лева за шепа обещание за пълноценен, дълъг и безгрижен живот, маскирано под формата на неособено смислено зърнено нещо! Здравейте, аз съм шепа киноа и днешният петъчен оптимизъм ще е префърцунен!

Аз съм хранителният еквивалент на младия поет в ББЦ, получавайки суперлативи, които не са особено заслужени, но аз поне не получавам присмех, защото не съм виновна сама по себе си, че хората обичат да вярват в това, че някакъв прескъп булгур е суперхрана.

Лято е, отпускарско е, даже вече не вали порой през 2 часа, така че няма нужда да сте кисели хора, търсещи помпозното и снобското, но все пак ако искате, може да похапнете салата с мен. Защото зеленчуците сами по себе си не са полезни, освен ако не добавите недорасло псевдо-жито от Андите в тях.

И бабите са много кисели и недоволни от живота. Защото не ядат киноа. А киселото мляко без киноа е гъз. Затова яжте киноа, за да ви е оптимистично!

Мила

04.11.14
16:57

Супер отговори имам!
@Марги, относно медицинските гъби - кои визираш (за да не се изложа с предположения)

казано от Маргарита Манева на 04.11.14, 14:24:

Готина тема. :)
Ясно е, че ползвам доста повече, но тези присъстват абсолютно задължително в шкафа ми. :
1. Сурово какао (през всеки сезон)
2. Годжи бери (също всеки сезон)
3. Мака на прах (по всяко време, с почивки)
4. Медицински гъби (есен/зима, лятото ги заменям със спирулина и хлорела)
4. Кокосово масло (преобладаващо есен/зима, летния сезон - вода от зелен кокос)

Нямам навика да си ги купувам от български търговци, не само заради цената, а и поради по-ниското качество.
На българския пазар практически не може да се намери сибирска гъба чага. Всичко, което съм виждала е от Китай, не че е по-долнокачествена, но цената и е несравнимо по-висока от тази на руския пазар.

Карло, мерси за включването. На мен рейши, шитаке и ососбено кордицепса са ми големи фаворити. Под каква форма си ги купуваш - суплемент а.к.а капсули или на грам?

казано от karlo на 04.11.14, 15:33:

Кокосите са ми голям проблем, 95 % от случайте са мухлясали. Ако “месото” що годе става, то сокът ще е прецакан.
Иначе ползвам мака, спирулина, хлорела, АФА, студено пресовани растителни масла, сок от нони,гравиола, рейши, шитаке, кордицепс и тн. постоянно тествам нови.
От България нищо не си купувам от изброените, може би само течното Ескимо 3 от както го пуснаха отново.
Най-странното което съм пил е He Shou Wu. Не съм виждал такова чудо на природата.
He Shou Wu

Charlie Brown - хахаха яко, ама днес имам рожден ден и е петък, така че е на място поста ти (защото на практика за мен е петък и поста ти е допустим иначе щях да се разфуча с опашката на черен скорпион):)))))

Мнението беше редактирано от Мила на 04.11.14 16:58.

04.11.14
17:14

Повечето храни, които сте изброили, не съм ги опитвал, други не знам как изглеждат, а за трети не знаех, че изобщо съществуват :( Вече сигурно съм тежко болен и отивам към умирачка :(

Мнението беше редактирано от Станимир на 04.11.14 17:15.

04.11.14
17:26

казано от Маргарита Манева на 04.11.14, 16:24:

Боби, ще цитирам самия теб, като ти отговоря, че изказването ти показва арогантно невежество по темата.
Това, че ти не вярваш в нещо, не го прави по-малко истинско или работещо. Ако можеш да потвърдиш теорията си с няколко години (лична) консумация на това, което аз категоризирах като суперхрани, и не си видял резултат или разлика с конвенционалните храни, тогава би могъл да се завърже спор, но поднесено по този начин е просто несериозно.

ПП: Резултатът на гугъл за Дейвид Улф е съвсем неточен.

Всъщност пропагандаторите на въпросните суперхрани са тези, които трябва да докажат качествата на тез храни. И това не се прави с личен опит, а с продължителни кнтролирани изследвания с контролна група и тн.
Дори ЕС наскоро забрани така наречените health claims за храни точно заради подобни изцепки от страна на Данон с Активия и прочее развенчани суперхрани.

Мила, извинявай, че следващото няма да е пряко по темата :)

CarnalK, решението ми да не ям глутен не е станало просто, защото така съм се събудила някоя сутрин; нито пък, защото някой гуру така е препоръчал. Не че не съм го правила преди време, но вече имам обеца на ухото.

Боби, ще отговоря лично за себе си (и от части за Блага), защото Росен не посещава форума.
Ще гледам да съм кратка, за да не задълбаваме в темата. Всеки си преценява как да постъпи :)
През декември 2013 година си направих много сериозно и задълбочено изследвани за хранителни алергии тип III - образуване на антитела IgG към храните.
Един от резултатите беше непоносимост към глутен, като този тип реакция не е идентичен с цьолиакия (целиакия или спру - срещала съм го и по този начин).
Да, предразположена съм към развитие на тази болест, но я нямам.
Симптомите при хранителни алергии тип III ( възпаления, колебания в тегло, подуване, газове, липса на енергия и какво ли още не) могат да изчезнат след като този тип храни се изключат от менюто, а останалите храни се приемат на ротационен принцип. След време храните, към които съм имала непоносимост, могат пак да се включат, но в никакъв случай не бива да се цикли само на тях (да се ядат всеки ден, например). Времето, за което трябва да се спре дадената храна, зависи от степента на реакция. При мен тя е висока.
Спазвам режим от януари 2014, стриктно и за себе си съм видяла достатъчно ползи, които да ме накарат изобщо да не включвам глутен.

Относно Блага - отново би било добре Росен да говори; аз само ще кажа, че той иска тя да постига целите си по оптимално здравословния за това начин.
Хранителни алергии тип III към глутен, яйца, лактоза и мая (дрожди) се срещат най-често. Ето защо, решихме да видим как Блага би се чувствала без глутен. Да, тя не е направила изследването, но в случая този експеримент няма да й навреди.
При мен очевидните промени настъпиха след около 2, 2.5 месеца; тя сама ще каже как се чувства.
Очакваме чрез спирането на глутен да има по-добра усвояемост на храната, по-малко водна задръжка, повече енергия и като цяло - по-добри успехи в спортните ни цели. В момента, в които тримата заедно преценим, че нещо не е ОК в режима, то той ще се промени.

Блажуна, ти пък си питай за всичко, хубаво е да знаеш защо правиш дадени неща така, а не иначе :D

Надявам се да не предизвикам дискусии по темата, защото ще разводним целта на Мила :)))

04.11.14
19:27

Мила, аз лично ползвам рейши и чага. От другите нямам преки впечатления.
Carnal K, аз говоря от личен опит, което не означава, че изследвания не са правени. В сферата работят една камара уважавани доктори от всякакви специалности и постоянно се правят нови изследвания и излизат нови резултати. Хората правят конференции по темата, канят водещи учени да говорят, само тук, на местно ниво като ни кажат “суперхрана” веднага си представяме киноа и рожков...които са просто храни, нови за нашия пазар и показват нищо друго, освен ограниченото ни полезрение и невежество. Отричаме всичко, за което не сме си направили труда да прочетем.Това че вие не четете подобна информация не означава че тя не съществува.

ПП: На всички ви се ще цените да са по-нормални, но май никой не се замисля как се добиват една голяма част от тези храни и от къде идват.

Мнението беше редактирано от Margi на 04.11.14 19:51.

04.11.14
19:53

Е аз за суперхрана и сингъл малц за 500 евро бутилката мога да си представя. Защото нали вкусът му е супер.

Просто не е дефинирано като понятие и всеки може да си го разбира както си иска.
Пак казвам ЕС си има директива относно тези неща. Ако определен продукт ДОКАЗАНО има здравни ползи - намалява кръвното налягане, понижава холестерола, подпомага храносмилането и тн., то може да се напише на етикета и да се продава.
И то нека ползите са за хора, които се хранят пълноценно с истинска храна. Тогава да сравним ползите и как повлияват различните показатели и на каква цена.

Та много зависи и как са правени изследванията, че натъкмим ли си условията и Мадал бал ще излезе суперхрана.

В този смисъл не отричам, че определени храни са богати на определени вещества, но това не ги прави супер.

04.11.14
20:03

казано от CarnalK на 04.11.14, 19:53:

Просто не е дефинирано като понятие и всеки може да си го разбира както си иска.
Пак казвам ЕС си има директива относно тези неща. Ако определен продукт ДОКАЗАНО има здравни ползи - намалява кръвното налягане, понижава холестерола, подпомага храносмилането и тн., то може да се напише на етикета и да се продава.
И то нека ползите са за хора, които се хранят пълноценно с истинска храна. Тогава да сравним ползите и как повлияват различните показатели и на каква цена.

Нали това казвам - ДОКАЗАНО е. Много от тези храни имат хилядолетна история в някои народи. Просто през последните години се проявява по-голям интерес към тях и започват да се изследват по-задълбочено от гледна точка на съвременната медицина. Иначе, това са храни, които са се ползвали и в храненето и в традиционните медицински науки по различни краища на света.

Мила

05.11.14
09:12

казано от Станимир на 04.11.14, 17:14:

Повечето храни, които сте изброили, не съм ги опитвал, други не знам как изглеждат, а за трети не знаех, че изобщо съществуват :( Вече сигурно съм тежко болен и отивам към умирачка :(

Хехе ;) Мерси, че се включваш. Разбирам сарказма ти...не си болен, нито си на умирачка.

Исками се просто да си поговорим по една приятна тема и да видим кой, колко и защо използва определени храни.
Аз също храни с надпис БИО не си купувам, зараи спекулацията.

Отнсно супер храните и наименованието им ‘’супер’’ без да съм задълбавала все си мисля, че така са категоризирани, защото да кажем гъбата кордицепс превъзхожда по-качества сърнела (примерно)

Другото нещо, което Марги повдигна е наистина въпроса за цените - може би наистина ни се иска да са евтини, но идват тук вече няколко категории върху, които трябва да се разгледат - как се добиват, къде се добиват, колко е рядка тази билка/супер храна, какво е необходимо за да се обработи, за да се транспотира, да се опакова, какви сертификати се изискват - съответно струват ли пари и много, други въпроси.

Дискусията поне за мен е интересна. Това е тема, която непрекъснато се дъвче, спекулира се с нея, бива подценявана, също.

Мнението беше редактирано от Мила на 05.11.14 09:13.

Ок, оценяваме една храна като суперхрана, защото някакво гуру казва, че има един какво си и един какво си, написал е книга и продава съответните суперхрани. Дотук добре, нормално е да се развиват науката и бизнеса заедно.. Следва въпросът дали наистина тялото има нужда от тези хранителни вещества?

Почти всички растения формират активните си вещества, поради влиянието на околната среда. За какъв х... ще ми е на мен нещо дето расте на хиляди километри и е далеч от околната среда, в която съществувам. Как нашите предци са били сравнително силни физически и дълголетни без тези суперхрани от тропиците или далечния изток?

Възможно е някаква роля да има връзката между ДНК-то и храните, но съм сигурен, че организма може да е достатъчно здрав без какао, кокос, мака и годжи бери. Последните две ми се отразяват много зле.

Относно популярното годжи, няма друга храна, която да ми изостря апетита толкова много. Истинска мъка си е да го консумирам и стоя далеч от него.

ПП: Ако те интересува от чисто маркетингова гледна точка , най-търсените топ 5 са:

1. Какао
2. Годжи
3. Чиа
4. Спирулина
5. Кокосова мазнина

Редът е разбъркан.

Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 05.11.14 09:56.

Мила

05.11.14
11:29

Десо мерси. Интересува ме от “customer centric” гледна точка.

05.11.14
11:49

Добре де, никой не го е написал.... Освен нещата, които Боби изброи супер изчерпателно за мен, аз искам вафли със захар, мляко и масло! :)
Ядат ми се вафли :D

Мила

05.11.14
13:36

казано от Витан на 05.11.14, 11:49:

Добре де, никой не го е написал.... Освен нещата, които Боби изброи супер изчерпателно за мен, аз искам вафли със захар, мляко и масло! :)
Ядат ми се вафли :D

Вито, кажи си 5-те супер храни/еко-храни, които консумираш (може и сушен “босилек” да кажеш:))))) иначе никаква снимка няма да има!

05.11.14
15:57

А, веднага казвам :D

Изключителен фен съм на:
1) Кисело мляко;
2) Какаови зърна;
3) Сладка;
4) Яйца;
5) Дом. меса (бабек, пастърми, суджуци)

05.11.14
16:16

казано от Витан на 05.11.14, 15:57:

А, веднага казвам :D

Изключителен фен съм на:
1) Кисело мляко;
2) Какаови зърна;
3) Сладка;
4) Яйца;
5) Дом. меса (бабек, пастърми, суджуци)

Така никога няма да постигнеш желаните резултати... нали ти казаха, започни да включваш И тези важни съставки:
1. Ракия
2. Уиски
3. Водка
4. Ред бул
5. По-малко сън и повече секс

и ти гарантирам, че ще постигнеш високи спортни постижения!

05.11.14
16:17

казано от Блажка на 05.11.14, 16:16:

Така никога няма да постигнеш желаните резултати... нали ти казаха, започни да включваш И тези важни съставки:
1. Ракия
2. Уиски
3. Водка
4. Ред бул
5. По-малко сън и повече секс

и ти гарантирам, че ще постигнеш високи спортни постижения!

За това ще напиша в дневника си днес, да не спамим :)))

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1