04.01.15
13:10
Всъщност, не можеш да създадеш равни условия, за да тестваш това, което твърдиш.
И по-добре за теб, защото ако можеше, щеше да се разочароваш от резултатите ;)
04.01.15
13:16
Защо да не мога? :) Начина ми на живот не се променя, тренировките си ги правя едни и същи от няколко години насам, т.е. методиката, по която тренирам не съм я променял и нямам намерение да променям. Работя си сигурна работа и всеки ден с достатъчно приближение нещата се повтарят, т.е. енергоразхода ми не се е променил през годините и както изглежда няма да се промени скоро. Остава да спазвам определите начини на хранене и съм убеден, че няма да се разочаровам относно това какво ще покаже кантара и спора ни тук. Ще се разочаровам, защото ще се ошишкам пак, а там не ми се връща!
04.01.15
13:29
Ако ядеш +500ккал над КБ и сваляш, значи сметките ти са грешни. Колкото и да си готин, първият закон на термодинамиката важи и за теб.
Ако може автора на темата да изработи работеща система за смятане на приета и изразходвана енергия ще е супер.
ПиснА ми да ме лъжат само с някакво калории-малории.
04.01.15
13:39
Ivan Vasilev, грешиш всеки път когато заявиш крайност за нещо. В тази материя е така. Какво можеш, какво не, кое е точно и кое не, къде е единствената истина - това са относителни понятия. Крайностите в тях са единствените факти, при които вероятността за грешка е реална и значимо голяма. Чудесна е идеята ти за дискусия, но не си прав и колегите обясниха защо.
Калкулацията е ориентир, показващ определено множество от стойности, не аксиома, дефинираща конкретна стойност. По-кратко и точно не мога да го кажа, но това не го прави невалиден и/или погрешен подход. Процесите на промяна в телесната композиция за прекалено сложни и зависими от разнородни фактори, за да могат да се “напъхат” в прост математически израз, какъвто е формулата на Харис-Бенедикт. Този формула, обаче, служи достатъчно добре, защото твърде много хора са твърде далеч от адекватната преценка колко енергия приемат и от какви източници.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 04.01.15 13:39.
04.01.15
13:45
CarnalK, няма такава и това е смисъла на темата! Погрешно е това смятане на калории! Просто следете дневника ми. :)
04.01.15
13:47
Хахаха, зарибихте ме с тази тема.
Как се мерят калориите? Ми просто- в супер джажа като тези :) http://www.azonano.com/nanotechnology-equipment.aspx?cat=42
как може да си направиш в домашни условия :) - https://web.sfos.uaf.edu/wordpress/arcticeis/wp-content/uploads/2013/02/Bioenergetics-Process1.jpg
04.01.15
13:57
А ето го и скритият замисъл на тази малоумна тема - да следим дневника ти ... :) На такива като теб, англичаните са им измислили хубаво име - attention whore ;)
казано от Ivan Vasilev на 04.01.15, 13:45:
CarnalK, няма такава и това е смисъла на темата! Погрешно е това смятане на калории! Просто следете дневника ми. :)
Води ни, о премъдри! Един е фитнеса и ти си неговият пророк. Последния пророк на физкултурианците! Най-истинският! Твоят дневник ще е нашата свещена книга. Нека! Ще!
Предлагам да формулираш основните принципи на религията:
1. Само фитнес! Никакви такива геювщини като кросфит, зумба, или някакви зобърски истории като трибой и щанги.
2. Яж по пет пъти на ден.
3. Суплементирай
4. Тренирай по сплит.
5. ...
Скоро очаквам сформиране на Фитнес Държава около Бургас сплотени около новата религия. Безбройните смели бойци (известни като БАТКИ) вече набират сподвижници в интернет. Не липсват и женски сподвижници известни като кифли. Официално облекло - тениска с надпис security, гъзарски дънки и шукаритетни обувки.
Експанзията започва!
Почитай понеделничния ден - тренирай гърди!
04.01.15
14:25
CarnalK, оценявам хумора ти, благодаря за коментара ти по темата! :)
Аз пък искам да ти кажа,че преди като не смятах калории и се хранех здравословно,бях по-омазнен. А сега като ги смятам съм в пъти по-чист и ям неща,който преди си мислех,че като изям ще дойде едвали не края на света .Айде сега познай защо съм омазнил ;)
Мнението беше редактирано от Ангелов на 04.01.15 16:17.
04.01.15
17:40
казано от Ivan Vasilev на 04.01.15, 10:33:
С това искам да Ви кажа, че не калориите са мерилото, а качеството на храната!
Задавам един въпрос и много държа на ясен и точен отговор: Смяташ ли, че след като качеството на храната е мерило, а не калориите, то можеш спокойно да дублираш приеманата от тебе качествена храна при същото ниво на физическа активност и да не качваш килограми? И смяташ ли, че след като качеството на храната е мерило, а не калориите, то можеш спокойно да орежеш наполовина приеманата от тебе качествена храна при същото ниво на физическа активност и да не сваляш килограми?
04.01.15
18:00
Не ви ли омръзна вече? Това е спор без смисъл, който не води до определен резултат/решение.
04.01.15
18:01
От написаното от създаетля на темата, количеството няма голямо значение, качеството е водещо. Познавам хора които дават много пари за био храна, но отказвайки да броят калории се лутат и губят година за нещо, което се постига за 3 месеца, примерно. Както отбеляза още един участник в темата, няма никакъв проблем да се поглезиш веднъж, два пъти в седмицата с не дотам стойностни, но вкусни храни, стига да са в сметката.
04.01.15
18:04
казано от Queen Cobra на 04.01.15, 18:00:
Не ви ли омръзна вече? Това е спор без смисъл, който не води до определен резултат/решение.
Но е дискусия, която може да бъде полезна за всеки четящ с материал между ушите и обща култура поне около средното. Това е смисълът (поне в моите очи). :)
04.01.15
18:12
А защо никой не спомена за АС? При еднакъв прием на калории, приемащият АС ще гори повече калории и ще чисти по-лесно от не приемащия такива препарати ;)
04.01.15
18:47
казано от Иван Благов на 04.01.15, 18:12:
А защо никой не спомена за АС? При еднакъв прием на калории, приемащият АС ще гори повече калории и ще чисти по-лесно от не приемащия такива препарати ;)
Защото това не е точно в границите на здравословното, съответно - извън идеологията и философията на bb-team. Позицията по отношение на тази тематика е ясна и непроменена.
04.01.15
18:57
казано от Veso Pervazov на 04.01.15, 17:40:
Задавам един въпрос и много държа на ясен и точен отговор: Смяташ ли, че след като качеството на храната е мерило, а не калориите, то можеш спокойно да дублираш приеманата от тебе качествена храна при същото ниво на физическа активност и да не качваш килограми? И смяташ ли, че след като качеството на храната е мерило, а не калориите, то можеш спокойно да орежеш наполовина приеманата от тебе качествена храна при същото ниво на физическа активност и да не сваляш килограми?
Зависи какво ям и ДА смятам! Не знам дали по 2, но приблизително.
Давам ти пример - ако се храня изключително и само с месо и зеленчуци и увелича калориите по 1,5-2 при равни други условия ще си запазя килограмите.
Ако се храня изключително и само с въглехидрати и намаля калориите с 1,5-2 пъти при равни други условия пак ще си остана непокътнат откъм кила.
04.01.15
19:10
Искаш точност от нас, но в същото време си в зоната на фантастиката :)
Значи искаш да кажеш, че ако се храниш само с месо и зеленчуци и са ти необходими Х калории да поддържаш едно тегло, то при 2Х ще останеш същото тегло?
04.01.15
19:12
Ти май се обърка съвсем! Микронутриенти и калории са различни неща! Пишеш вече булшит, защото в главата ти е една каша. Чел си, но не си разбрал ;) Айде, препрочети пак!
04.01.15
19:24
казано от Вероника Налбатска на 04.01.15, 19:10:
Значи искаш да кажеш, че ако се храниш само с месо и зеленчуци и са ти необходими Х калории да поддържаш едно тегло, то при 2Х ще останеш същото тегло?
Не си разбрала. Не знам как по-ясно да го напиша. :)
Х кила ще ги поддържам с У калории от зеленчуци и месо.
Същите Х кила ще ги поддържам с У/2 калории само от въглехидрати. Дали са точно 2 или около 1,5 не знам. Но давам гаранция, че ще е нещо приблизително.
04.01.15
19:29
казано от Ivan Vasilev на 04.01.15, 19:24:
казано от Вероника Налбатска на 04.01.15, 19:10:
Не си разбрала. Не знам как по-ясно да го напиша. :)
Х кила ще ги поддържам с У калории от зеленчуци и месо.
Същите Х кила ще ги поддържам с У/2 калории само от въглехидрати. Дали са точно 2 или около 1,5 не знам. Но давам гаранция, че ще е нещо приблизително.
килограмите ще ги поддържаш, разбира се, но съотношението на мазнини и мускулна маса, ще се промени...
04.01.15
19:32
Добре, да пробваме така:
1. Ако за поддържане на Х кила са ти нужни У калории, идващи от зеленчуци и месо:
- какво ще се случи, ако приемаш 2У (калориите, идващи от зеленчуци и месо, но умножени по 2)
- какво ще се случи, ако приемаш У/2
2. Ако за поддържане на Х кила са ти нужни У калории, идващи основно от въглехидрати:
- какво ще се случи, ако приемаш 2У
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 04.01.15 19:34.
04.01.15
19:54
Интересно.
За период от един месец се храни с кутия (140 гр.) локум дневно, като основна храна. Дори, ако искаш изяждай по три кутии локум, което е 1400-1500 kcal, което значи, че си на сериозен минус, в случай, че реално балансът ти е 2600 kcal.
Знаем, че нишесте със захар е много, много далеч от качествена храна. И все пак - хранейки се така, след този месец ще свалиш килограми, именно защото калориите ти са твърде малко. (Друг е въпросът, че това, което си загубил с тези килограми, ще е предимно мускулна маса, тъй като както е известно - протеинът е основна храна за мускулите, а локумът не съдържа особено много протеин.)
Глупаво е да твърдиш, че калориите не са от значение. Глупаво е да се твърди, че качеството не е от значение. Нещата ще заработят единствено в твоя полза едва тогава, когато обвържеш и двете неща (качество и калории) в едно.
Извадка от тук:
“Протеин - тук термичният ефект има най-висока стойност. В зависимост от вида и състава на белтъка TEF е между 20% и 30%.
Въглехидрати - тук също вариацията е голяма и TEF лежи между 5% и 25%, но повечето клонят към долната стойност.
Мазнини - термичният ефект за липидите е най-нисък - около 2-3%. Това на практика означава, че организмът ни не губи енергия за да преработва мазнините, а може да ги складира в същото състояние, в което са приети.”
Не си свалял, хранейки се с баница, макар че калориите ти са били същите, защото “организмът ни не губи енергия за да преработва мазнините, а може да ги складира в същото състояние, в което са приети.”, а баницата е просто мазен въглехидрат( 2% + ~5%= ~7% Загуба на енергия.)
Сваляш, хранейки се със същите калории, но от пиле, например, защото “тук термичният ефект има най-висока стойност”, а 30% загуба на калории е много по-различно от 7%, нали? ;)
Ако ядеш 10 000 калории от най-качествената и разнообразна храна, отново ще качиш, в случай, че балансът ти е 2 600.
04.01.15
19:57
казано от Вероника Налбатска на 04.01.15, 19:32:
Добре, да пробваме така:
1. Ако за поддържане на Х кила са ти нужни У калории, идващи от зеленчуци и месо:
- какво ще се случи, ако приемаш 2У (калориите, идващи от зеленчуци и месо, но умножени по 2)
- какво ще се случи, ако приемаш У/22. Ако за поддържане на Х кила са ти нужни У калории, идващи основно от въглехидрати:
Вероника, какви кила?! Всеки човек има определено съотношение на мазнини и мускулна маса и т.н. За не трениращ човек, това зависи от ежедневието му и начина на живот към който се е адаптирал. Пример, някое племе в Африка. Съотношението е такова, че да позволява тялото да живее рационално. Ако си с повече мускулна маса, натрупана изкуствено(тренировки), то при тяхното спиране, организъма просто ще ги намали и ще останат колкото са необходимо за ежедневието.
Има значение какъв ти е живота, от там идва и съотношението на мускули и мазнина, но и това не е правилно, защото и мускулите се делят по употреба на енергия на няколко части - аеробни, гликолитични и т.н. Ако в тялото ти има повече аеробни мускули ( маратонец), то необходимата енергия той я взима предимно от мазнини и въглехидрати, а белтъчини му трябват също ( но не толкова, колкото например за спринтьор или силов атлет) и т.н. и т.н. и т.н.
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 04.01.15 19:59.
04.01.15
20:07
Въпросът ми не беше към теб, а към Иван.
Отлично знам, че има значение телесният състав, както има значение и начинът на живот, съотношение между макронутриенти и т.н. Дори вече го споменах.
Но Иван твърди, че ако приема и усвоява повече калории, отколкото изразходва, то няма да качва килограми, ако калориите идват от зеленчуци и месо.
Как ще се случи това?
Как ще усвояваш повече калории от изразходваните, а няма да качваш тегло?
04.01.15
20:20
И в двата случая ще страдаш, защото нямаш достатъчно въглехидрати. Но, ако разгледаме частния случай и имаме равни други условия в краткосрочен план при първото приемаш двойно количество:
- ще натовариш излишно организма. Част от приетите протеини ще отидат за изграждане на мускулите, както и за енергия (заради липсата на въглехидрати), част от излишните ще се изпикаят и част от тези, които не е способен организма да изхвърли ще идат в мазнини в масните депа. Ще качиш кила определно, но колко ...не мога да знам, но не вярвам да х2 дори не вярвам да е х1,5. В дългосрочен план не ми се мисли, защото ще натовариш и черен дроб и бъбреци излишно и може да започнеш дори да сваляш килограми. Да не говоря и, че още в първите няколко седмици ще усетиш, че започваш да забравяш, заради липсата на въглехидратите, от които има нужда мозъка ти, понеже са най-бързия и лесен източник на енергия.
при втория случай - приемаш двойно по-малко:
- в краткосрочен план ще свалиш килограми, но не кой знае колко. Докато оргазма свикне с по-малкото количество и според зависи как го научиш ще започне да си заделя пак мазнини от протеините, като ще си ги трупа пак в масните депа. В тоя момент според мен ще задържиш по-ниските килограми, като се спреш на тях и спреш повече да сваляш, въпреки, че продължаваш да си в дефицит. По-нататък липсата на въглехидрати ще окаже същия ефект като първия случай.
2. Ако за поддържане на Х кила са ти нужни У калории, идващи основно от въглехидрати:
В първия случай ще качиш неимоверно много, като няма да имаш спирка. Излишъка от въглехидрати непрекъснато ще се превръщат в мазнини и ще постъпват в масните депа, които е доказано, че могат да нарастват до изключително големи размери. Дори някъде се споменава, че те реално нямат крайна граница на нарастване. Ще се превърнеш в трол, който след време няма да може да се движи, да излиза от вкъщи и ще умре я от високо кръвно, я от диабет, я от нещ друго.
Във втория случай, ако си се хранила така както аз в последните 2 години няма да мръднеш откъм кила, защото пак ще имаш излишък от въглехидрати, пак ще ходят към масните депа и така ще увеличаваш килата откъм мазнини, но мускулите ще страдат, заради липсата на протеини и ще смъкваш от мускулна маса. Организма няма нужда от толкова много въглехидрати. Едното за другото.
Виж, ако си се хранила с некачествена храна и е било пак основно от въглехидрати в краткосрочен план ще отслабнеш, но с времето ще се установиш на едни кила, които са добре за организма и ще спреш свалянето въпреки, че ще си на калориен дефицит. Ще се разболееш от диабет и вече няма да можеш да усвояваш въглехидратите както трябва, съответно всичко ще ходи до масните депа и ще се чудиш как така всичко ти се лепи! Пак ще започнеш да качваш кила и дори може да напълнееш спрямо началните стойности.
Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 04.01.15 20:25.
Горкото момче...ш го изядете бре:) Ама и то не се дава:)
Имаше едно много интересно изследване или по-скоро експеримент, проведене в университет зад Океана.
На 30-ина човека(доколкото помня), им дават в продължение на около 4 месеца абсолютно една и съща комбинация от храни в абсолютно идентчини количества.
Всеки ден и микро период, им сменяха обстоятелствата около ежедневието - сън, тренировки, време на хранене и още 3-4 променливи. Постоянно им следяха тегло, силови показатели и т.н. Също така им мереха мазнини(боди рекомпозишън-а, за който споменахте).
Нямаше нито, ама НИТО един ден в продължение на 4 месеца, в който да се обработва еднаква храната. Това как удосатоверяваха не си спомням точно, но всеки ден им правеха кръвни проби и подобни. В ergo-loga също бяха споменали и цитирали резултатите, заради подобна тема, като тази.
Та, както казва Цецо Василев...зависи.
Според мен диапазона +- е силно влиеящ се от външните фактори, за да се каже, калорийния ми баланс за деня е еди колко си.
Аз през живота си никога не съм броял калории, нито пък съм се интересувал как става. Може да експериментирам, ако попадна на човек който успее да ме убеди, че там е разковничето на голямо нацепване:)
Мнението беше редактирано от slavko на 04.01.15 20:29.
04.01.15
20:59
Благодаря за изчерпателния отговор.
Както сам виждаш, ако усвояваш повече калории от изразходваните, ще качваш тегло.
Ако усвояваш по-малко от изразходваните - ще сваляш тегло.
Без значение от какво идват калориите.
За това и разграничих от една страна въглехидрати, а от друга - белтъчини. Ти самият даде този пример.
По-нагоре каза, че смяташ, че ако дублираш калориите от качествена храна, но запазиш физ. активност и начин на живот, няма да качиш тегло. Съжалявам, но за мен това е абсурдно. Принципът работи както за качествена храна, така и за джънк.
Оттеглям се от дискусията, защото за мен е неплодотворна.
Успех с експериментите.
04.01.15
21:44
казано от Ivan Vasilev на 04.01.15, 18:57:
Зависи какво ям и ДА смятам! Не знам дали по 2, но приблизително.
Давам ти пример - ако се храня изключително и само с месо и зеленчуци и увелича калориите по 1,5-2 при равни други условия ще си запазя килограмите.
Ако се храня изключително и само с въглехидрати и намаля калориите с 1,5-2 пъти при равни други условия пак ще си остана непокътнат откъм кила.
Иване, не перефразирай и не нагласяй въпроса според това как ще ти е удобно за отговор. Написал съм точно и ясно каква е храната: ПРИЕМАНАТА ОТ ТЕБЕ КАЧЕСТВЕНА ХРАНА!!! Прост дубъл или делене на две на количествата, без промяна в качеството. Ако искаш да напиша примерното ти меню с бройка яйца и грамаж пържоли по две/делено на две, че да ме разбереш??? Или да го направим като тест:
Варианти:
а) при намаляване на храната ще свалям килограми, а при увеличаване ще качвам;
б) без промяна, щото качеството е непроменено, а КБ е кенеф;
в) при намаляване на храната ще качвам килограми, а при увеличаване ще свалям, щото съм спецЯлен;
Щото иначе подмяната на въпроса, така, че да пасне на отговора ми напомня за...как му викаше...стъкмистика??
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 04.01.15 21:50.
04.01.15
22:04
Вероника, в краткосрочен план - да, но в дългосрочен изобщо не така стоят нещата. Не знам защо пропускаш този факт?!
Veso Pervazov, отговорил съм вече по-горе и то пределно изчерпателно. Вадете си изводите, но моля, не изкривявайте информацията.
Аз също ще се оттегля от дискусията и ще си направя експериментите:
1 месец с качествена храна и около 3150 ккал. и 1 месец с безразборна храна (мисля да наблегна на въглехидратите) пак около 3150 ккал., при равни други условия, спане, тренировки, работа, секс и т.н. Ако трябва ще е*а по час, за целите на експеримента.
Давам гаранция, че 1 месец няма да мръдна от килата си, а в края на февруари можете да ме наречете както си искате, ако не съм поне 75 кила!
Модерация: Нарушена т.4.2 Раздел Форум, Общи правила от Условията за ползване. Моля, придържайте се към Условията за ползване.
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 04.01.15 23:32.
04.01.15
22:44
Stop feeding the troll.
И Ванка, ако не ям въглехидрати, това значи ли, че ще ми падне кръвната захар до 0 и мозъка ми ще спре да работи?!
04.01.15
23:43
казано от Ivan Vasilev на 04.01.15, 22:04:
Veso Pervazov, отговорил съм вече по-горе и то пределно изчерпателно.
Ами не, не си. Отговорил си на въпрос, който ти харесва, на който ти е удобно да отговориш и отговора на който няма да опровергае тезата ти. Както и да е, тя цялата ти тема е такава.
казано от slavko на 04.01.15, 20:24:
Нямаше нито, ама НИТО един ден в продължение на 4 месеца, в който да се обработва еднаква храната.
Славко, и колата ти няма нито, ама НИТО един километър, в който да ти дава еднакъв разход, ама това не ти пречи да знаеш средния такъв на 100км и да си направиш сметка колко да сипеш, за да стигнеш от Плевен до морето и обратно. Нищо, че има безброй неизвестни и безброй “зависи”, до такива като надморската височина, от която зависи плътността на въздуха и оттам съпротивлението върху челното стъкло... :D
Значи, до колкото разбрах от цялата тема, калорийния баланс няма значение, щом ядеш качествена храна (и по-точно, месо и зеленчуци), нали така?
Сещам се веднага за едни хора, дето ядат качествена храна - основно месо и зеленчуци, но не им пречи да са по 130+ кила.
Сумистите.
https://uk.eurosport.yahoo.com/blogs/world-of-sport/want-see-current-world-sumo-wrestling-champion-eats-130244686.html
http://www.tofugu.com/2011/10/12/what-do-sumo-wrestlers-eat/
Мнението беше редактирано от Петко К на 05.01.15 01:50.
05.01.15
02:01
Ivan Vasilev, само защото ти се иска това, което твърдиш да е вярно, няма как да стане такова. И аз искам да летя, но не мога, защото така е устроено тялото ми, както всяко едно на този свят. Няма как да се преборя със законите на физиката само защото го искам и го твърдя с предубеденост. За жалост реалността е такава. Казвам това, за да разбереш до каква степен си се побъркал.
Защо отваряш “тема за спорове”, като ти си единственият, който спори с всички потребители, а те от своя страна се опитват по всевъзможни начини да променят начина ти на мислене и да ти помогнат да разбереш колко глупави и невъзможни за осъществаване са твърденията ти, и защо ти като един завиден дървен философ си знаеш твоето и каквото и да ти бъде казано или представено като факт няма дори да обмислиш възможността да промениш мисленето си?
Калорийният баланс е универсална истина. При отрицателен отслабваш и накрая умираш. При положителен дебелееш и накрая ... може би пак умираш, но по трудно.
Затова трябва да е баланс - да намериш метод/режим/активност или някаква комбинация водеща до равновесие. Ако се прави + или - трябва да е целесъобразен иначе се стига до крайности и увреждане на здравето.
Броенето на калории е относително като крайна стойност и е просто ориентир. Да се хване човек за една точна стойност е винаги съпроводено с “грешка”. По горе беше обяснено достатъчно от всички.
Всеки когото познавам и който има успех с хранителния си режим, обикновено брои калориите на “око”. Ако знам че определено количество храна ми доставя около 3000кк съм наясно, че всичко допълнително “на око” сметнато е в плюс.
Лично за себе си знам че регулатори като глад и жажда, могат чудесно да контролират калорийния баланс. Ако се храня веднъж дневно(ЦХ) почти никога не прехвърлям необходимите ми калории. Започна ли по 2-3 и след месец вече установявам колко съм качил. Това е особено осезаемо когато не спортувам.
Никой не може да заобиколи калорийния баланс. Никой не е надебелял от глад(пълен отрицателен калориен баланс - и да не спомене някой за водна задръжка или подобни смехории) и никой не може да свали тегло при положителен баланс(винаги има наличен или скрит фактор водещ до плюс).
07.01.15
22:52
Едно много поучително видео! Който иска да му вярва! Тази вечер го гледам за сефте и напълно подкрепя думите ми! Добре е всички вие, които застъпвате “теорията” си за калориен баланс да го изгледате. Като не му вярвате, аз все още си продължавам с режима и напрактика ще го докажа!
Хайде сега ме обвинете, че аз съм режисьор на филма!!! Хаха!
07.01.15
23:11
Смесваш и не съвсем правилно дефинираш понятията калориен баланс и здравословност, мисля.
Филмчета много. Манипулации - също... а и рекламки се намират. :)
Съжалявам, но истината е сурова - можеш да докажеш (евентуално!) само и единствено факти, които са в сила конкретно за теб. За да опровергаеш калорийния баланс като теория, логика, практика и подход ще ти трябва нещо много по-широкообхватно от личен експеримент... и статистически достоверно. :)
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 07.01.15 23:16.