Калориен баланс (тема за спорове)

Прескочи до:

03.01.15
12:36

Би ми било интересно да чуя различни гледни точки относно т.н. “калориен баланс”. Лично за себе си съм убеден в няколко неща:
1- в калорийния баланс може да има и доза истина, но е обременяващо и като цяло теория с много въпросителни, която издиша в много отношения.
2 - калорийните таблиците за различните храни са толкова многообразни и различни, че те заболява главата от сметки и не знаеш на коя да вярваш.
3 - можем ли да вярваме на калориите изписани по етикетите на храните? Или просто производителя ей така от въздуха си е измислил някаква си там табличка, която ни представя за реалност?
4 - не са ли опит за донагаждане на една слаба хипотеза т.н. храни с отрицателен калориен баланс?

Като за начало бих добавил и следната информация за себе си. Не бях сядал до днес да сметна калориите преди 2 години, които приемах и тези, които приемам сега, но си направих този труд тази сутрин и ето какво излезе. С първото хранене (2875 ккал./ден) поддържах между 83 и 85 кг., с талия около 90 см., а с второто хранене (3025 ккал./ден) свалих към 13-14 кг. и в момента поддържам 70-71 кг. с талия 74-75 см. Та, ето един г/д примерен ден и от двата типа хранене. Да отбележа, че както преди така и сега тренирам по 5 дневен сплит, който променям през 2-3 месеца, та тренировките ми като цяло не са се променили във времето драстично и бих казал, че колкото калории съм хабил преди за тренировка, толкова хабя и в момента.

Хранене преди:
Закуска:
2 баници - 600 ккал.
1 вафла - 130 ккал.

Обяд:
пилешко бутче - 300 ккал.
фасул 50 гр. - 80 ккал.
салата 100 гр. - 50 ккал.
2 филии хляб - 200 ккал.
торта бисквитена - 400 ккал.
фанта 500 мл. - 220 ккал.

преди и след тренировка:
2 х протеин - 225 ккал.

Вечеря:
3 кебапчета - 300 ккал.
2 филии хляб - 200 ккал.
25 гр. лютеница - 40 ккал.

Общо: 2875 ккал.

Хранене сега:
Закуска:
3 цели яйца - 372 ккал. (поправено)
1 кисело мляко 500 гр. - 320 ккал.
25 гр. шоколад - 130 ккал.
1 ябълка - 75 ккал.
3 в 1 - 80 ккал.

Обяд:
150 гр. пилешки гърди - 285 ккал.
200 гр. картофи - 160 ккал.
салата - 60 ккал.

Преди и след тренировка:
2 х протеин - 225 ккал.
1 банан - 150 ккал.
3 в 1 - 80 ккал.

Вечеря:
същата като обяда - 505 ккал.

Късна вечеря:
1 кисело мляко 500 гр. - 320 ккал.
30 гр. сурови бадеми - 170 ккал.

Общо: 2932 ккал. поправено

Та така, интересно ми е да изчета мнения по въпроса.

Темата беше редактирана от Ivan Vasilev на 03.01.15 17:23.

03.01.15
13:15

казано от Ivan Vasilev на 03.01.15, 12:36:

Би ми било интересно да чуя различни гледни точки относно т.н. “калориен баланс”. Лично за себе си съм убеден в няколко неща:
1- в калорийния баланс може да има и доза истина, но е обременяващо и като цяло теория с много въпросителни, която издиша в много отношения.
2 - калорийните таблиците за различните храни са толкова многообразни и различни, че те заболява главата от сметки и не знаеш на коя да вярваш.
3 - можем ли да вярваме на калориите изписани по етикетите на храните? Или просто производителя ей така от въздуха си е измислил някаква си там табличка, която ни представя за реалност?
4 - не са ли опит за донагаждане на една слаба хипотеза т.н. храни с отрицателен калориен баланс?

1. Къде точно издиша? Термодинамиката е точна наука. Това, че не знаеш всички променливи и не можеш да си сметнеш с точност калорийния си баланс, не значи, че теорията издиша. Което не значи, че не можеш опитно да установиш колко ти е баланса.
2. Не се различни. Едни и същи храни са си едни и същи калории, ако имат един и същи състав. Това, че има много различни храни с различен състав е друг въпрос. 
3. Не можеш. Това не значи, че теорията не е вярна, а че просто нямаш точна информация, с която да смяташ.
4. Няма храни с отрицателен калориен баланс. Има “храни”, които изискват повече енергия да се смелят, от колкото отдават те самите, но това не са баш храни, тъй като на практика те не те хранят.

Относно другите ти “сметки” - след като нямаш ТОЧНИ записи и сметки всеки ден, в продължение на години - то експеримента ти е неточен и не можеш да си вадиш точни изводи. Между другото, виждам доста грешки в сметките ти.

Мнението беше редактирано от Петко К на 03.01.15 13:16.

03.01.15
14:00

казано от Петко К на 03.01.15, 13:15:

1. Къде точно издиша? Термодинамиката е точна наука. Това, че не знаеш всички променливи и не можеш да си сметнеш с точност калорийния си баланс, не значи, че теорията издиша. Което не значи, че не можеш опитно да установиш колко ти е баланса.

- в това, че няма една обща и всевярна таблица с калорийните стойности на видовете храни.
- кой и как мери тези калории? Коя е тази лаборатория, която се е заела и научно доказала, че примерно в 100 гр. пилешко печено има 190 ккал.?
- това по какъв начин сготвено - на скара ли? А колко изпечено на скара? Слабо, средно или силно изпечно до въглен? Не се ли губят калории при обработката на храната? Колко точно? Откъде да знам, че в момента понеже ям пилешки гърди на скара, че са 190 ккал/100 гр., а не примерно - 150 ккал.? Ако ям 2 пъти на ден пилешки гърди, това прави около 100 ккал. грешка на ден. Какво остава за другите храни?
- термодинамиката какво общо има с това как усвояват различните организми храната и с метаболизма?
- разбира се, че опитно НЕ мога да го докажа! Описаните режими на хранене го доказват - хем приемам повече калории хем и съм смъкнал 14 кг.?!?!
- доказано е, че мозъка е органа в човешкото тяло, който изразходва най-много енергия! Защо тогава сме свидетели на отлични ИТ специалисти с наднормено тегло, които дори и спортуват. Ако искаш мога да те запозная с няколко такива. :)
- ако теорията за калориите е вярна, то значи ли, че цял ден мога да консумирам 3 шоколада за закуска, обяд и вечеря (1500 ккал.), плюс 3 кока-коли (660 ккал.) и, че ако спортувам то тогава отслабването ми е гарантирано?

2. Не се различни. Едни и същи храни са си едни и същи калории, ако имат един и същи състав. Това, че има много различни храни с различен състав е друг въпрос.

- напротив, различни са. Пример - 100 гр. пилешки гърди (понеже си ги обожавам) тук в bb-team печени са 190 ккал., другаде са дадени 200 ккал., на трето място са дадени 170 ккал. - колко са в крайна смета? 170 или 200?

3. Не можеш. Това не значи, че теорията не е вярна, а че просто нямаш точна информация, с която да смяташ.

Разбира се, че не мога. Това е защото има огромно разнообразие от таблички!

4. Няма храни с отрицателен калориен баланс. Има “храни”, които изискват повече енергия да се смелят, от колкото отдават те самите, но това не са баш храни, тъй като на практика те не те хранят.

- калорията какво е? Не е ли единица за измерване на енергия? Това, че има храни както казваш, които изискват повече енергия за смилането им не означава ли, че изразходват повече калории отколкото самите те отдават? Това не е ли всъщност “отрицателен калориен баланс”? Доколкото ми е известно в тази измислена категория спадат много зеленчуци. Веганите тогава като използват предимно зеленчуци не излиза ли тогава, че в крайна сметка са не само на отрицателен калориен баланс, ами са даже и на минус в калориите си за деня? Хахаха!
Това за всички храни ли се отнася или само за някои? Принципно би трябвало за всяка една храна да се отделя енергия за смилането й. Колко енергия се отделя за смилането на пилешката ми пържола? Тази енергия същата ли е, която би се отделила и в твоя организъм и в моя? Ако е същата, то тогава колко трябва да извадим от онези 190 ккал., за да ни останат “чистите”, които би трябвало да смятам? Или то за храносмилането на пилешката пържола не отива енергия?

Относно другите ти “сметки” - след като нямаш ТОЧНИ записи и сметки всеки ден, в продължение на години - то експеримента ти е неточен и не можеш да си вадиш точни изводи. Между другото, виждам доста грешки в сметките ти.

Относно горните ми сметки - абсолютно точни сметки на 100% нямам, защото не съм сядал да си записвам всеки ден какво колко точно ям. Но в общия случай горните примери отговарят с около 90% приблизителна точност, защото все пак помня много добре с какво и как съм се хранил!  Имам дневник тук и съм си записвал 1 седмица какво съм ял и тогава дори количествата бяха по-големи. Гаранция, че калориите ще са над 3025! И пак свалях килограми тогава!
Щом виждаш грешки, то моля те - поправи ме, където греша. :)

Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 03.01.15 14:38.

03.01.15
15:03

Модерация: Мнение без връзка с темата!

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 03.01.15 20:40.

03.01.15
15:13

казано от Ivan Vasilev на 03.01.15, 14:00:

- в това, че няма една обща и всевярна таблица с калорийните стойности на видовете храни.

Естествено, че няма, защото няма как да знаеш точно какво е съдържанието на конкретната бройка храна, без да и направиш лабораторни изследвания. Но стойностите са достатъчно точни за практически цели.

- кой и как мери тези калории? Коя е тази лаборатория, която се е заела и научно доказала, че примерно в 100 гр. пилешко печено има 190 ккал.?

Имаш Гугъл, можеш сам да провериш как се мерят калориите.

Не се ли губят калории при обработката на храната?

Не, освен ако не загубиш хранителни вещества от нея. В повечето случаи прибавяш (например мазнини при пържене, или сосове към салатите).

- термодинамиката какво общо има с това как усвояват различните организми храната и с метаболизма?

Има. Нетния ти баланс не зависи само от това колко калории приемаш, а колко усвояваш.

- разбира се, че опитно НЕ мога да го докажа! Описаните режими на хранене го доказват - хем приемам повече калории хем и съм смъкнал 14 кг.?!?!

Там е работата, че не приемаш повече калории, щото са ти грешни сметките, а ако приемаш, то усвояваш по-малко. Т.е., без да знаеш колко ти е нетния калориен баланс, и без да имаш ТОЧНИ сметки, не можеш да правиш подобни изводи.

- доказано е, че мозъка е органа в човешкото тяло, който изразходва най-много енергия!

Колко пък много да изразходва?

Защо тогава сме свидетели на отлични ИТ специалисти с наднормено тегло, които дори и спортуват. Ако искаш мога да те запозная с няколко такива. :)

Защото ядат повече, от колкото изразходват. И между другото, много ИТ длъжности не изискват чак такова умствено напрягане. Знам го, защото аз също съм ИТ специалист.

- ако теорията за калориите е вярна, то значи ли, че цял ден мога да консумирам 3 шоколада за закуска, обяд и вечеря (1500 ккал.), плюс 3 кока-коли (660 ккал.) и, че ако спортувам то тогава отслабването ми е гарантирано?
)

Да, гарантирано ти е отслабването, АКО нетния ти баланс в този случай е под 2100 ккал. Но ти е гарантирано и отслабването за сметка на мускули, и съответно и няма да можеш да спортуваш дълго с такова хранене, нито ще се чувства добре, нито ще си здрав.

- напротив, различни са. Пример - 100 гр. пилешки гърди (понеже си ги обожавам) тук в bb-team печени са 190 ккал., другаде са дадени 200 ккал., на трето място са дадени 170 ккал. - колко са в крайна смета? 170 или 200?

30 ккал. от 3000 са 1% грешка. А ако държиш на максимална точност, какво ти пречи да вземеш средната стойност от всички таблици и да ползваш нея?

Това не е ли всъщност “отрицателен калориен баланс”?

ОК, може и така да го наричаш.

Доколкото ми е известно в тази измислена категория спадат много зеленчуци. Веганите тогава като използват предимно зеленчуци не излиза ли тогава, че в крайна сметка са не само на отрицателен калориен баланс, ами са даже и на минус в калориите си за деня? Хахаха!

Много, но не всички. Веганите не се хранят само със зеленчуци. Ако има такива, то те скоро свършват в болницата.

Относно горните ми сметки - абсолютно точни сметки на 100% нямам, защото не съм сядал да си записвам всеки ден какво колко точно ям.)

Аз пък имам, понеже записвам и смятам от 10 години, почти без пропуски, и знам с достатъчна точност колко кал. ми трябват за поддържане.

Но в общия случай горните примери отговарят с около 90% приблизителна точност, защото все пак помня много добре с какво и как съм се хранил!

И аз уж помня, ама като си запиша и направя едни сметки, се оказва, че паметта ми понякога изневерява и спокойно се получават едни 500-1000 ккал. разлика на ДЕН.

Имам дневник тук и съм си записвал 1 седмица какво съм ял и тогава дори количествата бяха по-големи. Гаранция, че калориите ще са над 3025! И пак свалях килограми тогава! )

Никъде не е казано, че не можеш да приемаш по 3000 ккал. и да сваляш. Освен това, една седмица е малко за статистически анализ, както и за какъвто и да е ефект.

Щом виждаш грешки, то моля те - поправи ме, където греша. :)

3 яйца са 240 ккал, а не 465. Само от тук имаш 225 ккал разлика, т.е., второто ти меню отива под 3000 ккал.
2 баници 600 ккал? Баницата има към 380 ккал на 100 гр., т.е., това трябва да са били две доста малки банички. Ама едва ли си ги мерил, нали?

Мнението беше редактирано от Петко К на 03.01.15 15:14.

03.01.15
16:02

прекрасна тема! Да, мозъкът наистина изразходва до 25% от енергията, а при новородени бебета (когато се оформя) до 60 % - нАука :) Всички мазнини, мускули и дори вътрешни органи могат да се асимилират при глад, само и само мозъкът да продължи да функционира. Това, че някои са по-умни или повече мислят, не значи, че горят повече калории :) Според принципите на термодинамиката, ако има по-голямо използване на енергия, това води  до повишаване на отделената температура, а не познавам хора, чийто глави да се загряват от мислене.
Килокалория (kcal - 1 kcal = 1000 cal), като една килокалория представлява количеството енергия необходимо да се повиши температурата на 1 килограм вода с 1 °C. Самата дума означава горещина. При първоначално установено, че  1гр мазнини е 9ккал, а 1 гр протеин и 1 гр. въглени са 4 , калоричността на храната се измерва по своя % състав на тези 3 макроелемента. Всеки изследвам продукт - пилешки гърди да речем има различен % мазнини, вода, протеин и въглехидрат, така че - ако трябва  да си съвсем точен -  ТРЯБВА ДА МЕРИШ ВСЕКИ ГРАМ  хранително вещество, защото има различно % съотношение.
Определено има огромна разлика какво усвояваш от храната. Въглищата са доказано най-калорични - до над 8000 килокалории/кг, но ако се храниш редовно с тях, ще умреш от глад :) Повечето хора си мислят, че имат малка бетобъркачка в стомаха си. А всъщност смилането е ензимно. Усвояването зависи от микрофлората в червата. Така че някои хора с нарушен баланс могат да поглъщат по 3000-4000 калории и да слабеят (и обикновено това е причината да имаме кльощави тъпчещи се с всякакви боклуци приятели - те не си усвояват храната)
И въобще какво говорим -  калориите са измислени преди 200 г. :)
http://bonboniera.bg/mantri-za-zdrave/3092/itemId/3092

03.01.15
16:26

казано от Петко К на 03.01.15, 15:13:

Естествено, че няма, защото няма как да знаеш точно какво е съдържанието на конкретната бройка храна, без да и направиш лабораторни изследвания. Но стойностите са достатъчно точни за практически цели.

Няма такова нещо като “достатъчно точни” за практически цели. :) Ако сбъркаш с една храна, бъркаш с втора, бъркаш с трета и грешките се натрупват. Една разлика минимална от дневното ти меню може да стигне и 500 и 1000 ккал. Точно защото няма как да знаеш колко точно калории приемаш. А това по теорията за калорийния баланс е изключително решаващо, нали така или се бъркам? Ако приемам по-малко от необходимите ми калории ще свалям, ако приемам повече ще качвам?

Имаш Гугъл, можеш сам да провериш как се мерят калориите.

Тоя отговор не ме задоволява. Ще приема, че нямаш такъв.

Не, освен ако не загубиш хранителни вещества от нея. В повечето случаи прибавяш (например мазнини при пържене, или сосове към салатите).

Това е изключително грешно! :) Губят се разбира се! Топлинната обработка обработва храните и не можеш да ме убедиш, че калориите в една сурова пържола са същите като в една изпечена. В повечето случаи нищо не прибавям, защото сосовете и мазнините при пърженето си се смятат, било то от самите меса или добавените външни такива. Добавенети дори всъщност ги губиш, пак заради обработката (ако ги обработваш)! :)

Има. Нетния ти баланс не зависи само от това колко калории приемаш, а колко усвояваш.

и термодинамиката какво общо има с усвояването на храната?

Там е работата, че не приемаш повече калории, щото са ти грешни сметките, а ако приемаш, то усвояваш по-малко. Т.е., без да знаеш колко ти е нетния калориен баланс, и без да имаш ТОЧНИ сметки, не можеш да правиш подобни изводи.

По тази теория, която изоставих преди 2 години нетния ми баланс беше 2650 ккал., т.е. дотогава се опитвах да качвам килограми и съответно го държах положителен. Демек знам си го достатъчно точно. Та според тоя баланс сега би трябвало да качвам супер здраво, ама нещо не се получава. Защо ли?  Относно сметките - доста са си вярни според таблиците, които аз смятам. По твоите може да не са, което пък потвърждава вярването ми, че хипотезата за калорийния баланс е пълна измишльотина. :)

Колко пък много да изразходва?

Мога лесно да ти отговоря както ти ми отговори по-горе - имаш Гугъл, провери. По това, което съм се интересувал и чел е около 500-700 ккал/ден (това нормално). При един ИТ специалист, който се смята, че главно оперира с мозъка си би трябвало мозъчната му дейсност да е усилена. Тоест тия 5-700 ккал. не биха важали за него. По-скоро биха били нещо от сорта на 800-900 ккал.

Защото ядат повече, от колкото изразходват. И между другото, много ИТ длъжности не изискват чак такова умствено напрягане. Знам го, защото аз също съм ИТ специалист.

Не знам с какви хора се познаваш, не знам и твоята работа какво представлява, но като имаме предвид горното и като прибавим и това, че тези, които аз познавам, които се занимават с програмиране на софтуер спортуват...не в зала - занимават се с бокс, баскетбол би трябвало да имат доста добър калориен разход през деня. :) и какво... пак са с наднормено тегло. Доста здраво трябва да си похавпат... Аз доколкото знам, обаче доста често пропускат хранения, точно заради работата си.

Да, гарантирано ти е отслабването, АКО нетния ти баланс в този случай е под 2100 ккал. Но ти е гарантирано и отслабването за сметка на мускули, и съответно и няма да можеш да спортуваш дълго с такова хранене, нито ще се чувства добре, нито ще си здрав.

Тъй като нетния ми баланс горе споменах, че ми беше 2650 ккал., то ти давам гаранция, че при подобно хранене не само, че няма да отслабна, ами ще натрупам доволно количесто сланина. Виж мускулна маса ще загубя, но за сметка на стабилното поличестово мазнини, които ще се образуват от повишеното приемане на захар ще компенсирам и в бъдеще дори ще кача килограмите си.

30 ккал. от 3000 са 1% грешка. А ако държиш на максимална точност, какво ти пречи да вземеш средната стойност от всички таблици и да ползваш нея?

30 тук, 30 там...ако се храня пък с разнообразие с храни, разбирай разнообразие от грешки и натрупвания...това няма ли да доведе до едни 5-600 ккал. грешка? Това не е ли грешка близо 20%? Не е ли това решаващо за нетния ми баланс?

Много, но не всички. Веганите не се хранят само със зеленчуци. Ако има такива, то те скоро свършват в болницата.

Не съм казал, че само зеленчуци ядат, но ако е вярна теорията за отрицателния баланс при тях, то тгава излиза, че вадиш от калориите си за деня. Много голям процент от храната им именно от такива храни. В един момент да не се окаже, че плюс плюс минус минус и накрая да станат минус 500 какл./ден?! Хахах!

Аз пък имам, понеже записвам и смятам от 10 години, почти без пропуски, и знам с достатъчна точност колко кал. ми трябват за поддържане.

Браво на теб. Аз пък, ако ти сметна храните по моите таблици ще излезнат неверни сметките - 101% гаранция! :) Кои сега ще са верни, моите или твоите таблици?

И аз уж помня, ама като си запиша и направя едни сметки, се оказва, че паметта ми понякога изневерява и спокойно се получават едни 500-1000 ккал. разлика на ДЕН.

Аз не съм ти. :)

Никъде не е казано, че не можеш да приемаш по 3000 ккал. и да сваляш. Освен това, една седмица е малко за статистически анализ, както и за какъвто и да е ефект.

Нетния баланс ми е 2650 ккал. Как тогава свалям?! Не е една седмица, а това хранене го правя 2 години от 19-ти януари 2013-та година. :)

3 яйца са 240 ккал, а не 465. Само от тук имаш 225 ккал разлика, т.е., второто ти меню отива под 3000 ккал.
2 баници 600 ккал? Баницата има към 380 ккал на 100 гр., т.е., това трябва да са били две доста малки банички. Ама едва ли си ги мерил, нали?

Не знам ти къде гледаш, аз гледам тук:
http://www.bb-team.org/hrani/id/757297_yaytse-tsyalo-tvardo-svareno
Да, имам малка грешка, понеже яйцата, които ги ям са 80 гр. теглено на кухенското ми кантарче, т.е. имам 240 гр. яйца, т.е. 372 ккал. и пак не ми отива под 2650 ккал. Да не говорим, че намалих яйцата последните 2 месеца, заради арахидоновата киселина, а преди това ядях по 5-6 цели яйца на ден и пак свялях!
Баничките са малки от близката баничарница и са г/д толкова.

03.01.15
16:28

Queen Cobra, отговорът ти ми харесва и то доста. :)

03.01.15
18:27

Обичам да чета и обичам да ползвам данни, а не голословия, когато пиша. ;) 
Темата ми се стори сериозна.
Като се запознах с историята на калориите, ми стана ясно, че калориен баланс няма. Всеки организъм е индивидуален и приемът на калории не подлежи на точно изчисляване. Самото изчисляване на калоричността не е точно, защото се изследва именно чрез изгаряне на вещества в някакви съдове, а в стомаха те не горят, а се разграждат.
Странното е, че физиците могат да изчислят температурата на вселената някакви милиони милиардни части от секундата (най-малката времева константа май беше до 10 на -43сек ? ) след големия взрив и използват най-мощен софтуер за това, а не са се погрижили бб-тиймърите да имат точни таблици ;)
Който иска да изчислява - прав му път ;) Ако грешните изчисление успокояват някой, че държи съществуването си под контрол (което не е така ;) ) Както беше написал професорът в статията “И куцият кон е превозно средство ” :)

Иначе много ме замисли :) Законите на термодинамиката се учат в осми-девети клас, така че сигурно всеки е пределно наясно с тях. Ако твоите ИТта наистина използват 2 пъти повече енергия, то отделената топлина би бланширала мозъчните им клетки ;) Освен това ако прекалено много неврони заработят наведнъж, най-вероятно ще припаднат - ако досега не са паднали от смях :)

Яйцата с черупката ли ги теглиш ? :)

03.01.15
18:46

За ИТ-тата, невроните и калориите не ми се мисли. Навлизаме в страшна тема и ако продължим с нея, съвсем ще изгубим накъде отиваме. Иначе е забавно, признавам. хаха!
Яйцата са домашни от домашно охранено пиле. :D Тия в магазин, ако не се лъжа L размера отива най-много 75 гр.

03.01.15
18:56

Твоето е нехуманно отношение към гръбначно животно - пиле да снася 80 гр яйце! Ти с щраус ли ги чифтосваш? :)

03.01.15
20:53

Кара ми ги един колега от Хисаря. Не знам с какво ги чифтосва. :D

03.01.15
21:30

казано от Ivan Vasilev на 03.01.15, 16:26:

Няма такова нещо като “достатъчно точни” за практически цели. :)

Вярно ли няма? Странно, как тогава хората ползват приближения и закръгления за далеч по-важни неща от изчисляването на калорийния баланс?

Ако сбъркаш с една храна, бъркаш с втора, бъркаш с трета и грешките се натрупват. Една разлика минимална от дневното ти меню може да стигне и 500 и 1000 ккал.

E и? За няколко седмици ще я хванеш грешката и ще компенсираш.

Точно защото няма как да знаеш колко точно калории приемаш.

Това, че не знаеш точните стойности, не значи, че баланса не работи.

А това по теорията за калорийния баланс е изключително решаващо, нали така или се бъркам?

Лесно можеш да установиш опитно - ако качваш, значи си в плюс. Ако сваляш - значи си в минус. А според скоростта на сваляне/качване можеш да установиш и колко си в минус (или плюс).

Ако приемам по-малко от необходимите ми калории ще свалям, ако приемам повече ще качвам?

Да, това е цялата теория, в едно изречение.

Тоя отговор не ме задоволява. Ще приема, че нямаш такъв.

Не съм тук да задоволявам прищевките ти.

Това е изключително грешно! :) Губят се разбира се! Топлинната обработка обработва храните и не можеш да ме убедиш, че калориите в една сурова пържола са същите като в една изпечена. В повечето случаи нищо не прибавям, защото сосовете и мазнините при пърженето си се смятат, било то от самите меса или добавените външни такива. Добавенети дори всъщност ги губиш, пак заради обработката (ако ги обработваш)! :)

И защо е грешно? Защото ти казваш?
Готвенето може да промени усвояването на някои храни, но хранителните вещества в тях си остават същите.

По тази теория, която изоставих преди 2 години нетния ми баланс беше 2650 ккал., т.е. дотогава се опитвах да качвам килограми и съответно го държах положителен. Демек знам си го достатъчно точно. Та според тоя баланс сега би трябвало да качвам супер здраво, ама нещо не се получава. Защо ли?  Относно сметките - доста са си вярни според таблиците, които аз смятам. По твоите може да не са, което пък потвърждава вярването ми, че хипотезата за калорийния баланс е пълна измишльотина. :)

Щом сваляш, значи си на минус. Няма значение какво показват сметките ти.

Мога лесно да ти отговоря както ти ми отговори по-горе - имаш Гугъл, провери. По това, което съм се интересувал и чел е около 500-700 ккал/ден (това нормално). При един ИТ специалист, който се смята, че главно оперира с мозъка си би трябвало мозъчната му дейсност да е усилена. Тоест тия 5-700 ккал. не биха важали за него. По-скоро биха били нещо от сорта на 800-900 ккал.

Това беше риторичен въпрос. Дали са 600 или 800, каква е разликата? Не можеш да надебелееш, ако изразходваш дневно 100-200 допълнителни калории ли? Това са две бисквити. А кутии с бисквити, бонбони, вафли и бутилки с кола и други безалкохолни са нормална гледка по бюрата на споменатите от теб ИТ-та. И не само ИТ-та, а и на много други хора, работещи зад бюро.

Не знам с какви хора се познаваш, не знам и твоята работа какво представлява, но като имаме предвид горното и като прибавим и това, че тези, които аз познавам, които се занимават с програмиране на софтуер спортуват...не в зала - занимават се с бокс, баскетбол би трябвало да имат доста добър калориен разход през деня. :) и какво... пак са с наднормено тегло. Доста здраво трябва да си похавпат... Аз доколкото знам, обаче доста често пропускат хранения, точно заради работата си.

Да, похапват си. Дебели са, защото ЯДАТ ПОВЕЧЕ, от колкото ИЗРАЗХОДВАТ! Няма как да качва, ако има недостиг на хранителни вещества и енергия!
Кое от това не ти е ясно?

то ти давам гаранция, че при подобно хранене не само, че няма да отслабна, ами ще натрупам доволно количесто сланина.

Пробвай го (стриктно) за 1-2 месеца и тогава давай гаранция. Аз пък познавах една жена, която стана под 30 кг (анорексия), но ядеше основно шоколад и сладолед. Но сещаш се, че това са крайни примери, които нищо не доказват.

30 тук, 30 там...ако се храня пък с разнообразие с храни, разбирай разнообразие от грешки и натрупвания...това няма ли да доведе до едни 5-600 ккал. грешка? Това не е ли грешка близо 20%? Не е ли това решаващо за нетния ми баланс?

Грешката лесно се елиминира, особено ако е постоянна.

Не съм казал, че само зеленчуци ядат, но ако е вярна теорията за отрицателния баланс при тях, то тгава излиза, че вадиш от калориите си за деня. Много голям процент от храната им именно от такива храни. В един момент да не се окаже, че плюс плюс минус минус и накрая да станат минус 500 какл./ден?! Хахах!

Явно не се оказва така, щом са живи.
Другото обяснение е да черпят енергия от нищото, или да се хранят със слънчеви лъчи.

Браво на теб. Аз пък, ако ти сметна храните по моите таблици ще излезнат неверни сметките - 101% гаранция! :) Кои сега ще са верни, моите или твоите таблици?

Моите очевидно, щото работят. Ти сам каза, че по принцип не смяташ и не записваш.

Нетния баланс ми е 2650 ккал. Как тогава свалям?! Не е една седмица, а това хранене го правя 2 години от 19-ти януари 2013-та година. :)

Лесно. Или баланса ти не е 2650, или в крайна сметка в тялото ти не постъпват толкова.

Не знам ти къде гледаш, аз гледам тук:
http://www.bb-team.org/hrani/id/757297_yaytse-tsyalo-tvardo-svareno
Да, имам малка грешка, понеже яйцата, които ги ям са 80 гр. теглено на кухенското ми кантарче, т.е. имам 240 гр. яйца, т.е. 372 ккал. и пак не ми отива под 2650 ккал. Да не говорим, че намалих яйцата последните 2 месеца, заради арахидоновата киселина, а преди това ядях по 5-6 цели яйца на ден и пак свялях!
Баничките са малки от близката баничарница и са г/д толкова.

Малка грешка тук и там - само го каза, че може да даде няколко стотин калории разлика. Ако не водиш ежедневни записки и не си следиш теглото, няма как да я хванеш тая грешка. Не е важен отделно взет ден, а средно за седмица, месец или по-дълъг период.

казано от Queen Cobra на 03.01.15, 16:02:

Всеки изследвам продукт - пилешки гърди да речем има различен % мазнини, вода, протеин и въглехидрат, така че - ако трябва  да си съвсем точен -  ТРЯБВА ДА МЕРИШ ВСЕКИ ГРАМ  хранително вещество, защото има различно % съотношение.

Да, трябва, ако искаш почти 100% точност.

А всъщност смилането е ензимно. Усвояването зависи от микрофлората в червата. Така че някои хора с нарушен баланс могат да поглъщат по 3000-4000 калории и да слабеят (и обикновено това е причината да имаме кльощави тъпчещи се с всякакви боклуци приятели - те не си усвояват храната)

И? Как точно това отрича калорийния баланс?

И въобще какво говорим -  калориите са измислени преди 200 г. :)
http://bonboniera.bg/mantri-za-zdrave/3092/itemId/3092

И? Ако нещо е открито отдавна, значи не е вярно, или какво?

казано от Queen Cobra на 03.01.15, 18:27:

Като се запознах с историята на калориите, ми стана ясно, че калориен баланс няма.

Много гладуващи хора няма да са съгласни с теб.

Всеки организъм е индивидуален и приемът на калории не подлежи на точно изчисляване.

Може да се установи опитно колко гориш. Или подлежи на измерване, ако имаш желание да прекараш известно време в някоя лаборатория. И не, не сте чак толкова индивидуални, не се ласкайте ;)

а в стомаха те не горят, а се разграждат.

Те тия неща са взети предвид, не мисли учените за толкова прости, и че ти си първата, дето се е сетила за това. 

Странното е, че физиците могат да изчислят температурата на вселената някакви милиони милиардни части от секундата (най-малката времева константа май беше до 10 на -43сек ? ) след големия взрив и използват най-мощен софтуер за това, а не са се погрижили бб-тиймърите да имат точни таблици ;)

Таблиците са достатъчно точни. Като не ви устройват, направете си по-добри.

Ако грешните изчисление успокояват някой, че държи съществуването си под контрол (което не е така ;)

Аз свалям колкото искам, с намаляване на калориите до необходимото количество. Също ако ям повече, от колкото изразходвам - качвам. И (изненадващо) колкото повече ям, толкова по-бързо качвам. Т.е., на база на калориите, които приемам, мога да правя доста точни предвиждания как ще се промени теглото ми. Така че, явно не са чак толкова грешни и теорията си работи.
А за съществуването - утре може да ме удари кола и да съм мъртъв. Никой не може да държи всичко под контрол.

03.01.15
22:22

казано от Петко К на 03.01.15, 21:30:

Вярно ли няма? Странно, как тогава хората ползват приближения и закръгления за далеч по-важни неща от изчисляването на калорийния баланс?

Няма разбира се - за нещо, което твърди, че ако си плюс нещо - следва едно, а като си минус нещо следва друго, то тогава това приближение трябва е изключително малко! Иначе просто теорията се превръща в хипотеза тип стъкмистика.

E и? За няколко седмици ще я хванеш грешката и ще компенсираш.

Ще компенсирам с кое? :D как да компенсирам като не знам плюс ли съм, минус ли съм, как да компенсирам, като дори аз реално не знам дали и колко съм в грешка?! как да компенсирам стойност, която си нямам идея колко е? Онова Х не го знаеш колко е! Може да е 30, може да е 15, може да е 50, а може и да няма грешка!

Това, че не знаеш точните стойности, не значи, че баланса не работи.

Добре - работи. Докажи го! Моля да е научно. :) Знам, че не можеш. Дори и ти не ги знаеш своите си стойности. Ти вярваш в някакви стойности, но не значи, че те са вярните. Самите ти сметки ведга увисват, защото ти реално не знаеш какво смяташ. Как тогава с неизвестни ще намериш нещо, което твърди за себе си, че е баланс?!

Лесно можеш да установиш опитно - ако качваш, значи си в плюс. Ако сваляш - значи си в минус. А според скоростта на сваляне/качване можеш да установиш и колко си в минус (или плюс).

Не трябваше ли да е обратната? Не да разбирам от опит колко като ям свалям и колко като ям качвам, а самата теория да ми каже колко точно трябва да ям, че да свалям/качвам. Добре, нека е така както казваш - ето ти примерите, които ти дадох. С 2875 ккал. с ппроизволно хранене качвах, а с 2932 ккал. свалям и то доста бързо! Ако беше вярна теорията, то поне да задържах килограмите, защото разликата не е кой знае колко, ама тц... И сега какво правим? Да изчислявам само лошата храна или само хубавата или да правя някакви приближения? Колко да са тия приближения?! :D :D :D

Не съм тук да задоволявам прищевките ти.

Моето де да беше прищявка, ама не е. Спорм си за нещата, ама нещо не успяваш да ме убедиш, ама изобщо.

И защо е грешно? Защото ти казваш?
Готвенето може да промени усвояването на някои храни, но хранителните вещества в тях си остават същите.

Не ми казвай, че като сложиш нещо на огъня то си остава същото. :D

Щом сваляш, значи си на минус. Няма значение какво показват сметките ти.

Забавляваш ме. :D Значи щом котката яде трева (като я заболи коремчето), то значи, че тя е тревопасно животно. :D

Това беше риторичен въпрос. Дали са 600 или 800, каква е разликата? Не можеш да надебелееш, ако изразходваш дневно 100-200 допълнителни калории ли? Това са две бисквити. А кутии с бисквити, бонбони, вафли и бутилки с кола и други безалкохолни са нормална гледка по бюрата на споменатите от теб ИТ-та. И не само ИТ-та, а и на много други хора, работещи зад бюро.

E, нали теорията твърдеше, че ако съм в плюс качвам, ако съм в минус свалям? 100-200 надолу или нагоре...не би ли следвало да качвам/свалям? Колко трябва да е този плюс-минус, че да свалям/качвам - 1000 ккал.? Опредлено метода е уникален! :D

Да, похапват си. Дебели са, защото ЯДАТ ПОВЕЧЕ, от колкото ИЗРАЗХОДВАТ! Няма как да качва, ако има недостиг на хранителни вещества и енергия!
Кое от това не ти е ясно?

Ми не, не си похапват. :) Похапват си некачествена храна, пълна със захари, за да заменят качествената храна (понеже е по-лесно и по-бързо), само че от нея трупат излишъци от въглехидрати, а те се превръщат в мазнини, които пък отиват в масните депа. Ето това е вярното обяснение, а не щото ядат повече от колкото разходват! Разходват си и то доволно!

Пробвай го (стриктно) за 1-2 месеца и тогава давай гаранция. Аз пък познавах една жена, която стана под 30 кг (анорексия), но ядеше основно шоколад и сладолед. Но сещаш се, че това са крайни примери, които нищо не доказват.

Нямам намерение да се връщам там откъдето идвам. Това би трябвало да ти говори достатъчно. Примерите с анорексията са ми много блудкави на тоя фон.

Грешката лесно се елиминира, особено ако е постоянна.

Как да елеминирам нещо, което не знам какво е и колко е?

Явно не се оказва така, щом са живи.

Е, явно! :)

Моите очевидно, щото работят. Ти сам каза, че по принцип не смяташ и не записваш.

Не си ме разбрал правилно - пред записвах, знаех си баланса, знаех си калориите на ден, плюс ли съм минус ли съм. Не съм стигал до педантичност в сметките, т.е. гледах да съм винаги над 2650 ккал. (понякога съм падал и под тези) и колкото повече дойдеше, толкова повече. Никога, обаче не съм прекалявал и едва ли съм минавал 3000 ккал. Всичко, обаче отиде подяволите и беше преди повече от 2 години. Не работят нито твоите, нито моите. В това съм убеден, защото самата “теория” е пълна с неизвестни.

Лесно. Или баланса ти не е 2650, или в крайна сметка в тялото ти не постъпват толкова.

Или ми казваш, че не мога да смятам или ми казваш, че не съм спазвал храненията или ми казваш, че таблиците не са ми верни... или ми казваш, че изобщо няма такива таблици никъде.

Малка грешка тук и там - само го каза, че може да даде няколко стотин калории разлика. Ако не водиш ежедневни записки и не си следиш теглото, няма как да я хванеш тая грешка. Не е важен отделно взет ден, а средно за седмица, месец или по-дълъг период.

Нали горе казваш, че 100-200 ккал. не са кой знае какъв проблем? Сега пък са проблем. В крайна сметка проблеми ли са 100 ккал. или не са? И ти потретвам - това е извадка от произволен ден, а всичките ми дни бяха подобни и в момента с другата ми диета са подобни. Първото, произволно хранене съм го спазвал 5 г., а второто 2 г., какъв един ден?

Да, трябва, ако искаш почти 100% точност.

Трябва не да си само 100% точен, а да си точен заради правотата на метода на калориите. Повече или по-малко от баланса ти сваляш или качваш! Вярно ли е или е грешно? 100 ккал. повече иил по-малко решаващи ли са или не са? Ами 1000 ккал.? Ами ако са от шоколад? Ами ако са от мръвка? 100 от мръвка равни ли са на 100 от шоколад?

И? Ако нещо е открито отдавна, значи не е вярно, или какво?

Ти просто не прочете статията, нали? :)

Много гладуващи хора няма да са съгласни с теб.

“Теорията” няма нищо общо с гладувашите хора. По тая логика дай да им пращаме захар, че е много калорична и ще са живи и здрави. :)

Може да се установи опитно колко гориш. Или подлежи на измерване, ако имаш желание да прекараш известно време в някоя лаборатория. И не, не сте чак толкова индивидуални, не се ласкайте ;)

Ти сега ще ми кажеш примерно, че в различни дни, в едни и същи условия и една и съща тренировка ще изгоря едни и същи калории? Чудно ми е откъде го разбра? От ония велоергометри дето въртейки педалите ти казват колко ккал си израходил до момента ли? :D

Те тия неща са взети предвид, не мисли учените за толкова прости, и че ти си първата, дето се е сетила за това.

Учени много, хипотези и теории хиляди, това не означва, че всички учени са прави, само защото са учени. :D

Таблиците са достатъчно точни. Като не ви устройват, направете си по-добри.

Как разбра, че са точни и кои таблици са точни? Тия в bb-team или тия дето аз ги имам или ония, по които смятат производителите на кисело мляко или кашкавал или пък другите, дето са на сладкарския щанд?

Аз свалям колкото искам, с намаляване на калориите до необходимото количество. Също ако ям повече, от колкото изразходвам - качвам. И (изненадващо) колкото повече ям, толкова по-бързо качвам. Т.е., на база на калориите, които приемам, мога да правя доста точни предвиждания как ще се промени теглото ми. Така че, явно не са чак толкова грешни и теорията си работи.

Четох интервюто с теб - ти се храниш добре, в такъв смисъл, че приемаш основно добра храна, която кажи-речи с много приближения може да получиш някакви що-годе прилични резултати, ако се има предвид за точност радиуса от 1-2 км. при изстрелването на ракета с атомна бойна глава. Грешките и неточностите в метода с изчислването са тоооолкова много, че никой не е в състояние, дори и аз да кажа с колко г/д калории свалям и с колко качвам! Особено, когато в изчисленията попаднат бързите въглехидрати, точно тези, от които организма има нужда само в определени ситуации, а тя храната на съвременния индивид е точно такава - фаст фууд, сладкиши и десертчета.

Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 03.01.15 23:53.

03.01.15
22:39

Да се преброим хората, които за себе си са доказали, че калорийния баланс работи.

Всички приближения се свеждат до следене на тенденция в мерките и теглото нагоре надолу на базата на  две седмици, коригираш и воала. Единственото задължително нещо е да записваш грамажите на всичко, което слагаш в устата си по един и същи начин.

Мнението беше редактирано от Dale Cooper на 03.01.15 22:40.

03.01.15
22:51

Dale,  би ли пробвал нещо само заради мен?
Пробвай в продължение на 1 седмица (да не се мъчиш 2 седмици) произволно хранене, в зависимост от това дали искаш да сваляш или качваш (демек да си спазваш целите) спазвайки и калориите, които си си изчислил.

Нека последва седмица от тези храни, които ще ти изброя, пък ти им изчисли калориите и количествата, които са ти необходими, за да продължиш спазването на целите си (според калорийния баланс). Храните са:

месо - пилешко, риба (сьомга, пъстърва, хек, скумрия), конско, заешко, пуешко
яйца
млечни продукти - само кисело мляко до 2% масленост. Сирене или извара са допустими, но е препоръчително да се избягват, освен, ако нямаш проблем с усвояването и м.
зеленчуци - всякакви - на корем, колкото си ги сметнеш
плодове - всякакви, но само сутрин или след тренировка
въглехидрати (варено или печено само, като печеното да не е до коричка, само леко запечено) - ориз, картофи, грах, боб, леща.
ядки - само сурови
маслини и зехтин само за салатите.
вино - може за вечеря или обяд, но не повече от 200 мл./ден
30 мин. преди всяко основно хранене пий по 200 мл. вода.
може да добавяш протеин на прах.
Забраняват се - хляб и хлебни изделия, олио, печени ядки, мазни и червени меса, всякакви сладкиши и фаст фууд, безалкохолно. лютеници и сосове (купешки), салами, кренверши и т.н. животински субпродукти.

Нека и двете седмици приемаш равни калории и ей така за себе си виж какво ще стане с килограмите ти. ;)

Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 03.01.15 23:15.

04.01.15
00:16

Няма такова нещо като “достатъчно точни” за практически цели. :) Ако сбъркаш с една храна, бъркаш с втора, бъркаш с трета и грешките се натрупват. Една разлика минимална от дневното ти меню може да стигне и 500 и 1000 ккал.

Иване, смятам да се включа по-подробно в темата малко по-късно, защото всичките глупости, които си изписал изискват много време за отговор, с което в момента не разполагам. До тогава обаче да ти дам тема за размисъл: какво значи “приближение” и какво значи “достатъчно точно”? От всичко изписано дотук, разбирам, че ти е трудно да го осъзнаеш, но” приближение” и “достатъчно точно” са стойности, достатъчно близки ОКОЛО дадена стойност. Или по-елементарно казано, стойността плюс/минус отклонението. Не знам кога се учи термодинамиката, но действия с отрицателни числа се учат (по спомени) в 5-ти клас. Не вдяваш ли, че ако за едни храни  грешката е нагоре, то за други е надолу и в края на краищата ще се компенсират до ДОСТАТЪЧНАТА ТОЧНОСТ, за която ти се говори?

30 тук, 30 там...

Да бе, така е... Ама ако е “+30 тук, -30 там”, тогава какво става?

04.01.15
00:36

казано от Ivan Vasilev на 03.01.15, 22:22:

Ще компенсирам с кое? :D как да компенсирам като не знам плюс ли съм, минус ли съм, как да компенсирам, като дори аз реално не знам дали и колко съм в грешка?! как да компенсирам стойност, която си нямам идея колко е? Онова Х не го знаеш колко е! Може да е 30, може да е 15, може да е 50, а може и да няма грешка!

По- надолу съм ти казал как, ама явно предпочиташ да спориш, а не да четеш. Записваш си храната и си следиш теглото. Ако не сваляш, значи са ти много калориите.

Добре - работи. Докажи го!

Защо аз да ти доказвам нещо? Ти отхвърляш една добре доказана и приета теория, която се връзва с фактите и наблюденията. Значи, ти трябва да представиш факти, които да я оборят, и съответно да представиш по-добра на нейно място. Която между другото трябва да обяснява защо като ядеш повече (и то без значение от какъв вид са калориите), напълняваш и защо гладуващите не качват килограми.
Просто така работи науката, съжалявам.

Не трябваше ли да е обратната? Не да разбирам от опит колко като ям свалям и колко като ям качвам, а самата теория да ми каже колко точно трябва да ям, че да свалям/качвам. Добре, нека е така както казваш - ето ти примерите, които ти дадох. С 2875 ккал. с ппроизволно хранене качвах, а с 2932 ккал. свалям и то доста бързо! Ако беше вярна теорията, то поне да задържах килограмите, защото разликата не е кой знае колко, ама тц... И сега какво правим? Да изчислявам само лошата храна или само хубавата или да правя някакви приближения? Колко да са тия приближения?! :D :D :D

Тя ти казва, но както сам си установил, има някои неизвестни, които могат да объркат сметките.
При мен теорията и практиката се припокриват, т.е., няма голяма разлика между изчисления и опитно установения баланс.
А относно твоят пример - трябват изследвания върху повече от един човек, за да се докаже, че теорията е грешна. И при това да се проведе контролиран експеримент, какъвто твоят не е. Съжалявам, ама лични примери не са доказателство, защото както виждаш, моят пример пък сочи обратното.

Моето де да беше прищявка, ама не е. Спорм си за нещата, ама нещо не успяваш да ме убедиш, ама изобщо.

Нямам и намерение да те убеждавам, пиша, за да не се заблуждават останалите, че могат да си ядат колкото искат и да отслабват.

Не ми казвай, че като сложиш нещо на огъня то си остава същото. :D

Добре, няма да ти казвам, да не се разстройваш.

Забавляваш ме. :D Значи щом котката яде трева (като я заболи коремчето), то значи, че тя е тревопасно животно. :D

Ами котките не мога да ги коментирам, не съм им любител.

E, нали теорията твърдеше, че ако съм в плюс качвам, ако съм в минус свалям?

Да, точно това твърди теорията. Сега остава да измериш точно колко калории горят мозъците на споменатите от теб хора и дали тези допълнителни калории ги изкарват на минус, като отчетеш калориите, които приемат.

Колко трябва да е този плюс-минус, че да свалям/качвам - 1000 ккал.?

Мисля, че го казах това. Скоростта на сваляне (качване) зависи от калорийния дефицит (или излишък).

Ми не, не си похапват. :) Похапват си некачествена храна, пълна със захари, за да заменят качествената храна (понеже е по-лесно и по-бързо), само че от нея трупат излишъци от въглехидрати, а те се превръщат в мазнини, които пък отиват в масните депа. Ето това е вярното обяснение, а не щото ядат повече от колкото разходват! Разходват си и то доволно!

Нали не ходиш по цял ден след тях да им следиш храната, нито пък да мериш колко изразходват?
И с качествена храна да се хранеха, пак щяха да са дебели, ако не изразходват всичко.

Как да елеминирам нещо, което не знам какво е и колко е?

Мисля, че казах как. Няколко пъти.

Не си ме разбрал правилно - пред записвах, знаех си баланса, знаех си калориите на ден, плюс ли съм минус ли съм, но всичко отиде подяволите и беше преди повече от 2 години. Не работят нито твоите, нито моите. В това съм убеден, защото самата “теория” е пълна с неизвестни.

Нали беше водил дневник само една седмица? А ако човек е убеден в нещо, трудно ще си промени мнението, така че е без значение какво ще напиша в случая.

Или ми казваш, че не мога да смятам или ми казваш, че не съм спазвал храненията

Нищо не казвам, не мога да коментирам, без да имам точни данни.

Нали горе казваш, че 100-200 ккал. не са кой знае какъв проблем? Сега пък са проблем. В крайна сметка проблеми ли са 100 ккал. или не са? И ти потретвам - това е извадка от произволен ден, а всичките ми дни бяха подобни и в момента с другата ми диета са подобни. Първото, произволно хранене съм го спазвал 5 г., а второто 2 г., какъв един ден?

Къде съм написал, че се проблем? Проблем са, ако искаш супер точни сметки. Не са проблем да ги изядеш, без да усетиш.

Вярно ли е или е грешно?

Да, вярно е.

100 ккал. повече иил по-малко решаващи ли са или не са?

100 ккал. са в рамките на грешката при сметките и като цяло са доста малък дефицит. Ако си +-100, то на практика се движиш около калорийния си баланс и нито ще сваляш, нито ще качваш. При само 100 калории минус ще ти трябват поне 70 дена, за да свалиш 1 кг.
Повечето хора, дето не си броят калории и не се вълнуват от това са горе-долу така, имат дни на плюс, имат дни на минус, от време на време преяждат (и препиват), после няколко дни не ядат много и в крайна сметка си държат някакви средни кг (плюс минус 2-3-5).

Ами ако са от шоколад? Ами ако са от мръвка? 100 от мръвка равни ли са на 100 от шоколад?

За свалянето няма никакво значение. Ето още един, дето мисли така:
https://www.youtube.com/watch?v=vTi5ugF9Bdk

Ти просто не прочете статията, нали? :)

Не, естествено, нямам и намерение.
Ако ви се четат статии, ето една по-интересна:
http://ajcn.nutrition.org/content/79/5/899S.full

“Теорията” няма нищо общо с гладувашите хора. По тая логика дай да им пращаме захар, че е много калорична и ще са живи и здрави. :)

И защо да няма общо? Къде съм казал че ако ядеш само захар, ще си здрав? Не написах ли точно обратното по-горе?

Ти сега ще ми кажеш примерно, че в различни дни, в едни и същи условия и една и съща тренировка ще изгоря едни и същи калории?

Мисля че ясно написах, че калорийния баланс се определя на база седмица или месец, не за конкретен ден.
Май пак не четеш и извърташ нещата както ти изнася.

Учени много, хипотези и теории хиляди, това не означва, че всички учени са прави, само защото са учени. :D

Не, не означава. Нито пък че ти си прав, само защото сметките ти не работят.

Как разбра, че са точни и кои таблици са точни? Тия в bb-team или тия дето аз ги имам или ония, по които смятат производителите на кисело мляко или кашкавал или пък другите, дето са на сладкарския щанд?

Всичките са вярни, защото са за различни продукти.

Четох интервюто с теб - ти се храниш добре, в такъв смисъл, че приемаш основно добра храна

Миналата година свалих 8-9 кг, мазнини, като всеки ден си ядях някакви захарни изделия, като си спазвах да съм на минус с калориите.

Грешките и неточностите в метода с изчислването са тоооолкова много, че никой не е в състояние, дори и аз да кажа с колко г/д калории свалям и с колко качвам!

Ти не можеш, но аз (и други като мен) могат. Не прави глобални изводи на база частен случай.

казано от Ivan Vasilev на 03.01.15, 22:51:

Нека и двете седмици приемаш равни калории и ей така за себе си виж какво ще стане с килограмите ти. ;)

Пробвал съм естествено. Има малка разлика в задържането на вода, или в гликогеновите запаси, но само това. 
Нали всеки ден ям различни неща, нито се придържам към определени храни, нито спазвам точно съотношение на м/в/п. Даже напоследък съм намалил и протеина, преди приемах поне по 160-180 грама, сега имам дни и с по 100.

Мнението беше редактирано от Петко К на 04.01.15 02:37.

Аз се чудя защо му се връзвате, още предишната му тема за системата на някакъв световно неизвестен американски доктор доказа, че е жив трол.....

04.01.15
00:59

казано от Херцог Трън на 04.01.15, 00:40:

Аз се чудя защо му се връзвате...

Защото някой ентусиазиран младеж, решил най-накрая да се вземе в ръце и да се отърве от лойта и попаднал за първи път във форума, ще напише “калориен баланс” в търсачката и ще попадне на глупостите на Иванчо. Ще си каже “а бе то значи тва за КБ-то не било вярно, мога да си плющя каквото и колкото ми скимне”. После ще разправя, че го прочел в ББ-тийм и така... Естествено след няколко месеца ще последва рязко отрезвяване, но дали ще потърси пак инфо или помощ от форума и потребителите му? А и алтернативи много няма... Диети от БГ-мама, Космополитън или па Белчо Христов... Тури им пепел на сите.

Имах аз преди време една идея за ограничаване на постовете на някои хора, ама на...

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 04.01.15 01:03.

казано от Veso Pervazov на 04.01.15, 00:59:

Имах аз преди време една идея за ограничаване на постовете на някои хора, ама на...

Мда, силно подкрепям...

04.01.15
01:30

И нещо да уточним, че не ми стана много ясно:
-колко време си бил на 2800ккал устойчиво, колко кила си бил в началото и колко в края, устойчива и еднопосочна ли е била промяната на теглото за периода;
-колко време си бил на 2900ккал устойчиво и колко кила си бил в началото и в края, устойчива и еднопосочна ли е била промяната на теглото за периода?

04.01.15
02:41

казано от Херцог Трън на 04.01.15, 00:40:

Аз се чудя защо му се връзвате....

Щото пише тема за спорове, и аз това правя :D

Carbohydrate

04.01.15
08:22

Ivan Vasilev е прав за едно, че за да се направи калориен баланс трябва да се правят специални изследвания. Всичко останало е по метода наблюдение и корегиране, което също работи, особено за хора, които знаят какво правят. Той иска да каже, че е разбрал кое и как му действа без да изчислява точно продуктите и сега ни го предоставя, като се изказва негативно за калорийния баланс. Така е, с времето никой не си мери храната, просто практиката го е научила, кое и по колко да се употребява. Защо? Защото менюто на такъв човек е подбрано рационално и не толкова разнообразно, както при обикновения човек )).

04.01.15
08:47

В темата всъщност няма никакво място за спорове. Тезата на автора е, че щом не можем да си сметнем точно калорийният балас, значи в него няма нищо вярно. Това е откровена безсмислица. Петко достатъчно добре е обяснил как стоят нещата, 
Има множество фактори, които влияят на калорийния баланс и затрудняват изчисляването му в даден момент - хормони (най-вече инсулин), инсулинова чувствителност, процент активна маса от общото тегло, възраст, физическа активност, наследственост и още много.
Но както беше отбелязано по-горе, това не може да е причина да се откажем от работеща концепция. При дългосрочно следене на калорийния прием и движението на теглото калорийният баланс може да се пресметне с достатъчна точност за всякакви практически цели, което е и идеята му - в крайна сметка законът за запазване на енергията е потвърден отдавна, а ние само го използваме. :)

04.01.15
09:35

Защото менюто на такъв човек е подбрано рационално и не толкова разнообразно, както при обикновения човек )).

В смисъл- тук необикновени хора ли сме ? ;) Йее :)

04.01.15
10:33

Понеже чета много големи глупости и от прекалено много хора ми става адски трудно да отговарям на всеки. Затова ще направя следното. Всеки тук си има дневник. Аз зарязах моя, но ще го възобновя. Всеки ден ще пиша с какво се храня и ще смятам калориите си за деня според данните в този сайт за калоричността на различните храни. Смятам да спазвам режим на хранене с 500 ккал. повече отколкото ми е нетния баланс, т.е. 3150 ккал./ден, но също така смятам да си спазвам качеството на това, което влиза в тялото ми, т.е. безрзборна храна не мисля изобщо да употребявам. Да видим след около месец колко ще е промяната. +500 ккал. за 1 месец да Ви питам колко би трбявало да кача килограмите си?

И ще отговоря на Veso Pervazov, понеже това ми е лесно и не ме обременява с дълги описания - започнах да си смятам калориите преди 7 години - тогава бях на 28 г., тежах 59 кг., и имах около 25% мазнини. За мазнините не претендирам за точност. Когато започвах, тръгна с приятел, който имаше 16 г. (тогава) опит в бодибилдинга. Той ми показа какво и как да правя. Относно храната ми каза, че трябва да ям много и от всичко. Сметнахме го тоя нетен баланс и тогава... не помня колко излезе, но започнах да се храня с повече калории от изчисленото, като изобщо не сме подбирали какво и кога ям. За мен тогава това беше неимоверно количество храна, имайки предвид, че бях свикнал да ям 3 пъти на ден. Дори половин кофичка кисело мляко с 30 гр. овесени ядки и 2 лъжици мед ме пресищаха. Единственото, което се спазваше беше протеина, аминото и креатина преди и след тренировката. За 4 месеца качих до 77 кг. и то доста доволно се ошишках. След това в продължение на около 3 г. не помръднах и грам нагоре като дори свалих до 72 кг. Увеличих храненето тогава изчислвайки тоя нетен баланс на 2650 ккал. Тоест в един период от около 2 години гаранция, че не е имало ден, в който да съм бил под 2650 ккал. безразборна храна. Стигнах до 84,9 кг. (спомням си го добре, защото имах цел да стигна до 85 кг. и така и не успях). Кой знае, с тоя тип хранене сигурно щях да успея, но не ми харесваше гледката в огледалото. През оставащите ми 2 години до ден днешен започнах изключително много да внимавам с какво и кога се храня, като зарязах изчисляването на калориите. Всъщност не се бях замислял колко калории поемам всекидневно до онзи ден, когато пуснах темата. Стана ми любопитно аджеба, абе аз с колко калории се тъпча на ден?! И какво излезе - че пак съм достатъчно над 2650 ккал. (храненето ми през последните 2 години не се е променило драстично, нито пък начина ми на живот или тренировките), пък свалих 14 кг. ... Нали уж трябваше тия калории, ако не да кача, то поне да ме държат на онези килограми?! Защо не задържах на 84,9 кг.? Или хайде...нека падна с 1-2 кг., да остана 82…ама тц, сега съм 71 кг. (теглено тази сутрин на гладно).
С това искам да Ви кажа, че не калориите са мерилото, а качеството на храната! Защото не можете да ме убедите, че 100 ккал. шоколад са равни на 100 ккал. месо! За печките и горелките може да са, но за човешкия организъм не са!
Та така..., който е любопитен да ми следни дневника.

Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 04.01.15 10:34.

04.01.15
10:48

Аз съм съгласен, че не са равни и никога не съм разбирал като ми кажат, че важни са калориите, а не това от какво са. Откачам като ми отговорят, ако си в дефицит ще сваляш. Никой не се хващаше да ми обяснява, обаче, какво ще свалям и как, а аз това исках да знам. Едва ли има някой, който се интересува да свали числа, само. А ако има са състезатели и си имат достатъчно ясна представа.

04.01.15
10:52

такива сериозни вариации в теглото не са полезни. Не са мускулите ти, за вътрешните ти органи и системи е голям стрес. Организмът изяжда всичките “свалени” 10-15 кг мазнини, което е сериозно натоварване за жлъчката и черния дроб.
При ръст 174 може да изглеждаш перфектно 75 кг- честно, мое лично мнение. Па ако си и ти това на аватара, какво повече искаш - супер си.

04.01.15
11:12

Ами то сериозна вариация бих я нарекал тая първите 4 месеца след като започнах с фитнеса - от 59 кг. да стигна 77 кг. Спомням си, че се наложи да си сменям дънките доста бързичко с цели 2 номера нагоре (което тогава ми хареса адски много) без да се замислям, че всъщност коремчето започва да се показва доста доволно. :D
Другите вариации по-сериозните бяха, 19.01.2013г. до 19.04.2013г., когато от 84,9 кг. свалих до 75 кг., когато промених драстично начина си на хранене (не калориите, а това какво и кога ям). а от 19.04.2013г. до ден днешен съм паднал до 71 кг. Според мен това качване/сваляне се дължи много повече на мазнините отколкото на мускулната ми маса. Бих казал, че за тия 7,5 г. съм качил реално към 15 кг. мускулна маса, а останлите 10 кг. нагоре/надолу са си само мазнини, които или трупам или чистя, според това дали се съобразявам какво и кога ям или не се съобразявам изобщо.
Там е работата - ако съм с толкова нисък процент мазнини при 75 кг. ще е супер, само че съм 71 кг., т.е. искам още 4 кг. чиста мускулна маса (поне). Това искам и това целя. Иначе да, на аватара съм аз.

Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 04.01.15 11:14.

Не мога да разбера как може да се разтяга толкова локум за нещо толкова просто.
Петко добре го обясни, но желанието за спор продължава.

За да сваляш тегло - приетите и УСВОЕНИ калории трябва да са по-малко от изразходваните.
За да качваш тегло - приетите и УСВОЕНИ калории трябва да са повече от изразходваните.

Това какво тегло ще качваш/сваляш зависи от вида на храните, от съотношението между макронутриентите, както и от начина на живот.

Иване, ти споменаваш, че калориите ти сега (когато сваляш) са същите, каквито си бил изчислил преди години за качване. Но пропускаш не малки подробности:
1. Всички тези калкулации на калории и формули са приблизителни. Не можеш да ги вземеш за 100% истина. Не можеш да изчислиш колко точно калории са нужни на тялото ти (като едно конкретно и точно число). Не влияят само ръст, тегло, години, пол и физическа активност, а и ред други фактори (например околна среда, температури и тн). Формулите се ползват за ориентир. Останалото вече го казаха Петко и Боби - наблюдаваш се; ако качваш тегло, а искаш да сваляш - намаляваш калориите, и обратното. Следиш, разбира се, и макронутриентите. Всичко това става с времето и опита.
2. Това, че си постигал целите си преди години на едни калории, съвсем не значи, че ще важат и за сегашния момент. Ние не сме константа. Процесите в тялото не са константа. Всичко се променя. Нагаждаме според моментното състояние, а не според това какво е било преди години.

Отделно, сравняваш се с период, в който тъкмо си започнал да тренираш, което определено не е при едни и същи условия.

04.01.15
11:42

казано от Вероника Налбатска на 04.01.15, 11:33:

За да сваляш тегло - приетите и УСВОЕНИ калории трябва да са по-малко от изразходваните.
За да качваш тегло - приетите и УСВОЕНИ калории трябва да са повече от изразходваните.

Как да разбера колко усвоявам? :D Ама не ми казвай с кантарчето, защото това просто няма да е вярно! Ще търсим условието на задачта според отговора. :D :D :D т.е. кога се сблъскат 2 автомобила и има 2-ма убити, не е като да се сблъскат 2 тира и да има пак двама убити. :D
И в този случай какво качвам - мускулна маса, мазнини или де да знам...може би костна плътност? Или пък от всичко по равно? Или пък някакво съотношение от 3-те? Колко е това съотношение? Питам тогава в една задача примерно:
+500 ккал. положителен баланс 6 месеца и след това 6 месеца на минус 500 ккал. дефицит. Да речем, че в първите 2 месеца кача Х килограми. Toгава след още 6 месеца какво ще се случи?
отговор а) Ще се върна на старите си килограми
отговор б) Ще се върна на старите си килограми + % от мускулната маса, равен на % с който съм качвал предните 6 месеца.
отговор в) Ще се върна на старите си килограми + % от мускулната маса + % костна плътност, равни на % с който съм качвал предните 6 месеца.

Това какво тегло ще качваш/сваляш зависи от вида на храните, от съотношението между макронутриентите, както и от начина на живот.

Ето това е вярното, а не простото смятане на калориите!

Но пропускаш не малки подробности:
1. Всички тези калкулации на калории и формули са приблизителни. Не можеш да ги вземеш за 100% истина. Не можеш да изчислиш колко точно калории са нужни на тялото ти (като едно конкретно и точно число). Не влияят само ръст, тегло, години, пол и физическа активност, а и ред други фактори (например околна среда, температури и тн). Формулите се ползват за ориентир. Останалото вече го казаха Петко и Боби - наблюдаваш се; ако качваш тегло, а искаш да сваляш - намаляваш калориите, и обратното. Следиш, разбира се, и макронутриентите. Всичко това става с времето и опита.
2. Това, че си постигал целите си преди години на едни калории, съвсем не значи, че ще важат и за сегашния момент. Ние не сме константа. Процесите в тялото не са константа. Всичко се променя. Нагаждаме според моментното състояние, а не според това какво е било преди години.

Колко удобно за метода стъкмистика! :D

Отделно, сравняваш се с период, в който тъкмо си започнал да тренираш, което определено не е при едни и същи условия.

Не си прочела явно какво точно съм написал или си го прочела по диагонала - как да обсяна качването от 3-тата до 5-тата година на тренировките ми и как да обясня тогава свалянто от 5-тата до 7-мата година на тренировки? :)

Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 04.01.15 11:54.

1. Не знам как да се изчисли колко точно калории усвоява човек. Това малко ми прилича като изчисляването на телесния състав - най-точният метод е дисекцията :D
2. Това е вярно, но върви ръка за ръка с връзката между усвоени и изразходвани калории.
3. Може да не ти харесва, но начинът е това - наблюдение, опит и промяна в движение.
4. Не съм чела по диагонал, но наистина изкара нещата по-сложни, отколкото са, и може да съм се объркала. Извинявам се за което.
Можеш да си го обясниш по много начини, но основното е, че очевидно от 3та до 5та година си усвоявал повече калории от изразходваните, а от 5та до 7ма година си усвоявал по-малко калории от изразходваните :)
Пак казвам - това, че си изчислил някакво число с формули, изобщо нищо не значи.
От години не смятам калории.

04.01.15
11:59

Ами там е проблема, че нямате ясни отговори, а един метод, който има претенциите да се нарича теория, а не хипотеза трябва да разполага с такива и да има доказателствена част. Не знам дали сте се занимавали да докавате каквото и да било, но Ви уверявам, че при първата неизвестна, която се появи и ако не можете да кажете колко точно е тя, то веднага метода бива отхвърлян!
Горе си едитнах поста и затова ще добавя и тук задачката, която дописах.
Примерно:
+500 ккал. положителен баланс 6 месеца и след това 6 месеца на минус 500 ккал. дефицит. Да речем, че в първите 2 месеца кача Х килограми. Toгава след още 6 месеца дефицит какво ще се случи?
отговор б) Ще се върна на старите си килограми + % от мускулната маса, равен на % с който съм качвал предните 6 месеца.
отговор в) Ще се върна на старите си килограми + % от мускулната маса + % костна плътност, равни на % с който съм качвал предните 6 месеца.

Грешката на метода е таква, че той разглежда килограмите просто като килограми, а в човешкото тяло освен мазнините тежат и органите, мускулите, костите и задържаната вода. Някои изброените си остават константа през годините (в достатчно добро приближение, нали обичате приближенията), но някои от тях можем да променяме. Например мускулната маса, мазнините и задържаната вода. Те пък от своя страна се контролират от храната и начина ни на живот! С определени храни ние трупаме повече мазнини, с други трупаме мускулна маса, с трети задържаме повече вода или пък изхвърляме повече вода. 100 калории от въглехидрати не са равни на 100 калории от протеини, това го запомнете! Когато качваме/сваляме, то променяме килограмите си в муъскулна маса/мазнини и задържана вода! това не се определя само и единствено от калориите, а е много по-скоро функция от вида храна! Ако се тъпча с неимоверно количество въглехидрати ще наддам в мазнини, но не и на мускулна маса! Ако намаля въглехидратите ще изчистя мазнините и ще сваля килограми от мазнини и зависи дали ще си поддържам нивото на мускулна маса от протеините и дали няма да позволя да изчерпам гликогенните запаси, че да има нужда тялото ми от енергия, която да взима от мускулите.

Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 04.01.15 12:24.

04.01.15
12:21

Не може да търсиш решения без изходни данни. Грешните изходни данни дават грешни решения.
Колко ТОЧНО  % мазнини, вода, мускулна маса и костна плътност имаш в момента.
Колко ТОЧНО е енергоразходът ти само за физиологични процеси.
колко ТОЧНО ще бъде енергоразходът ти за ежедневни дейности
и колко, НО ПАК ТОЧНО  ще бъде енергоразходът ти за тренировка
+ какви  ТОЧНО ще бъдат храните които ще консумираш и какъв % от тях усвояваш
Ако имаш тези точни изходни данни, може да изчислиш приблизително точно какво ще стане след 6 месеца. :)
И тъй като в основата на поста ти е нецелесъобразността на “калорийния баланс” - тъй като да, не можеш да го изчислиточно, а само приблизително, без точни данни, ще получиш приблизителен резултат. :)

Carbohydrate

04.01.15
12:28

казано от Ivan Vasilev на 04.01.15, 11:59:

Ами там е проблема, че нямате ясни отговори, а един метод, който има претенциите да се нарича теория, а не хипотеза трябва да разполага с такива и да има доказателствена част. Не знам дали сте се занимавали да докавате каквото и да било, но Ви уверявам, че при първата неизвестна, която се появи и ако не можете да кажете колко точно е тя, то веднага метода бива отхвърлян!
Горе си едитнах поста и затова ще добавя и тук задачката, която дописах.
Примерно:
+500 ккал. положителен баланс 6 месеца и след това 6 месеца на минус 500 ккал. дефицит. Да речем, че в първите 2 месеца кача Х килограми. Toгава след още 6 месеца дефицит какво ще се случи?

Ти кога ще разбереш, че това с храненето и усвояването не е математика. На 25 г. е едно, на 35 друго, при жени и мъже също, днес се различава от утре. Може да се сравнявя само режим през някакъв период от време и той ще е индивидуален само за теб и твоята среда. В моята среда, например, ще си качил 20 г. мазнина  с твоите калории ;). Боби написа много точни неща горе. Перефразирано - ако не си учил на времето, писане и четене, то сега нямаше да пишеш тук и четеш, нали?! ))
П.П. Хората доста се различават по характер, който има огромно значение за разхода на калории....

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 04.01.15 12:30.

Carbohydrate

04.01.15
12:34

Още по просто казано: двама индивиди влизат в схемата за калорийния баланс и я прилагат, само че, единият е спортист, който иска да свали мазнинка, а другият вече има 20 кг мазнина отгоре. На всеки този изчислен баланс ще се отрази различно. Разбираш ли го?

04.01.15
12:45

Мда, пак хиляди неизвестни.

И още нещо ще споделя относно калориите.
Ако сте обърнали внимание на Цикъла на Кребс за разграждането на храната има огромна разлика за това как организма усвоява въглехидратите и как протеините. Ненужните въглехидрати се превръщат в мазнини и директно заминават в масните Ви депа, а излишните протеини първо излизат под формата на урина, а ако чат толкова много сте употребили протеини (което е доста трудно) и организма не може да ги изхвърли излишъка заминава и той в мазнини. Така че усвояването на протеините е едно, а на въглехидратите и мазнините съвсем друго, т.е. калориите на едното отиват за едно, на второто за второ, третото за трето и т.н.
Да не говорим и за задръжката на вода (която също не е хич малко като килограми) и как тя може да бъде манипулирана с определени храни, добавки или овкусители.

Carbohydrate

04.01.15
12:56

казано от Ivan Vasilev на 04.01.15, 12:45:

Мда, пак хиляди неизвестни.

И още нещо ще споделя относно калориите.
Ако сте обърнали внимание на Цикъла на Кребс за разграждането на храната има огромна разлика за това как организма усвоява въглехидратите и как протеините. Ненужните въглехидрати се превръщат в мазнини и директно заминават в масните Ви депа, а излишните протеини първо излизат под формата на урина, а ако чат толкова много сте употребили протеини (което е доста трудно) и организма не може да ги изхвърли излишъка заминава и той в мазнини. Така че усвояването на протеините е едно, а на въглехидратите и мазнините съвсем друго, т.е. калориите на едното отиват за едно, на второто за второ, третото за трето и т.н.
Да не говорим и за задръжката на вода (която също не е хич малко като килограми) и как тя може да бъде манипулирана с определени храни, добавки или овкусители.

кое как работи в организма е ясно, но на теб не ти е ясно, че всеки организъм си има свои пречки за да работи в идеалния вариант. Най- разпространената разлика, е че във всеки човек обмяната на веществата е различна ;), за това има разлика най-малкото и не сравнявай с теб другите. Ти можеш да сравняваш само себе си в различни интервали от време с еднакъв режим, само това.

Всъщност ти за кое искаш да се спори?
За калорийния баланс или за източниците на калории?

Естествено, че има значение от какво идват калориите за телесния състав.
Но това не променя факта, че ако приети и усвоени калории > изразходвани = покачване на тегло; ако приети и усвоени калории < изразходвани = намаляване на тегло.

Искаш конкретни числа, но няма как да ти ги дадем. Всичко е ориентировъчно с тези формули, по които смяташ. Това не значи, че теорията не е издържана, нито пък не доказва, че не работи.

04.01.15
13:00

И за двете. :) Калориите не са само калории, а в хипотезата за калорийния баланс няма значение от какъв източник са те. Просто си смятаме някакви си калории там и гледаме само да са в плюс или миниус в зависимост от целите ни! Това е изключително грешно! Калорийния баланс може да се употребява като нещо помощно, като някакъв коефициент за сигурност в някаква формула, че да ни излезнат сметките накрая, но не и да му се придава решаващо значение за това дали и как ще променяме теглото си!
Давам гаранция, че ако се храня изключително и само с въглехидрати и калориите са ми +500 и ако се храня по примерно НВД и пак имам същите +500 ккал. при равни други условия, то в първия вариант ще кача килограми, а при втория ще сваля!

Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 04.01.15 13:05.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1