19.12.14
00:24
Здравейте, искрено се надявам да откликнете на молбата ми и да ми дадете съветите си относно начина ми на хранене, тъй като не знам точно от какво си навлекох сериозни проблеми - цикълът ми спря и не е идвал от около 6 месеца и от също толкова време косата ми пада страшно много. Ходих при доста лекари и всички го дължат на отслабването. Отслабнах с кардио + силови тренировки + здравословен начин на хранене и то не за кратък период,а за някъде 1 година свалих 19 кг. Спрах тренирането,тъй като ми се появиха тези проблеми и смятам,че трябва да си дам малко почивка от спорта, а и нямам и време. Винаги съм мислила,че се храня правилно,но тези ужасни и неспиращи проблеми не си отиват,въпреки че увеличих храната си... Например осъзнах,че съм яла на обяд най-много 100гр. пилешки гърди + обилна салата,но пилето е твърде малко,нали?! На закуска приемах най-вече сандвич с 2 филии хляб,а сега вече ги увеличих на 3. Ето примерни менюта,така се храних преди,но с тези разлики,които изброих. Сега вече ям и олио и свинско,салами,шпекове,кашкавали,банани,пържени храни,повече мазнини приемам,в сравнение с преди като цяло. Не искам да си кача килограмите,но ако трябва ще увелича нещо,което смятате,че трябва. По мои изчисления калорийният ми прием за всеки ден е някъде около 1200-300 и нещо най-много май,не знам дали правилно съм го изчислила? Ето примерни менюта,кажете как ви се струват и къде бъркам,ако бъркам някъде с храненето.
Закуска: вариант 1: 3 филии пълнозърнест или добруджа хляб с 40 гр. кашкавал,маргарин и домат + чай
вариант 2: 3 филии пълнозърнест или добруджа хляб с 50 гр. сирене,маслини и маргарин + чай
вариант 3: пак толкова филии хляб с 2 парчета свинско филе + маслини или краставичка/ или пък намазвам 3-те филии с 100 гр. лютеница + чай отново.
Разнообразявам закуските и слагам един път свинско,друг път пуешко филе и т.н.
вариант 4: омлет от 2 яйца,вътре слагам сирене или кашкавал или някакво филе, с омлета ям 2 филии хляб + домат или краставичка за гарнитура
вариант 5: 75 гр. ядки,най-вече кашу или бадеми
вариант 6: 400 мл. прясно мляко с зърнена закуска Фитнес
Обяд: най-вече гледам да е месо или риба + салата.
вариант 1: (вече съм увеличила пилешките гърди от 100 гр. на 180-190 гр.) + зелена салата или салата от зеле и морков, салата от цвекло и морков или шопска салата
вариант 2: 150-160 гр. печено филе Пангасиус + пак някакъв вид салата от горе изброените.
Следобедна закуска: Преценила съм да е винаги плод и да е в рамките на 180 калории,преди бяха 150,но ги увеличих на 180,не качих и реших да си продължа на 180 ккал. Ям всякакви плодове, не се ограничавам- банани,ябълки,грозде,портокали,мандарини,череши,сливи,киви и т.н.
Вечеря: щом на обяд съм яла месо,гледам да не тъпча през целия ден месо и се старая вечерята ми да е по-лека. Най вече такива неща ям:
Вариант 1: супа (пилешка,леща,боб,коприва,спаначена,крем супа от броколи;карфьол,супа от грах) + салата (от горе изброените) или туршия някаква, ХЛЯБ не ям на вечеря,защото мисля че 3 филии са ми предостатъчни за деня и повече от това вече ще е прекалено,нали?
Вариант 2: задушени или печени зеленчуци пак със салата
Вариант 3: ориз със салата или картофи със салата. Понякога разменям,например ям ориз или картофи на обяд.
Вариант 4: Риба + салата. Обикновено ядем скумрия или пастърва, за които знам,че са доста калорични риби,в сравнение с пангасиуса и винаги изяждам половин от цяла риба. Правилно ли е,достатъчно ли е,не знам,кажете вие?
Това е общо взето,много ще се радвам ако си кажете мнението и препоръки относно храненето ми,ако е грешно,защото не мога вече с месеци да оздравея и при какви ли не доктори съм ходила... всеки си мисли,че съм гладувала едва ли не,но дефакто не съм от хората,които по цял ден са на 1 кисело мляко и солети,хранех се що-годе пълноценно... :(
19.12.14
02:30
Избягвай маргарин, зърнена Закуска фитнес - няма нищо здравословно там, колбаси... Чел съм и, че пангасиуса е лош избор, защото обитава мръсни води, но може и да не е така
19.12.14
06:44
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/72608 виж тук има малко описано за твоя проблем, което доказва, че всичките ти проблеми са от неправилното хранене.
Второ. Диетата за корекция на килограмите или някои места( крака, талия, гръб...) изисква ОГРАНИЧЕНО за използване време. Не може да си на диета с калориен недостатък повече от 20 дена!!!!!!!! Задължително е през време на диетата да се взимат витамини и минерали!
Трето. Здравословното хранене не е само микронутриенти( белтъчини, мазнини, въглехидрати), не е само тяхното комбиниране, но и КОЛИЧЕСТВО, което трябва да е правилно определено. Чети повече! Успех и оздравявай!
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 19.12.14 06:46.
21.12.14
00:26
Благодаря! За съжаление нямам почти никакво време, но въпреки това успях да прочета доста неща от това, което си ми пост-нал. Като цяло с повечето неща съм наясно. Но ми се иска да ми кажете специално моят хранителен режим как ви се струва и най-вече има ли според вас нещо (количество от дадена храна,липса на друга), което е довело до тези ужасни проблеми, които ме мъчат от толкова време? За да мога да ги коригирам и да оздравея по-бързо :(
казано от Carbohydrate на 19.12.14, 06:44:
Не може да си на диета с калориен недостатък повече от 20 дена!!!!!!!!
Ko? Не! Аргументирай се, ако обичаш, какво точно пречи да си 21 дена или пък даже 3 месеца примерно?
21.12.14
07:53
казано от rvg на 21.12.14, 01:55:
Не може да си на диета с калориен недостатък повече от 20 дена!!!!!!!!
Ko? Не! Аргументирай се, ако обичаш, какво точно пречи да си 21 дена или пък даже 3 месеца примерно?
Примера ти е пред очите - авторката на тази тема ( дано се оправи по-бързо). При намаляване на калориите с 30-50% за корегиране на теглото, около 20 дена са границата, след която настъпват необратими последствия за организма, или трудновъзстановими, което и виждаме при авторката. Жизненно важните органи в човешкото тяло са също изградени от мускулни клетки и поставени в такава ситуация на невъзможност за регенериране, а знаем, че клетките се заместват непрекъснато с нови. В нашия случай, клетките няма за регенерират, просто няма с какво. Това става, когато сме на излишък калории или в баланс. И става такава ситуация, че горивото( гликогена в мускулите и черният дроб свършва) и материала за строеж недостига ( белтъците, даже и да ги приемаме, отиват за поддържанена жизненно важните органи) и това няма общо с мазнината, която имаме. Парадокса е, че пръв отказва да работи стомаха, който е изграден от мускулни клетки. Не мускулите, а стомаха се деградира. Тялото се отказва да поддържа някои сегменти, за които решава, че не са му нужни при такъв недостатък на енергия. Виждаме го ясно това при анорексиците, които с години не могат да се възстановят, просто стомаха им е толкова увреден вече, че храната не може да се обработва пълноценно( просто не я приема) - факт. и т.н.... мисля, че ти стана ясно ;)
21.12.14
08:01
казано от Lara Kioseva на 21.12.14, 00:26:
Благодаря! За съжаление нямам почти никакво време, но въпреки това успях да прочета доста неща от това, което си ми пост-нал. Като цяло с повечето неща съм наясно. Но ми се иска да ми кажете специално моят хранителен режим как ви се струва и най-вече има ли според вас нещо (количество от дадена храна,липса на друга), което е довело до тези ужасни проблеми, които ме мъчат от толкова време? За да мога да ги коригирам и да оздравея по-бързо :(
Здравей! Търпение и време се изисква! Приемай витаминно-минерален комплекс някакъв, хубаво ще е. Животинско месо също е хубаво да присътства на трапезата ти, 3 пъти в седмицата е достатъчно. Можеш да си вземеш BCAA и да пиеш всеки ден по една доза. Успех и оздравявай!
Но ми се иска да ми кажете специално моят хранителен режим как ви се струва и най-вече има ли според вас нещо (количество от дадена храна,липса на друга), което е довело до тези ужасни проблеми, които ме мъчат от толкова време? За да мога да ги коригирам и да оздравея по-бързо :(
Колко кг. си и колко си висока? Не си казала основното.
Ако теглото ти е много ниско или си на нисък процент мазнини е нормално да имаш подобни проблеми. Това, че си свалила 19 кг. за една година - ок. Въпроса е, дали е трябвало да свалиш толкова и дали си имала толкова излишни? Също така има значение дали си свалила от 80 на 60, или от 60 на 40.
В момента храната ти, дето уж си я увеличила, пак изглежда малко, но без да кажеш теглото си и активността няма как да се каже със сигурност. Но на пръв поглед, не изглежда да ядеш повече от 800-900 ккал., което е малко при всички случаи.
казано от Carbohydrate на 21.12.14, 07:53:
При намаляване на калориите с 30-50% за корегиране на теглото,
30-50%? Това е доста голям дефицит, всички препоръчват 10 или 20% дефицит като ГОРНА граница! Повечето диети препоръчват сваляне на половин - един кг. седмично, така че ако се спазват само 20 дена, то излиза, че няма как човек да свали повече от 2-3 кг. Но дори и 30% да е, нищо фатално не става след 20 дена.
Ако теглото падне под здравословния минимум и тялото изчерпи запасите, едва тогава почва да разгражда органи.
Мнението беше редактирано от Петко К на 21.12.14 13:46.
22.12.14
07:11
Да, хубаво щеше да е така, ама не е, за съжаление. За това форума е пълен с теми като: искам да сваля мазнините, без да пада обема на мускулите и други подобни. Те знаят всичките, че неминуемо се губи от мускулната маса. Причината за това е описано по-горе, диетата не повече от 20 дена и не е задължително да е 21,14,18 дена. Приблизително! Защо става така: когато сме на недостиг на калории, да, имаме мазнина за разграждане и използване за гориво, но за съжаление в организма всичко е енергооптимизирано и той ( организма) вместо да губи излишни калории за пренасянето на енергия от мазнините в корема, например, до мускулите на ръцете, разгражда направо мускула. (Сърцето също е мускул, помнете!) По економично е. Това е! За това има много хора, които колкото и да се стараят, имат изчистено тяло и малка “мазна питка” на корема! Тъй кото питащата спортува, за това си позволих да дам пример с диета и спорт едновременно и за това калориите са намалени до минус 30-50% и затова времето е ограничено. Вие можете да направите и 8% недостиг и 10%, но тогава за да свалите, ще трябва да сте на недостиг 1,2 години, което изобщо не е здравословно. Целта на всички диети е:
1. С 10- 20 дневен агресивен период на диета, да се нормализира обмяната на веществата
2. Следва по-голям период от време на диета, която НЕ Е на недостиг на калории, а ТОЧНО изчислена за дневния енергоразход и балансирана. Тогава, след като обмяната е нормализирана, стова основното отслабване и горене на мазнини!
3. Това ще стане начин на живот, ако искате да сте добре изглеждащи.
П.П. Недостига на калории първо се вижда визуално. След време промяната вече трудно може да се спре, ако продължаваме с недостига на калории и неусетно става това, което описва авторката на темата....
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 22.12.14 07:19.
казано от Carbohydrate на 22.12.14, 07:11:
2. Следва по-голям период от време на диета, която НЕ Е на недостиг на калории, а ТОЧНО изчислена за дневния енергоразход и балансирана. Тогава, след като обмяната е нормализирана, стова основното отслабване и горене на мазнини!
Ако е ТОЧНО изчислена, т.е., няма дефицит, нищо няма да свали, просто ще си стои на сегашните кила.
22.12.14
09:37
Не може да си на диета с калориен недостатък повече от 20 дена!
Когато пускаш такива “бомби” - ще се налага да очакваш и “контраатаки”.
Обяснил си какво имаш предвид по-късно, но да не се чудиш...
Тъй кото питащата спортува, за това си позволих да дам пример с диета и спорт едновременно и за това калориите са намалени до минус 30-50% и затова времето е ограничено.
Дай една разумна причина да се придържа към този свръхагресивен дефицит, моля... особено спортуващ човек.
Вие можете да направите и 8% недостиг и 10%, но тогава за да свалите, ще трябва да сте на недостиг 1,2 години, което изобщо не е здравословно.
Няма такъв филм. Особено серията за здравословното.
Целта на всички диети е:...
В момента, в който пишеш думата ‘всички’, ти вече грешиш генерално.
Колкото до разписания от Lara Kioseva хранителен режим - за мен той е лошо балансиран и по тази причина - неподходящ. Един от трите основни макронутриента е почти елиминиран от храната, което е груба грешка. Дали храната е достатъчна като количество - това е друг въпрос.
22.12.14
11:18
Аз не пиша за сегашното й хранене, Кольо. Пиша за причините довели до това състояние. Също така, пиша за диета, спомагаща да се премахнат мазнини от цялото тяло или от определени негови сегменти. Също така и “подсушаването” на трениращите се прави на този принцип. Никъде не съм писал обаче, че не може да правиш 2,3 такива цикъла един след друг, но трябва да се възстанови организма между тези “диети”.
П.П. Не искам нищо, да споря тук и т.н. Всеки е богат толкова, колкото знае. За метода, който пиша е патент и го има в системата “Изотон” на Селуянов В.Н. Имая я в ЮТУБ, но на руски. За сега, просто нямам време да превеждам нещо голямо....
Колкото до аргументите - привел съм ги! Дали ги приемаш или не, си е твоя лична работа, нали ))
Не разбирайте толкова крайно това, което пиша, просто си има някакви рамки, след които почват да се изменят нещата.... и ние това го виждаме всички, понякога късно ;)
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 22.12.14 11:22.
22.12.14
11:20
Всичко това е ОК, просто човек остава с по-различно впечатление когато чете мненията ти.
А дали ще се довери на Селуянов - тава вече всеки трябва да реши за себе си.
22.12.14
11:27
казано от Кольо Пияндето на 22.12.14, 11:20:
Всичко това е ОК, просто човек остава с по-различно впечатление когато чете мненията ти.
А дали ще се довери на Селуянов - тава вече всеки трябва да реши за себе си.
И още, аз не държа да разбирате това, което пиша. След време, когато го имаш в главата като информация, тя започва да носи отговори, които до тогава просто не си разбирал и това е. Ние четем всичко, нали така, едни неща разбираме, други не. Но обогатявайки знанията, информацията, след време почваме да разбираме нещата повече, защото можем да гледаме от ръзлични ъгли, нали така. Плоското, до този момент, вече придобива пространствено изображение....
П.П. Информацията, която пиша, не сте срещали до сега, нали?! Или сте срещали, някои само и то на чужд език.
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 22.12.14 11:29.
22.12.14
11:58
“Изотон”, включително и упражненията към нея, са, ако не се лъжа, специално разработени за много възрастни хора ... .
Или вече е пригодена и за професионално или активно спортуващи, за хора които не спортуват, за всички възрасти и т.н.
22.12.14
17:10
казано от Carbohydrate на 22.12.14, 11:27:
И още, аз не държа да разбирате това, което пиша.
Честно казано и аз се надявам никой да не разбира колко е ефективно и здравословно да си на 30-50% енергиен дефицит в условията на един средно натоварен тренировъчен режим. На девойка, която до сега е гладувала като сомалиец и се е докарала до едно “чудесно” положение, ти даваш съвет за 50% енергиен дефицит. На кое руско божество се кланяш - това винаги е било и остава твой избор. Аз държа да не го пробутваш там, където не трябва.
Почти свободно чета руски, но на този етап няма шанс да се съглася със Селуянов.
22.12.14
19:10
Както казах, това е твой избор. Общувам с доста хора на руските форуми, които са се доказали с титли и знания. Повтарям, не държа да ме разбираш, просто споделям това онова ;)
22.12.14
19:12
казано от Von Suthaus на 22.12.14, 11:58:
“Изотон”, включително и упражненията към нея, са, ако не се лъжа, специално разработени за много възрастни хора ... .
Или вече е пригодена и за професионално или активно спортуващи, за хора които не спортуват, за всички възрасти и т.н.
Трябва ли да си възрастен, за да почнеш здравословен начин на живот?! И, разбира се, че не е за стари хора само ;)
22.12.14
19:15
казано от Кольо Пияндето на 22.12.14, 17:10:
казано от Carbohydrate на 22.12.14, 11:27:
И още, аз не държа да разбирате това, което пиша.
Честно казано и аз се надявам никой да не разбира колко е ефективно и здравословно да си на 30-50% енергиен дефицит в условията на един средно натоварен тренировъчен режим. На девойка, която до сега е гладувала като сомалиец и се е докарала до едно “чудесно” положение, ти даваш съвет за 50% енергиен дефицит. На кое руско божество се кланяш - това винаги е било и остава твой избор. Аз държа да не го пробутваш там, където не трябва.
Почти свободно чета руски, но на този етап няма шанс да се съглася със Селуянов.
Не ми преиначавай думите, моля те! Горе казах, че не пиша за девойката, а за причините и я давам за пример.
22.12.14
21:13
Понякога аз не интерпретирам нещата правилно.
Може би и сега е така... затова ще бъда по-внимателен за напред.
22.12.14
23:04
казано от Петко К на 21.12.14, 13:46:
Но ми се иска да ми кажете специално моят хранителен режим как ви се струва и най-вече има ли според вас нещо (количество от дадена храна,липса на друга), което е довело до тези ужасни проблеми, които ме мъчат от толкова време? За да мога да ги коригирам и да оздравея по-бързо :(
Колко кг. си и колко си висока? Не си казала основното.
Ако теглото ти е много ниско или си на нисък процент мазнини е нормално да имаш подобни проблеми. Това, че си свалила 19 кг. за една година - ок. Въпроса е, дали е трябвало да свалиш толкова и дали си имала толкова излишни? Също така има значение дали си свалила от 80 на 60, или от 60 на 40.
В момента храната ти, дето уж си я увеличила, пак изглежда малко, но без да кажеш теглото си и активността няма как да се каже със сигурност. Но на пръв поглед, не изглежда да ядеш повече от 800-900 ккал., което е малко при всички случаи.казано от Carbohydrate на 21.12.14, 07:53:
При намаляване на калориите с 30-50% за корегиране на теглото,
30-50%? Това е доста голям дефицит, всички препоръчват 10 или 20% дефицит като ГОРНА граница! Повечето диети препоръчват сваляне на половин - един кг. седмично, така че ако се спазват само 20 дена, то излиза, че няма как човек да свали повече от 2-3 кг. Но дори и 30% да е, нищо фатално не става след 20 дена.
Ако теглото падне под здравословния минимум и тялото изчерпи запасите, едва тогава почва да разгражда органи.
Висока съм 165 см. и тежа 52 кг. Не съм била хипер дебела, но не се харесвах, бях закръглена, така да се каже. Сега определено мисля че съм по-добре. Преди тежах 70 кг. За активността, споменах, че като цяло съм отслабнала с кардио + силови тренировки, но откакто ми се появиха тези проблеми и свалих тези килограми, спрях спорта,първо, защото нямам вече време и второ, защото спортувайки,свалям,а в моят случай изобщо не трябва да го стресирам повече и да свалям още.
Моля ви,много ще съм ви благодарна,ако можете с кратки думи да ми обясните кое е малко и недостатъчно в менюто ми и по колко да приемам от него? Например за месото...не знам по колко да ям от всяко,знам само,че 100 грама пилешки гърди са били страшно малко, но не знам изобщо сега по колко е добре да приемам? И не само за пилешкото, ами и като цяло месата. А относно дневния прием на калории,броила съм го доста пъти и със сигурност е над 1000 и нещо, не ям чак толкова малко (900 ккал.)
Кольо Пияндето, ще ми обясниш ли кое по-точно е лощо балансирано в храненето ми и защо? И кой от трите основни макронутриента е почти елиминиран? Доколкото прочетох макронутринтите са 3- белтъчини,мазнини и въглехидрати,нали правилно съм разбрала? Но не разбирам кой от трите не приемам... обясни ми, моля те!
22.12.14
23:54
Мазнините ти са малко, некачествени основно. (маргарин? по-полезно е да си прережеш сънната артерия, отколкото да ядеш маргарин. Яж МАСЛО). Закуска - качествен протеин и мазнини (яйца 3-4, 1 филийка пълнозърнеста, зеленчуци, може и сирене, ако млечните ти понасят)
Обяд - зарежи това пилешко, или ако го ядеш - яж с кожата, яж пържоли от бут (с кожата).
Вечеря - риба е добра идея, пилешко - виж нагоре, сложи малко въглехидрат под формата на пълнозърнест хляб, картофи, ориз.
Прочети за РБД (Равномерно Балансирана Диета) в сайта.
24.12.14
00:15
казано от Херцог Трън на 22.12.14, 23:54:
Мазнините ти са малко, некачествени основно. (маргарин? по-полезно е да си прережеш сънната артерия, отколкото да ядеш маргарин. Яж МАСЛО). Закуска - качествен протеин и мазнини (яйца 3-4, 1 филийка пълнозърнеста, зеленчуци, може и сирене, ако млечните ти понасят)
Обяд - зарежи това пилешко, или ако го ядеш - яж с кожата, яж пържоли от бут (с кожата).
Вечеря - риба е добра идея, пилешко - виж нагоре, сложи малко въглехидрат под формата на пълнозърнест хляб, картофи, ориз.
Прочети за РБД (Равномерно Балансирана Диета) в сайта.
Доколкото знам, яйцата качват холестерола. Знам,че момчетата, които спазват високо протеинови менюта за покачване на тегло се тъпчат с яйца,което доколкото знам не е никак полезно. Не е ли вече прекалено 3-4 яйца? Малко ли са 2?
За маргарина съм напълно съгласна,ще го заменя с масло. Но защо филетата да са некачествени мазнини?
Относно пилешкото направо ме сразяваш,не бяха ли гърдите най-чисти и полезни? А не бутовете и особено кожата? ;О Защо казваш да зарежа гърдите и да ям бутчета?
24.12.14
00:27
Това, което знаеш са МИТОВЕ. В яйцата има холестерол, така е. Само че холестеролът се разделя на “добър” и “лош” (висока плътност - добър ; ниска плътност - лош). Този в яйцата е от добрия ;) Има потребители, които ядат (или са яли) по 15-20 яйца на ден и са яки и здрави ;)
http://www.bb-team.org/articles/4303_mitove-v-bodibildinga-celite-yaica-i-sadarzhanieto-im-na-holesterol
Виж тази статия, ако ти се чете по темата. Също така, естрадиолът (или естроген) се произвежда от....холестерол ;) Така че ако желаеш да нямаш хормонални проблеми, избягването на мазнините като цяло е много лоша идея :)
Филетата ако говориш за рибни - са ОК! Филета от магазина (пакетирани, вакуумирани и т.н.) - не са ОК!
Колкото до бутчетата и гърдите - бутчетата са по-мазни (особено ако се ядат с кожата), докато гърдите...не че не са добри, но просто това е едно сухо месо и толкова. Както казах нагоре - имаш нужда от мазнини. Ако искаш ги балансирай, ако ти харесват гърдите :)
25.12.14
04:19
Организма ти е стресиран от небалансираното и оскъдно хранене, а не от тренировките. По-добър вариант е да засилиш храната и да продължиш със спорта за да компенсираш повишените калории. Липсата на цикъл и падането на косата пък са признак на хормонални проблеми, които ако няма медицински причини са резултат от липсата на качествени мазнини в менюто. Маслини добре, ама колко? 2-3 или стотина грама? Салатата да е с прилично количество зехтин, ядките да са по-често от фамилията с лютеница, месото да е пилешко с кожа или свинско... Стреми се към поне 65-75гр. протеин, поне 50-60гр. качествени мазнини и останалото от въглехидрати .
За яйцата и холестерола има изписано много. Холестерола като химическа формула е само един, няма добър, лош, полезен, вреден или каквото се сетиш още. Разликата е в липопротеина, който го пренася, като част от транспортната система в тялото- хиломикрон, VLDL, LDL, IDL, HDL… И е прав херцога, като казва, че яйцата не са опасни или вредни. Това са митове от Космополитън и БГ мама и умотворения на доктори, чели по стари учебници. Като човек ядящ редовно по много яйца (имал съм периоди от по 6 месеца с 20+ яйца в менюто) и ежегодно подлаган на изследвания, най-високата стойност ми е била 4,2 при референт 1-6. В момента 2,93. Така че, спокойно, оправи храната, тренирай си редовно и успех. :)
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 25.12.14 04:30.
25.12.14
21:35
Честита Коледа на всички и едно голямо благодаря за полезната информация,нямате представа колко е ценна за човек като мен, разболял се именно защото нямаше кой да ми обясни тези неща навреме,просто не познавах такива хора...
Значи,като заключение от коментарите ви, доколкото ми стана ясно,главната причина и проблем при мен,в следствие на която се разболях, е липсата на достатъчно количество качествени мазнини в менюто ми? И за да се оправя, е нужно да започна да приемам поне по (да го закръгля направо) 100 гр. протеин - тоест свинското да е 100 гр. значи,нали така? И храните,които трябва да увелича,са месото, маслините,зехтина,ядките? Това е главно, нали?
А иначе, да кажа колко ям от тези неща- маслини...да,към 3-4 най-много,явно наистина са малко, нали? Зехтин обаче мисля че достатъчно количество приемам, в салатите винаги слагам по 1 пълна супена лъжица,как е според вас? А ядки ям по 75 гр.
26.12.14
02:33
Весела Коледа и от мен.
казано от Lara Kioseva на 25.12.14, 21:35:
...100 гр. протеин - тоест свинското да е 100 гр. значи,нали така?
Тоест НЕ! Категорично! 100гр. свинско е 18-20гр. протеин. За 65гр. протеин дневно ти трябват към 200гр. свинско, плюс 75гр. ядки плюс 3 яйца на ден (примерно).
казано от Lara Kioseva на 25.12.14, 21:35:
А иначе, да кажа колко ям от тези неща- маслини...да,към 3-4 най-много,явно наистина са малко, нали? Зехтин обаче мисля че достатъчно количество приемам, в салатите винаги слагам по 1 пълна супена лъжица,как е според вас? А ядки ям по 75 гр.
3-4 маслини не ги брой. А за достатъчен прием на качествени мазнини може да говорим ако ядките, зехтина (поне 2 супени лъжици за деня), свинското и яйцата да са в менюто за един ден. И всеки ден ако не едно и също, то еквивалентно количество протеин и мазнини от други източници. Провери състава на основните храни тук:
www.bb-team.org/hrani
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 26.12.14 02:41.
26.12.14
19:53
Добрее,да видим дали схванах най-после. Значи месото,което трябва да приемам всеки ден и за което най-вече се интересувах по колко да ям, е добре ако е пилешко,да е с кожа -бутче например, и да приемам също така и свинско. Дневното количество от тези меса трябва да е 200 гр. Правилно ли схванах? И че като цяло всичко, което ми трябва и което ще ми помогне да оздравея, са мазнини?
Мнението беше редактирано от Lara Kioseva на 26.12.14 19:56.
27.12.14
02:05
В първия си пост казваш, че си ходила при доста лекари и всички отдават състоянието ти на отслабването. По това съдя, че според тях нямаш медицински проблем. Не става ясно при какви специалисти си била, нито имаш ли правени хормонални изследвания и какви са резултатите. При такава налична информация и при описаната лошо балансирана храна, единственото логично предположение е хормонален дисбаланс в следствие липса на достатъчно мазнини, в т.ч. животински, необходими за синтезиране на половите хормони. Изхода не е 200гр месо, не е задължително да е пилешко, нито да е задължително от бут с кожа. Изхода е дългосрочно балансирано и пълноценно хранене, което при твоите данни означава към 70гр. протеин и 60-70гр. мазнини при дневно от разнообразни и качествени източници при КБ от 1500ккал. Останалото до 1500ккал от комплексни въглехидрати за баластра. 200гр. месо ПЛЮС 75гр. ядки ПЛЮС захтина в салатата ПЛЮС 3 яйца са само един примерен вариант за еквивалент на хранене, покриващо критерии за протеин и мазнини за деня. Затова ти постнах линк със състава на основните храни, за да можеш да заменяш една храна с друга, без да бягаш от общия баланс.
Да, ако нямаш медицински проблем, то разнообразното, балансирано и пълноценно хранене ще ти помогне. Можеш да си пуснеш едни хормонални изследвания (ако не си правила), след месец още едни и да споделиш резултата, за да дискутираме разликата и това как се е отразила промяната на храненето върху нивата на половите хормони.
Успех.
27.12.14
12:22
казано от Veso Pervazov на 27.12.14, 02:05:
В първия си пост казваш, че си ходила при доста лекари и всички отдават състоянието ти на отслабването. По това съдя, че според тях нямаш медицински проблем. Не става ясно при какви специалисти си била, нито имаш ли правени хормонални изследвания и какви са резултатите. При такава налична информация и при описаната лошо балансирана храна, единственото логично предположение е хормонален дисбаланс в следствие липса на достатъчно мазнини, в т.ч. животински, необходими за синтезиране на половите хормони. Изхода не е 200гр месо, не е задължително да е пилешко, нито да е задължително от бут с кожа. Изхода е дългосрочно балансирано и пълноценно хранене, което при твоите данни означава към 70гр. протеин и 60-70гр. мазнини при дневно от разнообразни и качествени източници при КБ от 1500ккал. Останалото до 1500ккал от комплексни въглехидрати за баластра. 200гр. месо ПЛЮС 75гр. ядки ПЛЮС захтина в салатата ПЛЮС 3 яйца са само един примерен вариант за еквивалент на хранене, покриващо критерии за протеин и мазнини за деня. Затова ти постнах линк със състава на основните храни, за да можеш да заменяш една храна с друга, без да бягаш от общия баланс.
Да, ако нямаш медицински проблем, то разнообразното, балансирано и пълноценно хранене ще ти помогне. Можеш да си пуснеш едни хормонални изследвания (ако не си правила), след месец още едни и да споделиш резултата, за да дискутираме разликата и това как се е отразила промяната на храненето върху нивата на половите хормони.
Успех.
Правих си хормонални изследвания и само DHEA-S ми е завишен - 14.00 mkmol/l при референтни граници 1.77-9.99 .
Добре,разбрах те и ще се опитам да изпълня това, което ми препоръча. А иначе сума ти пъти изчислявах дневният прием на калории, които трябва да приемам, но във всеки сайт различни цифри. 1500 ккал. дневно ли г/д трябва да приемам общо?
27.12.14
14:02
BMR=655 + (9.6 X тегло в кг) + (1.8 X височина в см) - (4.7 X възраст в години)
655+9.6x52(?)+1.8x165-4,7x20(?)=1357.2
1357.2x1.2=1628.64-10%=1465.77ккал.
Това, а и всяка друга сметка от който и да е сайт/формула/таблица е само един ОРИЕНТИР, от който да започнеш. Следи си килограмите на всеки две седмици, старай се на този етап просто да пазиш тегло, а не да остлабваш. Ако пък качваш, компенсирай с увеличаване на физическата активност. На този етап допълнителни ограничения в храната само ще влошат положението.
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 27.12.14 14:05.
10.03.15
14:39
Здравейте отново,искам само да ви споделя,че ходих при един добър еднокринолог,който разбира се потвърди това за липсата на мазнини в организма ми като главна причина за липсата на цикъл,както по-рано вие казахте,но направо ме унищожи психически като ми каза,че като за начало трябва да кача поне 8-9 кг.,защото индексът на телесните ми мазнини бил под нормата и беше твърдо зад думите си :( В интернет няколко пъти изчислих индексът ми и излиза,че е в нормата... висока съм 1.65 и тежа 53 кг......според вас наистина ли е наложително да ги качвам,все пак не съм 40 кг :( В момента адски много се харесвам и с голям труд свалих тези 17 кг. и съм убедена,че като кача 8-9 няма да се харесвам толкова. Вие как мислите,дали е наложително,имайки предвид данните за килограмите и ръста ми? Дали няма да стане,като просто увелича мазнините в храната си?
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 10.03.15 14:46.
10.03.15
14:50
Свалила си ги с доста труд, но с не чак толкова много разум.
Не целя да съм груб, а да бъда обективен.
От друга страна не е лошо да преразгледаш поредния мит в главата си - представата за връзката между телесното тегло и визията. Нали е ясно, че при около 60-61 kg можеш да изглеждаш по-добре, от колкото в момента? :) Реално телесното тегло е показател със сравнително нисък приоритет - при едно и също тегло можеш да изглеждаш коренно различно.
Крайно време е да оптимизираш храненето.
Да - мазнини. Качествени. Достатъчно.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 10.03.15 14:55.
10.03.15
17:11
Много момичета познавам които са около 60-те килограма и за моя радост някой от тях са и спортистки ... коренно различна визия и са страшни ... така ,че не бой се чак толкова ... повечето мъже харесваме жени между 55 и 60кг ... а и съм съгласен със Кольо.
//Съжалявам ако се счете за спам или offtopic реших да драсна един коментар.. не мога да помогна с нищо на момичето тъй като и аз да си го кажа съм неук в този спорт на чак толкова задълбочена тема хранене.Успех и оздравявай !
10.03.15
17:16
Да,уж съм наясно с това за визията и килограмите,чела съм някои други теми относно това,но някак си ми е много трудно да го повярвам... :( Тоест,мога да изглеждам по-добре визуално с повече килограми,отколкото съм сега,предполагам правейки силови тренировки с тежести ГЛАВНО,нали? Почти изключвайки кардиото и наблягайки върху силовите тренировки,нали така?
10.03.15
18:53
казано от Lara Kioseva на 10.03.15, 17:16:
...мога да изглеждам по-добре визуално с повече килограми,отколкото съм сега,предполагам правейки силови тренировки с тежести ГЛАВНО,нали?
Да, това е идеята зад думите ми.
Ето и четиво...
С много неща въобще не си наясно. Най-добрия вариант за теб е да събереш една немалка сума и да се консултираш с ендокринолог, диетолог и психолог. Като за съвет от форум: приеми, че имаш два варианта:
1) да напълнееш и на килограми и на мастна тъкан, което става чрез обилно хранене без някакви безсмислени изчисления на калории и макронутриенти, впоследствие ще ти се появи цикъла и тогава започваш да мислиш за тренировки, хранителни режими и т.н.
+ ще си пълноценен здрав човек
- първоначално ще си нещастна, защото няма да се харесваш (ще ти се наложи да го преодолееш някак си)
+/- не разбрах на каква възраст си, за да споделя плюсовете и минусите в половия живот (съдейки по това, че някога си имала цикъл си на достатъчно)
2) затваряш се в един порочен кръг, от който излизането е много трудно (в който се намираш в момента). Ще ти го опиша - ти си мислиш, че изглеждаш добре, харесваш се, но се тормозиш от липсата на цикъл и се опитваш да не го мислиш, страх те е да излезеш от тази зона на комфорт. Първоначално е само това, впоследствие нещата се задълбочават. В началото няма последствия или са незначими, колкото по-дълго живееш по този начин, толкова по-трудно ще се справиш с проблема и здравословните ти проблеми ще се задълбочат.
П.П. Разни хомеопатии, билчици, баенета и други подобни няма да ти помогнат, не си губи времето с подобни. Пълноценно хранене в излишък + хормони докато оправиш цикъла. Това с мазнините са глупости, докато не качиш до едно 200гр въглехидрати на ден (500гр хляб е това количество горе-долу) колкото и каквито и мазнини да ядеш можеш да забравиш за редовен менструален цикъл.
Мнението беше редактирано от aleks на 10.03.15 19:55.
11.03.15
21:44
Благодаря ви изключително много,момчета. Не знам дали сте наясно,но благодарение на хора като вас,човек тръгва по правилен път и направо спасявате живот! Толкова ме е яд,че въпреки всичко,което изчетох,преди да започна режимът и отслабването,се подведох под разни адски глупави стериотипи от сорта на ‘’спри свинското,ако искаш да отслабнеш’’ .... сега осъзнавам,че е изключително важно да разполагаш с правилна информация за начинанието,което започваш,защото иначе става много лошо. Понеже в момента ми е доста уплашено и объркано и имам още 1-2 въпроса, на които за съжаление ендокринологът ми не успя да отговори,вярвам,че вие ще откликнете.
Първо: Това месо колко пъти седмично е добре да го ям? Преди си мислех,че е прекалено всеки ден да обядвам някакво месо,чувствах се странно,като някакъв културист и затова гледах малко по-на рядко да го ям (знам,че е смешно и неправилно). Затова моля ви,дайте отговор на този пуст въпрос,който от месеци не мога да открия,а е от съществена важност.
Второ: Не разбрах само според вас също ли е важно да увелича килограмите си,имайки предвид,че доколкто изчислих моите 53 кг. за 165 см. ръст не са под нормата,а си е нормално тегло?
13.03.15
09:42
60кг на 165см може да са много, може и да не са. Всичко зависи от това какво стои зад тях. Освен това не смятам, че е нужно да ги достигаш. Просто увеличи храната откъм мазнини и протеини. Конкретни отговори на въпросите:
1. Да, яж месо всеки ден. Както пиеш вода и дишаш всеки ден. Все пак живееш всеки ден, а не понеделник-сряда-петък, нали?
2. Не, не смятам, че е нужно, нито задължително. Започни да се храниш пълноценно и ПОНЕ на баланс за известен период, докато цикъла ти се нормализира. И да качиш някое кило, прави го плавно. Не мисля, че ще стигнеш до 60, не вярвам, че 60 е магическото число, което включва или изключва цикъла, нали? Тук има доста интересни неща по темата.
Алекс, кое точно смяташ за глупост във връзката прием на мазнини->полови (и не само полови) хормони->цикъл??? И къде виждаш ролята на 200гр. въглен в цялата схема? (едва се сдържам да не нарека това, последното, глупост, ама де да знам, може аз да изпускам нещо и да не знам как от захар се синтезира хормон...)
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 13.03.15 09:51.
13.03.15
10:01
Весо, изпуснал си любовта на Алекс към ВВД и ненавистта му към почти всички останали режими :D
16.03.15
15:43
казано от Veso Pervazov на 13.03.15, 09:42:
60кг на 165см може да са много, може и да не са. Всичко зависи от това какво стои зад тях. Освен това не смятам, че е нужно да ги достигаш. Просто увеличи храната откъм мазнини и протеини. Конкретни отговори на въпросите:
1. Да, яж месо всеки ден. Както пиеш вода и дишаш всеки ден. Все пак живееш всеки ден, а не понеделник-сряда-петък, нали?
2. Не, не смятам, че е нужно, нито задължително. Започни да се храниш пълноценно и ПОНЕ на баланс за известен период, докато цикъла ти се нормализира. И да качиш някое кило, прави го плавно. Не мисля, че ще стигнеш до 60, не вярвам, че 60 е магическото число, което включва или изключва цикъла, нали? Тук има доста интересни неща по темата.Алекс, кое точно смяташ за глупост във връзката прием на мазнини->полови (и не само полови) хормони->цикъл??? И къде виждаш ролята на 200гр. въглен в цялата схема? (едва се сдържам да не нарека това, последното, глупост, ама де да знам, може аз да изпускам нещо и да не знам как от захар се синтезира хормон...)
Значи не е много, и трябва всеки ден да ям месо,разбрах!
Алекс,съжалявам,но това дори и на мен ми звучи адски нелепо и нездравословно - 500 гр.. хляб?!??!? Сериозно?!
Мнението беше редактирано от Lara Kioseva на 16.03.15 23:32.