Неделя, 28.12
Движение:
след 11! часа сън
Ащанга 2 - до Карандавасана + обърнати и финални пози
Добавки:
вит. Ц, Б9, аспирин, рибено масло, цинк
Храната после.
След вчерашното гадене и неприятни усещания в стомаха, се оказах с 1 кило надолу днес. Освен това си легнах в 21.15 и се събудих в 8.40 въпреки будилника си в 7.30.
А на вчерашната йога ми казаха, че мога да се обучавам при тях ако имам желание, ВЪПРЕКИ че съм доста гъвкава. Така или иначе имам време до март месец да походя още и да преценя дали ми допада техния метод, тъй като става въпрос за доста дългосрочен ангажимент, в случай че се захвана.
Храната:
след ставане - топла солена вода
10.00 - щейк* от какаова паста*, мукуна*, мака*, рейши*, мед*, кокосово масло*
12.00 - шейк* от ябълка*, киви, пчелен пращец*, какаови зърна*, зехтин*
14.30 - крем* от авокадо, какаова паста*, кокосова захар*
17.30 - салата от кълнове от люцерна, авокадо, зехтин*, домашен ябълков оцет*, черна сол; 1 сухар с масло* и горчица; 2 домашни курабийки*, 3-4 шоколадови бонбона
19.30 - шепа бадеми*
преди лягане - чай витекс* и жълт кантарион*
Добавям към активностите за днес и “кибик на тренировката в Богоров” и сладки приказки с Веси. Накрая направих малко планкове, да не съм съвсем безучастна, не знам колко време, колкото разпореди Вик. ;)
Мнението беше редактирано от Margi на 28.12.14 21:08.
Понеделник, 29.12
Движение:
обръщане на раменете
Ащанга 1 - 80 минути
Юмейхотерапия
Айенгар йога - час и половина (за съжаление, това ще е последната такава до края на следващия месец поне)
Добавки:
вит.Ц, аспирин, Б9, рибено масло, цинк, ориндж триад
Храна:
след първата йога - шейк* от яай жълт кантарион*, какаова паста*, мака*, мукуна*, мед*, кокосово масло*
около час след шейка - 2-3 лъжички лешников тахан* с малко мед* и 6-7 какаови зърна*
към 12.30 - още 10-тина какаови зърна*
16.00 - топло какао, редче шоколад
18.30 - 1 шоколадов бонбон
19.45 - салата от кълнове лчцерна, чери, авокадо, зехтин*, дом. я. оцет*; маслини; малка бучка масло*; 2 мини лозови сърми*; 1 хапка турска баклава; 2 домашни курабии*, половин шепа печени фъстъци, 1 бонбон
ПП: Днес денят започна още от сутринта зле. :( Веднага след практиката (добре че не беше преди нея, щеше да я провали), ми пристигна смс, че съм направила някаква покупка за неголяма, но все пак тревожна сума през кредитната си карта. Обадих се в банката, там ми блокираха картата и ме препратиха в полицията. За съжаление в момента нямах интернет за да проуча какво откъде ми е начислено, а виваком ми вдигнаха телефона след точно половин час чакане! Когато най-после пуснаха нета, се оказа че амазон са ме абонирали за нещо, което аз дори не знам какво е, камо ли да съм го потвърдила. След куп обяснения, ме от-абонираха. Странни хора! От години пазарувам от тях, досега не бяха правили подобни мизерии, но явно са решили че по празниците, хората имат доста плащания с кредитните си карти, та номера може и да мине.
Мнението беше редактирано от Margi на 30.12.14 18:04.
Не знам дали при теб е същото, но преди няколко седмици по същия начин на брат ми му бяха изтеглили пари от Amazon. Оказа се, че се бил абонирал за Amazon Prime, което не знам точно каква услуга e, но се плаща на година и те съответно си бяха взели тази годишна такса. Той се разправя с тях и го отабонираха и му върнаха взетите пари. Така че се разправяй още, ако не са ти върнали парите :)
Случая е същия. Отабонираха ме и мен. Казаха че до края на деня (вчера) ще ми възстановят сумата.
30.12.14
12:51
Тая попара и аз съм я сърбала :)
Бяха ми дръпнали 80 долара и се опитваха да ме убедят, че съвсем доброволно съм ги платила. После още един случай имах и от тогава използвам ebay - безпроблемно, абсолютно ненатоварващо и удобно, да не говорим, че като купувач получаваш всички протекции на света и шансът да те метнат безнаказано е почти нищожен :)
Мен дори не се опитаха да ме убедят че съм дала съгласие, което ме навежда на мисълта, че абонират наред, а ако мине - мине. Току виж някой покрай коледните харчове е пропуснал да си прегледа плащанията. както и да е - живи и здрави да са, само дето ми създадоха излишни разправии. Аз амазон си ги харесвам и досега не са ме прецаквали.
Вторник, 30.12
Движение:
почивен от Ащанга ден
в залата:
бг-клекове
планкове
висене
ъгли от лост
силови стойки
стойки на една ръка (с опора върху смит машината) + опит за балансиране на една ръка без опора, засега падам...не защото не мога да балансирам, а защото ме е страх
Добавки:
вит. Ц, аспирин, Б9, рибено масло, цинк
Храна:
11.00 - шейк* от чай жълт кантарион*, какаова паста*, кокосово масло*, мака*, мукуна*, рейши*, мед*
12.00 - още няколко глътки от същия шейк*
13.30 - 1 малко авокадо с черна сол, 3 редчета черен шоколад
16.00 - броколи на пара, към 180-200 гр. сметана, 3 варени яйца
между 20.00 - 22.00 - вино, малко салата от цвекло и моркови и не цяло парче домашно тирамису (Мишо е голям майстор на тирамисуто :) )
Мнението беше редактирано от Margi на 31.12.14 09:10.
Сряда, 31.12
Движение:
обръщане на раменете
Ащанга 2 - до Карандавасана + 3 спускания в Урдва Данурасана + обърнати + финални пози
Добавки:
вит. Ц, Б9, рибено масло, ориндж триад, цинк
Храна:
11.00 - шейк* от чай витекс* и жълт кантарион*, какаова паста*, рейши*, кокосово масло*, мед*
14.15 - 1 малко авокадо с черна сол; 3-4 розички броколи на пара със зехтин*; 1 малко квадратче рожково брауни* (ок. 35-40 гр); 1 квадратче черен шоколад и 2 редчета шоколад с бадеми
17.30 - шейк* от цвекло, черна ряпа, зехтин* и подправки; 2 печени пиперки*; 2 варени яйца*; 70-80 гр сметана с кокосова захар*; 15-20 гр рожково брауни*, редче шоколад с бадеми
20.30 - половин чаша 35 годишно домашно вино*; 2 хапки салата от цвекло; 10-тина бадема*
Приятно посрещане на Нова Година, не преяждайте и не препивайте, за да не се жалвате утре и да не отиват усилията ви за цяла година на вятъра. Бъдете умни в това, което си пожелавате за следващата година.
Много ми допада начина по който на Бали посрещат хиндуистката си нова година (която е в края на март) - с 24-часово пълно мълчание и тишина - така най-добре човек може да осъзнае някои неща, а не като вдигне шум до небесата.
Мнението беше редактирано от Margi на 31.12.14 21:42.
казано от Маргарита Манева на 31.12.14, 15:07:
Сряда, 31.12
Движение:
обръщане на раменете
Ащанга 2 - до Карандавасана + 3 спускания в Урдва Данурасана + обърнати + финални позиДобавки:
вит. Ц, Б9, рибено масло, ориндж триад, цинкХрана:
11.00 - шейк* от чай витекс* и жълт кантарион*, какаова паста*, рейши*, кокосово масло*, мед*
14.15 - 1 малко авокадо с черна сол; 3-4 розички броколи на пара със зехтин*; 1 малко квадратче рожково брауни* (ок. 35-40 гр); 1 квадратче черен шоколад и 2 редчета шоколад с бадеми
17.30 - шейк* от цвекло, черна ряпа, зехтин* и подправки; 2 печени пиперки*; 2 варени яйца*; 70-80 гр сметана с кокосова захар*; 15-20 гр рожково брауни*, редче шоколад с бадеми
20.30 - половин чаша 35 годишно домашно вино*; 2 хапки салата от цвекло; 10-тина бадема*Приятно посрещане на Нова Година, не преяждайте и не препивайте, за да не се жалвате утре и да не отиват усилията ви за цяла година на вятъра. Бъдете умни в това, което си пожелавате за следващата година.
Много ми допада начина по който на Бали посрещат хиндуистката си нова година (която е в края на март) - с 24-часово пълно мълчание и тишина - така най-добре човек може да осъзнае някои неща, а не като вдигне шум до небесата.
Така е, но ходи им обяснявай на съседите да не гърмят пиратки във входа :D
Не съм имала намерение да обяснявам нищо на никого, просто дадох храна за размисъл, че съществува повече от един начин човек да отбележи дадено събитие.
ПП: Пак от грешния профил. ;)
Мнението беше редактирано от slavko на 01.01.15 10:27.
Честита Нова Година. Както вече писах по-горе, бъдете умни в поставените си цели, подредете правилно приоритетите си, работете интелигентно и последователно, за да извлечете максимума на това, което можете да постигнете. Бъдете здрави и активни.
По идея на Теди, и аз си отчитам заболяванията през годината - настинки - 1, получена по доста нелеп начин, но затова пък не беше сериозна, без медикаментозни намеси. 1 еднодневно стомашно неразположение..и с това май се изчерпват неприятните физически състояния за годината. Да се надяваме следващата да са дори по-малко.
От моя гледна точка, изминалата година протече ползотворно, но някак мудно. Следващата се очертава значително по-динамична: предстои ми (поредната) смяна на местожителство, новата стара работа (което доста ме радва), имам поставени големи цели откъм самоусъвършенстването ми - през март започвам дългосрочен ангажимент по обучението ми в нов за мен вид йога, надявам се през април да имам възможността да пътувам и да си повиша знанията в друга важна за мен сфера, но това за сега е само в сферата на амбициите. Като цяло, очертава се интересна година. :)
Четвъртък, 01.01
Движение:
Ащанга 2 - до Карандавасана + 3 х Урдва Данурасана + обърнати + финални
една обиколка на стадион Локомотив срещу вятъра, бързо се отказах на -4 градуса
Добавки:
вит. Ц, Б9, рибено масло, цинк
Храна:
12.00 - шейк* от чай витекс* и ж.кантарион*, какаова паста*, мукуна*, мед*, кокосово масло*
13.30 - малко крем от авокадо, банан, какаови зърна*, пчелен прашец*, чиа*
малко зелен чай*
17.00 - салата от ч.цвекло, черна ряпа, домашен я.оцет*, зехтин*, малко шейк* с почти същите съставки; 2 варени яйца*; 2 малки парчета баклава*; 2 редчета шоколад
19.00 - 10-15 бадема*
Мнението беше редактирано от Margi на 01.01.15 19:35.
02.01.15
14:48
Здравей, Марги и честита 2015та година :)
Какъв нов вид йога имаш предвид? Също така ми е много интересно (не можах да намеря отговор никъде) дали може да се практикуват 2 вида йога? Примерно Ащанга и Кундалини? Вярно, зависи от самия човек дали има толкова време, но като изключим този фактор има ли практики, които не са съвместими по една или друга причина?
Привет. Започвам да се обучавам за Айенгар-йога инструктор. Принципно не е добре да се мешат системите. Ще се опитам да си поддържам Ащанга практиката и да я подобрявам на база на новите знания. Въпреки че се различават, двете системи са и доста сходни, все пак произлизат от един първоизточник.
Айенгар повече ми допада като система за преподаване, тъй като има повече детайли в асаните. Ащанга ми е трудна за преподаване, а и в България НЯМА такива учители (който каквото иска да твърди, факт е, че оторизирани инструктори няма). След като два пъти ми се провали ходенето до Индия, реших да уча нещо, за което учителите ще дойдат тук. :)
ПП: Еми, пак не е моя профил. :(
Мнението беше редактирано от slavko на 02.01.15 17:11.
Петък, 02.01
Движение:
обръщане на раменете
Ащанга 2 - до Накрасана + Урдва Данурасана от земя + обърнати + финални, към 75 минути. Откакто взех да прилагам нещата, които ми показаха в Айенгар йогата, позите от стоеж ми станаха значително по-трудоемки. Много мислене и наместване, много нещо. ;)
следобед, в Кросфит залата - малко загрявка, силови стойки, малко ъгли по лостове и халки, и сладки приказки с Веси и Яни. ;)
Добавки:
рибено масло, ориндж триад, цинк (запасите за Варна започнаха да се изчерпват, Ц-то свърши, а рибеното масло е в значително занижени дози)
Храна:
10.30 - шейк* то чай витекс* и ж.канратион*, какаова паста*, кокосово масло*, рейши*, мед*
11.30 - крем от авокадо, какаови зърна*, сушени смокини*, пчелен прашец*
15.30 - 5-6 какаови зърна*
17.00 - шейк* от ч.цвекло, ч.ряпа, зехтин*, подправки; 2 варени яйца* с черна сол; маслини, 2 хапки кисело зеле*, 3-4 печени пиперки, малко горчица и масло*; 2 малки парчета домашна баклава*, 3 шоколадови бонбона; още няколко какаови зърна*
18.30 - 7-8 бадема* и още толкова печени фъстъка, защото бадемите свършиха :(
Мнението беше редактирано от Margi на 02.01.15 18:40.
Събота, 03.01
Движение:
Ащанга 1 - 75-80 минути, малко мускулна треска се беше събрала в раменете и ротаторите
Добавки:
Б9, рибено масло, ориндж триад, цинк
Храна:
11.00 - портокал
12.00 - портокал
13.00 - крем* от авокадо, банан, зехтин*, какаови зърна*, чиа*, пчелен прашец*, рейши*, мака*
14.00 - малко салата от цвекло, ряпа и зехтин*; 2 варени яйца*, 1 печена пиперка; парче домашна торта*
19.00 - 20.30 - вино, салата цвекло, ябълка и морков; 2 сухара с лютеница, малко домашен сиропиран кекс*, голямо баунти, 2 парчета баклава...по никое време ме налегна лакомията ;)
Мнението беше редактирано от Margi на 03.01.15 21:39.
Неделя, 04.01
Толкова много почивни дни, а толкова бързо да отлетят...
Движение:
Ащанга 1 - към 75 минути
...и обратно в снежен Плевен
Добавки:
рибено масло, хром, ориндж триад, вит. Ц, серапептаза
Храна:
10.30 - шейк* от чай ж. кантарион*, какаова паста*, мака*, мукуна*, мед*, кокосово масло*, рейши*
13.30 - половин портокал
15.00 - портокал
17.30 - малко вино*, кисело зеле* с черевн пипер и зехтин*; шейк* от цвекло, зехтин*, домашен я. оцет*, подправки; омлет от 3 яйца с доста масло* и прясна куркума*; 3 малки парчета домашна баклава* 4 домашни курабийки*, 1 шоколадов бонбон
19.30 - шепа бразилски орехи
Мнението беше редактирано от Margi на 05.01.15 09:59.
Понеделник, 05.01
Движение:
пълнолуние - почивен от Ащанга ден
докато не съм забравила какво правих:
поздрави А и Б, съответно х 5 и 3
изометрични воини с пудовката
обръщане на раменете
колелце от колене
Ардха Чандрасана
Вирабадрасана 3
Утита Хаста Падангущасана с колан
Супта Падангущасана с колан
Бадаконасана с колан
Упавища конасана
Пашчимоттанасана
Джану Ширшасана
навсякъде задържах колкото ми стигат силите, активни пози, после бях схваната ;)
Останалото за днес:
Пауър йога - 80 минути
Добавки:
вит. Ц, метил Б9, рибено масло, Д3, аспирин, още 1 гр вит. Ц, хром
Храна:
след ставане (05.30)- топла солена вода
след второто ставане (09.00) - шейк* от чай* (коприва* и хвощ*), какаова паста*, мака*, мукуна*, кокосово масло*, бахар*, лют червен пипер, мед*, рейши*
11.30 - шейк от ябълка*, чиа*, пчелен прашец*, какаови зърна*, зехтин*
15.00 - 3 варени яйца с много сминдух; шейк* от тиква*, зехтин*, черен пипер, лют червен пипер, прясна куркума*, джинджифил*, домашен ябълков оцет*; 4-5 домашни курабии* с шатавари*
16.00 - ментов чай
17.00 - гореща вода...изведнъж точно това ми се прииска да пия?!
19.30 - шепа бразилски орехи, една малка хапка домашен шоколад*, 2 хапки роо бар*, 2 шоколадови бонбони
преди лягане - чай* витекс и жълт кантарион*
Вторник, 06.01
Движение:
“редовния” почивен от Ащанга вторник
обръщане на раменете
ходещи напади
в залата по акробатика:
загрявка, шпагати, изпукване на целия гърб
силови стойки, похвалиха ме, че от в момента трениращите в залата, само аз съм можела да правя толкова стабилни изправяния...не успях да се зарадвам много...накъде отива спорта в Плевен...
после, вкъщи:
Адхо Мукха Шванасана - до стена, с колан
поздрави А х 5, поздрави Б х 3; пози от стоеж
Всичко изпълнено с доста внимание, за около 40 - 45 минути, схвана ми се задника ( а точно се чудех откъде съм се сдобила с тази мускулна треска сутринта ;) )
Като не бърза човек, и работи събрано, получават се и някои добри неща:
(може и по-добре, разбира се)
Добавки:
вит. Ц, метил Б9, серапептаза, рибено масло, хром, 5ХТП
Храна:
09.00 - шейк* от чай* (коприва* + хвощ*), какаова паста*, чага*, рейши*, ашваганда*, мед*, кокосово масло*
преди обяд - чай* от коприва* и хвощ*
12.00 - крем от лешников тахан*, разреден с остатъка от чая* + мед*, пчелен прашец*
15.00 - шейк* от ябълка*, зехтин*, пчелен прашец*, прясна куркума*, чиа*
18.00 - шейк* от тиква*, цвекло, дом. я. оцет*, черен пипер, лют червен пипер, зехтин*, пр. куркума*, пр. джинджифил*; жасминов ориз* с масло* и подправки; 4-5 домашни курабии с малко шатавари*; цял шоколад - черен, с цели лешници
20.00 - шепа тиквени семки
Мнението беше редактирано от Margi на 06.01.15 20:27.
Сряда, 07.01
Движение:
обръщане на раменете
колелце от колене
Ащанга 2 - 70 минути, до Карандавасана + 3 спускания в Урдва Данурасана (по стена), + обърнати + финални
някак мудно и тегаво мина практиката, сутринта гърлото ми беше надуто, после се оправи, ама пак не се чувствам на 100%
Добавки:
вит. Ц, метил Б9, серапептаза, рибено масло, хром
Храна:
08.30 - шейк* от чай*( коприва* и хвощ*)какаова паста*, ашваганда*, рейши*, мед*, кокосово масло*, подправки
10.00 - крем* от лешников тахан* с мед*, остатъка от чая*, пчелен прашец*, какаови зърна*
13.00 - чай* от джинджифил, черен пипер, канела, мед*, лимон
14.30 - шейк* от ябълка*, зехтин*, тиквени семки, 2 бразилски ореха, канела, глог (семките на последния останаха като камъчки, ама не ми се чакаше повече ;) )
15.00 - черна ряпа (като ябълка си изядох парчето ;) , шейк* от тиква*, зехтин*, подправки, чесън; жасминов ориз* с подправки* и кисело зеле* (нещо като насипни сърми се получи); черен шоколад; лъжичка шатавари*
17.00 - шепа тиквени семки
20.30 - 7-8 фурми
преди лягане - чай от витекс*
Мнението беше редактирано от Margi на 07.01.15 20:45.
казано от Маргарита Манева на 07.01.15, 15:28:
Сряда, 07.01
08.30 - шейк* от чай
това като го прочета винаги ми става много забавно и се опитвам да го асимилирам, ама вероятно е много вкусно :)
Вкуса на чая не се усеща. Всъщност наподобява горещ шоколад, само че малко по-горчиво и много по-вкусно. :)
Четвъртък, 08.01
Движение:
Ащанга 2 - 80 минути. Малко тромаво и бавно тръгна и мислех да не довършвам серията, но после стана по-приятно и пропуснах само стойките на ръце в края.
Добавки:
витамин Ц (общо 2 грама за деня), аспирин, метил Б9, рибено масло, Д3, екстракт от черна мравка
Храна:
08.30 - шейк* от чай* (джинджифил, черен пипер, канела), какаова паста*, рейши*, мака*, ашваганда*, кокосово масло*, мед*
09.30 - остатъка от джинджифиловия чай* с мед*
след практиката - топла солена вода
12.00 - лешников тахан* с мед*, пчелен прашец*, какаови зърна*, лимонов сок
14.30 - шейк* от какао*, спирулина*, мед*, ментово масло, зехтин*
17.00 - черна ряпа, кисело зеле*, остатъка от вчерашния тиквен шейк*; червена леща* с тиква* и подправки; шоколад
преди лягане - чай витекс*
Сутринта пак ми беше подуто гърлото. :( През последния месец се хващам че ям скандално еднообразно, а вероятно и недостатъчно, и явно това дава резултат като ми пада имунитета. Вземам си бележка.
Мнението беше редактирано от Margi на 09.01.15 17:15.
Вече е в новините: няма да оцелеем ако продължаваме да се храним по начина по който го правим сега!
http://www.theguardian.com/environment/2010/jun/02/un-report-meat-free-diet
(то всъщност съвсем не е нова информация - от 2010 е)
После да не се чудите защо има толкова ГМО и месото е скъпо.
ПП: Внимавайте каква планета оставяте на децата си, и какви деца оставяте на планетата си. ;)
Мнението беше редактирано от Margi на 08.01.15 17:46.
09.01.15
15:15
Всъщност прекалено бързо лайкнах поста :Д Безмълвна съм на тази тема, затова лайка ми би бил лицемерен! : )
Иначе тиквения шейк звучи адски вкусно :) Може би ще махна ориза и маслото пък да видим :) Имаш извратен вкус!
Хихи...ориза не е част от шейка. Съставките му са само: тиква, зехтин, черен пипер, морска сол, и чесън май сложих. Ориза е отделно . ;)
казано от Маргарита Манева на 08.01.15, 17:41:
Вече е в новините: няма да оцелеем ако продължаваме да се храним по начина по който го правим сега!
http://www.theguardian.com/environment/2010/jun/02/un-report-meat-free-diet
(то всъщност съвсем не е нова информация - от 2010 е)
После да не се чудите защо има толкова ГМО и месото е скъпо.ПП: Внимавайте каква планета оставяте на децата си, и какви деца оставяте на планетата си. ;)
Проблемът е сериозен наистина. Със сигурност растенията са далеч по-ефективни при преобразуването на енергия от животните. Но все пак между животните също има сериозни разлики. Например говеждото изисква далеч повече енергия на килограм от свинското, което от своя страна е по-”неефективно” от пилешкото.
Решението не лежи в отказа от месо, а в намирането на баланса и в търсенето на алтернативи - например вече сме на крачка от отглеждане на органичен протеин с качествата на месо, без при това той да е част от цялостен жив организъм.
Аз съм на мнение, че точката, отвъд която няма връщане назад, вече е подмината. Това, което трябваше и можеше да се направи, щеше да помогне преди 15 години. Сега вече е късно и повечето процеси са необратими. Което не значи, че не трябва да се опитаме да ги забавим и да се надяваме на някакъв обрат - научен пробив или грешка в първоначалните преценки. Но надеждата е доста слаба - ако една цивилизация залага оцеляването си на ежедневните решения на егоистично настроени индивиди, мнозинството от които поставя краткосрочното си благополучие пред дългосрочното добруване на вида си, значи тази цивилизация е обречена.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 09.01.15 15:32.
Това че сме егоистично настроени индивиди никой не може да промени, освен...самите индивиди.
Пуснах го не защото милиони хора ще го прочетат и ще спрат да консумират месо на момента, а защото дава храна за размисъл за това как можем да живеем така че след нас да не е само разруха. Мисля че създаването на органичен протеин с качествата на месо е много далеч от идеята да запазим планетата за следващи поколения - именно технологии подобни на тези са я довели до, както казваш, точката от която връщане няма. Въпроса е изключително сложен и съм много далеч от идеята че може да се разреши отведнъж. Много ми се иска обаче хората да стават по-осъзнати в изборите, които ежедневно правят, а не просто да вършат нещата по навик. За съжаление изключително бързо сме стигнали до тук, а връщането назад би отнело много поколения след нас.
казано от Маргарита Манева на 09.01.15, 15:39:
Това че сме егоистично настроени индивиди никой не може да промени, освен...самите индивиди.
Пуснах го не защото милиони хора ще го прочетат и ще спрат да консумират месо на момента, а защото дава храна за размисъл за това как можем да живеем така че след нас да не е само разруха. Мисля че създаването на органичен протеин с качествата на месо е много далеч от идеята да запазим планетата за следващи поколения - именно технологии подобни на тези са я довели до, както казваш, точката от която връщане няма. Въпроса е изключително сложен и съм много далеч от идеята че може да се разреши отведнъж. Много ми се иска обаче хората да стават по-осъзнати в изборите, които ежедневно правят, а не просто да вършат нещата по навик. За съжаление изключително бързо сме стигнали до тук, а връщането назад би отнело много поколения след нас.
Не науката и технологиите докараха планетата ни до това състояние, а механизмът на избора им. Алтернативни източници на енергия има от много години. Факторите, които определят кои от тях се използват, са чисто икономически, а не научни. В основата им е консуматорското общество и свободния пазар.
Глобалното затопляне и затлъстяването са различни лица на един и същи проблем - доминиращия икономически и политически модел. За съжаление обаче това е нещо, което на този етап от човешката история нито има алтернатива, нито може да се промени в обозримо бъдеще. Затова единственият реален шанс е именно науката да промени нещата, като направи така, че икономическият интерес да съвпада с екологичния, а това може да стане само чрез нови (но подбрани според нуждата от тях) технологии. Няма друг път за излизане от капана. Иска ми се например да можем да направим крачка назад и да се откажем от продуктите за еднократна употреба или от използването на неразградими полимери за битови нужди, а защо не и от силните, но токсични почистващи препарати в домакинството, но това просто няма да стане.
Много съм съгласен с теб за едно - трябва да мислим за това. Трябва да говорими и обсъждаме, а не да отбягваме темата. Трябва да го направим част от всеки избор, който правим. Както вече казах, аз самият не съм оптимист, но се опитвам да променя постепенно своето отношение и това на семейството си.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 09.01.15 15:53.
Защо ако в момента спирането/ограничаването на консумацията на месо са приложими, за да се постигне желаният резултат или близък до него такъв, трябва да чакаме науката да измисли нещо друго? Всички изобретения в първоначално са били слабо ефективни, но това не е спирало хората да ги усъвършенстват и да се задоволят с наличното, докато открият по-добрия вариант. В тази връзка - транспорът на екзотични и суперхрани до всяка точка на света също не е приятелски настроен към природата. Нито пък жителите на районите, където част от тези храни се добиват, са много щастливи, че им събират храната, а на тях им плащат жълти стотинки. За някои това е добре - имат си работа. Ама нали уж какаото е на изчезване? А пък ние хрускаме 100% органични какаови зърна, абе направо от негърска ръка, дето се вика, и претендираме, че сме хуманни.
казано от cocobutt на 09.01.15, 16:02:
- транспорът на екзотични и суперхрани до всяка точка на света също не е приятелски настроен към природата. Нито пък жителите на районите, където част от тези храни се добиват, са много щастливи, че им събират храната, а на тях им плащат жълти стотинки. За някои това е добре - имат си работа. Ама нали уж какаото е на изчезване? А пък ние хрускаме 100% органични какаови зърна, абе направо от негърска ръка, дето се вика, и претендираме, че сме хуманни.
Всъщност, това че разполагаме с подобен транспорт е една от “екстрите” на нашето време, от която бихме могли да се възползваме. Повярвай ми, жителите на районите, където някои храни се добиват са повече от щастливи, че имат възможност да ги продават на сносни цени, има много организации, които работят в тази сфера.
Проблема с какаото не идва от там, че ядем 100% органични зърна, а от концерна Нестле, който допреди 2-3 години е снабдил Африканските страни-производителки с над 20 000 000!!! ГМО какаови дървета и изкупува продукцията от тях за жълти стотинки. Истината е, че Африка не е добро място за отглеждане на какао, но предвид световното потребление на не-органични какаови продукти, производството е изнесено именно там. А когато фермерите виждат че тази култура не върви добре, а изкупната и цена не е мотивираща, просто се отказват да я отглеждат, не че какаото изчезва! Бизнеса с какао е по-черен от търговията с наркотици...и това, пак казвам НЕ е органичното какао от Южна Америка.
Петък, 09.01
Движение:
Ащанга 2 - до Бакасана Б + 3 х Урдва Данурасана + обърнати + финални
около час
пак се събудих с болящо гърло...обвинявам Слави - цяла седмица остисках да не се заразя и накрая той замина за София, а мен ме разболя ;)
Добавки:
витамин Ц, метил Б9, серапептаза, рибено масло, Д3, екстракт от черна мравка
Храна:
08.30 - шейк* от чай*( коприва* + хвощ*), какаова паста*, райши*, мака*, кокосово масло*, мед*
малко след това - бъркоч от жен шен*, ашваганда*, джинджифил, куркума с малко вода
10.00 - лешников тахан* с мед*, какаови зърна*, пчелен прашец*, лимонов сок
13.30 - тиквени семки и какаови зърна* - общо по-малко от шепа
14.30 - шейк* от какао*, спиирулина*, мед*, ментово масло, зехтин*
17.00 - малко домашно вино*, 3 хапки кисело зеле*; задушена тиква* с лук, подправки и масло*; хумус*; шоколад (не повече от 60-70 гр)
19.00 - 30-тина грама черен шоколад*, малко преди това - 1 ч.л. закваска за мляко*
20.00 - още супена лъжица закваска* и 2 редчета черен шоколад*
преди лягане - чай витекс*
Мнението беше редактирано от Margi на 09.01.15 20:17.
Въпреки напъните на PETA да докаже противното, спирането на месото ще влоши здравето и качеството на живот на много хора по света и не е нито разумно, нито приложимо решение В добавка към това дори и да се направи от днес, отказът от месо няма да промени почти нищо. Както вече казах, има сериозни данни, че промените в климата са необратими и критичната маса по отношение на количеството парникови газове в атмосферата вече е достигната и премината, като в момента процесът е самоподдържащ се.
Науката няма вина за положението, дори напротив - учените предупреждават за опасността от началото на 80-те години на 20-ти век, но нямаше кой да ги чуе. Сега единственият шанс е науката да ни извади от блатото, в което алчността ни навря. Това може да стане чрез технология, която да усвои свободните въглероден диоксид и метан.
Колкото до ГМО, те са единственият шанс да се изхрани населението на света в момента. Не ми се търси статистика, но няма държава от първия свят, която да може да изхрани дори собственото си население без използването на ГМО, да не говорим за страните от третия. Вярно е, че ГМО крият някои рискове, но противниците им силно преувеличават опасностите.
Като цяло темата е противоречива и сложна. От едната страна са правителствата (особено на САЩ и буйно развиващите се икономики като Китай) и копманиите, които се опитват да потулят проблемите и да омаловажат нещата. От другата са екологичните организации, които в голямата си част са истерични лицемери и са толкова далеч от това да предложат практическо решение, колкото и хората, срещу които се обявяват. Масата пък е тотално незаинтересована и не вижда по-далеч от носа си. Трезво мислещите хора са в малцинство и не могат да сторят много, освен да говорят и убеждават.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 09.01.15 20:26.
Съгласна съм, че темата е противоречива и сложна и надали тук ще намерим решение на проблема. Както казах, исках само да дам храна за размисъл.
Мисля че говоренето и убеждаването е по-добре от нищоправенето. Също както осъзнатият избор е по-добър от навика.
Събота, 10.01
Движение:
Ащанга 2 - до Карандавасана, около 65-70 минути, бавна, но не мудна практика. Приятно се получи. Направих първото си силово изправяне със събрани крака...още при поздравите. (party) На опита за повторение се получи по-скоро ХСПУ без стена обаче. ;)
Явно това ми е изпило силите, защото после отидохме на закритата писта, направих една стойка на ръце и прилегнах на дивана в съблекалнята с книжка. :)
Вчера правих изометрични напади с тежест, колелца и обръщане на раменете, забравих да ги впиша. :)
Добавки:
вит. Ц, метил Б9, рибено масло, суров (каквото и да значи това) Д3, екстракт от черни мравки, 3 с.л. жива закваска
Храна:
след ставане (06.00) - топла солена вода
след второто ставане (08.00) - шейк* от чай* (джинджифил, канела), какаова паста*, мака*, рейши*, мукуна*, мед*, кокосово масло*
11.00 - лешников тахан* с мед*, лимонов сок, какаови зърна*, пчелен прашец*
13.30 - 30-тина гр суров шоколад*
15.30 - половин грейпфрут
17.00 - малко вино; малко сурови: черна ряпа, цвекло, тиква*; хумус*, задушена тиква* с праз и подправки; 1 медена вафла с шатавари* и 5 фурми
19.30 - 40-тина грама черен шоколад*
Днес кипи “развъдна” дейност у нас. ;) Чакам си броколите да покълнат, опитвам да направя кокосов айрян и единствения готов продукт е домашното ми гхи. :) Другите очаквам утре или вдругиден да дадат резултати. :)
ПП: Цял ден ми се вие свят и съм със забавени реакции от гадния синузит. Май тази зима килата ми са малко и прекалено лесно настивам (ако трябва да сме точни, през последните 6 години не съм настивала изобщо...ако изобщо такава диагноза съществува...). :( Всъщност май съм на малко по-малко от летните си кила, което очевидно не е добре за през зимата.
Мнението беше редактирано от Margi на 10.01.15 22:12.