Просто съм отчаяна

22.11.14
18:40

Добър вечер!
Казвам се Борислава и съм на 18 години, пиша ви, защото съм отчаяна.
Отчаяна съм от начина си на живот, писна ми да се отнасям така с тялото си, а ефекта върху самочувствието ми е болезнен.
Едва на 18 съм, а тежа 84 килограма. Проблемът ми не се корени толкова във физическите действия, а в начина на хранене.
Склонна съм да тренирам и 10 пъти в седмицата ако се налага, но спазването на диети е просто.. отвръщам се от слабата си воля.
Тъй като постоянно мисля за храна (не се шегувам, знам, че не е правилно и не трябва да преяждам и въпреки това с ясно съзнание се поддавам на изкушенията, ЗАЩО? ;/ ) Обръщам към вас за по-надеждни съвети, как да се справя с постоянното желание за храна?
Кой режим е най-доброто решение за мен?

22.11.14
18:56

Здравей.
Аз на 19 години пък бях “чукнала” скромните 87, и реших че е крайно време за промяна. Имам още много неща за доизглаждане, но и постигнах доста.
Ти най-важното си го направила - искаш нещо повече за себе си и търсиш помощ. 
Относно диетата - дали пък подсъзнателно не свързваш термина “диета” с глад и оттам да си решила, че просто не можеш да следваш подобен режим.
И другото което е - ти какво по-точно разбираш под диета?
Здравословен режим при който набавяш всичко необходимо на тялото си, или една от онези чудодейни измишльотини от женските списания:  закуска-варено яйце, обяд - кофичка кисело мляко със салата, вечеря - салата?  Или ”диета с диня/ябълки/круши (и прочие) - минус 5кг само за седмица”
Тренировките са важни да. Разбирам, че сега си отчаяна и си готова на всичко, но повярвай ми часове изтощително кардио или пък тренировки до пръсване всеки ден, само ще ти попречат, отколкото да ти помогнат.
За постоянното мислене за храна и преяждането - мисля че проблема идва от хормоните, по-специално инсулина. Ти каза, че храненето е виновника при теб, така че предполагам хапваш доста сладичко и тестени изделия? Ако е така, значи инсулина ти постоянно се колебае и оттам идва и чувството за глад. Другото, което е най-вероятния причинител ще да е липсата на микро и макронутриентите, от които организма ти има нужда. Или както обичам да казвам:  “Да, ти му даваш да яде, но не го храниш.”

Мнението беше редактирано от Love на 22.11.14 18:59.

22.11.14
19:00

Здравей, Boyana.
Тук ще се включат много компетентни хора и ще ти дадат страхотни съвети как да започнеш промяната и да я задържиш.
Относно слабата ти воля - нужно е няколко пъти да надделееш над изкушенията - само няколко... и при следващо изкушение - ще си по -силна.
Прочети тази статия - тя обяснява много за апетита, грешните сигнали за това дали си гладен или имаш апетит.
Напиши примерното си меню за деня.
УСПЕХ!!!
http://www.bb-team.org/articles/4972_koi-faktori-podsuznatelno-ni-kara-da-qdem-poveche-I-chast

Мнението беше редактирано от RoyalsM на 22.11.14 19:04.

22.11.14
19:03

Благодаря ви за бързите отговори, пробвала съм какви ли не диети, ясно ми е, че диетата е хранителен режим, а не глад. Просто слабото ми място са въглехидратите. Сладко по принцип не ям, но голямото количество въглехидрати смесени с всички останали хранителни групи и постоянно преяждане си казват думата, иначе казано - ям до преяждане, едва тогава се чувствам сита. Затова се чудя, каква диета да започна, не изведнъж да започна глад и след 4 дни пак да се наям до преяждане, защото просто няма да издържа на рязкото намаляне на количеството. Искам постепенно да свиквам психически и физически, затова много бих се радвала на предложения. :)

Статията непременно ще я прочета,но забелязала съм, тъй като най-дълго съм била на хранителен режим за 17 дни, че през цялото време нивото на трудност на издръжливост беше все същото.. особено след като всички вкъщи са супер слаби и никога не качват килограм дори, и с постоянната тенденция да се яде у дома става още по-трудно.

Мнението беше редактирано от Boyana . на 22.11.14 19:07.

22.11.14
19:12

Добрем, тогава моето предложение би било да караш известно време на РБД - равнинно балансираната диета, с лек калориен дефицит, а после да преминеш към НВД - ниско-въглехидратната диета. Разбира се, в съчетание с тренировки. :)
Мисля, че докато си на равнинно-балансираната диета, ще ти се създаде онова вътрешно чувство за сигурност и увереност, че следваш някакъв режим, а не се храниш хаотично. Така и организма ти ще привикне, и тези инсулинови колебания ще се успокоят. А после вече, като преминеш към ниско-въглехидратната, шока няма да е толкова силен. Защото повечето хора като чуят “Искам да отслабна”  и веднага отговарят ” Мини на НВД иначе няма да стане!”  Което за мен е грешно, но това е лично мое мнение, нали. Мисълта ми е, че всеки организъм е различен, и трябва да намериш какво работи за теб. Пък и според мен, на човек, който казва, че има проблеми с преяждането и въглехидратите, да му препоръчаш НВД и да го оставиш, си е просто отбиване на номера. Освен това при рязкото орязване на въглените, още на 4тия ден, както каза и ти, той просто ще си каже “Писна ми” и ще се натъпче.

Дай малко повече инфо за теб. Колко си висока например. Тренирала ли си преди? Какви са ти целите, защото “искам да отслабна” е много... недоуточнено. :)

Мнението беше редактирано от Love на 22.11.14 19:16.

22.11.14
19:16

Сладкото е голям проблем :) Толкова ревностно го защитаваме, но действително СЛАДКОТО не ни носи нищо освен още и още апетит и покрай него още куп други вредни храни.
Резултатите може и да не са бързи, но ще ги има, още в момента в който се откажеш от тортата, шоколада, сладоледа и др. Ще е трудно -приготви се.
И не се отчайвай, запознай се добре с всички + на това да промениш храненето и колебанието, и отчаянието постепено ще те напускат, виждайки резултат.
Напиши как се храниш. Примерно какво си яла днес- опитай се да опишеш всички дреболийки, които се забравят солетки, бонбонки, натурален сок, кола...и т.н.

Мнението беше редактирано от RoyalsM на 22.11.14 19:19.

Ая Палачинкова

22.11.14
19:24

Аз пък не съм съгласна,че сладкото не ни носи нищо ... Ако си го приготвяш по здравословен начин можеш много да си помогнеш на организма - ядките,пресни и сушените плодове,семена,кокосово - какаово маслоо,натурално какао те са пълни с полезни вещества и като ги съчетаеш всичките можеш да получиш вкусен здравословен десерт :))  Иначе мацка успех и знай,че всичко е в главата ти и зависи от нагласата с която гледаш на нещата ;))

22.11.14
19:32

Love - Висока съм 168-170, занимавала съм се с баскетбол, на 14 год. претърпях инцидент и имам травма на крака, а по принцип имам диагноза, според която общо взето ставите са ми по-слаби от обичайното, но с пубертета уж трябвало да го израстна. При скачане или  някакъв вид аеробни тренировки ме болят, но бих го преживяла в името на отслабването.
Тренирала съм преди, и да отнасяла съм се сериозно. По принцип кожата ми е стегната, а и тренировките в продължение на 4 месеца ми помогнаха доста. Бих казала, че за килограмите си съм много стегната, проблемните зони са корема и паласките и дори гърдите, в резултат на което забелязвам, че не са стегнати като преди и в тези зони започнаха да се появяват стрий, тялото ми вече подсказва, че няма накъде повече(тук трупам основно, чак някак не е симетрично.. все едно всичко, което ям идва тук в тези зони) Всичко се случи малко след спрях с баскетбола, 2-3 години, всяка по около 7 килограма и тъй като рязко промених физическата си активност,а висенето и бездействието у дома се увеличи това се отрази и на консумацията храна, която се превърна едва ли не в пристрастяване, чак не мога да повярвам, че съм зависима от една храна.

Royals M - никога не съм имала проблем със сладкото, а с тестените изделия.
От няколко дни не ям както обичайно, по принцип като се събудя у дома има сандвичи, банички, кус-кус, макарони.. абе каквото се сетиш. Обичайно залитам към.. баничката. После за обяд примерно ще ме мързи да готвя или просто зеленчуците са свършили и няма да искам да отивам чак до магазина, после и да го приготя, затова ще си направя сандвич. Вечер домашно приготвена храна и то пак ще ям с 2-3 филии хляб.
Но вече не, не искам и съм готова за промяна. Свела съм приема на вългехидрати до колкото е възможно по-малко, и все пак не напълно, за да не залитна. Примерно сутрин ям кисело мляко + плод, обяд голяма салата със сирене, а ако продължава да ме тормози глад си сварявам 1-2 яйца. Вечер домашно приготвено без хляб, а ако е по-леко и не ме засища и пак ме тормози мисълта за хранене изяждам 1 филийка пълнозърнест хляб.

Мнението беше редактирано от Boyana . на 22.11.14 19:38.

22.11.14
19:33

Ооо Ая, за това написах СЛАДКОТО  с главни букви. Става въпрос за всичко купешко -зловредно, до което прибягват повечете хора, които не са вземали предвид какво хапват до сега.  Ясно е има здравословни заместители на боклуците, приготвени у дома (пример за това са твоите красоти!), но се съмнявам случая тук да е такъв.
Добре, Boyana, аз първосигнално реших, че става въпрос за сладко.(F)

Мнението беше редактирано от RoyalsM на 22.11.14 19:39.

22.11.14
23:52

Прочети статиите за калориен баланс и калориен оптимум. за РБД (равномерно балансирана диета) и за НВД (ниско въглехидратна диета). Препоръчвам ти да прочетеш и за цикличното хранене, известно още като воинска диета, въпреки че доста източници твърдят, че не била много подходяща за жени.
След като се запознаеш с тези така полезни статии, седни и изчисли оптималният си калориен баланс на основа активно тегло. Демек ще трябва да си изчислиш процента подкожни мазнини и да извадиш стойността им от общото ти тегло. Това е активното тегло. Използвай получената цифра и изчисли калорийният си баланс, като използвай коефициент за активност според това колко тренировки правиш седмично, а не колко тренировки си склонна да правиш.
Моят съвет е да започнеш с РБД с в горните граници на прием на белтъчини и постепенно да започнеш да намаляваш въглехидрата докато плавно преминеш към НВД, при който режим ще трябва да приемаш от 0.8 до 1.1 грама въглехидрат на килограм активно тегло, за да запазиш правилната функция на инсулина. Не се хвърляй към крайно ограничаващи програми - стресът от тях ти е абсолютно излишен на този етап.
Нещото, което трябва да имаш предвид е, че 17 дни не е период на диета. 17 дни даже не е период, в който тялото ти може да се адаптира към който и да е нов за теб хранителен режим.
Дай си време. Все пак излишните килограми са дошли за 3-4 години - няма как да ги изгониш за 17 дни.
Пробвай РБД за около 20-25 дни в стойностите, които ти препоръчвам по-горе. След това започни бавно да намаляваш въглехидратите. Имам предвид да минат два месеца докато преминеш към чисто НВД, на което да си още един месец, в който да имаш 4 въглехидратно зареждащи дни. След края на третия месец ще можеш да направиш категоричен извод дали този режим работи за теб, дали ти е трудно да го спазваш и т.н.Разпредели приемът на храната си по възможност белтъчно-мазнинно преди тренировка и всичките въглехидрати за деня в следтренировъчното хранене, дори и ако е вечер, даже е по-добре ако е вечер.

Надявам се, дори и малко остър на моменти, да съм полезен.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1