Калориен баланс (тема за спорове)

Прескочи до:

07.01.15
23:18

казано от Ivan Vasilev на 07.01.15, 22:52:

Едно много поучително видео!

Аз пък по-горе ти пуснах едно филмче за сумистите. Нещо за него да кажеш?

07.01.15
23:46

Ванка, разбери, че биохимията на тялото е точна наука, а не философия :)

08.01.15
00:02

Наистина съжалявам...опитах се да покажа нещо, но вие просто отказвате дори да се замислите. Това наистина е жалко. Жалко е, че ви мързи да поразмърдате мозъците си, понеже е по-лесно да правите простите сметки, плюс това, минус онова... Жалко е, защото дори не искате да изгледате филмчето, което е час и половина, а пускате коментари 20-тина минути след като съм го шернал. Това говори за жестока затвореност и закостенялост в мисленето.
Много ми харесаха примерите с колата - че можете лесно да определите колко да сипите гориво и знаейки разхода да можете да изчислите колко ще можете да пътувате (нещо такова беше) или пък примера, че ако отделям блетък в урината си, то задължително съм за лекар. Ще кажа така за първия неадекватен пример - в колата наливаш бензин, или нафта или газ...знаеш колко точно гори съответното гориво, сметката е лесна. Какво става, когато обаче си заредил и с 3-те горива едновременно (ако има такъв двигател, който да може да работи по този начин хипотетично) не знаеш колко точно безнин, нафта и газ си сложил?
Относно втория въпрос бих попитал - правил ли си е някой тук изследване на урината? Там няма ли като маркер “общ белтък”? То няма ли някакви референтни граници?! Това, че отделяш белтък с урината си, ако е тези граници не е белег за каквито и да било проблеми, а е нормална финкция на човешкия оргазнизъм! Ако отделяш повече не значи непременно, че страдаш от проблеми с бъбреците! както казах - разгледайте цикъла на Кребс! Да, да “предозираш” с белтък е много трудно, да се превърне излишъка в мазнини също, да стигнеш до отделяне на излишъка в урината си още по-трудно, но не е невъзможно и това съвсем не значи, че бъбреците ти боледуват!

Разбирам, че ви идва сложно. Къде къде е по-лесно един калориен баланс!
Както и да е. Факта, че дори не изгледахте и не се замислихте над това, което показва видеото е повече от показателен.
Бях обещал, че напускам дискусията и че ще пиша в края на февруари, но днес попаднаха на филмчето и се надявах поне мъничко да му обърните внимание, но уви. Така е по-лесно, знам.
Ще пиша след 2 месеца с резултатите от теста ми.
Късмет и щастие на всички. :)

08.01.15
00:08

Твоя филм не ме вълнува. Аз те питах ТИ как ще коментираш моето клипче, което е много по-кратко и съм го пуснал преди няколко дена?

Аз пък искам да коментираш първият закон на термодинамиката. Обещавам ако го направиш и аз да коментирам твоят филм (ще го изгледам преди това).

казано от Херцог Трън на 08.01.15, 00:32:

Аз пък искам да коментираш първият закон на термодинамиката.

Дано да не му дойде много сложно... :)

Иване, отиваш малко далече.
Би било хубаво да не правиш обобщени заключения, че някой го мързи да си размърда мозъка.
Това, че някой е коментирал 20 мин след пускането на видеото ти, не значи, че вече не го е гледал.
Запомни - много трудно е точно ти да откриеш топлата вода (”Видите ли, аз ви показах този филм, няма как да сте го гледали преди това”), както е много трудно да обориш закон, който е неоспорим.
Прави си експериментите, както сметнеш за добре, но не слагай определения за хора, които не познаваш.

08.01.15
11:17

Ядоса ме.... приличаш на дете, което сляпо вярва в дядо коледа и му е крив целия свят, че са му казали истината...

отвори
medpedia.framar.bg и виж
Анализ на урина
Белтък в урината

дерзай..

Carbohydrate

08.01.15
11:58

Така, никой до сега не е споменавал това, че два човека( даже един човек в различен период от време) с еднакви килограми могат да харчат различно количество калории при абсолютно еднакви други условия, защото имат различно съотношение на чиста мускулна маса относително цялото тегло! Това е в основата на енергоразхода т.к. основно, калориите отиват за работа на мускулите! Да не говорим за ” голямото” сърце на спортистите, което не спира и харчи като  BMW520 инжекцион от 1998 г.)))

Аз го намекнах, ама... какво ли разбирам аз... като скромен редови фен на калорийния баланс! :)
От една страна - да, енергоразходът е различен, дори при един и същ човек в различни периоди и телесни композиции. От друга страна - да твърдиш, че приходът на енергия е без значение (както го прави Иван) когато не можеш да гарантираш точността на енергоразхода е малко... “почти” несериозно. ;)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 08.01.15 12:13.

08.01.15
13:09

Привет на всички.
Днес се замислих върху нещо свързано с калорийния баланс.
Разлика в типовете тренировки и качественото натоварване при различни трениращи може да бъде не повече от 300-400 калории примерно.
Човек чрез калорийни изчисления може да повлияе на 10-15% максимум върху теглото си и процента мазнини.
Къде ли се крие разковничето на останалите 85-90% ?
Да предположим, че голяма част зависи от генотипа, от генна обремененост.
Друга част от това в какво здравословно състояние е човек.
Трета част - от това какво количество ензими отделя и за какво време храната се обработва и преминава през храносмилателната система.
Има случаи, когато последното е доста съкратено ;)
Може би трябва да се търси схема на комбинирана оценка на всички тези показатели?
Подрави.

казано от Mehmet Aslan на 08.01.15, 13:09:

Разлика в типовете тренировки и качественото натоварване при различни трениращи може да бъде не повече от 300-400 калории примерно.

Как достигна до тази стойност? :)

08.01.15
13:15

Примерно казвам, колко да е разликата?
Смисълът на това, което преди малко казах е друг. Не конкретната цифра. ;)

Мнението беше редактирано от Mehmet Aslan на 08.01.15 13:50.

08.01.15
13:18

Каквито и разлики да има ще правиш корекции в приема, докато почнеш да постигаш това което искаш.

08.01.15
13:22

Аз върху друго мисля, не приема, по-скоро върху разхода. Неудобно ми е да напиша конкретно това, което си мисля. Опитай се да се досетиш. Свързано е с пъти в ден и отделно си мисля за зависимостта от гени и здравословно състояние.
Аз съвестно си ползвам електронната везна ;), но се замислих върху влиянието на другите фактори, за които говоря.

Мнението беше редактирано от Mehmet Aslan на 08.01.15 13:24.

Нямам нагласата и навика да говоря наизуст.
От трениращ до трениращ и от тренировка до тренировка може да има повече от значителна разлика в енергоразхода. За порядък говоря, не за 100-200 kcal. Нужно ли е да разказвам защо това е така?

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 08.01.15 13:24.

08.01.15
13:27

Кольо аз мисля за един и същ човек, при един и същи план на тренировки, явно не ме разбра. Той няма да си смени драматично плана. Другите 80% от теглото как да се повлияят?

08.01.15
13:29

казано от Mehmet Aslan на 08.01.15, 13:22:

Аз върху друго мисля, не приема, по-скоро върху разхода. Неудобно ми е да напиша конкретно това, което си мисля. Опитай се да се досетиш. Свързано е с пъти в ден и отделно си мисля за зависимостта от гени и здравословно състояние.
Аз съвестно си ползвам електронната везна ;), но се замислих върху влиянието на другите фактори, за които говоря.

Хората имат различен подход едни обичат кардиосесии по час за да могат да хапват повече, друг предпочитат да се лишат от три филии хляб(примерно), важен е резултата от всичко това.

Мнението беше редактирано от Dale Cooper на 08.01.15 13:33.

08.01.15
13:33

Това ясно Dale, с тези похвати можем да регулираме теглото си 10-15%. Останалите проценти от какво ли се влияят? ;)

08.01.15
13:36

Искам някак днес да кажа, че калорийният баланс е необходимо (затова и съблюдавам стриктно), но не достатъчно условие.
Поздрави!

08.01.15
13:40

казано от Кольо Пияндето на 07.01.15, 23:11:

Съжалявам, но истината е сурова - можеш да докажеш (евентуално!) само и единствено факти, които са в сила конкретно за теб.

Коле, съжалявам, че ще те поправя, но дори и това не може да докаже. Щото, сега ще го разочаровам от живота, но той не е спецЯлен.
Доказва само, че не може да мисли “out of the box”. Съжалявам, факт.

казано от Ivan Vasilev на 08.01.15, 00:02:

Много ми харесаха примерите с колата - че можете лесно да определите колко да сипите гориво и знаейки разхода да можете да изчислите колко ще можете да пътувате (нещо такова беше) ... Ще кажа така за първия неадекватен пример...

Примера е адекватен, но явно не си схванал идеята. Производителя ти дава разход по техническа спецификация (аналог на КБ-то ти по сметки и таблици), ти започваш да караш и УСТАНОВЯВАШ действителния разход (т.е. установяваш калории на които поддържаш тегло реално) и оттук нататък се водиш по него. Въпреки, че има маса променливи, които влияят и го карат да варира (кой и как кара, с колко човека вътре, при какви условия, трафик, задръствания, сезон, размер на гумите и още, и още), по същия начин, по който варира КБ-то ти, той ти дава достатъчно точна база, от която да изходиш.  И стига с това “нетния ми баланс е 2650ккал”. Нетния ти баланс не е сметката по формулата. Нетния ти баланс е калориите, при които теглото и композицията ти не се изменят. Формулата дава началната, ориентировъчна база. От всичко изписано дотук в темата си прав само за това, че голата сметка и “заковаване” на КБ само на база резултат от формули е погрешно и неточно (нещо, което никой не оспорва) и ТИ, точно ТИ си пример и доказателство за такова погрешно разбиране и неадекватно прилагане на материята.

...в колата наливаш бензин, или нафта или газ...знаеш колко точно гори съответното гориво, сметката е лесна. Какво става, когато обаче си заредил и с 3-те горива едновременно (ако има такъв двигател, който да може да работи по този начин хипотетично) не знаеш колко точно безнин, нафта и газ си сложил?

Ами там ти е грешката, мислиш повърхностно. При такъв аналогичен пример ти ЗНАЕШ колко точно бензин/дизел/газ си сипал. Имаш състава на храните, т.е. съотношението б:м:в, т.е. съотношението б:д:г на смесеното гориво. И сметката (ако не те мързи да поразмърдаш мозъка си) става елементарна:
Ако сипеш Х литра със състав Хбенздизелгаз и разхода на гориво е Yбенз, Yдизел и Yгаз, то общия път, който ще изминеш е
S=(Хбенз/Yбензиндизел/Yдизелгаз/Yгаз)*100

Нещо неясно???

Относно втория въпрос бих попитал - правил ли си е някой тук изследване на урината?

Да, аз, два пъти годишно, горе-долу от 1996г. насам...

Там няма ли като маркер “общ белтък”? То няма ли някакви референтни граници?!

Не, няма референтни граници. Разбира, възможно е има МИНИМАЛНО наличие на белтък в урината, което обаче изследването не го “хваща” и при нормални показатели в резултата е отразено (-)отр. Поствам две изследвания най-отдолу, не са мои, чичко Гугъл ми ги даде, за да се убедиш.

Ако отделяш повече не значи непременно, че страдаш от проблеми с бъбреците!

Не, не значи, разбира се. Може да е диабет, сърдечна недостатъчност, хипертония, инфекции на отделителната система, системен лупус еритематозус, поликистоза, отравяне с живак или олово... Защо па трябва непременно да са бъбреците...
Така казват докторите де, ма щом ти твърдиш друго, може би трябва да се замислим, те докторите какво ли разбират, да питат наш Ванчо, той ша им обясни...

Разбирам, че ви идва сложно. Къде къде е по-лесно един калориен баланс!

Ам всъщност сложното е да разбереш ей тва всичкото дето са ти написали хората отгоре (и аз де :) ). И да осъзнаеш разликата между сметнат КБ и действителен такъв. Далеч по-просто и лесно е да си пееш твойта: ям си качествената храна и другото не ме е*е, какво да се затормозявам в сметки...

Ще пиша след 2 месеца с резултатите от теста ми.

Които при така заложените параметри ще покаже и докаже едно голямо, едно категорично НИЩО. Както и да е, живи и здрави.

казано от Mehmet Aslan на 08.01.15, 13:27:

Кольо аз мисля за един и същ човек, при един и същи план на тренировки, явно не ме разбра.

Това е друго. Подведох се по:

казано от Mehmet Aslan на 08.01.15, 13:15:

Примерно казвам, колко да е разликата между двама трениращи?

Моята идея беше, че без конкретиката за двамата (конституция и тренировъчни параметри) няма как да се преценява енергоразход. :)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 08.01.15 13:56.

08.01.15
13:55

Отделно и друго си мисля,
кой може да ме увери, че написаните съотношения Б/В/М и калории по етикетите на храните са точни и че няма скрити съставки?
Още повече при домашно производство храни...

За целта, при изчисляване на КБ трябва да се сложи някакъв коефициент възможна грешка, както и калориен запас разход при тренировки.
грубо казано - добавяйте по 5-10 минути на степера заради батьо ви.
Поздрави

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 08.01.15 14:08.

08.01.15
14:16

казано от Mehmet Aslan на 08.01.15, 13:55:

Отделно и друго си мисля,
кой може да ме увери, че написаните съотношения Б/В/М и калории по етикетите на храните са точни...

Никой. Но ако в една храна вариациите са в +/-, то в друга са в -/+. И в края на краищата нещата се свеждат до допустимо отклонение. От друга страна, затова казваме, че КБ е само ориентир. Един сериозно трениращ и следящ с години храната си човек, приема относително постоянни типове храни, знае и може лесно да коригира приема им или натоварването си, в зависимост от резултата, без да смята непрекъснато. Например аз от години не записвам и не смятам колко точно калории приемам, но съм го правил достатъчно дълго, за да си изградя навици, с които да знам какво и колко да ям, за да постигна определен резултат. По същия начин, както един добър барман миже да ти забърка коктейл “на око”, без да измерва всяка съставка поотделно. ;)

08.01.15
14:44

Да видим дали съм разбрал правилно.
Сега махам тази електронна везна. Спирам да чета с “лупата” :) етикети по магазините, тренирам си както ми харесва,
измервам теглото си, %мазнини, кръвна картина...
След определено време правя корекции ако се налага.
Това ли трябва да правя?
Поздрави!

За да ме разберете правилно какво искам да кажа днес, може би трябва да запитам следното:
След като генетиката е достигнала неимоверни нива на развитите, че се модифицират храни, растения, животни, даже се клонират,
ГМО има къде ли не... Как ли влияят тези неща на човешкото тяло и влиянието им не е ли много по-съществено от колкото се счита и даже по значимо от калорийния баланс?! При положение, предполагам ще дойде време (не далечно), когато майките ще си поръчват бодибилдъри и трибойци по каталог. Друг е въпросът дали бъдещото дете ще харесва този си вид.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 08.01.15 15:00.

08.01.15
15:19

Не си разбрал правилно. То по-безсмислен спор не бях виждал. В спора се ражда истината - тука не се роди нищо. То не може най-големият ти аргумент да е : “не е вярно” и да стане нещо градивно.

08.01.15
15:30

казано от Mehmet Aslan на 08.01.15, 14:44:

Как ли влияят тези неща на човешкото тяло и влиянието им не е ли много по-съществено от колкото се счита и даже по значимо от калорийния баланс?!

Не.

08.01.15
16:02

казано от Петко К на 08.01.15, 15:30:

казано от Mehmet Aslan на 08.01.15, 14:44:

Как ли влияят тези неща на човешкото тяло и влиянието им не е ли много по-съществено от колкото се счита и даже по значимо от калорийния баланс?!

Не.

Най-малкото не знам някой да може да го докаже на този етап. Извън чисти спекулации.

10.01.15
23:39

Кефи ме Mehmet Aslan как ви боцка лекичко и вие му давате все по-неадекватни отговори. :D

Мен ме кефи как не ми отговаряш на въпроса, защото не ти е удобно, тупан.

Може да си боцкате колкото искате, но по тази тема иглите ви са с тъпи върхове.
Просто още не сте го осъзнали.
Но един ден и това ще стане. Явно по-дълго време ще е нужно :)

11.01.15
00:10

Като си гледам дневника, засега с 500 ккал. повече от 7 дена насам и ... нищо! Замислил съм на 10-тия ден да увелича с 1000 ккал. на 20-тия с 1500 ккал. :D Гаранция, че няма да мръдна!

Хиляда пъти ти се обясни, че ти смяташ по някакви формули, но те не могат да бъдат взети за 100% истина. Не можеш да сметнеш по формула какво се случва в тялото ти.
Оттам ти идва основната грешка.
Ако не качваш тегло, значи сметките ти са грешни.
А и ти още на третия ден от експеримента започна да ликуваш, че не си качил тегло. Изчакай малко повече. Имай предвид, че е много, ама много важно каква част от приетите калории усвояваш.

Увеличавай, ако сметнеш за добре; каквото искаш прави и знай, че го правиш за себе си.
На нас няма какво да докажеш.

Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 11.01.15 00:18.

казано от Вероника Налбатска на 11.01.15, 00:17:

Имай предвид, че е много, ама много важно каква част от приетите калории усвояваш.

И колко от тях изразходва, защото не може да бъде сигурен и в енергоразхода си.
Колман, сигурна ли си, че си струва времето? Моето взе стабилно да поскъпва...

11.01.15
02:07

казано от Ivan Vasilev на 10.01.15, 23:39:

Кефи ме Mehmet Aslan как ви боцка лекичко и вие му давате все по-неадекватни отговори. :D

Ти само леко с квалификациите, че взе да ми писваш. Мери си тона. Съвет.

казано от Ivan Vasilev на 11.01.15, 00:10:

Като си гледам дневника, засега с 500 ккал. повече от 7 дена насам и ... нищо.

Ми нищо ще е... Щото си на баланс. 500ккал повече от кое? От “нетния ти баланс”? :D :D :D

Замислил съм на 10-тия ден да увелича с 1000 ккал. на 20-тия с 1500 ккал. :D Гаранция, че няма да мръдна!

Гаранция? И с какво гарантираш? А какво гарантираш?
Може ли някой от нас да е сигурен, че приемаш/ще приемаш посочените калории? Може ли някой от нас да е сигурен, че енергоразхода ти е посочения? Може ли някой от нас да е сигурен, че показанията на кантара ти са коректни (щото и моя е механичен и има там една врътка, дето позволява в миг да качиш/свалиш до 10кг или просто да калибрираш така, че да компенсира евентуална разлика и да показва каквото на тебе ти се иска)? А може ли някой от нас да е сигурен, че нямаш “право черво”? Можеш ли ти да си сигурен, че ще повториш “опита” поне 5 пъти и ще достигнеш 5 пъти до същата тенденция. Изобщо на кой критерий за контролиран рандомизиран клиничен експеримент отговаря “опита” ти, че да смяташ да оборваш принципи и теории доказани именно със стотици контролирани рандомизирани клинични опити??? И потвърдили се в практиката на хиляди трениращи??? :x

И физичните закони, Весо, и тях! :D

11.01.15
10:06

Veso, да не се обиждаш? Недей, все пак неадекватни са ви коментарите само според мен - човека, дето го имате за повърхностен, дето не може да мисли “out of box”, разсърдено дете и т.н. и т.н. Не виждам какъв е смисъла да се издигнеш в очите на слепия. :D
500 ккал. са повече от BMR. Изчислено по тукашните формули:
66 + (13.7 X 59 кг) + (5 X 174 см) - (6.8 X 28) = 1553,9 x 1,55 (физическата ми активност) = 2408,5 - BMR,
когато започнах, бях 59 кг., на 28 г., висок 174 см. и тренирахме 5 пъти в седмицата по 1 час в зала.
Сега съм 71 кг., на 36 г., отново съм си 174 см. (още не съм почнал да престарявам, че да се смъквам) и пак тренирам по 5 пъти в седмицата по 1 час. Или:
66 + (13.7 X 71 кг) + (5 X 174 см) - (6.8 X 36) = 1597,9 x 1,55 (физическата ми активност) = 2476,7 - BMR в момента, т.е. и в двата случая е по-малко от онова 2650 ккал., което го бяхме сметнали тогава. Вероятно сме смятали по друга формула, но както и да е. Така сметнатите калории дават ориентировъчна гаранция, че ако приемам около тях, то не би трябвало да мръдна с килограмите си, нали така? Някъде срещнах мнение, че 200-300 ккал. може да има относителна грешка. Добре, нека сложим 300 ккал. повече = 2776 ккал. В момента съм на режим с над 3150 ккал., което е с поне 370 ккал. отгоре и пак не мърдам. Защо така?! Сигурно, защото нямам право черво. :D А какво ще стане, като вдигна с още 500, т.е. с 870 ккал. повече от BMR,  a с още 500, т.е. с 1370 ккал. повече от  BMR?

Относно съмненията ти - очаквах такъв коментар, но не го очаквах толкова скоро. Мислих, че си го пазите като коз, в края на теста, който съм започнал. В нищо не мога да ви убедя (вече видях). Нека го кажа така. И на мен ми е любопитно при колко ккал. при сегашния ми начин на хранене ще започна да качвам килограми. В крайна сметка теста не е само, за да докаже нещо, било то вярно или грешно, той си е и за мен самия. Никъде не съм твърдял, че калориите не трябва да се гледат. Да и те са важни, но има едно голямо НО! Начина на хранене е определящ и спрямо него може да седнем и да правим калкулации някакви с някакви си калории. Защото усвояването на калориите от различните източници в човешкия организъм става по коренно различен начин, а не като в печките. И пак трябва да разчитаме сляпо за достоверност на данните, които ги има тук, в някои други таблици, в тези по етикетите на производителите. Моментният ми начин на хранене няма как да го сравня с този преди години и това е нещото, което искам да ви покажа. Да, при някакви калории ще започна да качвам и при други да свалям, но те ще са тотално различни, ако започна да се храня с каквото видя и е гаранция, че ще са повече с моментния ми начин на хранене и по-малко, ако се храня с каквото видя. Лично аз очкавам разликата да е поне 1500 ккал. от хранене до хранене. Което пък е огромна разлика и правилото за калорийния баланс е нищо повече от правилото - “яж, за да пълнееш и недей яж, за да си слаб”. На някой това правило може да му върши работа, но не и на хора, които имат все пак някакви цели да изглеждат добре, да се чувстват добре и да поддържат тялото си в добро здраве. Интересно ми е какво ли става с тия дето почти нищо не ядат цял ден и само да хапнат нещичко веднага качват килограми?!
Не мога да ти дам никаква гаранция, че кантарчето не го манипулирам, не мога да ти дам гаранция, че изяждам всичко, което съм си сложил в чинията и дали то отговаря на записаното в дневника ми. Не ме познаваш, но ако попиташ колегите ми и приятелите ми ще разбереш, че съм човек, който държи на думата си до мозъка на костите си. В крайна сметка не виждам смисъл, тъй като сам ще лъжа себе си и какво ще докажа пред групичка от 5-6 човека? Струва ли си? Или е по-ценно лично за себе си да тествам теорията за калорийния баланс, прилагайки го в това, което вярвам?!  Не искам да давам отговори на тези въпроси, защото вярвам, че знаем и ти и аз отговорите. Единственото, което мога да направя е да качвам видео как се тегля. Видео да кача как се храня, нали разбираш, че няма как да стане. :D Приеми го, че теста, който правя и това, което пиша напълно отговаря на истината. То си е за мен в крайна сметка. Пък вие можете просто да си гледате и сами да си вадите изводи. Е, разбира се, стига да започнете да гледате малко и с други очи на тоя калориен баланс.
Здраве, късмет и спорни тренировки в залата, на лостовете и сред природата! :)

Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 11.01.15 10:15.

11.01.15
10:28

Като си гледам дневника, засега с 500 ккал. повече от 7 дена насам и ... нищо! Замислил съм на 10-тия ден да увелича с 1000 ккал. на 20-тия с 1500 ккал. :D Гаранция, че няма да мръдна!

Гаранция,че имаш глисти :-)

11.01.15
10:34

казано от metalex на 11.01.15, 10:28:

Гаранция,че имаш глисти :-)

Да ги задавим от ядене тогава! :D

11.01.15
11:52

Иван, пишеш дълги постове , а не внимаваш, формулите са ориентир за отправна точка, спокойно може да почнеш и от 2к калории без никаква формула и да правиш стъпка +/- 100 калории седмично, докато почнеш устойчиво да сваляш или качваш.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1