казано от Lasim Zeb на 15.12.14, 11:13:
Прилагаш ли правилата на Аюрведа в начина си на живот?
:)
Кои правила имаш предвид? Защото Аюрведа е доста обемна наука. Прилагам това, което считам за удачно за мен..не само от Аюрведа, а много древни и съвременни науки за здравето. :)
Мнението беше редактирано от Margi на 15.12.14 11:30.
Чудех се коя дума да използвам - правила или принципи...
Опитах се да разгадая диета ти, в коя доша би наклонила посоката, но ми стана сложно и реших направо да те попитам. Но ми се струва/на първо четене/, че диета ти би подсилила Вата, а и ти някъде споменаваше за някои особенности на характера си характерни за Вата!?!?
Имам предвид анализираш ли проявите на всяка една доша в ежедневието си, коя доминира..., коя е слаба, коя ти създава проблеми, опитвашли се да ги уравновесяваш?
Дошата представлява психосоматичен тип, така че при мен пита преобладава в психически аспект, а физическото в мене по-скоро пита-вата...така поне ми съобщиха при пулсовата диагностика. :) Това че една доша е преобладаваща не означава непременно дисбаланс. Старая се да се храня така че да се чувствам добре, енергична, здарва. Това , естествено не е на 100%, но гледам 80% от времето да е така. Когато едно тяло е в баланс, то само избира подходящата храна.
Мнението беше редактирано от Margi на 15.12.14 12:09.
Аспиринът намалява слузта/Кафа/
Магнезият е добър за Вата, но излъшъкът разтройва Вата.
Това което ти казваш - начина на приготвяне - суровата храна.
Почти липсата на топли ястия /зърнени каши, варива, супи,/
Най-вече ме интересуваше на какъв принцип избираш една храна/приготвянето и/.
1. Защото много изследвания показват, че е универсално полезна.../може да не ти е всусна, но е ядеш защото е правилно/
2. Защото те кара да се чувстваш добре/функционална/
4. Правиш експеримент
5. Имаш някакъв здравословен проблем и правейки си изследвания , даден продукт показва че успява да ги коригира...
6. Не можеш да се справиш с апитита/вкусно ти е/, зверски си гладна, успокояваш се с храна...
7. И в цялата тази картинка, дали ползваш знанието на Аюрведа, което е доста всеобхватно, при него се настройва целият организъм, а не отделен орган или система, гледа на нещата по един по-фундаментален начин/макар и нелабораторен и странен за западния ум/.
Някъде бях чел, че йогите чрез практиките си контролират дошите, а Аюреда е за “обикновенните” хора.
Мнението беше редактирано от Lasim Zeb на 15.12.14 13:21.
Много интересен текст за Аюрведа:
http://www.quackwatch.com/04ConsumerEducation/chopra.html
Най-впечатляващ е фактът как това 5000-годишно знание е било изгубено до 1980-те, когато изведнъж го “преоткриват”. :) Дийпак Чопра е направил толкова пари от това, че трудно може да се намери аналог.
Загубили сме скептичното си мислене и вече е толкова лесно да ни подведат, че направо е плашещо!
- Аспирина го пия по лекарски съвет.
- Не мисля че магнезия ми е в повече...в смисъл, ефекта е ясен, няма как да се объркаш дали си предозирал. ;)
- Никога не съм обичала прекалено готвените неща. Обичам свежата прясна храна. Не че съвсем не присъстват в менюто ми, просто не са често явление.
1. Никога не ям храна, която не ми е вкусна.
2. Храната, която консумирам ме кара да се чувствам доста повече от добре.
4. Експерименти правя постоянно когато включвам нови храни в менюто си. Ако ми хареса как действат, оставям ги. :)
5. Нямам никакъв здравословен проблем (дори настинка не ме е хващала в последните години). Храня се така че да оптимизирам функциите на тялото и всичките му системи, да се чувствам здрава и енергична повече време. Обичам “минималистичното” хранене - с малко количество храна - големи ползи.
6. През последните години се чувствам много добре с апетита си. Не се налага да контролирам нищо, защото тялото ми все по-малко иска неща, които здравия ми разум не би искал да му даде.
7. Да, ползвам знанията на Аюрведа когато сметна за необходимо. Когато включвам нова храна (билка), която не съм ползвала досега, винаги правя справка с Аюрведа, с Китайската медицина, с амазонския шаманизъм (в зависимост от къде произхожда) за това как и за какво са я употребявали по-умните от мен. Накрая правя справка и със съвременните проучвания по въпроса.
Това за йогите е напълно вероятно да е така, определено отчитам разлики и най-вече подобрения с редовната си практика.
Мнението беше редактирано от Margi на 15.12.14 13:18.
казано от Phophy_ на 15.12.14, 12:57:
Много интересен текст за Аюрведа:
http://www.quackwatch.com/04ConsumerEducation/chopra.html
Най-впечатляващ е фактът как това 5000-годишно знание е било изгубено до 1980-те, когато изведнъж го “преоткриват”. :) Дийпак Чопра е направил толкова пари от това, че трудно може да се намери аналог.
Загубили сме скептичното си мислене и вече е толкова лесно да ни подведат, че направо е плашещо!
Прегледах го повърхностно само, но...!!! Отравяне с тежки метали заради Аюрведа?!
1. Това го казват при все че десетилетия са пълнили зъбите ни с тежки метали за да ги “лекуват”?
2. Световния океан е толкова замърсен, че на практика почти всеки морски продукт е ппълен с тежки метали!
3. Отново - светът е толкова замърсен, че вероятно е тежки метали да са попаднали и в медицинските растения, които Аюрведа ползва.
Това (много повече от) 5000 годишно знание никога не е било изгубено. Шри Ланка имат министерство по Аюрведа, а институти, в които се преподава тази наука винаги е имало както там, така и в Индия.
ПП: Как точно това, че човек е направил много пари чрез нещо, прави “нещото” неработещо и дори опасно? И Стив Джобс е направил милиони, но това прови ли айфоните по-малко работещи и купувани?!
Мнението беше редактирано от Margi на 15.12.14 13:23.
казано от Маргарита Манева на 15.12.14, 13:12:
1. Това го казват при все че десетилетия са пълнили зъбите ни с тежки метали за да ги “лекуват”?
2. Световния океан е толкова замърсен, че на практика почти всеки морски продукт е ппълен с тежки метали!
3. Отново - светът е толкова замърсен, че вероятно е тежки метали да са попаднали и в медицинските растения, които Аюрведа ползва.Това (много повече от) 5000 годишно знание никога не е било изгубено. Шри Ланка имат министерство по Аюрведа, а институти, в които се преподава тази наука винаги е имало както там, така и в Индия.
Ако светът е толкова замърсен, има ли изобщо смисъл да търсим “чиста” храна?
Тежки метали попадат в продуктите при неправилно производство. Също както попадат и в детските играчкии в дрехите - използват се доказано вредни но евтини методи за прозводство. По същия начин попадат и зарази в храните.
Леченито е хигиена, наука и производствени норми - няколко неща, които за 100-ина години успяха да удължат живота, да спасят милиони и да излекуват болести, които древните науки 5000 години не успяват.
казано от CarnalK на 15.12.14, 13:21:
Ако светът е толкова замърсен, има ли изобщо смисъл да търсим “чиста” храна?
Тежки метали попадат в продуктите при неправилно производство. Също както попадат и в детските играчкии в дрехите - използват се доказано вредни но евтини методи за прозводство. По същия начин попадат и зарази в храните.
Леченито е хигиена, наука и производствени норми - няколко неща, които за 100-ина години успяха да удължат живота, да спасят милиони и да излекуват болести, които древните науки 5000 години не успяват.
Изобщо не искам да отваряме тема (поне не в моя дневник) колко е работеща съвременната наука, но няма как да не вметна, че тя удължава живота, но не и здравето.
Има смисъл да се търсят чисти храни. Ако насочите скептицизма си в правилна посока, може би ще намерите доста интересни неща. ;)
Бях написал мнение, свързано с Аюрведа, но ще уважа молбата ти и ще го изтрия от дневника ти.
Някой ден някъде другаде. :)
Мнението беше редактирано от Boby_ на 15.12.14 13:46.
А защо мислиш, че това знание на абсолютно всичко в човешкото тяло не е било налице, когато са “формирали” принципите и теорията, за които става дума?
казано от Желязото на 15.12.14, 13:45:
А защо мислиш, че това знание на абсолютно всичко в човешкото тяло не е било налице, когато са “формирали” принципите и теорията, за които става дума?
Както вече казах, опитвам се да уважа молбата на Марги да не водим този спор в дневника й.
Ако ти е интересно, пусни тема за Аюрведа в някой подходящ раздел и ще дискутираме там надълго и нашироко.
Не желая да ми се казва в какво вярвам или не вярвам. Вярвам в това, в което съм се убедила че работи. Не отричам че може да има и други неща, които работят и за които не знам. Но това да заявиш на наука, пък била и тя не-наука, че не работи, при положение че има над 90% успеваемост в лечението на неизлечими за днешната медицина заболявания, си е чисто тесногръдие.
Да, има и други работещи системи. Да, никой не знае откъде идва знанието на Аюрведа, Китайската, Тибетската медицина, Яму, шаманизма и другите подобни. Факт е че все повече хора се обръщат към тези не-науки, защото да-науката не е успяла да им помогне.
Ще вярвам в това, което вярвам докато ми върши работа. Постоянно си проверявам нещата, които прилагам, така че това в което вярвам подлежи на проверка, при това щателна.
Не желая да се опитваш да ми пробутваш твоите ограничени в да-науката разбирани за света. За мен света е много по-многоцветен и разнообразен отколкото ти си го представяш. Не разбирам защо направи това включване в дневника ми. Все едно аз да започна да пиша в твоя колко е тъпо да пиеш протеин и БЦАА и да очаквам да излезе нещо смислено от това.
Приеми че хората не са еднакви.
ПП: Много е тъпо когато някой си промени поста и всички останали след неговия изглеждат напълно неадекватни, но ти благодаря, Боби, че прекрати дискусията.
Мнението беше редактирано от Margi на 15.12.14 13:54.
Благодаря ти, за отделеното време!
Намирам доста ценни съвети в отговорите ти!
Аз също си падам по суровата растителна храна, но за съжаление тя влошава Вата та ми. При което се налага да ям буламачи/от които понякога ми се гади :) /, но в крайна сметка се чуствам добре от тях...
И един последен въпрос, да не ти губя времето повече.
Попадала ли си на автентична йога диета, т.е. с какво се е хранел един йога преди 1000г., като вид, количество, начин на приготвяне.../предполагам това е зависило от степента му на напредък/. Единственното което съм намирал, е че храната трябва да е Сатвична...
Изтрих си мнението, а ти въпреки това се опитваш да ме предизвикаш.
Освен това си противоречиш сама. :) Но понеже не водим спор, няма да ти кажа къде.
Попадала съм единствено на препоръки за храната на йогите. Честно казано, не мисля че са изцяло приложими в съвременния свят. Може би, ако живееш в Непал или Тибет, но не и на запад от тях, и ако си имаш работа, семейство и т.н.
Мисля че йога е изключително динамична и адаптивна наука, която следва да се развива съобразно нуждите на тези, които я практикуват.
казано от Phophy_ на 15.12.14, 13:56:
Изтрих си мнението, а ти въпреки това се опитваш да ме предизвикаш.
Освен това си противоречиш сама. :) Но понеже не водим спор, няма да ти кажа къде.
Не се опитвам да те предизвикам. Ти постави мнението си на грешното място с ясното съзнание че няма да се приеме добре.
Може и да си противореча, не мисля че има особено значение, щом нещата, които прилагам в живота си ми вършат работа, пък били те и противоречиви. Важен е крайния ефект.
Един Учител никога с никого не спорел, защото знаел, че спорещите се стремят да докажат своята правота, а не да намерят истината.
казано от Lasim Zeb на 15.12.14, 14:11:
Един Учител никога с никого не спорел, защото знаел, че спорещите се стремят да докажат своята правота, а не да намерят истината.
Мисля, че на всички е ясно че тук всички сме ученици. :)
Щом нещо върши работа на някой, и той е здрав, енергичен и жив в пълния смисъл на думата, значи нещото работи, без значение дали е наука или не. Ако се разболява, болят го разни части на тялото, значи нещо в системата му не е както трябва и е добре да се промени. :)
Така е... :)
Лошото е, че нащата не са толкова прости Copy/Paste, ако нещо работи при някой при теб може да не работи...
Повечето спорове се основават на това, че хората не могат да разберат, че няма универсална истина...
1+1 не винаги е 2
Понеделник, 15.12
Движение:
обръщане на раменете
л-сит от пода..не го бях правила скоро, защото си мислех че не мога, но ме домързя да вадя паралетите, и се оказа, че мога ;)
спускане назад и изправяне от колянна опора с ластик - старая се да не го ползвам много вече и да си ставам сама
Ащанга 1 - 75 минути, без драми, всичко леко и приятно
вечерта - Пауър йога - 80 минути
Добавки:
вит. Ц, Б9 (обикновен), рибено масло, Д3, цинк, ниацин
Храна:
след ставане - топла солена вода
06.30 - шейк* от кафе* с мукуна*, рейши*, кокосово масло*, кокосова захар*
07.30 - парче от домашния шоколад*
10.30 - лешников тахан* с мед*, пчелен прашец*, лимонов сок, какаови зърна*
14.00 - шейк* от ябълка*, киви, чиа*, годжи бери*
15.30 - шейк* от тиква*, подправки, пресни джинджифил и куркума*, зехтин*; омлет от 3 яйца* с много подправки; 4 фурми с 2 какаови зърна*, 2 редчета обикновен шоколад и едно парче от домашния*
17.30 - чай* от коприва и хвощ
20.00 - шепа бадеми*, една сушена смокиня
преди лягане - чай витекс*
Мнението беше редактирано от Margi на 15.12.14 23:05.
Вторник, 16.12
Движение:
Ащанга - почивен
обръщане на раменете
колелце от колене
изометрични напади с пудовката
при акробатите:
малко загрявка, шпагати
силови стойки на ръце
Добавки:
вит. Ц, метил Б9, рибено масло, Д3, цинк, ниацин
Храна:
08.30 - лешников тахан* с мед*, лимонов сок, какаови зърна*, пчелен прашец*
от 11.30 до към 13.00 си пих шейка* с какаова паста*, мака*, рейши*, жен шен*, мед*, кокосово масло*
15.00 - шейк* от чиа*, годжи бери*, ябълка*, киви, шатавари*, зехтин*
19.00 - малко Токайско вино, малко кисело зеле*, тиквен шейк* с каперси; 3 варени яйца*; редче обикновен шоколад, 2 парченца домашен шоколад*, 2 бисквити с крем, 3 фурми
Сряда, 17.12
Движение:
обръщане на раменете
хиперекстензии от земя
Ащанга 2, 60 минути, до Карандавасана + 3 х Урдва Данурасана по стената + обърнати + финални пози
Пауър йога - 80 минути
Добавки:
вит. Ц, Б9 (обикновен), рибено масло, Д3, цинк, ниацин
Храна:
08.30 - шейк* от какаова паста*, чай* коприва и хвощ*, кокосово масло*, мукуна*, рейши*, мед*, ванилия*
11.30 - 1 авокадо, половин парче домашен шоколад*
13.30 - крем* от какао*, ашваганда*, мед*, кокодово масло*, бахар, и май още нещо имаше, но не мога да си спомня какво
16.30 - шейк* от чиа*, ябълка*, цейлонска канела*, зехтин*
18.45 - шейк* от червено цвекло, зехтин*, подправки, люта чушка; малко кисело зеле* с лют червен пипер; жасминов ориз* с подправки и каперси; 2 бисквити с крем; кокосово-шоколадов крем*, който трябваше да е желе, но явно съм забравила как се работи с агара ;) ; няколко фурми; облизване на купичката от домашен шоколад*, докато още беше течен
Мнението беше редактирано от Margi на 17.12.14 21:20.
Четвъртък, 18.12
Движение:
обръщане на раменете
колелце от колене
подскоци
стойки на една ръка - гледах да ползвам по-малко стената - чупя си кръста като се подпра с петите, а без нея не мога да запазя баланса на една ръка все още
Ащанга 2 - само с един тик-ток, защото ме мъчат ПМС болките в кръста и гърба :( , 70 мин
Добавки:
вит. Ц, метил Б9, рибено масло, Д3, цинк, ниацин
Храна:
08.30 - шейк* от какаова паста*, чай* коприва + хвощ, мукуна*, рейши*, мед*, кокосово масло*
11.30 - лешников тахан* с мед*, лимонов сок, пчелен прашец*, какаови зърна*
14.00 - чай* коприва + хвощ
16.00 - шейк* от ябълка*, цейлонска канела*, чиа*, пчелен прашец*, зехтин*
18.00 - малко вино*, 2 моркова, шейк* от цвекло, зехтин*, люта чушка, подправки; каперси; 2 варени яйца с лют червен пипер; доста халва Катеричка; няколко сушени смокини
преди лягане - чай* витекс
Мнението беше редактирано от Margi на 18.12.14 21:49.
Петък, 19.12
Движение:
обръщане на рамене
опит за Ащанга 2 - получи се:
поздрави А + Б
пози от стоеж
Пашасана
Краунчасана
3 спускания по стена в Урдва Данурасана
обърнати, финални пози
...много измъчена работа, не можах да събера сили и воля за повече днес
Добавки:
вит. Ц, метил Б9, Д3, рибено масло, цинк
Храна:
08.30 - шейк* от какаова паста*, чай* коприва + хвощ, мед*, мукуна*, мака*, кокосово масло*
10.00 - накиснати бадеми*
чай от коприва + хвощ
13.30 - крем* от авокадо, какао*, мед*, чиа протеин*; още накиснати бадеми*, 1 сушена смокиня*
вечеря - 2 моркова, 3 варени яйца*, сушени смокини, халва Катеричка (по план)
следващо включване - понеделник ;)
Събота, 20.12
Движение:
обръщане на раменете
кенгуру подскоци
последната за годината йога на открито - Ащанга 2 (sun) на стадиона в Трявна
Добавки:
вит. Ц, Б9, рибено масло, цинк
Храна:
после - топъл шоколад* с чага*, рейши*, мукуна*, кокосово масло*, мед*
преди обед - “течен шоколад” от кокосово масло*, какаови зърна* (смлени), мед*
следобед - портокал
следобед 2 - ябълка*
вечеря (към 16.00) - домашно вино*, цвекло със зехтин*, подправки; 3 варени яйца*, каперси*, шоколад и халва катеричка
по-късно - малко кисело зеле; захаросан джинджифил
Неделя, 21.12
Движение:
Ащанга 1
разходка по пресечена местност ;)
Добавки:
вит. Ц, Б9, рибено масло, цинк
Храна:
после - топъл шоколад* с чага*, рейши*, мукуна*, кокосово масло*, мед*
към обед - накиснати овесени ядки* с годжи бери*, чиа*, какаови зърна*, мед*, кокосово масло*
след обед - портокал
вечеря (16.00) - домашно вино*, черна ряпа* и цвекло със зехтин*, подправки; 3 варени яйца*, каперси*, шоколад и суха паста арбанаси
по-късно - бадеми*
Мнението беше редактирано от Margi на 22.12.14 19:58.
Понеделник, 22.12
Движение:
цял ден обикаляне на централна и северозападна България ;)
иначе, новолуние, така че - без Ащанга, а освен това е и втори ден МЦ
Пауър йога - 80 минути
Добавки:
вит. Ц, Б9, риебно масло, Д3, цинк, ниацин, диклак...не издържах на МЦ болките в кръста - този месец ме срязаха на две :(
Храна:
08.00 - чай от рейши* с кокосово масло* и мед*
12.00 - лешников тахан* с мед*, пчелен прашец*, какаови зърна*, лимонов сок
16.00 - шейк* от какаова паста*, мака*, мукуна*, мед*, кокосово масло*... просветна ми след близо 6 часа пътуване
17.30 - 1 морков; 3 варени яйца* със сминдух
19.45 - 5-6 сушени смокини*; 5 бразилски ореха
Виждам, че пиеш диклак. В аптеката онзи ден ме разубедиха да не го купувам за МЦ. Макар, че съм пила и бързо действа. Това ли пиеш обикновено или сега не си имала друго подръка?
Не пия, а само вчера пих, по изключение. И не са точно МЦ болки, въпреки че са предизвикани (вероятно) от него. По-скоро са ужасни мускулни болки в областта на кръста.
Обикновено нямам МЦ болки и не пия абсолютно нищо.
ПП: Всъщност, пих диклофенак ;)
Мнението беше редактирано от Margi на 23.12.14 08:12.
Вторник, 23.12
Движение:
обръщане на раменете
колелце от колене
бг-клек
йога: поздрави А и Б, пози от стоеж
в залата по акробатика:
загрявка, шпагати, силови стойки на ръце - много стабилни и леки...веднъж като мине пред-МЦ нестабилността и всичко се оправя
Добавки:
вит. Ц, Б9, рибено масло, Д3, цинк
Храна:
08.00 - шейк* от какаова паста*, мукуна*, чай* от коприва+хвощ, мака*, мед*, ванилия*, кокосово масло*
12.00 - лешников тахан* с мед*, пчелен прашец*, какаови зърна*, лимонов сок
следобед - чай* от коприва + хвощ; вода от зелен кокос*
15.00 - черна ряпа* моркови в зехтин*; 3 варени яйца* със сминдух; шоколад; сушени смокини...варените яйца ми станаха навик, но изобщо нямам време да приготвям неща в последно време и ми идват удобни...а и все още не са ми омръзнали очевидно
19.30 - 4-5 сушени смокини
21.30 - доматен сок*, по-късно - портокал и шоколадов бонбон
Мнението беше редактирано от Margi на 23.12.14 22:15.
23.12.14
13:39
Защо на новолуние не правиш йога?
Офффф...писах, писах, и накрая нета изчезна. Накратко - в традицията на Ащанга се практикува 6 дни в седмицата, седмия се почива. Почива се и на фазите на луната: новолуние и пълнолуние, които съответстват на апана и прана енергиите, които са най-активни по това време и предразполагат към по-голяма податливост към контузии и по-трудното им отшумяване. Малко по-подробно тук: http://www.elephantjournal.com/2013/01/whats-the-deal-with-moon-days-other-ashtanga-traditions/
Сряда, 24.12
Движение:
сутринта
Ащанга 2, във фитнеса, след това малко стойки на ръце, ХСПУ-та
следобед, на Локомотив
много ми се бягаше, та след повече от година не-бягане, направих една обиколка на стадиона, малко кенгуру подскоци и няколко отсечки по около 60-80 метра, не с пълен напън, много приятни, дори получих похвала за техниката. ;); още доста силови стойки на ръце
Добавки:
вит. Ц, Б9, аспирин, рибено масло, цинк
Храна:
08.30 - шейк* от какаова паста*, мукуна*, мака*, кокосово масло*, мед*
11.00 - портокал
12.30 - крем* от райска ябълка, какаожи зърна*, пчелен пращец*
14.00 - фреш от цвекло и ябълка, суров бонбон
17.00 - чай* витекс, портокал
вечеря - салата от черна ряпа* и моркови със зехтин*, леща*, баклава*, бисквитки (с меласа и подправки, домашни), домашно вино*
Мнението беше редактирано от Margi на 25.12.14 08:53.
Четвъртък, 25.12
Движение:
Ащанга 2 - до Карандавасана
разходка из Аладжата :)
следобед, на Локомотив:
загрявка, една обиколка
3 спринта около 60-80 метра
100 метра, 18 секунди и нещо, не ми стига въздух за цялото разстояние, а на 50-тия метър насрещния вятър ме удари като в стена
хиперекстензии от земя
силови стойки на ръце
Добавки:
вит. Ц, Б9, рибено масло, аспирин, цинк
Храна:
09.00 - шейк* от какаова паста*, рейши*, мака*, мукуна*, мед*, кокосово масло*
11.00 - лешников тахан* с мед*, какаови зърна*, пчелен прашец*, лимонов сок
15.00 - шейк* от какаова паста*, рейши*, мака*, кокосово масло*, мед*
16.00 - топло какао
17.30 - салата от черна ряпа*, моркови, зехтин*; 3 варени яйца*; 3 парчета баклава*, 2-3 курабийки*; 5 шоколадови бонбона
19.00 - още едно варено яйце* с хапка кисело зеле*
20.00 - 4-5 бадема* и 2 сушени смокини*...голямо ядене днес...
ПП: Пак обърках профила...аз съм си. ;)
Мнението беше редактирано от slavko на 25.12.14 20:37.
казано от slavko на 25.12.14, 18:06:
ПП: Пак обърках профила...аз съм си. ;)
Хахах, ползвайте различни браузъри. :D И на мен ми се е случвало. :)
казано от ddd на 26.12.14, 12:21:
Ей каква хубава усмивка накрая на клипчето :)
Ами да, като се получи нещо съвсем неочаквано след йога практиката И тренировката... ;)
Петък, 26.12
Движение:
обръщане на раменете
Ащанга 2 - до 3-те спускания в Урдва Данурасана (по стената) + 1 изправяне на ръце + обърнати + финални пози - 75 минути някъде
Добавки:
Храна:
09.00 - шейк* от какаова паста*, мака*, мукуна*, рейши*, мед*, кокосово масло*
12.00 - крем от едно малко авокадо с какаова паста*, какаови зърна*, мед* и пчелен прашец*
13.00 - 2 резена ябълка
18.00 - кълнове от люцерна* със зехтин*, каперси; 3 малки зелеви постни сърми*; 2 парченца баклава*, 2 курабийки*; 3-4 шоколадови бАнбона
Мнението беше редактирано от Margi на 26.12.14 18:38.
Събота, 27.12
Движение:
нещо не ми беше наред с корема и ми се гадеше, така че приключих след поздравите и позите от стоеж и се паркирах в леглото за още час и половина
Малко полежах, докато събера сили да отида до кухнята да си направя шейк. След него и 1500 мг витамин Ц ми просветна доста...въпреки че нямало протеин и има неоправдано скъпи и прехвалени храни на прах. ;)
Храна:
след ставане - топла солена вода, 5-6 какаови зърна*
11.30 - шейк* от какаова паста*, мукуна*, рейши*, мака*, мед*, кокосово масло*
12.00 - 4-5 пълнозърнести сухара с масло*, черна сол и черен пипер
Добавки:
После ще дописвам останалото.
Мнението беше редактирано от Margi на 27.12.14 13:20.
Останалото:
20.00 - още 4 пълнозърнести сухара с масло* и черна сол, малко слънчогледова халва и 1 шоколадов бонбон
Айенгар “релаксираща” практика. Ако трябва да съм напълно откровена, съм със смесени чувства към тази практика. Самата практика е прекрасна, просто не е моята - чувствах се ограничена през цялото време от всичките колани, одеяла, столове, болстъри, пясъчни торбички, блокчета и какво ли още не. Предпочитам практиката ми да ме кара да се чувствам свободна, а днес беше точно обратното. Може пък да имам нужда точно от това, не знам.